Chiftele clasice (din carne şi legume)

Chiftele reteta
Ingrediente reteta Chiftele:
  • 500 g carne tocata
  • 2 oua
  • 2 morcovi
  • o ceapa
  • o legatura marar (sau patrunjel)
  • 4 felii paine
  • 5 catei usturoi
  • ulei, sare, piper si vegeta (sau condimente pentru chiftele)
Chiftele ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Curatam, spalam si dam pe razatoare toate legumele (nu prea conteaza cum procedam, legumele pot fi date pe razatoare, tocate la cutit sau cu masina de tocat, in functie de cum ne este mai usor sau de cum ne dorim sa fie chiftelele). La fel, procedam dupa cum ne este mai usor sa maruntim patru felii de paine de marime obisnuita. Unii folosesc paine uscata (care este mai usor de maruntit), altii folosesc doar miezul painii proaspete, nu este o regula stricta in prepararea chiftelelor. Tocam o legatura de marar (sau de patrunjel) si il punem intr-un vas alaturi de o jumatate de kg de carne tocata, de celelalte legume si de painea maruntita. Le amestecam pe toate, incorporam si cele doua oua in compozitia de chiftele si condimentam dupa gust cu sare, piper si/sau condimente speciale pentru chiftele gasite in comert. Punem la indemana o farfurie cu faina, presaram putina faina si pe blatul de lucru, iar inainte de a incepe sa modelam chiftelele, ne pudram mainile cu faina (pentru a nu se lipi). Mie imi place sa lucrez mai organizat, asa ca mai intai modelez toate chiftelele si apoi incep sa le prajesc, insa fiecare face asa cum i se pare mai usor. Deoarece le prefer mai bine prajite, eu de obicei turtesc chiftelele, cele sub forma de biluta mi se pare ca raman cam nefacute la mijloc. Evident, putem modela chiftelele in orice forma si marime dorim. Punem la prajit chiftelele doar in momentul in care uleiul este bine incins (este de preferat sa fie macar un deget de ulei in tigaie) si le prajim pe ambele parti pana cand se rumenesc. Eu de obicei pun marar la chiftele, mama pune patrunjel iar bunica e mai nehotarata si le pune pe amandoua in acelasi timp :) - deci depinde de voi ce si cum anume alegeti sa folositi.
Chiftele reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de chiftele!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

27 de comentarii:

  1. Aha, mi-ai luat-o înainte, că le am şi eu în plan, dar abia la sfarşitul săptămânii.
    Îmi place că ai pus mult usturoi, şi mărar (pătrunjelul nu mi se pare destul de aromat...). Eu mai pun şi cimbru uscat.
    ...şi prefer să nu le înfăinez, că se depune din făina de pe ele pe fundul tigăii...
    Care este aportul morcovului?

    RăspundețiȘtergere
  2. ...dap, acum vad ca reteta e pusa mai de mult. scuze, m-am ratacit printre poze...

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Incerc sa fiu cu un pas inaintea ta atunci cand e vorba de chiftele.
    Daca tot pun usturoi in chiftele, macar sa-l simt cum trebuie. Oricum trebuie sa evit apoi sa ies din casa :)) Atunci cand am si patrunjel sa stii ca pun si marar si patrunjel in chiftele. Imi plac chiftelele cu cat mai multa verdeata. Cam asta este si rolul morcovului. Chiftelele ies mai putin "carnoase" si au un gust mai dulceag. Plus ca arata mai bine atunci cand le rupi.
    Cu faina intradevar este o problema. Eu prajesc o parte din chiftele, apoi transfer uleiul in alta tigaie. E cam aiurea faptul ca trebuie sa spal doua tigai, dar asa evit arderea fainii si a uleiului iar chiftelele nu au de suferit.

    RăspundețiȘtergere
  4. mulţumesc pentru înţelegere şi explicaţii...
    am facut chiftelele, aşa cum mă lăudam:) am pus de toate (mărar şi pătrunjel verde, cimbru uscat, usturoi la greu, ceapă, pâine şi cartofi cruzi raşi).
    nu şi morcov. ai dreptate, contează la efectul artistic, dar nu cred că mi-ar plăcea tenta dulceagă pe care ar da-o chiftelelor...
    ador usturoiul, l-aş pune în toate mâncărurile!:)
    şi am prăjit chiftelele tot fără să le dau prin făină. oul le leagă destul, iar formă le dau cu palmele udate cu apă. mi se pare că făcute în felul ăsta absorb mai puţin ulei decât cele date prin făină. aşa cred...

    ...şi să ştii că te gelozesc pentru poze. mie încă nu-mi reuşesc aşa bine:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu placere, Daniela - dar nu e nevoie de multumiri. Nu m-am gandit niciodata sa pun cimbru in chiftele, insa cred ca voi incerca si eu. Am incercat si chiftelele cu cartofi cruzi rasi. Chiftelele mi s-au parut bune, dar asta pana in momentul in care am gasit prima chiftea mai putin prajita :) Daca nu sunt foarte bine prajite chiftelele, atunci cartoful ramane crud in mijloc.
    Ar fi bine daca chiftelele fara faina ar absorbi mai putin ulei. Poate voi face si eu un mic "experiment".
    Nu-ti face griji in legatura cu pozele, in timp te vei perfectiona. Eu fac asta deja de 8 luni si vad ca am progresat foarte mult. Parca imi vine sa sterg retetele atunci cand ma uit la pozele pe care le-am facut la inceput... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. incearca sa le faci la foc potrivit asa nu vor mai iesi nefacute la miljoc...imi plac retetele tale ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat! Suntem chit... si mie-mi plac sfaturile tale ;)

      Ștergere
  7. eu stiam ca in compozitia ce chiftele intra doar carne si putina paine sa le faca pufoase. \\\\daca se adauga legume(cartofi si morcovi) se cheama parjoale moldovenesti. Oricum, nu mi-au iesit niciodata asa cum trebuie in sensul ca au fost tari si s-au lipit de cratita. Aveau un aspect zgrunturos, lipicios. Nu stiu unde gresesc.
    Anonimus 2.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate, sincer sa fiu n-am stiut niciodata ce inseamna exact parjoalele moldovenesti :)) Chiar nu-mi dau seama de ce nu ti-au iesit niciodata asa cum trebuie chiftelele, reteta mi se pare destul de simpla si am observat ca tu te pricepi la gatit...

      Ștergere
  8. Dupa reusita cu cozonacii si pasca am zis sa fac si ceva de mancare. Ieri am incercat si eu chiftelele doar ca eu am mai adaugat si un pic de miez de paine , putin morcov si cartof au iesit delicioase.Am facut si marinate(pana acum nu prea imi iesea sosul)dar reteta ta e simpla si delicioasa!
    Cred ca ti-am mai spus ca imi place blogul tau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Petro, daca-ti place blogul meu, poti sa-mi spui asta de cate ori simti nevoia - nu cred ca ma va deranja vreodata :)
      Eu incerc sa fac chiftelele ori cu paine, ori cu cartof, nu ma complic sa le pun pe amandoua - incerc sa simplific la maxim retetele si sa reduc numarul ingredientelor folosite :D De fapt, poate asta este si motivul pentru care ti-a placut reteta chiftelelor marinate :))

      Ștergere
  9. Chiftele delicioase !! le.am facut si au iesit super !!
    Imi plac foarte mult retele tale !! complimentele mele !!
    Spor la gatit !!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc! Sper sa-mi incerci toate retetele, asa ca trebuie sa-ti urez si eu acelasi lucru: spor la gatit!

    RăspundețiȘtergere
  11. Azi am "comanda" de la ai mei fix aceasta reteta! De pe telefon am cautat/notat/comentat...asa...la prima ora ;-)
    Cred insa ca le voi coace in cuptor! deh, e vara...
    Apoi, numa' bine o baie in mare!
    Magda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am facut cateva bai in mare astazi si am scris raspunsul tot la prima ora - asta pentru ca e trecut de miezul noptii :) Nici la cuptor nu e prea bine vara, oricum se face cald in casa, insa macar nu stai sa prajesti fiecare chiftea in parte.

      Ștergere
  12. O rețetă diferită de ceea ce știam. Dar din acest moment aceasta va fi preferata mea. Au ieșit excelente. Deja mă gândesc la chiftele marinate pe care și mâine voi prepara marinata tot după rețeta Dvs.
    Am mai făcut tot astăzi ciorba de varză dulce și a ieșit și ea foarte bună, cu mențiunea că am pus în cei doi litri de apă, 4 cubulețe de concentrat pentru supă de legume.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu stiu cateva retete diferite de chiftele (de fapt, "stiu" e impropriu spus, mai corect ar fi "am incercat"), insa aceasta reteta de chiftele este favorita mea - reteta de baza.
      Iti multumesc pentru increderea pe carele-o acorzi retetelor mele, sper sa-ti placa si cea de chiftele marinate.
      Poti sa-mi spui Robert.

      Ștergere
  13. Robert, cred ca ai uitat ceva: sa treci faina la ingrediente. La ingredientele necesare nu ai scris si faina :D
    In rest...iami-iami! Eu le fac sub forme de bilute :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru atentionare, Gabriela! N-am trecut faina in lista ingredientelor retetei gandindu-ma ca n-are rost, din moment ce nu intra in compozitie si este un ingredient banal, prezent in bucatariile tuturor. Insa ai dreptate, nu-i rau sa atentionez lumea inca de la inceput de faptul ca este nevoie si de faina pentru a tavali chiftelele, astfel se pot evita surprize neplacute. Voi modifica reteta mai tarziu, acum sunt "setat" sa raspund comentariilor primite :)

      Ștergere
  14. v-am descoperit din intamplare, fiind in cautare de ceva retete rapide,usoare si gustoase. sunteti extraordinar. cred , de fapt nu cred, sunt sigura ca doar de aici o sa ma "inspir" pe viitor. felicitari, si spor la gatit si postat. gianna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gianna, probabil nimic nu poate fi mai placut (in materie de "blogareala culinara", bineinteles) decat sa aud ca retetele mele te multumesc atat de mult incat nu te gandesti sa nu mai cauti si alta sursa de inspiratie :) Zi-mi Robert, toata lumea imi vorbeste la pertu pe aici.

      Ștergere
  15. Am facut pentru prima data chiftele si am urmat reteta ta. Mi au iesit mai bine decat le face sotia :) dar nu vrea sa recunoasca ca s mai bune :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ai grija sa nu-i spui sotiei de unde ai luat reteta chiftelelor, ca nu cumva s-o foloseasca si s-o imbunatateasca :D

      Ștergere
  16. Bună BărbățelLaCratiță...

    Ai încercat vreodată să pui apă minerală în maclavaițul de chiftele ? Cam vreun 1 dl la compoziția de ingrediente de mai sus este suficient - lasă compoziția sa se odihneasca 30 min la frigider ... Nu te speria ca pare apatoasă - ies așa de pufoase de mori ... Eu locuiesc în Danemarca de muuuulți ani - soacra este fostă bucătăreasă la un azil de bătrâni și nu a vrut deloc să îmi spună șmecheria cu apa minerală ... Tot zicea ca am pus prea multă pâine - pe urmă zicea ca ea nu pune pâine ci cereale - tot am prins-o la înghesuiala odată când am trecut instantaneu pe la ea când pregătea maclavaițul de chiftele . Cu cea mai nevinovata mină pe față a zis( avea sticla de apa minerală pe masa !) : PĂI NU ȚI-AM ZIS DE APĂ MINERALĂ ??? Cu un zâmbet șiret a zis asta - afurisita de ea - șmecheră - nu vroia sa își divulge secretul mai ales că Soțiorul meu îi plac chiftelele ei la nebunie ... CE ȚI-E ȘI CU OMUL ...������ ...
    Încearcă - nu vei regreta ... Salutari din nord

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna... trebuie sa marturisesc ca a fost un "buna" oarecum spasit, ma gandeam ca tu folosesti diacriticele desi esti aproape daneza, iar eu scriu un blog culinar romanesc de atata amar de timp si tot nu sunt in stare s-o fac :(
      Chiar n-am pus niciodata apa minerala in chiftele, dar iti garantez ca voi pune cat de curand. M-ai facut curios, mai ales afland cat de greu ai reusit sa smulgi acest pont de la soacra (care pare sa fie daneza, din ce-mi dau seama). Imi place felul tau de a povesti, cred ca m-as prapadi de ras ascultandu-te cum spui bancuri :D

      Ștergere
  17. Cele mai bune chiftelute pe care le-am mancat vreodata! Multumesc ptr reteta! Ionela

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)