Prăjitură cu cremă de ciocolată

Prajitura cu crema de ciocolata ganache reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu crema de ciocolata:
  • pentru blatul prajiturii:
  • 4 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • un plic praf de copt
  • pentru crema de ciocolata (crema ganache)
  • 500 ml frisca lichida
  • 300 g ciocolata amara
  • un plic cappuccino (optional)
Prajitura cu crema de ciocolata ganache ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Pentru a simplifica felul in care este perceputa reteta, mai intai preparam blatul prajiturii si apoi crema de ciocolata. Spargem patru oua si le separam albusurile de galbenusuri, punem intr-un vas galbenusurile si le frecam cu zaharul pana cand acesta se topeste. Intr-un alt vas batem albusurile cu un praf de sare pana atunci cand se intaresc. Adaugam galbenusurile frecate peste albusurile batute si le amestecam incetisor cu o lingura (amestecam de jos in sus, pentru a pastra astfel cat mai pufoasa compozitia blatului prajiturii). Separat amestecam sase linguri de faina cu cele trei linguri de cacao si pliculetul cu praf de copt. Dupa aceea incorporam treptat acest amestec de faina, cacao si praf de copt in compozitia de albusuri si galbenusuri. Turnam aluatul astfel obtinut in tava cuptorului pe care o tapetam in prealabil cu hartie de copt (tava clasica de 40x38 cm). Incingem bine cuptorul si coacem blatul prajiturii la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 20 minute. Inainte de a-l scoate de la cuptor, pentru a fi siguri ca este copt, cel mai bine este sa incercam blatul prajiturii cu o scobitoare. Il lasam sa se raceasca si apoi taiem pe jumatate blatul pentru prajitura. Incepem prepararea cremei de ciocolata a prajiturii (aceasta mai este cunoscuta si drept crema ganache). Punem 1/2 l frisca lichida intr-un vas termorezistent, adaugam 300 g de ciocolata (rupta in bucatele) si pliculetul de cappuccino. Fierbem la bain-marie toate ingredientele si le lasam pana atunci cand observam ca se topeste ciocolata, amestecand din cand in cand. Crema de ciocolata o vom tine apoi la frigider doua-trei ore (pentru a se intari si a o putea bate bine). Dupa ce crema de ciocolata s-a intarit, o mixam/batem pana cand isi dubleaza volumul. Insiropam bine blatul prajiturii cu un sirop format din apa, zahar si esenta preferata. Intindem uniform crema de ciocolata (ganache) pe prima foaie de blat, pastrand doua linguri de crema pentru ornat. Peste crema ganache adaugam cel de-al doilea blat insiropat, apoi intindem restul de crema intr-un strat foarte subtire si adaugam putina ciocolata rasa. Prajitura cu crema de ciocolata trebuie tinuta la frigider cateva ore inainte de a fi servita.
Prajitura cu crema de ciocolata ganache reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajitura!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

139 de comentarii:

  1. Foarte buna prajiturica,,,,,yamiii,,,,
    Weekend frumos!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow R , in afara de timpul mare de asteptare pana sa fie degustata praji , tot e ok ... cred ca-i tare bunuta
    Wk odihnitor si prolific !

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu n-am simtit cand a trecut timpul. Pentru ca ma saturasem deja de la cata crema ganache "gustasem" :))
    Lavinia, tava are 40x38 cm - este tava standard a cuptorului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata f biiiiiiiine! salivez numai uitandu-ma la monitor! hmmm, nu vreau sa stiu cate calorii are, dar o data merita incercata, nu?! ;)
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu cate calorii are prajitura asta, da` stiu sigur ca este tare buuuna :D Merita incercata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata perfect!
    Tare buna tre' sa fie, zise o ciocolatoasa:)))
    Week-end frumos. ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Multumesc la fel Gaby, se pare ca prajitura asta nu poate fi ratata de iubitorii ciocolatei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este...numai ca eu o sa-cerc sa fac un tort.

      Ștergere
    2. Tort sau prajitura, e cam acelasi lucru, doar ca forma de tort implica mai multa munca. Asta pentru ca prajitura (sau sa-i zicem tortul) trebuie imbracata si pe margine, iar asta necesita timp si rabdare (asta ca sa nu-i zic migaleala). Iar eu incerc sa stau cat mai departe de complicatii :D

      Ștergere
  8. Nu, nu, nici eu n-am ratat-o! Am furat-o si papat-o...mmmm, delicioasa! Inca o tava, va rog! ;-)))

    RăspundețiȘtergere
  9. :)) Cred ca n-ar fi deloc o idee rea sa mai fac o prajitura d`asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tot auzeam de cremă ganache și nu știam ce e aia.

    Mda... am făcut și eu ieri o prăjitură și luasem frișcă la tu în loc de lichidă, se cunoaște că sunt zero barat la dulciuri. Cât m-am chinuit cu ea...

    RăspundețiȘtergere
  11. Diana, nici eu nu sunt mult prea departe. Aceasta a fost prima crema ganache pe care am preparat-o.
    Acum un an habar n-aveam care e diferenta intre frisca lichida si frisca la tub :) Dar se pare ca eu citesc retetele cu mai multa atentie decat tine :P Sper ca ti-a iesit pana la urma prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut! Spune-mi , te rog, ce marca de frisca lichida ai folosit?Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  13. ''Barbate'', scuze ca ma bag, insa recomandarea mea in acest moment este pentru frisca Vian de la Kauf. Are 30%grasime, se comporta minunat si se gaseste la cutii de 250 g, ceea ce mi se pare foarte bine, avand in vedere ca daca cumperi de la Milli de ex, este la kg si vrei nu vrei trebuie destul de repede sa folosesti si restul ramas in cutie. Cea de care vorbesc costa 2.49 ron cutia de 250g, respectiv 10 ron/kg, pe cand La Dorna, Milli, peste 14 ron/kg.
    My choice, of course!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lavinia, cand am citit ca se "comporta minunat" am cumparat frisca Vian... mai bine imi vedeam de ale mele si luam ce am mai folosit. Si daca tot citesc pe net ca nu e chiar asa usor de batut, puteai scrie si tu un avertisment, ceva...

      Ștergere
    2. mie nu mi-a iesti deloc crema cu aceasta frisca , un dezastru la aspect
      ]

      Ștergere
    3. Deci o data s-a comportat minunat si de doua ori mai putin minunat... Eu nu nu-mi pot da cu parerea, n-am incercat-o pana acum.

      Ștergere
  14. Din contra, Lavinia, chiar iti multumesc pentru sfaturi. Eu de obicei foloseam Milli, dar ma enerva ca imi trebuiau mai mereu doua cutii si n-aveam ce face cu restul. Asa ca pentru aceasta prajitura am folosit o frisca lichida necunoscuta. Poate chiar cea de care vorbesti tu :) Si a iesit perfecta prajitura. Andra, pana la urma nu frisca lichida este ingredientul principal, deci nu conteaza prea mult. Iti recomand insa sa nu folosesti o ciocolata de menaj ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. E buna rau prajitura asta..:)....abia acum am gasit blogul tau si tare cred ca ma abonez:))

    RăspundețiȘtergere
  16. :))E vina mea Anda, trebuia sa fiu in stare sa promovez mult mai bine blogul. In schimb, eu am pierdut timpul savurand prajituri de genul celei de mai sus :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Placuta pierdere de timp....:))..sunt abonata la blogul tau...am facut cateva retete pt care iti multumesc......azi.....niste cornuri cu gem ar merge:))
    Felicitari pt blog!

    RăspundețiȘtergere
  18. SUPER CREMA,E EXTRAORDINARA....EU AM COPT BLATUL INTR-O FORMA ROTUNDA SI AM FACUT UN TORT CARE A FOST FOARTE APRECIAT!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu de multe ori procedez invers, adica transform torturile in prajituri :) Nu ma prea omor dupa ornat...

    RăspundețiȘtergere
  20. o mie de stele...poate mai mult ca merita... prea buna!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Dar e prea putin zahar,doar 6 linguri in toata prajitura...va fi dulce???In crema nici un pic de zahar???Probabil ca trebuie sa fie ff mult zahar in siropul de insiropat blatul daca vrem sa fie dulce prajitura!

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu-ti face griji, prajitura cu crema ganache va fi suficient de dulce. Depinde de tine cat de mult zahar vrei sa pui in sirop, dar iti recomand sa nu exagerezi totusi.

    RăspundețiȘtergere
  23. pot sa folosesc in loc de ciocolata cacao pudra? se va ingrosa crema asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sfatul meu este sa folosesti ciocolata, altfel nu o mai poti numi crema ganache. N-am incercat, insa cred ca, doar cu cacao, crema n-ar fi decat o frisca mai groasa cu gust de cacao :)

      Ștergere
  24. Am incercat si aceasta reteta si este foarte buna , o prajitura de nota 10. De abia astept sa o fac din nou. Sotul si baietelul meu sunt fericiti ca am descoperit acest bolg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am inclus aceasta prajitura cu crema de ciocolata in topul preferintelor mele. Ma voi stradui ca bucuria descoperirii blogului sa nu se diminueze odata cu trecerea timpului si sa te surprind mereu (sau macar din cand in cand :D) cu retete de nota 10.

      Ștergere
  25. Buna,

    cu cacao, nu este doar "o frisca mai groasa cu gust de cacao " ca sa te citez pentru cele scrise mai sus, deoarece conteaza foarte mult ce fel de cacao folosesti. Ar fi ideal sa folosesti o pudra cu procent ridicat de grasime 20-22% dar e buna si cu 10-12% (vezi ambalajul produsului).
    Cat despre frisca lichida exista una la Lidl se chiama PILOS si eu o folosesc in multe combinatii, si este chiar ''tapana '' dupa mixare.
    Daca mai faci aceasta prajitura incearca o pudra de cacao de foarte buna calitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sugestii. Dar sigur nu voi face crema ganache cu cacao in loc de ciocolata. Daca ciocolata ar fi un ingredient foarte scump sau greu de gasit, poate as incerca. Stiind ca prajitura a iesit perfecta, nu-mi bat capul sa mai experimentez :)

      Ștergere
  26. abia astept sa fac aceasta prajitura,yami,yami ,imi place mult ciocolata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce o incerci, poate revii sa-mi spui si cum ti s-a parut.

      Ștergere
  27. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  28. ciocolata simpla amaruie se foloseste? te rog vreau sa o pregatesc azi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ciocolata simpla amaruie se foloseste pentru aceasta prajitura. Vad ca am scris "ciocolata amara" in ingredientele retetei, nu m-am gandit ca ar putea fi interpretat ca un sortiment exotic de ciocolata :) Spor la treaba!

      Ștergere
  29. Răspunsuri
    1. Cu placere, intreaba-ma oricand ai vreo nelamurire.

      Ștergere
    2. poate fi inlocuita ciocolata amara cu cea cu lapte?

      Ștergere
  30. spune te rog, in prepararea blatului ce sa adaug din lichide? apa, chefir...poate altceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar daca vrei sa improvizezi, altfel nu este nevoie sa adaugi lichide in blatul acestei prajituri cu crema de ciocolata. Am preparat-o exact asa cum am scris mai sus, de fapt acest lucru se vede si in imaginile retetei.

      Ștergere
  31. Checked. Asta prajitura nu gluma. Foarte buna. ATata doar ca eu nu am avut plicul de capucino(nu ma pregatisem sa fac prajitura desi am vazut-o de ceva vreme), m-am trezit cu frisca mai multa in casa si am zis ca trebuie sa o folosesc.Probabil e mai buna cu capucino.Am respectat reteta intocmai(exceptie plicul de capucino) si mi-a iesit f multa crema :) si blatul dupa ce l-am taiat in 2 mi-a parut cam mic. Data viitoare cand o sa mai fac prajitura, o sa fac blatul intr-o tava un pic mai mare(o sa coc 2 foi). Buna treaba cu site-ul. Continua tot asa. PS. Am incercat cuscusul cu peste afumat. Mama, mama, bun mai ii. De atunci fac mereu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, iese destul de multa crema ganache, insa eu asa imi doresc sa fie :) De fapt, acest lucru se vede si in imaginile retetei. Dar poti modifica fara probleme cantitatile blatului pentru a-l adapta gusturilor tale. Dar vad ca la cuscus avem aceleasi gusturi :))

      Ștergere
  32. Arata foarte bine prajitura asta,parca e facuta intr-un laborator de designeri -patiseri....:)))adica arata perfect....sunteti un maestru in materie de dulcegarii si nu numai,felicitarile mele sincere....faceti o treaba minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Multumesc, multumesc... De acum voi trai cu ideea ca sunt un maestru :D Iar oricine-mi baga in cap asemenea idei obtine automat dreptul de a-mi spune Robert ;)

      Ștergere
  33. Frumoasa....aspectuoasa....pacatos de ciocolatoasaaa:)))))nota 10!!!

    RăspundețiȘtergere
  34. nu prea an facut prajituri si te rog sa imi spui ce inseamna expresia ''bain-marie la prepararea cremei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bain-marie inseamna ca nu vom pune vasul cu crema de ciocolata direct pe foc, ci il vom introduce intr-un alt vas mai mare cu apa pe care-l punem pe foc.

      Ștergere
  35. buna seara , am facut acesta prajitura , este dementiala . numai ca am gresit ceva la crema nu si-a schimbat deloc volumul , oare frisca sa fie de vina?

    RăspundețiȘtergere
  36. si nici nu s-a intarir , frisca trebuia pusa in bain-marin , sa dea in fiert s-au doar topita ciocolata si oprita?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, la bain-marie tinem frisca si ciocolata doar pana cand se va topi ciocolata, nu trebuie sa dea in fiert - daca ar fi fost cazul, atunci sigur as fi specificat asta. Este posibil sa fie si frisca de vina (mai sus chiar este o discutie despre o anumita marca de frisca), la fel cum este posibil sa nu fi tinut crema suficient de mult timp la frigider, insa mi-e greu sa-mi dau cu parerea fara sa fiu de fata la "locul faptei" :)

      Ștergere
  37. cu siguranta voi incerca prajitura dar am o intrebare cu ce putem inlocui frisca lichida pentru ca aici unde locuiesc nu este frisca lichida
    mersi anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat niciodata, insa cred ca ar trebui sa mearga cu o smantana dulce si grasa.

      Ștergere
  38. Am facut si eu astazi prajitura minunata insa am avut o maaare dezamagire cand am vazut ca nu mi-a crescut blatul absolut deloc :(
    Mi-a iesit o coaja si nu inteleg de ce. Nu sunt experta in ale prajiturilor, defapt este primul blat pe care l-am facut...ma asteptam sa nu imi iasa perfecta, dar totusi! :D Am folosit tava de la cuptor care este destul de mare, cel putin dubla comparativ cu tava pe care o folosea mama, asa ca am dublat si cantitatile pentru blat, insa nu si praful de copt....sa fie asta motivul? Sau sa fie ca am amestecat prea mult la compozitie? Un esec oricum :))
    Acum astept sa vad daca se intareste crema, care este inca la frigider, poate reusesc sa salvez cumva prajitura. Ma gandeam sa impart "coaja" in jumatate, insiropez si pun crema la mijloc :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Alexa, Alexa... pai tu tocmai praful de copt ai ales sa nu-l dublezi?!... Asta e motivul pentru care nu ti-a crescut blatul prajiturii. Oricum, nici macar daca foloseai cantitatea exacta de praf de copt, acesta nu iesea foarte inalt (dupa cum se observa si in imaginile retetei).
      Ma gandesc ca se va mai inmuia "coaja" :D dupa ce o insiropezi bine de tot (asa ca poate n-ar strica sa faci mai mult sirop). Si eu am procedat la fel cum te gandesti tu: am impartit blatul in doua bucati, nu l-am taiat pe grosime/inaltime.

      Ștergere
    2. AHA! :D
      M-am gandit sa nu dublez praful de copt pentru ca am citit pe ambalaj ca se foloseste un plic la 500g de faina...si ca sa nu aiba gust "de praf de copt" ...:)). Oricum am facut sirop suuficient. Am insiropat o tura si dimineata mai insiropez inca o data. Sper sa iasa...

      P.S. Inca astept crema sa se intareasca :)

      Ștergere
  39. Super acesta prajitura . Eu am transformat-o in tort. Crema e delicioasa, iar blatul e super pufos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi se pare ca aceasta prajitura merge de minune transformata in tort. Doar ca i-as mai adauga o foaie, sa fie mai inalt. Sau daca nu, l-as face mai micut (cam de-o palma), sa para si el mai impozant :)

      Ștergere
  40. As vrea sa o incerc si eu, dar imi trebuie un anumit numar de bucati. Din ingredientele prezentate, cam cate bucati au iesit? (imi cer scuze daca a mai fost pusa intrebarea) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anne, numai tu poti estima cate bucati de prajitura vei obtine - in functie de forma si marimea in care le tai. Dar nu e greu de calculat, imagineaza-ti ca prajitura totala va fi exact cat jumatate din tava cuptorului (tava care are 40x38 cm).

      Ștergere
  41. Am si eu o intrebare: cand anume adaug cealalta jumatate de litru de frisca (batuta) la crema, inainte sau dupa ce o scoatem din frigider?
    Am trecut aceasta reteta in meniul de Craciun pentru ca arata foarte apetisanta si n-as vrea sa o gresesc :)
    Merci,
    Adina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, nu mai este nicio alta jumatate de litru de frisca... :) Toata frisca pe care o folosim este de 1/2 l, probabil ai citit repede si n-ai vazut "l". Cred ca am si eu partea mea de vina, te-am incurcat putin scriind 500 ml in lista ingredientelor si apoi zicand 1/2 l in reteta prajiturii :)

      Ștergere
  42. Buna . Frisca trebuie intai batuta sau pusa asa lichida la bain-marie? :-s

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, nu e nevoie sa bati frisca lichida inainte de a o pune la bain-marie - daca ar fi fost cazul, cu siguranta n-as fi uitat sa specific acest lucru :) Spor la treaba!

      Ștergere
  43. am facut prajitura..am insiropat cu migdale ..a iesit un deliciu sotul nu se mai opreste din laude si el ii f pretentios la prajituri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) E cam greu de gasit un cusur acestei prajituri, mai ales ca am lasat la latitudinea fiecaruia alegerea esentei cu care va fi insiropat blatul. In cazul sotului tau e posibil ca migdalele sa fie "calcaiul lui Ahile" :))

      Ștergere
  44. Cam multa faina si cacao...dupa ce le-am adaugat am obtinut un bolovan pe care nu l-am mai copt, nu avea rost

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa ai probleme tocmai la un blat de prajitura atat de simplu?!? Dar cine stie, poate chiar obtii un bolovan daca pui toate lingurile cu varf si folosesti cele mai mici oua pe care le gasesti pe piata... N-ar trebui sa te descurajezi, data viitoare foloseste ca unitate de masura niste linguri normale (nici rase, nici cu varf) si niste oua medii (sau mari, pentru extra-siguranta).

      Ștergere
  45. Buna Robert,am descoperit blogul tau de curand,sambata am facut prajitura Tosca,a iesit foarte buna,acuma salivez la prajiturica asta cu crema de ciocolata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, e bine si mai tarziu, decat niciodata... :) Sunt curios care dintre aceste doua prajituri ti se va parea ca este mai buna.

      Ștergere
  46. Buna,mi-a placut si prajitura Tosca,dar banuiesc ca aceasta prajiturica imi va placea mai mult pentru ca pur si simplu ador ciocolata.....crema e deja in frigider,ma apuc de blat.Pa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiesc ca deja ai gustat crema ganache :) De fiecare data ma stapanesc cu greu sa n-o mananc pe toata atunci cand o scot din frigider si o bat - ma face sa cred ca asa a si fost descoperita de fapt: bucatarul a batut-o de ciuda ca n-o poate manca :D
      "Legenda oficiala" zice ca unui bucatar i-ar fi scapat niste ciocolata, iar seful l-ar fi apostrofat numindu-l "ganache". Iar "ganache" asta in franceza ar insemna natang, impiedicat, neindemanatic sau ceva e genu` - cum eu nu cunosc o boaba de franceza, nu stiu daca ceea ce spun eu aici ar trebui luat de bun :)

      Ștergere
  47. am facut si eu prajitura acum 2 zile , nu am crezut ca imi va iesi exact ca in fotografia de aici , a fost si este foarte buna . felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Cred ca cel mai mult ma bucur atunci cand mi se zice ca retetele au iesit exact ca in imaginile mele - printre altele, asta imi confirma si faptul ca am reusit sa explic bine reteta.

      Ștergere
  48. Normal ca am gustat,nu te poti abtine sa n-o faci....trebuie sa impart prajiturica(mama,surori)altfel o mananc toata azi si nu e prea bine,nu?Ma duc la frigider!!PA.
    Chiftelele la cuptor,delicatese..toata viata le-am mancat prajite in ulei,dar in cuptor fara ulei sunt mult mai gustoase si sanatoase!

    RăspundețiȘtergere
  49. NU AM CUVINTE. ESTE EXTRAORDINARA. TIN CURA DE SLABIRE DE APROAPE UN AN, SI AM SLABIT CAM 18 KG, DAR PRAJITURA ASTA IMI FACE PREA TARE CU OCHIUL CA SA NU O INCERC. O SA AM DE MUNCIT MULT DUPA CE O SA MANANC ASA CEVA, DAR NU MA POT ABTINE.,,BARBATE'' AI RETETE SUPER.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Asa cum zice Lilike mai sus, ai putea lua in considerare si ideea de a imparti prajitura cu altcineva. Bine, mie mi-e usor sa dau sfaturi :)) - in realitate e usor de zis, da` tare greu de facut...

      Ștergere
  50. Robert,Robert,banuiesti tu ce coc eu in cuptor la ora asta?Bineinteles blatul de prajitura,scot si crema din frigider,s-o mixezi.Spre rusinea mea numai una dintre surori a gustat,promit ca maine gusta si mama si cealalta surioara cu fiica-sa.Nu ma judecati ,dar e demential de buna si nu prea e de impartit!PA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, deci s-a intamplat asa cum ma gandeam: usor de zis, greu de facut :D Oricum, ai fost destul de puternica din moment ce ai rezistat tentatiei de a manca singura toata prajitura :)

      Ștergere
  51. Buna .Imi cer scuze , poate fi o intrebare prosteasca , dar totusi am curaj sa pun intrebarea : frisca lichida hulala , poate fi folosita la aceasta prajitura ? Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, poate fi folosita absolut orice marca de frisca lichida la aceasta crema de ciocolata. Teoretic, cu cat marca este mai cunoscuta, cu atat frisca ar trebui sa fie mai buna. Daca vreodata mai ai vreo dilema, oricat de prosteasca ti s-ar, mai bine intreaba-ma. E ceva normal, nimeni nu s-a nascut invatat, iar in bucatarie tot timpul invatam lucruri noi.

      Ștergere
  52. Fac de mult timp prajituri, insa am o dilema cu praful de copt si amoniul sau bicarbonatul: poti inlocui praful de copt (dc reteta are praf de copt ca ingredinet) cu amoniul sau bicarbonatul fara sa risti sa nu-ti mai creasca prajitura si dc da, care e proportia (adica la un plic praf de copt cat amoniu sau bicarbonat pui)? Pt ca am inlocuit praful de copt ca nu am avut si am patit-o sa nu-mi creasca bine, poate din cauza ca nu am facut bine proportia de care iti vorbeam. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Praful de copt este de fapt bicarbonat de sodiu deja stins. Deci, atunci cand n-ai praf de copt, poti folosi la prajituri bicarbonat pe care-l stingi cu otet sau zeama de lamaie. Desi teoretic ar trebui sa fie la fel, mie mi se pare ca nu este la fel de eficient ca praful de copt cumparat.
      N-as folosi la aceasta prajitura bicarbonatul de amoniu (caruia in retetele mele eu ii zic amoniac) - acesta nu creste aluaturile asa cum o face praful de copt (facandu-le pufoase), ci doar le fragezeste.

      Ștergere
  53. Bun, si pt un plic praf de copt ar trebui sa pun 10 gr bicarbonat? Si altceva: citesc ca cel mai bine este sa amesteci praful de copt cu faina, nu sa stingi produsul care trebuie sa creasca aluatul pt ca i se pierde din caracteristicile care fac aluatul sa creasca, Asa este?
    Eu am niste plicuri numite Amoniu pt prajituri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic (asta ca nu cumva sa-mi sara specialistii in cap), n-ar trebui pus chiar intr-un raport de 1:1 - asta deoarece in acel pliculet de praf de copt cumparat nu este doar bicarbonat de sodiu, ci si "otetul" care-l stinge (cristalizat) si niste amidon care pastreaza totul uscat. Practic, eu pun aceleasi cantitati, nu e mare diferenta si gatitul nu e o stiinta exacta :)
      Apoi, ai grija ce anume "citesti", adica trebuie sa gasesti surse serioase de informatii. Asa cum am zis si in comentariul anterior, doar bicarbonatul de sodiu se stinge, nu si praful de copt (praful de copt fiind un bicarbonat de sodiu care contine tot ceea ce-i trebuie pentru a se "stinge"). Praful de copt se amesteca cu faina (fara a-i adauga acidul!) mai mult pentru a ne asigura ca il imprastiem uniform in compozitia prajiturilor (daca citesti toate retetele mele, vei observa ca in unele fac acest lucru, in altele nu - nu este ceva extrem de important). Bicarbonatul de amoniu (Amoniu pt prajituri) nu-l folosesc niciodata pentru a face prajiturile sa creasca, ci doar pentru a le fragezi - cred ca cel mai bine vei intelege uitandu-te la reteta foilor de prajitura, asa ca-ti las link catre RETETA respectiva (vei vedea ce consistenta au foile de prajitura cu amoniu/ amoniac/ bicarbonat de amoniu).

      Ștergere
  54. Am inteles: praful de copt se foloseste nestins, bicarbonatul se stinge, iar amoniul este mai mult pt fragezire. Multumesc pt explicatii :). As pune o lingurita rasa de bicarbonat pt un plic de praf de copt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor. Cred ca este ok o lingurita rasa.

      Ștergere
  55. e foarte buna. sper sa mai vii si cu alte retete de genul asta. te pwp :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca promiti ca revii pe blogul meu culinar, voi incerca sa vin cu alte retete de prajituri chiar mai bune decat aceasta :D

      Ștergere
  56. Astazi am facut prajitura! A iesit dementiala! Crema este demna de un specialist(ceea ce nu sunt)...Cred totusi ca este prea multa ciocolata, miroase toata casa. Am folosit ciocolalata dark, nu am adaugat zahar in crema si poate de aceea este asa de aromata. In fine, astept parerea consumatorilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, daca ai preparat aceasta crema de ciocolata, deja cred ca te poti numi specialist :) Chiar daca tu nu te consideri unul, e foarte posibil sa fii considerat astfel de catre "consumatorii" tai. Nu stiu daca poate fi prea multa ciocolata la o prajitura ciocolatoasa, insa gusturile nu se discuta - oricum, aici conteaza destul de mult si calitatea ciocolatei folosite, ma gandesc ca tu ai folosit una de buna calitate...

      Ștergere
  57. Salut,

    Am in plan placinta ta dobrogeana si acum am vazut prajitura asta, sigur o fac. Numai idee, poti mentiona in reteta ca mai bine se face intai crema si se pune apoi in frigider (daca tot trebuie sa stea 2-3 ore) si apoi blatul.
    Te tin la curent cu ce a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  58. Salut,
    Inteleg ca in timp ce placinta dobrogeana era la cuptor, tu ti-ai omorat timpul cautand alte retete de prajituri pe blog :) Sper ca nu te-a absorbit lectura si ai mai verificat din cand in cand cuptorul, sa nu se arda placinta :P
    Cred ca inteleg si felul in care percepi tu reteta prajiturii cu crema de ciocolata :) Eu am zis s-o explic astfel pentru ca mi s-a parut c-ar fi mai simplu, da` acum habar n-am sa-ti zic de ce :D E trecut de 1 noaptea si mi-e greu sa ma concentrez. Stiind oricum ca toata lumea mai intai citeste reteta si apoi se apuca s-o prepare, ma gandesc ca n-ar trebui sa astepte nimeni dupa crema de la frigider :)

    RăspundețiȘtergere
  59. O intrebare am si eu .Dupa ce luam crema de pe bain marie o lasam sa se raceasca si dupa aia o punem in frigider?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dupa ce luam crema de ciocolata de pe bain marie, mai intai o lasam sa se raceasca si doar apoi o punem in frigider. De fapt, nici nu este bine sa introducem mancaruri fierbinti in frigider, n-am face decat sa "torturam" un biet frigider nevinovat :)

      Ștergere
  60. Acum pregatesc prajitura dar am o singura problema.crema nu se intareste.ce pot sa fac?mentionez ca am folosit ciocolata cu lapte deoarece nu am gasit amaruie.sa fie asta problema??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur nu ciocolata cu lapte este responsabila de acest lucru, probabil frisca lichida este cea care face probleme...

      Ștergere
  61. Trebuie sa arunc tot, pacat de ingredientele pe care le-am bagat, blatul nu este un succes.
    Undeva este o greseala. Fie cantitatea de oua trebuie sa fie mai mare, fie cea de faina mai mica.
    In felul in care sunt postate cantitatile, daca cineva le respecta obtine un fel de mortar care nu se poate intinde de nicio culoare.
    Ce sa mai vorbesc de dimensiunea tavii care este data in reteta. Putinul care rezulta nu se poate intinde (pentru ca e prea tare, e un fel de chestie lipicioasa cu care se pot zidi peretii) iar cu toata straduinta, daca izbutesc sa-l zmetesc cumva, in niciun caz pe o tava de dimensiunea care este data.
    Sper sa nu se supere nimeni. nu e un atac la adresa nimanui insa de data asta chiar m-am enervat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-ti face probleme, nu se va supara nimeni - fiind cel care scrie retetele, eu sunt singurul care ar putea s-o faca si n-am de gand s-o fac :) Fiind vorba despre un blog culinar, eu nu simt ca retetele mele ar putea vreodata sa duca la un atac la adresa mea.
      Din cate imi amintesc, nu esti pentru prima data pe blog si ar trebuit sa fi observat ca sunt un tip care ia treaba asta in serios si care scrie retetele cu simt de raspundere - altfel ma gandesc ca n-ai fi revenit, nu? Nu spun ca eu nu pot gresi niciodata, sunt om si deci sunt si eu supus greselii, insa am publicat reteta acum doi ani si jumatate si intre timp am refacut-o (evident, folosind reteta de pe blog, acesta este acum "cartea mea de bucate"), plus ca mai sunt si alte persoane care au obtinut o prajitura la fel ca cea a carei imagine apare pe blog.
      Imi pare rau ca ai dat-o-n bara cu blatul prajiturii, insa asta ni se intampla tuturor uneori si nu trebuie sa facem un capat de tara din asta. Eu banuiesc ca este posibil sa fi amestecat prea tare compozitia blatului si astfel spuma albusurilor s-a lasat prea tare - blatul prajiturii este oricum unul destul de subtire - iar asta se poate observa si din imaginile retetei.

      Ștergere
  62. Saluuut! Nu-mi creste blatul niciodata! Si urmez pasii cu sfintenie :( Oare ce gresesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare! :) Daca e sa gresesti undeva, atunci nu poate fi decat la felul in care amesteci compozitia (adica sa "tuflesti" prea tare albusurile). Insa, chiar si asa, praful de copt ar trebui sa umfle cat de cat blatul prajiturii. Ma gandesc ca poate si asteptarile tale sunt altele, adica te astepti ca blatul sa creasca mai mult decat mi-a crescut mie de fapt :) Blatul acestei prajituri este unul destul de subtirel, poza este facuta de aproape.

      Ștergere
  63. Buna, am facut aseara prajitura este minunata, ca toate retetele postate, si pe care eu le-am facut pana acum(am mai scris acest lucru). Am avut o singura problema, a trebuit sa mai fac un blat, mi s-a parut f multa crema si dupa ce am asamblat-o pe prima, mi-a venit ideea si, desi era f tarziu, am mai facut un blat, asa ca se va satura toata lumea.am patit acelasi lucru la tortul cu 2 creme de visine si ciocolata si am mai facut un blat. Am tot citit despre bicarbonat...praf de copt... eu personal nu prea folosesc, la aceasta prajitura am pus doar o lingurita, nu stiu cat trebuia sa creasca, eu am fost multumita, mai ales ca nu prea utilizez de obicei. Atata doar ca se indoaie marginile, cred ca se strange de la hartia de copt, dar se "drege "odata cu aranjarea cremei, si insiropatul. Sincere felicitari, f buna, mi se pare ca datorita retetelor tale, m-am specializat in dulciuri. Inca o data felicitari si sper sa apuc sa fac totul, sa nu cumva sa dispara blogul...Sambata avem o aniversare si incerc tortul de ciocolata, desi ma gandesc ca ar fi o varianta si aceasta prajitura sub forma de tort. Numai bine...sa ne reauzim sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca te-ai specializat in dulciuri datorita retetelor mele, pana la urma poate reusim sa te specializam si in mancaruri... retete sunt destule pe blog :) Nu-i rea ideea sa faci mai multe blaturi pentru prajitura, astfel aceasta devine mai satioasa... insa mie-mi place la nebunie crema asta de ciocolata, as manca-o chiar si fara blat, deci am incercat sa fac reteta prajiturii in asa fel incat sa scot in evidenta crema de ciocolata.

      Ștergere
  64. ASEARA AM CAUTAT O RETETA PT O PRAJITURA SI DIN FERICIRE AM GASIT-O PE A TA!!!!!!! O RETETA USOARA DE PREPARAT DAR IN ACELASI TIMP FOARTE GUSTOASA SI FINA.SINGURA MODIFICARE CARE I-AM ADUS-O CREMEI ESTE K AM PUS TREI FOI DE GELATINA!!!!!! MI-A IESIT SUPER BUNA!!!!! AM SIROPAT BLATUL CU CIOCOLATA CALDA!!!!! UN DELICIU!!!!!!!!!!! INCERCATI, FF GUSTOASA!!!!!!! MULTUMESC! MULTA SANATATE!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, ma bucur si eu ca ai gasit (si ai ales!) reteta mea. N-am incercat sa pun gelatina in crema asta de ciocolata, crema se intareste foarte bine dupa ce se raceste, insa acum stiu sigur ca nu poate face nimic rau :) Sper sa te tenteze si alte retete de prajituri de pe blogul meu.

      Ștergere
  65. Acum de Pasti o sa fac si eu aceasta prajitura. Crema stiu ca este super buna pentru ca am facut-o la tort. Cand am facut prima data aceasta crema, m-a surprins ca trebuie sa pun frisca, cu ciocolata la topit pe bain-marie si am avut mari emotii ca nu se va intari. Insa mi-a iesit super, super bine si am fost foarte incantata. Eu am folosit ciocolata cu lapte milka si a fost foarte buna. Multumesc pentru retetele tale, Robert. SARBATORI CU BINE si astept retete noi!

    RăspundețiȘtergere
  66. Vizionand fotografiile prajiturii ,am uitat sa-ti spun ca, exact consistenta aceasta ca si a ta a avut-o crema pe care am facut-o si eu.

    RăspundețiȘtergere
  67. Am s-o incerc si eu, arata tare bine si tot ce-i cu ciocolata imi place ! Sarbatori fericite!!

    RăspundețiȘtergere
  68. Robert, am facut aceasta prajitura acum de Paste si mi-a iesit super, super gustoasa si reusita. De fapt orice reteta am incercat pana acum mi-a reusit. A fost foarte laudata de musafiri si de nepoti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca prajitura a fost si pe placul tuturor, Camelia! Sper sa se mentina trendul asta si cu celelalte retete pe care le vei incerca de pe blog.

      Ștergere
  69. da e prea multa faina cu cacao,se pune 1 lingura la ou,in rest e ok.ne orientam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis, ne orientam la fata locului. Pe piata gasim atatea sortimente de cacao, incat este greu de dat o cantitate exacta. Ca o regula de baza, cu cat cacaoa este de mai buna calitate, cu atat trebuie sa punem mai putina.

      Ștergere
  70. As vrea sa va intreb daca se poate folosi 200 gr ciocolata amara si 100 gr ciocolata cu lapte, nu este amara crema ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crema nu va iesi amara, chiar daca folosim numai ciocolata amara, asa cum am scris eu in reteta - per total, prajitura va fi dulce, asa cum ii "sade bine" unei prajituri :) Insa, daca tu crezi ca ti-ar placea s-o mai indulcesti putin, poti pune fara probleme si ciocolata cu lapte.

      Ștergere
    2. Multumesc, am sa incerc sambata reteta si am sa o fac asa cum e postata pe site.

      Ștergere
  71. ff buna reteta, si explicata in detaliu. trebuie doar sa fie respectata pas cu pas :)
    delicioasa prajitura ...crema ganache e perfecta nu este nici amara nici prea multa. merita inceracata!
    inca un succes in bucataria mea ... am primit multe aprecieri pe care vreau sa le transmit mai departe. multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rodica, citind mesajul tau m-am trezit gandindu-ma la ideea de la care am pornit atunci cand am inceput acest blog culinar: sa explic retetele in asa fel incat oricine sa le poata prepara, iar insuccesul sa fie doar un accident.
      Imi multumesc si eu ca ti-ai facut timp sa imparti cu mine aprecierile primite!

      Ștergere
  72. As vrea sa fac blatul fara cacao.Ce modificari trebuie sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blatul prajiturii n-ar necesita cine stie ce modificari... ar trebui doar sa inlocuiesti cacaoa cu vreo doua linguri de faina. Spor la treaba!

      Ștergere
  73. Multumesc pentru raspuns !

    RăspundețiȘtergere
  74. Buna ziua din nou,
    Vreau sa iti multumesc din suflet pentru ceea ce faci, pentru mine reprezinta(de ceva vreme ) o noua sursa de relaxare sa fac prajituri/mancare dupa retele tale.Recunosc ca am vizitat si alte bloguri culinare, dar al tau a devenit pentru mine un fel biblie culinara. Prajitura asta a iesit super, de fapt tot ce fac dupa recomandarile tale iese minunat. Nu am avut plicul de capucino si esente de nici un fel pentru ca nu se gasesc aici unde locuiesc eu, dar am pus un pic de cafea solubila si crema de wisky si are un gust foarte bun acum.
    O zi frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela!
      Am zis c-o voi face mai tarziu, atunci cand voi avea mai mult timp, dar pana la urma am uitat sa-ti mai raspund... Mi-am dat seama ca am o problema atunci cand primesc mesaje atat de frumoase: ma fac fericit in momentul in care le citesc, insa ma pun intr-o incurcatura teribila atunci cand trebuie sa le raspund. Asta pentru ca as vrea sa zic si eu ceva pe masura mesajului primit, insa mi se pare ca nimic din ceea ce as vrea eu sa zic nu se ridica la inaltime...

      Ștergere
  75. Asi putea inlocui capucino cu un plic de ciocolata calda ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur! Sau poti sa nu-l mai pui deloc (la fel cum poti si sa aromezi crema prajiturii cu o esenta).

      Ștergere
  76. Buna dimineata am preparat crema de seara si acum am gustat si are un gust un pic ciudat parca de lapte stricat nu stiu daca am gresit si am incalzit frica prea mult .e prima data cand o fac ,de aceea nu stiu dar nu vreau sa fac o greseala si sa nu fie buna ca azi e ziua sotului si nu vreau sa ii fac o surpriza neplacuta .oare de ce are acel gust si daca este buna ? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Daca gustul cremei este ciudat, atunci probabil a fost ceva in neregula cu frisca lichida folosita (poate a fost expirata sau depozitata in conditii improprii)...
      Acum depinde si cat de puternic este acel gust de lapte stricat - daca este doar vag, n-ar trebui sa fie o problema, poate asa o fi frisca respectiva (eu aleg un producator cat de cat cunoscut, ma feresc de cei de care n-am auzit). Neputand sa gust crema, ramane doar la latitudinea ta daca pastrezi sau nu prajitura...
      Tot ce pot face e sa-i urez "La Multi Ani!" sotului.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)