Musaca de vinete cu sos Bechamel

Musaca de vinete in farfurie (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Musaca de vinete:
  • 3 vinete
  • 500 g carne tocata
  • 2 cepe
  • 2 catei usturoi
  • un ardei
  • 4 linguri pasta de tomate
  • o legatura patrunjel
  • sos bechamel (gasim reteta pe blog)
  • ulei, sare si piper
Musaca de vinete cu sos bechamel - ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara reteta
Modul de preparare al retetei:
Spalam vinetele, le curatam de coaja si le taiem felii mai groase. Pentru a elimina apa din vinete, presaram sare pe fiecare felie si le lasam asa cateva minute. Incingem uleiul intr-o tigaie si punem feliile de vinete la prajit, doar cat sa se inmoaie putin. Vinetele vor absorbi mult ulei, asa ca este bine ca apoi sa le asezam pe servetele, pentru a mai scapa de surplusul de ulei. Pentru cei care prefera varianta dietetica a retetei de musaca, feliile de vinete se pot coace cateva minute la cuptor, intr-o tava. Pentru compozitia de musaca tocam ceapa si ardeiul, apoi le punem la calit intr-o lingura de ulei. Atunci cand acestea incep sa se inmoaie, adaugam carnea tocata (pentru musacaua de vinete eu folosesc o carne tocata de porc cu foarte putina grasime). Lasam compozitia la foc pana atunci cand se evapora toata apa lasata de carne, dupa care adaugam cele patru linguri cu pasta de tomate. Mai lasam compozitia de musaca inca cinci-zece minute la foc mediu, iar la sfarsit adaugam patrunjelul tocat si usturoiul pisat sau dat pe razatoare. Pentru ingredientele acestei retete am folosit un vas termorezistent (de jena) cu diametrul de 20 centimetri (cam o palma). Asamblam musacaua de vinete asezand in vas pentru inceput un strat de vinete, peste acesta intindem uniform un strat de compozitie, apoi inca unul de vinete si tot asa - mie mi-au iesit trei straturi de vinete si doua straturi de compozitie. La sfarsit, turnam deasupra sosul bechamel si introducem musacaua de vinete in cuptorul incins unde o lasam aproximativ 20-30 minute la 200 grade C. Am considerat ca nu mai are rost sa scriu si prepararea retetei de sos bechamel, aceasta se afla deja pe blog si poate fi vizualizata accesand linkul ingrosat. Singurul lucru pe care trebuie sa-l mai facem este sa punem in sosul bechamel si o lingurita de nucsoara. La aceasta musaca de vinete am folosit sosul bechamel facut din exact aceeasi cantitate de ingrediente (100 g unt, 1/2 l lapte si 4 linguri de faina). Sosul nu este singura varianta la care putem apela pentru stratul final al musacalei de vinete, acesta este doar varianta pe care o prefer eu. Deasupra putem pune fie un strat de cascaval ras, fie un strat din felii de rosii, fie cateva oua batute sau chiar toate aceste trei variante la un loc.
Musaca de vinete taiata
Spor la gatit si va recomand sa incercati si alta reteta de musaca (de cartofi)!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

14 comentarii:

  1. O musaca de vinete foarte foarte buna.Imi aduce aminte de tavernele grecesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. intrebare:nu se poate pepara si iarna din vinete coapte congelate??multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm... chiar nu stiu ce sa zic. Totusi, cred ca eu n-as incerca sa fac musacaua decat cu vinete proaspete :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Robert!Am facut si eu azi dar in loc de bechamel am pus ou nu prea aveam timp sa mai prepar si sosul dar oricum este buna si asa data viitoare vreau sa incerc si ou cu cascaval nu cred ca o sa iasa rau deloc.Bafta in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cosmin, daca ti se pare buna si asa, atunci imagineaza-ti cat de buna este musacaua de vinete cu sos bechamel... Si eu mai sar peste etape atunci cand sunt in criza de timp.

      Ștergere
  5. MUsaca de vinete se face cu vinete si carne tocata asa ca nu stiu de ce eziti sa faci cu vinete de la congelator Mi separ niste fite de muieri simandicoase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu spui fite de muieri simandicoase, eu spun chestie de gusturi... Fiecare face musacaua de vinete asa cum vrea, prin urmare am scris aici reteta pe care o prefer eu. Iti spun si de ce n-as folosi vinete coapte congelate: mi se pare ca acestea prea se fac terci in musaca, mie imi place ca vanata sa se vada si sa se simta (plus ca imi place s-o prajesc putin in ulei inainte, nu sunt absolut deloc interesat sa obtin o musaca de vinete dietetica).

      Ștergere
  6. Am facut eu cu vinete coapte, insa nu recomand; gustul este clar mai bun cu vinete proaspete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca pofta de musaca e mare, putem incerca si cu vinete coapte... dar, ca in cazul oricarei retete de mancare, ideal este sa folosim legume proaspete.

      Ștergere
  7. Buna seara! Eu tocmai am gatit musaca dupa reteta dumneavoastra. Nu am bagat ardeiul si patrunjelul, dar a iesit o musaca de toata splendoarea. Asa buna e ca am mancat deja jumate( iar eu am facut totul dublu, deci portie dubla!!!)si nu ma pot opri. Multumesc pt asa o reteta buna , iar poimaine am sa incerc reteta cu conopida. Noapte buna!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Deci a fost o decizie inspirata dublarea cantitatilor de ingrediente ale musacalei :) Sper ca si reteta de maine sa se bucure de aceeasi apreciere. Mi se poate vorbi la pertu, numele meu este Robert.

      Ștergere
  8. doamne ce bine arata...esti o 'comoara' la casa omului... alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar sa nu raman o comoara la care doar te uiti (ca in muzeu), ar trebui sa ma "folosesti" in bucatarie :) E pacat sa nu savurezi musacaua asta de vinete...

      Ștergere
  9. MIINE INCERC SI EU, SA VEDEM DACA IMI IESE MUSACAUA

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)