Orez cu lapte şi scorţişoară

Orez cu lapte si scortisoara reteta
Ingrediente reteta Orez cu lapte si scortisoara:
  • 1/2 cana orez
  • 2 cani si jumatate lapte
  • un baton scortisoara (optional)
  • un varf cutit scortisoara
  • 4 linguri zahar
  • o lingurita esenta vanilie
Orez cu lapte si scortisoara - toate ingredientele retetei
Modul de preparare a retetei
Curatam si spalam in mai multe ape o jumatate de cana de orez, apoi il acoperim cu apa curata si asteptam sa se umfle. Punem la fiert doua cani si jumatate de lapte (trebuie sa avem grija de lapte pana cand incepe sa fiarba, deoarece se umfla si da in foc), iar atunci cand laptele incepe sa clocoteasca, adaugam orezul. Pentru a nu se prinde de fundul cratitei, va trebui sa amestecam din cand in cand in orezul cu lapte. In momentul in care compozitia incepe sa se ingroase (dupa ce a fiert circa zece minute), adaugam cele patru linguri de zahar si esenta de vanilie dupa gust (putem folosi orice aroma dorim). Lasam in continuare orezul cu lapte la fiert la foc mediu (nu trebuie sa uitam sa amestecam din cand in cand, pentru a nu se lipi orezul de cratita). In cazul in care compozitia se ingroasa mai mult decat ne-am dori, atunci o putem "repara" adaugandu-i putin lapte fierbinte sau chiar apa (pentru a nu opri din fierbere orezul cu lapte). Timpul de fierbere al orezului este de circa 15-20 minute, dar cel mai sigur este sa incercam cateva boabe inainte de a-l lua de pe aragaz. Atunci cand este facut, il punem in castronele si il oranam cu scortisoara si/sau gem/ dulceata. Este inutil sa spun ca orezul cu lapte este la fel de bun atat cald, cat si rece, deci este un desert perfect pentru zilele calduroase de vara; sau il putem prepara seara, pentru a-l avea la micul dejun in diminetile in care suntem grabiti.
Orez cu lapte si scortisoara reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de dulciuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

40 de comentarii:

  1. Intotdeauna orezul cu lapte imi aduce aminte cu drag de copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti un magician daca poti sa faci sa arate un orez cu lapte in felul asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super, n-am mancat orez cu lapte de vreo 30 de ani! Am sa fac azi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata ingrozitor de bine,dar trebui sa refuz si asta.Orez cu lapte nu si nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am o intrebare:
    conteaza daca orezul e cu bob rotund sau cu alt fel de bob ?
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu conteaza absolut deloc tipul orezului. Poti si orez cu bob spart :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc inca o data. Orezul cu lapte e printre preferatele mele, deci in zilele urmatoare voi face ceva magii prin bucatarie si voi prepara aceasta bunatate, urmand reteta ta.
    N-am stiut niciodata cam cat lapte trebuie sa pun si nici cat orez e necesar pentru a iesi o cantitate rezonabila si nu o galeata de orez, fie el cu lapte ori pilaf :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu placere! Si eu m-am chinuit ca si tine pana sa gasesc aceasta cantitate ideala pentru 2 portii generoase de orez cu lapte. Sa-mi spui daca a iesit pe gustul tau.

    RăspundețiȘtergere
  9. A iesit :)
    Minunat :)
    Mai am in plan, crochetele acelea de peste :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna! ma uit de ceva vreme pe blogul tau si imi place mult ce vad.am salvat si eu cite ceva de la tine.O intrebare: esti bucatar de meserie??????????? daca da nu ma mira cee vad aici daca nu esti bucatar esti un super gospodin.felicitari ptr tot ce ai facut,si ai impartasit si altora.succes.cerra

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu Cerra, nu sunt bucatar de meserie, dar sa stii ca nu sunt nici cine stie ce gospodin :) Mai degraba cred ca sunt un gurmand caruia-i place sa se joace, atat in bucatarie, cat si in blogosfera :D Multumesc pentru cuvintele frumoase si sper sa ai ce "salva" si pe viitor ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Iti multumesc!!! A iesit exact ca in poza! Si gustul a fost minunat! Felicitarii pentru ca incanti atata lume prin retetele tale!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bifat! Foarte gustos, foarte bun! Fi-miu a mancat de doua ori.
    Mmmmmmm....:)
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut mai devreme sa te intreb care e urmatoarea reteta aleasa, dar vad ca tocmai am gasit singur raspunsul :))

      Ștergere
  14. Buna, ieri am facut fursecuri cu stafide si salata orientala extra iar azi orezul cu lapte si scortisoara si din nou fursecuri cu stafide,i-au placut atat de mult sotului ca le-a terminat aseara.foarte gustoase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, deci ai facut din nou fursecurile deoarece stiai ca mergi la sigur cu ele - in caz ca sotul nu va fi multumit de orezul cu lapte :)

      Ștergere
  15. Salut. Am facut si eu asta. E bun, n-am ce sa zic, dar, totusi, mi se pare cam dulce. Si am pus doar 3 linguri de zahar in loc de 4. Insa, evdent, alora care-si pun cate 3 lingurite de zahar la o ceasca de cafea ( eu nu pun niciuna ), e clar ca n-o sa li se para "prea" dulce. Tine de gustul fiecaruia. In rest, spor la treaba si la...vizitatori. Vreau sa mai incerc partea cu sarlota cu cacao din tortul de sarlota, ca sunt atatia ani de cand tot incerc sa aflu reteta sarlotei pe care o gaseai pe timpu' lu' Ceasca la cofetarie, la pahar de plastic, asa cum gaseai si frisca adevarata, nu artificiala. La un moment dat gasisem la o cofetarie prajitura "Chant-Ecler" (nu stiu daca asa se scrie, desi frantuzeste ar trebui sa fie eclair. in fine) care avea blat si deasupra compozitia de sarlota de cacao, cu textura aia gen diplomat. Toate cele bune. Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Cristi. Drept sa-ti spun, eu am pus 5 linguri de zahar in orez, insa am scris 4 gandindu-ma ca e mai bine sa fie pe undeva pe la mijloc. Dar se pare ca la 3 linguri ar fi "mijlocul" ala :)
      Sper sa-ti placa sarlota de cacao, iar daca tot mi-ai adus aminte de el, urmatoarea reteta pe care o voi posta va fi cea a tortului diplomat. In zona mea e o cofetarie (Narcisa) unde nu numai ca inca folosesc frisca adevarata, dar au si o gramada de prajituri de pe vremea aia... intrand acolo, parca te intorci in timp :)

      Ștergere
  16. e foarte bun lam facut si eu acum si e nemaipomenit de bun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scortisoara este ingredientul minune, transforma total orezul cu lapte :)

      Ștergere
  17. N-am mai mancat de cand eram mica.O sa avem azi la desert.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e orezul cu lapte vreun desert pretentios, insa cu siguranta e la fel de bun si acum, nu doar atunci cand eram mici.

      Ștergere
  18. Foarte bun; cantitativ, atat cat trebuie. O sa incerc si altele mai grele..... vorba vine "mai rarut ca-i mai dragut". La mai mult bine!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am straduit sa calculez cat mai bine cantitatea de orez :) Doar "ce-i prea mult strica" :D

      Ștergere
  19. Scortisoara se foloseste doar la ornat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Batonul de scortisoara eu l-am folosit doar pentru a orna orezul, insa acesta se poate fierbe in lapte daca dorim sa-si lase aroma. Dar scortisoara macinata de deasupra o amestecam apoi in orezul cu lapte, doar n-o s-o inlaturam inainte de a manca... :)

      Ștergere
  20. Multumim, chiar acum il incerc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Cezar. Desi e una dintre cele mai usoare retete ale mele, iti urez totusi spor la treaba! :)

      Ștergere
  21. A fost prima data cand am facut si mi-a iesit foarte bun! In loc de zahar, eu am pus fructoza. Data viitoare am sa-l fac totusi cu zahar. :) Multumim pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci pana la urma ai ajuns la concluzia ca tot zaharul e de preferat? :) Eu n-am incercat niciodata fructoza...

      Ștergere
  22. reteta arabeasca, cu zaharul adaugati o jumate kingurita de "MISKEH" sa gaseste in magazinele cu produse din orientul mijlociu, si un strop de esenta de trandafir.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce inseamna MISKEH, insa pot spine ca as manca un orez cu lapte dupa reteta arabeasca daca zici ca are si esenta de trandafir :) Iti multumesc pentru pont!

      Ștergere
  23. Fac si eu azi, am cautat o reteta simpla, nu cu oua si alte minuni, cum vad ca se "poarta" mai nou...

    RăspundețiȘtergere
  24. Preferatul meu si al intregii familii

    RăspundețiȘtergere
  25. O sa fac orez cu lapte pentru prima oara in viata mea! Caut inspiratie pe blogul asta, locuiesc de multi ani in strainatate si practic crescand am invatat retele locale iar din bucataria romaneasca am doar niste "amintiri din copilarie"... retetele tale se aseamana cel mai mult cu cele gatite de mama si bunica, cele din copilaria mia pe scurt! Bravo tie Barbatule la cratita :D

    RăspundețiȘtergere
  26. Multumesc mult pentru reteta! Il pregatesc pentru maine la micul dejun, in pauza de masa la munca. Sunt cam pifticioasa acuma si incerc sa mananc cat mai sanatos (insarcinata in 3 luni :D ) Mult succes in continuare! Veronica

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)