Chec cu cacao (marmorat)

Chec cu cacao preparare reteta
Ingrediente reteta Chec cu cacao:
  • 10 oua
  • 400 g zahar
  • 400 g faina
  • 200 ml ulei
  • o lingura cacao
  • o lingura esenta de vanilie
  • un pliculet praf de copt
Chec cu cacao ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Separam albusurile de galbenusuri, punem putina sare in galbenusuri si le frecam cu ajutorul unei linguri. Turnam cateva picaturi de zeama de lamaie peste albusuri si le batem spum, dupa care adaugam zaharul si batem din nou albusurile cu zahar pana cand se intaresc si se transforma intr-o bezea (zaharul in vom pune treptat). Punem galbenusurile frecate in bezeaua de albusuri, amestecam usor si apoi turnam 200 ml de ulei (in fir subtire) in compozitia de chec. Amestecam 400 g de faina cu pliculetul de praf de copt si o adaugam in compozitia checului (o presaram in ploaie), amestecand incetisor pana cand dispar toate cocoloasele. Pentru aroma, adaugam in compozitia de chec o lingura de esenta de vanilie si amestecam (nu este obligatoriu sa folosim vanilia, putem alege orice alta aroma ne place). Trebuie sa avem grija ca de fiecare data cand incorporam ceva, sa amestecam de jos in sus, pentru a pastra compozitia de chec cat mai pufoasa. Pentru a obtine aspectul acela marmorat al checului cu cacao, transferam aproximativ un sfert din compozitia de chec intr-un alt vas, adaugam o lingura de cacao si amestecam bine (dar incercand sa nu stricam prea tare "pufosenia" compozitiei). Tapetam cu hartie de copt doua tavi sau le ungem cu ulei (sau unt, margarina, untura) peste care presaram putina faina. Punem compozitia principala de chec in tavi, apoi turnam peste aceasta compozitia de chec cu cacao si amestecam putin cu ajutorul unei furculite (pentru a "marmora" checul). Incingem bine cuptorul, apoi introducem tavile de chec cu cacao si le tinem 40-50 de minute la foc mediu spre mic (circa 125 grade C, dar nu mai mult de 175 grade). Testul scobitorii este cel mai sigur in acest caz - il intepam, iar atunci cand scoatem scobitoarea uscata din checul cu cacao, inseamna ca acesta este facut.
Chec cu cacao reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

44 de comentarii:

  1. Pe asta l-as combina cu o cana de iaurt.Minunat,dar poftesc degeaba la desertul tau.

    RăspundețiȘtergere
  2. mama-mia...ce fain arata...sigur nu-i cozonac? :))
    daca nu-i cu suparare,eu stiam o reteta numai cu 6 oua:(pot s-o scriu?) ...deci:
    la cele 6 oua se pun numar de linguri dublate de faina,zahar si ulei.(12 din fiecare!) separat albusul si galbenus,numai ca albasul trebuie batut bine,pana cand intorci vasul si nu curge nimic...(daca nu ai mixer,ala esti,ca ai ce bate!)...se pune si praf de copt...apoi cacao,sau stafide...ma rog...si dai la cuptor...dar te inchizi in casa ca sa nu vada si vecinii,ca nu mai ramai cu nimic!
    sa ai spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar acum le-am bagat la cuptor!! De abia astept sa vad ce minunatie o sa iasa! E prima data cand fac chec, so fingers crossed :D! multumesc mult pentru retetaaa! ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut cam tarziu mesajul tau si n-am apucat sa-ti tin pumnii, insa sunt convins ca n-ai avut atat de mare nevoie de asta :) Cum ti s-a parut checul?

      Ștergere
  4. bunnnnn!:)eu il fac cu iaurt,si e mai simplu de facut,dar si al tau e o minune:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu intotdeauna am fost atras de retetele simple :) Poate ne scrii si noua reteta, uite aici mai multe detalii ;)

      Ștergere
  5. Multumesc pentru retete. Din tot ce am incercat, au iesit perfect toate! Retele sunt simple, rapide si ies foarte gustoase! Ca proaspata mamica nu am asa de mult timp la dispozitie pentru preparari asa ca site-ul tau a venit pentru mine exact la timp (abia acum o luna l-am descoperit, mai bine mai tarziu decat niciodata)
    As avea totusi o mare rugaminte: pentru cei care avem cuptor electric...ne-ar fi de mare ajutor daca ai recumanda si la cate grade sa coacem si cat timp!...eu personal nu reusesc sa "prind" recomandarea cu "foc mediu"...deh! novice in ale bucataritului :)
    Inca o data, multumesc pentru retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Alina. Bine-ai venit pe site! Tocmai am adaugat in reteta, in cazul checului este vorba de 125 grade. Daca gasesti in alta reteta "foc mediu", sa stii ca ma refer la 175 grade. In retetele publicate acum cativa ani nu scriam temperatura pentru ca noi, cei care folosim cuptoare electrice, eram destul de putini (sau asa aveam eu impresia) si nu prea vedeam rostul. Intre timp parca lucrurile s-au mai schimbat si de foarte multa vreme trec si temperatura exacta.

      Ștergere
  6. Daaaa, am ajuns si la chec. Ti-am spus ca le voi face pe toate (retetele tale). Foarte bun, n-am ce zica, dar... am o problema cu zaharul, mai precis cu cantitatea data de tine. E clar ca eu mananc mai putin dulce. Am facut la jumate totul, pt ca mananca numai copiii meu dulciuri in casa. Deci 200 gr zahar, dat viitoare voi pune 100 gr, sa vad cum iese. In rest, nu am ce zice fooooarte bun (am gustat si eu o felie :))
    Legat de zahar bucuria copiilor direct propotionala cu cantitatea de zahar, numai eu am probleme d-aste in casa :))
    Alina. (alta alina nu ante-comentatoarea mea).
    PS Legat de prajitura cu gris si pototcale pe care am facut-o si tot asa nu prea mi-a placut, au mancat ca sparii urmatorii in ordinea numerelor de pe tricou: fiica (1 an si 3 luni), sotu' (cica e la dieta), mama (cica se abtine sa nu se mai ingrase). Asa ca da-i bice ca-i de bine. Incep sa cred ca sunt o neinteleasa in ale zaharului :))
    Mersi pt blog si super-explicatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, cred ca ar trebui sa-ti mai adaugi macar o initiala, ceva... sa-mi fie mai usor sa te recunosc :)
      M-am gandit si cum putem testa daca ai cu adevarat probleme cu zaharul :D Incearca reteta mea de tort cu iaurt, acolo mi s-a zis de cateva ori ca parca n-ar fi suficient de dulce. Sa vedem daca si acolo tie tot prea dulce ti se pare... :)

      Ștergere
  7. Asta este prima reteta de aici de pe site pe care o testez - mi-a iesit de nota 10.

    Am injumatatit cantitatile, asadar am facut o singura forma - mi-a fost frica ca nu va iesi cum trebuie si mi-am spus ca-i mai bine sa testez pe cantitate mai mica.

    Cuptorul meu cu gaz are niste gradatii aproximative, in grade, ale temperaturii (imi dau seama ca nu poate fi la fel de precis ca unul electric). L-am setat ochiometric la 160° (la 125° mi-a parut prea mica flacara), am tinut tava fix 50 de minute, am oprit focul si am mai lasat-o inca 10 minute cu focul oprit.

    Cum spuneam si mai devreme plin de modestie :-) a iesit PERFECT!

    Multumesc & felicitari pentru reteta, e clar ca dupa rezultate incurajatoare voi testa si alte retete de aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tot ne chinuim sa facem chec (si sa-l mai si mancam apoi!), e pacat sa nu stie si altii de isprava noastra :D

      Cred ca e greu de obtinut temperatura exacta la un cuptor pe gaz, mai ales acum, iarna (auzisem ca uneori mai scade presiunea gazului din cauza frigului). Dar inseamna ca ai nimerit la fix temperatura din moment ce checul ti-a iesit perfect :)

      Banuiesc ca data viitoare nu vei mai injumatati cantitatile retetei :)) Spor la gatit, Adrian!

      Ștergere
  8. imi cer scuze ca untervin...checurile se coc la temperatura de 170 si se tin aproximativ 40 min.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa-ti ceri scuze atunci cand intervii cu sugestii, sfaturi, completari - chiar daca unele contrazic ceea ce spun eu :) Scopul blogului este sa ajute oamenii sa obtina un chec cat mai bun, nu sa-mi scoata mie in evidenta priceperea :) Sa-ti explic de ce eu tin checul la cuptor doar la 125 grade: am observat ca astfel iese mai pufos (inainte il tineam si eu tot la 170-175).

      Ștergere
  9. Foarte buna reteta si checul mai bun!!!multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... sper sa nu te opresti doar la reteta de chec, trebuie sa-ti mai faca cu ochiu` si vreo alta reteta de pe blog.

      Ștergere
  10. Nu ma opresc aici....doar ca la deserturi sunt cam stangaci...poate am incercat retete prea grele...momentan raman la retete simple si gustoase...site ul e de nota 10...multumesc din nou

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Treptat, pe masura ce capeti experienta, vei prinde incredere si vei putea incerca aproape orice reteta. Daca nu-ti displace nuca de cocos, iti recomand sa incerci "bombele", n-ai cum sa dai gres cu RETETA asta.

      Ștergere
  11. Am facut checul!!! Niciodata nu mi-a iesit un chec atat de pufos si gustos ca acesta!!!! MINUNAT!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a iesit cel mai pufos chec folosind reteta mea. Ai putea trece acum la nivelul urmator - adica sa incerci un chec cu mere. Nu iese chiar la fel de pufos ca checul cu cacao, insa cred ca este mai gustos. Ti-am lasat link catre reteta.

      Ștergere
    2. Multumesc de sugestie. Am facut deja de cateva ori tortul acela cu mere intregi si cu zahar ars!!!! Si acela a fost MEGA castigator printre cei care l-au gustat. Cu siguranta voi incerca si varianta de chec cu mere ;)

      Ștergere
    3. N-ai pentru ce, Adina... Desi am vazut ca unii il imbraca in frisca si ii zic tort de mere, checul acesta cu mere este destul de diferit de tortul de mere coapte pe care l-ai incercat deja. Acela contine mere intregi, zahar ars, este insiropat, pe cand reteta de care vorbim seamana mai mult cu un chec, fiind uscata si pudrata cu zahar (altii ii zic si budinca cu mere). Oricum, reteta este macar la fel de simpla ca cea a tortului de mere coapte si chiar merita incercata.

      Ștergere
  12. Buna seara! Foarte buna reteta, am adaugat si nuca. Acum jumatate de ora l-am scos din cuptor si nici n-am asteptat sa se raceasca :). In continuare orice vreau sa gatesc caut pe acest site. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ma mir ca nu am pus si eu nuca in reteta de chec, de cele mai multe ori pun - probabil nu aveam in bucatarie la momentul respectiv, iar eu nu las niciodata ca un ingredient lipsa sa-mi distruga pofta de gatit :) Mai ales ca nu vine prea des... Ca si cozonacul, checul mi se pare cel mai bun atunci cand este cald, proaspat scos din cuptor. Sper sa gasesti pe site aproape orice reteta cauti.

      Ștergere
  13. Buna! Te felicit pentru toate retetele postate. Am incercat cateva din ele si au iesit gustoase. Ma bucur ca am gasit acest site. In sfarsit mi-a iesit si mie chec-ul asa cum am vrut, din cate retete am facut aceasta e singura care mi-a iesit asa cum trebuie. Multumesc si tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Si multumesc! :) Si pentru mine este o bucurie sa citesc mesaje ca acesta, sper ca reteta de chec sa fie prima dintr-o lunga serie de retete reusite.

      Ștergere
  14. Ca toate retele csre leam incercat de tine e super bun felicitari pt ceea ce faci si multumim ca imparti retelele si cu noi

    RăspundețiȘtergere
  15. buna!!! bravo pt toate retetele,tre sa-mi fac timp pt a proba retetele tale,unele le-am facut,sunt delicioase,multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Neli! Acum, daca tot suntem in preajma Pastelui, probabil vei gasi ceva timp sa testezi cateva retete. Spor la gatit!

      Ștergere
  16. S-au lăsat. Trebuia mai multă făina (500g).��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-are rost sa folosim la chec mai mult de 400g de faina. Imi pare rau sa aud ca ti s-au lasat checurile, insa banuiesc ca spuma de albusuri este de vina, nu cantitatea de faina. Nu trebuie sa te descurajezi, data viitoare incearca sa le bati foarte bine, sa pastrezi spuma cat mai pufoasa atunci cand amesteci compozitia checului si sa folosesti oua cat mai proaspete. Succes!

      Ștergere
  17. Nu laud lume in general. Cu atat mai putin barbati. Dar vad ca pe tine te lauda toata lumea si nu ti s-a urcat la cap :D Mi-a reusit checul...imi vine sa sar in sus prin casa, pentru ca mie nici gogosile nu-mi ies.E pufos, inalt, gustos, aspectuos...o minunatie! Acum am bagat la cuptor si-o pizza. Cu blatul dupa reteta ta, bineinteles. Singurul blat de pizza care-mi iese dupa o viata in care m-am tot rugat de mama sa-mi faca pizza ca a mea o razuiam de pe tava. Si acum imi fac pizza de cate ori am chef :) Fac de ceva timp retetele tale. Deja daca vreau de exemplu friptura, ma gandesc: "Ia sa vad...Robert cum o face?!" Sau galustele. Sau ciupercile. Am vazut azi cartofii umpluti...trebuie sa-i fac si p-aia in curand. Ce mai...Eu iti multumesc ca iti faci timp sa ne descrii atat de amanuntit retetele tale si sa ne si raspunzi la comentarii, am vazut ca esti foarte prompt! Cristina O

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, sunt prompt poate si pentru ca primesc mesaje atat de frumoase ca acesta :) Din nefericire, nu sunt chiar mereu pe faza, trebuie sa recunosc ca uneori mai uit sa raspund la cate un comentariu. Am activat moderarea comentariilor mai mult pentru a fi sigur ca nu-mi scapa niciunul necitit, dar cateodata sunt foarte ocupat si las pe mai tarziu, iar mai tarziu poate apar si alte mesaje si uite asa ajung sa ma simt un pic coplesit de situatie, pentru ca mesajele se tot aduna si pe facebook sau email iar eu ma incapatanez sa le raspund tuturor :)

      Sa-ti spun si de ce cred ca nu mi se vor urca niciodata la cap laudele primite: mi se pare ca sunt nemeritate intr-o mare masura, consider ca a explica niste retete nu e vreo mare filosofie, plus ca este un fel de munca de echipa aici, foarte important este si cel care citeste si pune in aplicare reteta. Nu-mi dau seama daca am mai multumit cuiva pentru asta - la cate mii de raspunsuri am dat din 2010 si pana acum, nu mai stiu ce am scris pe aici :) - dar macar iti multumesc tie pentru faptul ca citesti cu atentie retetele si dai atentie tuturor amanuntelor, astfel ma faci sa par priceput in joaca asta a mea de-a blogger-ul culinar.

      Ștergere
    2. Nu este primul site/blog de pe care incerc sa fac o mancare. Am multe incercari ratate in trecut, sunt si ofticata de fel cand nu-mi iese ceva. Astfel ca, ani de zile m-am invartit intre aceleasi mancaruri pe care le stiu si-mi ies. La dulciuri, nu m-am mai bagat de ani de zile. M-am resemnat ca nu-mi ies si pace.Cumpar. Sau imi face mama. Acum, gatind de ceva timp mancaruri de pe blogul tau si vazand ca avem cam aceleasi gusturi, hai sa risc si dulciuri. Am facut fursecurile cu stafide, blatul de tort deja l-am adoptat de mult, checul o sa ne intre in obisnuitul casei si am ochit amandinele :)Bine, as sta numai in bucatarie la cate-mi plac pe-aici :)) Retetele tale sunt descrise f bine, cantitatile sunt exacte si chiar daca ramane vreun detaliu neacoperit (rar), il gasesc sigur in comentarii. Felicitari pentru munca pe care o faci!Indiferent ca-i spui joaca...sau pasiune, noi cititorii tai avem numai de castigat! Cristina O

      Ștergere
    3. Ha! :D Nu fac bine fata tuturor laudelor astea, asa ca am ochit ceva de care sa ma leg: trebuie sa fiu mai atent atunci cand scriu retetele, nu vreau sa fii nevoita sa citesti atatea comentarii pentru a descoperi vreun detaliu pe care eu am uitat sa-l spun :)

      Ștergere
  18. Nu e cam multă făină? Dacă batem bezeaua tare mi se pare destul de multă. Un 300 de grame parcă ar fi fost suficient

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil sa iasa bine checul si folosind doar 300 g de faina, insa mie nu mi se pare ca 400 g ar fi prea multa. Poate o fi doar serie de intamplari sau doar o impresie, insa am remarcat faptul ca, dupa ce se raceste, checul facut cu mai putina faina pare sa se mai "lase" putin dupa ce se raceste.

      Ștergere
  19. Buna seara, ce functie a cuptorului folositi pt chec-ul copt la 125 grade? Incerc sa deslusesc din tainele cuptorului si imi vine sa il returnez ,nimeni nu spune si fct folosita :((, nimic nu mai imi iese ca la cel pe gaz off.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Eu folosesc pentru chec functia de coacere normala - dar la mine e simplu, cuptorul meu tocmai ce-a depasit venerabila varsta de 11 ani si este destul de simplut (pe langa decongelare, mai are doar coacere simpla si coacere cu ventilatie, care e mai mult pentru situatia in care coc simultan chec si friptura de ex).

      Deci nu te pot ajuta prea mult, iti recomand sa folosesti cea mai simpla functie de coacere (sau prima, in caz ca ai un meniu stufos). Ar trebui sa-i mai dai o sansa cuptorului electric, probabil te vei obisnui cu el... mie mi se pare incomparabil mai bun decat cel pe gaz, coace uniform si nu-mi arde partea de jos a checului. Si ,asa cum spuneam, cuptorul meu nu e de ultima generatie.

      Ștergere
  20. Multumesc din suflet pt raspunsul promt, intr-adevar mi se rotesc ochii ca la gusteri printre atatea functii,temperature,minute etc .
    Banuiesc ca cea mai simpla functie este incalzire jos ,in manual ei prepara aproape totul la aer cald cu ventilatie dar pizza a iesit un dezastru cu aceea functie,off ce bine este cu lucrurile simple.Va imbratisez!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)