Fasole bătută / Fasole făcăluită

Fasole batuta-Fasole facaluita reteta
Ingrediente reteta Fasole batuta / Fasole facaluita:
  • 250 g fasole uscata
  • un morcov
  • un pastarnac
  • 2 catei usturoi
  • 2 cepe
  • 200 g rosii cubulete
  • 150-200 ml ulei
  • o lingurita cimbru
  • sare si piper
Fasole batuta-Fasole facaluita ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Pentru ca mi s-a tot sugerat zilele acestea, pana la urma am preparat inca o reteta de post. Imi amintesc ca bunica ii zicea fasole facaluita, dar mama ii zice fasole batuta - cum eu nici n-o bat si nici n-o facaluiesc, cred ca ar trebui sa-i zic fasole pasata sau fasole blender-uita :) Oricum i-am zice, fasolea facaluita este o reteta care merita incercata. Si nu doar de catre cei ce tin post, multi gasesc irezistibila combinatia de fasole batuta cu carne afumata, asa ca ii putem alatura niste carnati prajiti, costita, ciolan... Pentru a fierbe mai repede fasolea, cu o zi inainte am pus-o in apa si am lasat-o la inmuiat peste noapte (in prealabil am eliminat impuritatile si eventualele boabe de fasole stricate, apoi am clatit-o in doua-trei ape). Punem fasolea, morcovul si pastarnacul intr-un vas si turnam apa atat cat sa le depaseasca cu doua-trei degete. Adaugam o lingurita de sare, acoperim vasul cu un capac si lasam fasolea la fiert aproximativ 45 min (timpul variaza in functie de cat de veche este fasolea, deci trebuie s-o incercam pentru a ne asigura ca este fiarta). Dupa ce s-au fiert, scurgem bine de apa fasolea si legumele, dupa care le punem intr-un castron si le pasam, batem sau facaluim :D Apoi aducem fasolea facaluita la consistenta dorita adaugand cateva linguri din apa in care aceasta a fiert. Turnam treptat uleiul peste fasolea batuta si amestecam, exact ca in cazul maionezei, pana ce incorporam tot uleiul. Apoi adaugam usturoiul dat pe razatoare si eventual sare (doar in cazul in care consideram ca mai este nevoie, neaparat dupa ce gustam fasolea batuta). Fasolea facaluita nu prea are niciun farmec daca nu punem deasupra ei un sos de rosii si ceapa calita. Deci tocam ceapa si punem trei-patru linguri de ulei la incins intr-o tigaie. Calim ceapa cateva minute, adaugam apoi cubuletele de rosii si lasam sosul la foc mediu circa zece minute. Daca ni se pare ca sosul fasolei facaluite a scazut prea mult, mai adaugam cateva linguri din zeama in care a fiert fasolea. Atunci cand sosul e aproape gata, adaugam cimbru, sare si piper dupa gust.
Fasole batuta-Fasole facaluita reteta
Fasole batuta-Fasole facaluita reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

35 de comentarii:

  1. Iooooooooiii ,o fi bine sa poftesc asa in post?

    RăspundețiȘtergere
  2. E o mancare de post, deci n-are cum sa fie nici prea rau :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine arata... Eu o fac mai simpla, fara morcov,pastarnac, rosii... Nici nu ma gandisem ca as putea sa pun asa ceva... Trebuie sa fie foarte buna...

    RăspundețiȘtergere
  4. Felis, eu nici nu o gust daca e simpla. De cand ma stiu o disperam pe mama mancand doar sosul de deasupra :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravos,bun blogul !
    Si eu mai gatesc din cind in cind,imi face placere sa vad ca nu sint singurul
    " barbat la cratita "
    Bafta si multe retete in continuare !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fie! E bine sa stim ca nu suntem singuri la cratita :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ha ha ha...deja te-a vizitat Dia si aici....

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand e vorba de o fasole batuta, normal ca apare si Dia, mai ales ca astazi si ea a facut aceeasi mancare :))

    RăspundețiȘtergere
  9. :)))) gata,merg si eu la culcare,mi-am terminat actele si vad prin ceata fasolea ta :))),imi pica ochii in gura de somn

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai oameni buni, voi gatiti noaptea? :-))
    Pe la noi se zice ca fasolea batuta nu are niciun farmec daca nu punem deasupra ei vreo 2 "pasi" de carnati afumati fierti in moare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cine nu stie ce e "moare" : asa se zice la tara la zeama de varza acra!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pana acum nu mi-am refuzat nicio pofta de pe aici,dar asta nu "intra" nici daca ma chinui.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Peter: gatim ziua, dar postam noaptea :) Noi de obicei facem fasole batuta doar in perioada postului. Asa ca nici nu concep sa pun carnati deasupra :))
    @Devoratoareo, te inteleg :) Nici eu nu sunt un mare fan, o mananc doar atunci cand e proaspata.

    RăspundețiȘtergere
  14. la fel si eu gatesc in post mai des fasolea batuta si la fel pun mult zarzavat la fier iar la final sosul ,e delicios:D

    RăspundețiȘtergere
  15. făsuiul ăsta de post merge bine cu o salată de varză murată (inima verzei tocată fideluţă, un fir de ulei, un praf de boia, altul de piper)...

    preparatul tău arată epic! îmi plouă în gură...
    spor la gătit

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc, inseamna ca mi-am atins scopul! :D Ai dreptate Daniela, la fasolea batuta ar merge la fix o salata de varza murata.

    RăspundețiȘtergere
  17. E geniala reteta, nicoadata nu mi-a iesit atat de buna fasolea batuta. Multumesc mult de reteta .Maine incerc cartofii cu malai la cuptor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, ideal ar fi ca maine (de fapt, azi) sa poti spune acelasi lucru si despre urmatoarea reteta incercata.

      Ștergere
  18. azi am bifat fasolea batuta! delicioasa. numai ca nu am pasat-o cu blenderul ca iese prea pasta, am facut-o cu pasatorul.mor dupa prajeala aia de deasupra, am facut muuulta :) deci ptr azi am fasolea asta si ciorba radauteana.maine o sa mai gatesc ceva....ma inspir dimineata la cafea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie tot prajeala imi place cel mai mult, aproape ca i-as da acesteia rolul principal in reteta :) Daca tot te inspiri la cafea, poate incerci o reteta care contine cafea ;)

      Ștergere
  19. hehe coane....tot barbatii fac treaba in bucatarie...maestre jos palaria....

    RăspundețiȘtergere
  20. asa fac si eu fasolea batuta doar ca in loc de pastirnac pun cartof ,voi incerca si cu pastirnac si pot spune ca mie imi place f.mult. MIOARA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mioara, merita sa incerci fasolea batuta si cu pastarnac, acesta este mult mai aromat decat cartoful.

      Ștergere
  21. Foarte buna !!! ....felicitari BarbataLaCratita.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Poti sa-mi zici Robert, numele meu din CI este putin mai scurt decat BarbataLaCratita :)

      Ștergere
  22. imi place reteta ta la nebunie!!!fasolea batuta eu o fac si asa...o pasez,o frec cu ulei pun ceapa rosie tocata fin,sare,piper si zeama de lamaie...seamana cu salata de icre doar ca si mai gustoasa:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar ca este mai gustoasa (in viziunea noastra, bineinteles, doar stim ca gusturile sunt diferite), insa fasolea batuta este si mai putin "grea" comparativ cu salata de icre, care contine atat de mult ulei... ;)

      Ștergere
  23. Răspunsuri
    1. Langa fasolea batuta ar merge foarte bine niste muraturi, castraveciori sau gogosari in otet. Unii ar zice ca merg si niste carnati, insa atunci reteta ar mai fi de post doar cu numele :)

      Ștergere
  24. si a mai ramas o ceapa...ce facem cu ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciprian, folosim ambele cepe la sosul de rosii. Reteta de fasole batuta fiind foarte simpla, recunosc ca nu mi-a trecut prin cap sa specific faptul ca ambele cepe se pun la sos - eu am scris "ceapa" gandindu-ma de fapt la "toata ceapa", nu doar la o singura ceapa articulata :)

      Ștergere
  25. Foarte buna reteta. A iesit excelent!!! Eu am amestecat si o parte din sosul de rosii cu fasolea, iar restul sosului l-am pus deasupra.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)