Prăjitură cu gem şi nucă (de post)

Prajitura cu gem reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu gem si nuca (de post):
  • un borcan de gem
  • un borcan apa
  • un borcan faina
  • 1/2 borcan zahar
  • 1/2 borcan ulei
  • 1/2 borcan miez de nuca
  • un pliculet praf de copt
  • 3 linguri de cacao
  • 2 lingurite rase scortisoara
  • 2 oua (optional)
  • un plic glazura de caramel (optional)
Prajitura cu gem ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura cu gem face parte din categoria aceea de retete de prajituri pentru care timpul petrecut la copt in cuptor este mai mare decat timpul efectiv necesar pentru pregatirea prajiturii. Iar ca sa simplific si mai mult reteta, am folosit borcanul de gem ca unitate de masura pentru ingrediente, asa mi s-a parut ca este mult mai usor sa le cuantific. Prea mult nu prea ar fi de explicat in legatura cu prepararea acestei prajituri cu gem: amestecam intr-un vas toate ingredientele in afara de faina si de praful de copt, apoi presaram in ploaie faina cu praful de copt si amestecam totul pana cand se omogenizeaza. Ouale sunt optionale, prajitura cu gem se poate prepara si in varianta de post. Ca sa ne facem o idee, consistenta compozitiei prajiturii cu gem ar trebui sa fie putin mai groasa decat a cea a compozitiei de pandispan. Presaram tava cu putina faina, turnam compozitia si o introducem in cuptorul bine incins (am folosit tava cuptorului pentru a o coace). Tinem prajitura la foc mediu (150 grade C) aproximativ 45 de minute. Dupa ce prajitura cu gem s-a racit, putem pune glazura (insa cum instructiunile de preparare ale acesteia se gasesc pe plic, n-are rost sa le mai scriu si eu). Am folosit un plic de glazura cu caramel, insa putem folosi orice altceva dorim. Dupa ce se intareste glazura, taiem bucatele prajitura cu gem si asezam deasupra fiecareia cate un sambure de nuca.
Prajitura cu gem reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

25 de comentarii:

  1. Excelenta reteta, poate o voi incerca si eu cat de curand...
    Imi place blogul tau (mai ales numele lui), succes in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Ma bucur ca-ti place totusi si blogul, nu doar numele lui :) Daca faci pana la urma reteta poate imi spui cum ti-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu fac aceasta prajitura in post, se mai numeste si "negresa de post". Deasemenea am facut o amandina de post folosind reteta pt foi, iar glazura cu ciocolata. F gustos! Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. Woow...arata foarte bine! O sa pregatesc si eu pt duminica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din cate vad, se pare ca Laura n-a mai facut pana la urma prajitura. BB, sper sa nu-ti schimbi si tu planurile pentru duminica :)

    Claudia, nici nu mi-am dat seama ca prajitura asta cu gem este de fapt si o reteta de post. Cu atat mai bine! :)) Imi place numele asta... negresa de post.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am facut-o de multe ori!Si acum o am in cuptor

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca ar trebui s-o mai fac si eu, neaparat trebuie sa schimb poza cu ingredientele retetei :)

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte buna prajitura mia iesit perfect. vreau sa te intreb oare a esit exact ca a ta odata ce ieu am dublat toate masurile tale oare am gresit gustul scuze de ingnoranta mea sunt un pic mai.... si intreb mereu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, Bledi, n-am uitat - esti un pic mai albanez :) Deoarece a fost mai groasa, probabil prajitura n-a iesit exact ca a mea. Cred ca ar fi trebuit coapta intr-o tava mult mai mare, iar temperatura cuptorului sa fi fost foarte mica. Este posibil ca a ta sa fi iesit putin mai umeda in mijloc, dar cred ca a fost ok.

      Ștergere
  9. da asa este a iesit mai groasa si umeda si am usat o tava inalta scuze de cum scriu dar scriu con google translator si con un dictionar .prajitura a iesit bun a placut la toti si la ubita al meu multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu iti face probleme, nici macar noi, romanii, nu scriem tot timpul corect :) Important este ca prajitura a placut tuturor, iar daca o vrei mai uscata, data viitoare sa incerci sa o coci folosind o tava cat mai lata / larga si sa o coci la foc mic.

      Ștergere
  10. Foarte buna prajitura o fac si eu dar pana sa vad reteta la tine credeam ca fac eu ceva gresit ptr ca imi iese la fel ca a ta nu foarte crescuta,credeam ca nu creste de la nuci ptr ca eu pun si nuci....acum m-am linistit Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca au si nucile partea lor de vina, fiind grele. Dar daca vreodata poti face prajitura asta cu gem sa creasca mai mult, atunci sa ma anunti si pe mine. Bineinteles, fara sa renunti la nuci si fara sa le macini :)

      Ștergere
    2. Tocmai asta iti spuneam ca nu se poate....nu creste ....e foarte buna si o fac des dar nu creste...si am facut-o si fara nuci si tot nu a crescut mai mult...asa ca sa ne bucuram de bunatatea ei

      Ștergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai,barbat la cratita,desi sint bucatareasa retete masurate cu borcanu n-am facut in viata mea dar se pare ca mai nou merge,reteta e de milioane poate tocmai pentru asta ca-i masurata la borcan,mult success in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci! :) Nici nu mi-am batut capu` cu gandu` ca poate parea ciudat sa masor ingredientele astfel, pe atunci ma gandeam doar la cum sa-mi iasa mai bine prajitura cu gem :D Am publicat reteta acum doi ani si jumatate, adica pe vremea cand tocmai ma apucasem de gatit si nu eram atat de relaxat in bucatarie precum sunt acum... A se remarca faptul ca am zis "relaxat", nu "priceput" ;)

      Ștergere
  13. „presaram tava cu putina faina„,spui???eu vad ca ai pus in tava hartie de copt!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta spun... :) Daca te-ai uita cu mai multa atentie, ai observa ca nu este hartie de copt in tava (e drept ca nu se vede prea clar, pozele sunt de acum mai bine de trei ani, de pe vremea cand eram incepator). In fine, chiar daca as fi folosit hartie de copt, chiar era necesar sa cauti nod in papura retetei (din moment ce asta n-ar influentea cu nimic reteta)?!? Fiecare gandeste cum vrea, insa eu gandesc ca as incerca sa scriu ceva util, daca tot mi-as consuma timpul scriind comentariul...

      Ștergere
  14. Am si eu o intrebare: borcanu acela, ce masura are de fapt? :D E blonda intreabrea, stiu, da poate totusi imi raspunzi.Vreau sa o fac zilele astea da ma cam incurca borcanu ala :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca-ti raspund - ar fi fost culmea sa n-o fac atunci cand ai nevoie de o lamurire, din moment ce raspund si la mesaje ca cel de mai sus :) Este vorba depre un borcan mic (am vazut ca lumea se refera la cele mici ca fiind de 400, iar la cele mari ca fiind de 800).

      Ștergere
  15. Buna ziua,
    As avea si eu o intrebare referitoare la acel 1/2 borcan miez de nuca si anume: nuca se macina si se amesteca cu celelalte ingrediente ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Virginia! Da, nuca se amesteca pur si simplu cu celelalte ingrediente ale prajiturii. Merge si macinata, insa se simte mai bine in prajitura daca este maruntita (tocata cu un cutit sau rupta cu mana).

      Ștergere
    2. OK, am inteles, sper sa ajung sa o fac cat mai curand !!! Felicitari pentru site si stradania ta de a ne impartasi experientele tale culinare ! Am dat "like" paginii tale de FB si sunt avertizata pe mail de postarea unei noi retete. Nu ma pot abtine sa nu-ti spun: asta da, barbat, care stie sa gateasca si caruia chiar ii place asta !! Toate cele bune !!!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)