Sarmale in foi de viţă

Sarmale in foi de vita reteta
Ingrediente reteta Sarmale in foi de vita:
  • 1/2 kg carne tocata
  • 50-60 foi de vita
  • un morcov
  • o ceapa
  • 5 linguri orez
  • 5 linguri pasta de tomate
  • 2 oua
  • o legatura marar
  • o lingurita cimbru
  • 5-6 foi de dafin
  • sare si piper
Sarmale in foi de vita ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Este important sa mentionez inca de la inceput faptul ca din aceste ingrediente se vor obtine aproximativ 50 sarmale in foi de vita. Numarul lor poate parea cam mare, insa sarmalele sunt destul de mici. Curatam morcovul, il dam pe razatoarea mica si tocam ceapa. Punem intr-o tigaie cateva linguri de ulei si adaugam morcovul si ceapa atunci cand uleiul s-a incins. Le lasam la calit pana atunci cand incep sa se inmoaie putin, apoi adaugam o jumatate de cana cu apa si cele cinci linguri cu pasta de tomate. Sosul pentru sarmalele in foi de vita trebuie sa fiarba cateva minute, dupa care adaugam o lingurita de cimbru, saram si piperam dupa gust. Inainte de a-l folosi la umplutura pentru sarmale, sosul va trebui sa se raceasca. Punem intr-un vas o jumatate de kg de carne tocata, cinci linguri de orez si legatura de marar tocat. Peste acestea adaugam sosul de sarmale pe care tocmai l-am pregatit si amestecam foarte bine toate ingredientele. Apoi spargem cele doua oua si le incorporam in compozitia de sarmale pe care este indicat s-o gustam si, in cazul in care consideram ca mai este nevoie, s-o condimentam. Pentru aceste sarmale am folosit foi de vita in saramura. Fiind foarte sarate, este nevoie sa fierbem putin foile de vita inainte de a impacheta in ele compozitia de sarmale - punem o craticioara cu apa la foc si adaugam foile de vita atunci cand apa incepe sa fiarba, le tinem la fiert in jur de cinci minute, apoi le scoatem si le clatim cu apa rece. Incepem sa impachetam sarmalele in foi de vita asezand fiecare foaie cu nervurile in sus. Punem compozitia de sarmale in mijlocul fiecarei foi de vita si pliem partea de sus peste compozitie. Apoi pliem partile laterale si rulam foaia pana la capat. Dupa ce le rulam, strangem putin in mana sarmalele formate pentru a se "aseza" mai bine compozitia (adica pentru a nu ramane mai bombate la mijloc). Punem cateva foi de vita pe fundul cratitei in care urmeaza sa fierbem sarmalele, peste acestea asezam sarmalele in cercuri (asa cum se poate vedea in imaginile retetei) si imprastiem foile de dafin printre straturile de sarmale in foi de vita. Deasupra lor asezam un alt strat de foi de vita. Fierbem niste apa si o turnam in cratita peste sarmalele in foi de vita (trebuie sa punem apa atata cat sa acopere sarmalele). Pentru a nu se ridica la suprafata in timpul fierberii, am asezat o farfurie deasupra lor, pe post de capac. Sarmalele in foi de vita se fierb la foc mediu timp de aproximativ o ora. Daca ni se par prea simple, putem pune cateva linguri de iaurt sau smantana peste sarmale atunci cand le servim.
Sarmale in foi de vita reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare traditionala!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

33 de comentarii:

  1. yammmyyy,ce bune sunt...vreau si eu...

    RăspundețiȘtergere
  2. am şi eu o reteta super de sarmalute ın foi de vita

    reteta turceasca

    RăspundețiȘtergere
  3. Orice reteta de sarmale in foi de vita este binevenita, nu fac nicio discriminare :)) Mai ales ca blogul isi are "sediul" in Constanta ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Heyyy Madalina here:D nu mai am timp sa gatesc pana in craciun ca am timp de o luna 2 joburi... daaar vroiam sa te intreb din timp... umplutura de la sarmalele astea merg si in foi de varza murata?:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Madalina, imi place ca-ti pregatesti minutios inca de pe acum reintoarcerea in bucatarie :) Da, aceasta umplutura poate fi folosita si pentru foile de varza murata, dar poti adauga in cratita si vreo cateva feliute de sunca sau kaizer.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah... si restul pasilor/procedurilor sunt aceleasi ca si cu foile de varza?:)
    Si timpul de fierbere care e? stiu ca cel mai bine ies la foc mic... dar nu stiu cat sa le las? am rabdare oricat... numai sa iasa bune:D
    Madalina.

    P.s.: am emotii.. maine ma apuc de sarmale:P

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, sunt aceiasi pasi. Eu fierb sarmalale in jur de o ora, la foc mediu. Daca zici ca ai rabdare, scoate o sarma si gust-o, dupa ce trece o ora. Daca nu esti multumita, le mai lasi putin la fiert si gusti iar. Pentru siguranta, eu cam asa procedez cu mai toate retetele :)
    Am sa-ti tin pumnii maine, deci n-ai de ce sa mai ai emotii :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Din toate retetele citite pana acum, asta este cea mai buna, cea mai elaborata si completa. Chiar acum ma apuc sa le fac, imi pare bine ca am asteptat pana am gasit reteta asta. E prima data cand fac sarmale, nici nu stiam cum se impaturesc :D
    Multumesc!
    Silvia

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu placere, Silvia! Cred ca te-am convins definitiv atunci cand ai vazut fotografiile cu impaturirea sarmalelor, nu? :)
    Nu stiu daca toate retetele mele sunt chiar cele mai bune, insa sigur toate sunt complete si, sper eu, elaborate. Incerc sa le prezint cat mai detaliat, astfel incat orice incepator sa le poata prepara. Reversul medaliei este faptul ca postez mult mai putine retete decat mi-as dori.

    RăspundețiȘtergere
  10. Au iesit bestiale! Mai nasol e ca deja am dat iama in ele, si abia maine e Craciunul!!! Uff, si mai am si musafiri!!! Eu locuiesc in Turcia, si aici nu a vazut neam de neamul lor asa sarmale, ei le fac subtiri ca pe niste tigari, si iuuuti, brrrr! O sa le dau clasa cu ale mele. Sarbatori fericite!
    Silvia

    RăspundețiȘtergere
  11. Un bucatar trebuie sa guste, nu? Si, daca nu se poate decide, cateodata e obligat sa sacrifice cateva sarmale :))
    Din cate stiu eu, noi am adoptat sarmalele tocmai de la neam de neamul lor :) Dar le-am mai imbunatatit, ca sa le facem in ciuda. Am mancat si eu mai demult in Corlu niste sarmale, dar parca n-au acelasi farmec fara carnea de porc. Poate si pentru ca ne-am obisnuit noi asa...
    Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere
  12. facut, foarte bun. mi-a iesit totusi o idee cam moale compozitia, dar am dres-o cu paine, si le-am impachetat diferit, cum vazusem pe la tara, dar da, e o reteta foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dez, cred ca o puteai rezolva la fel de simplu si tinand compozitia putin mai mult pe foc. Insa important este ca te-ai descurcat singura si ca ti-au iesit sarmalele. Te mai astept pe blog ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Salutare. Chiar acum se afla la racit compozitia si astept sa o amestec cu restul ingredientelor. Deoarece este o reteta diferita de cum le face Mama, am zis s-o las la Telenovelele ei si sa trec eu "la butoane". Multumesc pentru reteta si sa ne auzim cu bine. MDaniel-Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revin....au iesit foarte bune. De azi inainte, ca reteta de Sarmalute in Foi de Vita, se va utiliza doar aceasta. Toate cele bune. MDaniel

      Ștergere
    2. Salut, Daniel! Ma bucur ca ti-a placut cum a iesit reteta mea de sarmale, insa cred ca mama ta s-a bucurat si mai mult decat mine :) Te astept sa incerci si alte retete.

      Ștergere
  15. foarte tare retzeta! pregatesc o seara romaneasca la viena, sper sa fie multumiti oaspetii si sa marcam punte pentru romania! ;-)
    ela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ela, chiar si daca n-ai marcat nimic, important e ca tu ai mancat romaneste :) Daca tot mi-ai adus aminte, zilele astea voi publica pe blog si reteta sarmalelor de varza.

      Ștergere
  16. A iesit tare bine, dar mie mi-a luat cam 3 ore pregatirea, am avut tot niste frunze in saramura luate din magazin, marca Olympia. Au fost foarte greu de manevrat :( Oricum, pentru prima oara cand fac sarmalute, sunt tare fericita de rezultat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai fost fericita de rezultat, in ciuda dificultatilor intampinate :) Nu stiu daca neaparat marca e de vina, e posibil sa fi nimerit tu un lot cu frunze mai "batrane". Pentru a nu avea surprize, ideal ar fi sa ne pregatim noi frunzele de vita - astfel suntem siguri ca le alegem pe cele mai fragede. Doar ca e mult mai comod sa apelam la cele din comert :)

      Ștergere
  17. Buna,nu stiu daca exista dar eu nu gasesc o reteta de sarmale de post,preferabil in foi de vita.daca nu este astept,mai ales ca sunt convinsa ca va fi o reteta super

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, deocamdata n-am publicat nicio reteta de sarmale de post. Increderea ta in retetele mele e de-a dreptul magulitoare, asa ca macar pot sa-ti dau un link care te-ar putea ajuta momentan. Ma gandesc ca ai putea incerca sa folosesti in foi de vita si compozitia pe care aam folosit-o eu pentru ardei umplut. Iata RETETA.

      Ștergere
    2. Cu placere, acum ramane sa-ti si placa sarmalele facute astfel :) Spor la gatit!

      Ștergere
  18. Minunate...cum nu am avut marar, am compensat cu combinatii de curry proaspăt achizitionate. Este prima oară cand încerc sarmalute in foi de vita si sunt foarte incantata. Multumesc pentru reteta! Ați încercat si cu foi de hrean? Tatăl meu, ardelean fiind, făcea....sunt deosebite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai auzit pana acum de sarmale in foi de hrean, se vede treaba ca Dobrogea e destul de departe de Ardeal :) Suna interesant, chiar mi-ar placea sa gust o sarmaluta d`asta...

      Ștergere
  19. Gata! Am reusit! Sunt cele mai gustoase sarmale pe care le-am mancat vreodata! Avand in vedere ca a fost prima data in viata mea cand am facut sarmale, ma bucur ca am gasit si cea mai buna reteta. Au gustat-o prietenii si familia si au fost incantati. Am notat-o si o sa recomand pagina voastra tuturor pentru ca retetele, pe langa ca sunt usor de realizat, sunt extraordinare. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Initial, m-am gandit ca este vorba si despre putin subiectivism, dar apoi am citit ca familia si prietenii au gustat sarmalele :) Chiar ma bucur sa aud ca reteta a fost pe placul tuturor. Parca simt nevoia sa multumesc de fiecare data cand vad ca cineva are incredere in retetele mele pentru a gati pentru prima oara un anumit fel de mancare :) Mi se poate vorbi la pertu. Robert

      Ștergere
  20. si in Moldova se fac sarmale in foi de hrean .salutari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar cam fi cazul sa incerc si eu sarmalele astea in foi de hrean...

      Ștergere
  21. Imi pare rau dar in sarmale nu se pun oua, in continut fiind si orez iese foarte tare, compact si aspru. Sucul de rosii il puneti dizolvat in apa deasupra sarmalelor dupa ce a fiert orezul in carne. 😊
    Salutari si Sarbatori fericite!
    Dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestie de gusturi, Dana... oricum, ar trebui sa-ti para rau doar daca ai manca sarmalele preparate dupa reteta mea, ceea ce nu pare sa fie cazul 😊 Sarbatori fericite!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)