Pateu de ficat de casă

Pateu de ficat de casa reteta
Ingrediente reteta Pateu de ficat de casa:
  • 500 g ficat
  • 100 g unt
  • o ceapa
  • 2 foi de dafin
  • o lingurita nucsoara
  • o lingurita cimbru
  • sare si piper
Pateu de ficat de casa ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pateul de ficat de casa este reteta perfecta pentru cei care isi doresc o mancare sanatoasa. Cum eu nu prea fac parte din aceasta categorie, reteta mi se pare atractiva pentru simplul fapt ca acest pateu de ficat de casa nu are acel gust enervant de conserva intalnit la pateul din comert. La asta se mai adauga si faptul ca pateul de ficat de casa se prepara foarte rapid - intr-o jumatate de ora am terminat pateul, ba chiar am si spalat vasele :D
Ficatul este atat de mare in poze deoarece am folosit ficat de curcan. Pentru aceasta reteta de pateu de ficat de casa sunt aproape convins ca merge orice fel de ficat, insa eu am incercat-o pana acum doar cu ficat de pasare. Spalam si curatam ficatul, apoi il punem la fiert (turnam apa peste ficat doar cat sa il acopere). Adaugam foile de dafin si ceapa tocata bucati mai mari. Optional se pot pune cateva boabe de piper si un pahar de vin.
Lasam ficatul la fiert aproximativ un sfert de ora, apoi scurgem apa in care a fiert ficatul. Insa nu trebuie s-o aruncam pe toata, oprim un pahar din aceasta apa. Punem intr-un vas ficatul si ceapa, adaugam untul, lingurita de nucsoara si pe cea de cimbru. Apoi le pasam (cu blenderul sau chiar cu o furculita) pana cand se transforma intr-o pasta. Subtiem apoi pateul de ficat de casa cu apa in care a fiert ficatul. Nu trebuie sa punem tot paharul, ci doar atat cat consideram ca este necesar.
Trebuie tinut cont si de faptul ca pateul nostru de ficat de casa va fi tinut la frigider(pateul poate parea cam subtire, dar se va mai intari datorita untului aflat in compozitie). Pentru ca zeama in care a fiert ficatul este destul de aromata, trebuie sa avem grija cu sarea si piperul - gustam pateul de ficat inainte sa le adaugam. Introducem apoi pateul de ficat in frigider. Este recomandat sa consumam pateul de ficat de casa numai dupa ce a fost tinut macar o ora la frigider (in acest timp se va intari untul si se vor intrepatrunde aromele).
Pateu de ficat de casa reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu ficat!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

49 de comentarii:

  1. uff mi-ai facut pofta:D dar cred k deja te-ai obisnuit cu mine cum salivez la ce faci tu :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Daaa, te-am trecut de ceva timp pe lista pofticiosilor :P

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa mi fac si io blog cu papa bun,dar niciodata nu o sa fie asa de aspectos ca asta,stiu. :)
    Pateul si ficatul,as ucide pt ele. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) Ai manca pateu intins pe ficat prajit in loc de paine, nu? Multumesc pentru apreciere si succes cu noul blog! Nu ma pot abtine sa te intreb: il vei numi "Devoratoarea de Mancare"? :P

    RăspundețiȘtergere
  5. EXCELENT , ca de fiecare data , BARBATE R !
    L-am trecut la favo , ca m-am limbarit toataaaaaa .
    Wk perfect ! vezi ce doresc eu , wk de miercuri PM ... hihihi
    Diana .

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa atatea laude, incep sa ma simt ca in week-end :)) Pateul de ficat cica ar fi mult mai bun daca fierbem ficatul in lapte - am aflat si eu asta ieri pe fb, deci inca n-am testat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Se foloseste lapte la fiert , doar cand gatim ficatul si acela doar daca-i de porc , sau vita
    Pupici !Diana

    RăspundețiȘtergere
  8. Stai linistita, oricum nu ma grabesc eu sa cumpar lapte special pentru a fierbe ficatul :) Daca am in casa, am sa testez de curiozitate. Dar incerc sa nu ignor sfaturile, mai ales ca au venit din partea mai multor persoane. In fine, mie mi-a placut reteta de pateu de ficat asa cum am scris-o, altfel n-o postam pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu m-am gandit,dar e o idee buna.Avand in vedere ca in motoarele de cautare au tot aparut alaturari de la fotbalisti la barbati abia apoi spre muzica si in sfasit spre mancare.

    Ce drum sinuos!
    Da,asa as papa din zori si pana in noapte,ca o devoratoare adevarata. :))

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) Inseamna ca merge si "Devoratoarea de pateu de ficat".

    RăspundețiȘtergere
  11. Deci ăsta e secretul... ținutul la rece. :D

    RăspundețiȘtergere
  12. :P Asa macar stim sigur ca pateul nu se strica.

    RăspundețiȘtergere
  13. o reteta excelenta dar despre termenul de valabilitate nu spune nimeni nimic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu stiu ce-ar fi de spus despre termenul de valabilitate al pateului... :) Nu este o conserva, nu contine conservanti, deci este indicat sa pastram pateul de casa la frigider si sa-l mancam in cateva zile.

      Ștergere
  14. Felicitari..inca un barbat la cratita!! :) F. reusit saitul!

    RăspundețiȘtergere
  15. salut,

    vesnic mie foame cand ma uit pe-aci! pateurile sunt slabiciunea mea! am sa fac cat de curand , imi lipsesc ingredientele dar sambata ma pun la treaba!

    mersi,

    B.

    RăspundețiȘtergere
  16. se schimba gustul sau nu se leaga daca nu pun unt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat sa fac pateu de ficat fara unt, deci chiar nu stiu ce sa zic...

      Ștergere
    2. Da, se schimba gustul daca nu punem unt. Untul il face si mai fin si il face sa aiba gustul specific de pate. altfel e ficat fiert. Bine, cu niste mirodenii.

      Ștergere
  17. Cioc-cioc-cioc! Iata-ma-s in vizita.....
    Iaca am preparat ficatelul. Reusita totala!!! Marturisesc ca am adaugat la fiert , pe langa ceapa si putin ardei, morcovel si putina,putina telina. Pe toate le-am pasat impreuna cu ficatelul. Gustos, gustos, gustos!!
    Te pup,Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine-ai revenit, Carmen :) Deci putem spune ca ai preparat pateu de ficat cu legume, un fel de specialitate de sezon :))

      Ștergere
  18. Este indicat sa fierbi ficatul in lapte atunci cand il cumperi din magazin pentru ca uneori e toxic, depinde de producator...alimentatia pasarilor nu este naturala 100% si atunci laptele ajuta la eliminarea toxinelor; ficatul este organul unde se aduna toxinele,este ca un filtru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru explicatie, Simona. Am mentionat intr-un comentariu anterior faptul ca am primit pontul de a fierbe ficatul in lapte, insa mi s-a spus doar ca astfel pateul va iesi mai bun. Este foarte util sfatul tau, eu nu m-am gandit deloc la eliminarea toxinelor din ficat...

      Ștergere
    2. Inteleg ca e mai bun daca e fiert in lapte , dar ceapa si alte eventuale legume se fierb inpreuna ? iar dupa in reteta originala se pastreaza un pahar de apa( in cazul de aici lapte ) care ajuta la eliminarea toxinelor iar in cazul in care il adaugam practic introducem toxinele in preparat , sau doar ficatul se fierbe in lapte iar legumele separat si se pastreaza un pahar de apa de la fierberea legumelor ?

      Ștergere
  19. buna sunt doina si am preparat si eu pateul de ficat dar eu l-am facut de porc si am pus si ceva legume -morcov, telina si eu am pus si putina conopida -a iesit super o sa ma mai uit pe retete sa vad ce o sa mai fac . va pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Doina! Ma bucur ca a iesit bine pateul, data viitoare imi poti vorbi la pertu ;) Robert

      Ștergere
  20. Mie i-mi place foarte mult pateul dar in casa nu l-am preparat niciodata pentru ca sint un pic puturoasa de fapt mie i-mi place mai mult sa maninc decit sa gatesc!!! In orice caz o sa ma fortez un pic si o sa-l fac si eu intro zi acasa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca tuturor ne place mai mult sa mancam decat sa gatim, insa cateodata pofta este mai puternica decat puturosenia si uite asa ne punem pe treaba... :)

      Ștergere
  21. Reteta incercata cu succes!Foarte bun pateul!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat mai multe asemenea succese! :) Ma bucur ca alegerea retetei mele s-a dovedit a fi inspirata si ca pateul a iesit bun.

      Ștergere
  22. Este foarte bun,multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu-mi vine sa cred ce repede se face pateul asta si ce gustos este. Un mic dejun delicios si sanatos :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aflandu-ma in situatia de a fi testat deja reteta, eu acum nu mai sunt deloc uimit de rapiditatea cu care se face pateul de casa, deja mi se pare ceva normal... Ma uimeste mai mult faptul ca am scris mai sus "cu muta placere" :))

      Ștergere
  24. Buna si reteta ta,insa eu am una mai buna...Pe langa ficat(500gr) eu pun si jumatate de piept de pui ,iar pentru subtiat folosesc lapte,pana ce cred eu ca se va intinge usor,la final adaug fire de ceapa verde tocate marunt sau masline.Ti-am scris numai completarile pentru ca reteta e asemanatoare.Spor la gatit!Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela! Nici dac-as vrea, tot nu te-as putea contrazice :) Teoretic, orice ingredient in plus ar trebui sa faca pateul de ficat sa fie mai bun. Iti multumesc pentru imbunatatirile aduse retetei si te astept sa revii cu astfel de sugestii!

      Ștergere
  25. Am si eu o reteta din ficat de porc sau vitel.
    Fierb si eu ficatul in lapte, la care adaug doua oua fierte, o bucata de slanina de porc, mustar, piper, boia, maghiran, cimbru, si am uitat, niste ceapa calita. Le amestec cu robotul si e gata. Va recomand cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru reteta ta de pateu, Levai! Judecand dupa ingrediente, pare foarte gustoasa. Probabil este mai gustoasa decat a mea, doar ca e putin mai "grea" datorita slaninii de porc si cepei calite.

      Ștergere
  26. Acum am terminat ficatul, l-am fiert in lapte si a iesti super bun! De-abia astept sa manance sotul si baiatul meu. Multumesc, inca o reteta reusita :) Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, trebuia sa astepti cu multumirile pana gustau sotul si baiatul... daca ei nu-ti impartaseau gusturile in materie de pateu? :) Sper ca le-a placut si ca nu mi-ai multumit degeaba, altfel va trebui sa ma revansez cu alta reteta mai reusita decat asta :D

      Ștergere
  27. Alo,o ceapa la 500 gr de ficat?Nu ar trebui mai multa ceapa?Ceapa I da gust.Trebuie mai multa ceapa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestie de gust... mie mi se pare ca pateului nu-i mai trebuie nimic, insa orice reteta e perfectibila.

      Ștergere
  28. Executat. Sa vedem ce zice prietenul meu, ca pentru el l-am facut, eu nu mananc carnita, prin urmare nu gustat. Dar am chiflele cu busuioc la cuptor, nu mai pot de nerabdare!!!! Chiar ca am intrat in forta prin retetele tale! Daca le povestesti asa frumos, si faci ca totul sa para atat de simplu, si fotografiile....oooo, ce fotografii; deci asa ceva..............

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, inainte sa ma lauzo, poate ar trebui sa si gusti rezultatul retetelor - sa te asiguri macar ca nu sunt doar aspectuoase si atat... dupa `89 era expresia aia "ati mintit poporul cu televizorul" :))

      Ștergere
  29. DA EU L AM FACUT ACUM DAR CU FICAT DE PORC SI AM ADAUGAT PUTIN MUSTAR SI A IESIT FR BUN MULT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De tinut minte ideea cu mustarul in pateu, ar trebui s-o pun in aplicare cu proxima ocazie.

      Ștergere
  30. Buna seara din Germania.
    Mai întâi de toate vreau sa iti spun ca pentru mine esti o adevărată inspirație,mai ales ca trebuie sa gatesc zi de zi si câteodată am o totala lipsa de idei.
    Am facut si eu , chiar acum l-am terminat de preparat , pateul de vita. Cum spunea mai sus in comentariu, intr-adevar , cu muștar iese mult mai bun. Am pus in loc de cimbru putin chimion măcinat ( pentru ca aici nu gasesc cimbru nicaieri 😊)
    Am adăugat in plus ceva condiment special pentru ficat , adus de sotul meu din tara sa natala, Egipt.
    In rest am repectat reteta ta.
    A iesit foarte bun, având in vedere ca e pentru prima oară în viata mea cand fac pate.
    Deci....Mulțumesc pentru rețete 👍.
    Mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)