Paste cu pui şi ciuperci

paste cu pui si ciuperci in farfurie (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Paste cu pui si ciuperci:
  • 200g paste
  • 1/2 piept de pui (sau carne de pui)
  • 150g ciuperci
  • o ceapa
  • o lingurita busuioc (optional)
  • 200ml smantana
  • 3 catei usturoi
  • ulei, sare si piper
ingrediente reteta paste cu pui - ciuperci, smantana, usturoi, busuioc
Modul de preparare a retetei:
Datorita perioadei lungi de valabilitate si a faptului ca nu necesita conditii speciale de depozitare, pastele fac parte din categoria ingredientelor care nu lipsesc niciodata din bucataria mea. Apelez la ele de obicei in momentele in care sunt lipsit de inspiratie sau sunt in criza de timp, adica destul de des in ultima perioada. Spre norocul meu, exista o multime de retete cu paste, iar una dintre ele este cea de paste cu pui si ciuperci. Prepararea sosului de ciuperci cu smantana.Punem cateva linguri de ulei la incins (ideal ar fi un cubulet de unt, pastele vor iesi mult mai bune gustoase cu ulei). Atunci cand uleiul s-a incins, adaugam ceapa tocata, amestecam de cateva ori si punem pieptul de pui taiat fasii (sau orice alta carne de pui dorim, reteta nu este stricta). Dupa ce s-a inmuiat putin ceapa si s-a patruns pieptul de pui, adaugam ciupercile taiate felii subtiri. Lasam sosul de pui si ciuperci sa fiarba inca zece minute la foc mediu, apoi adaugam smantana (pentru aceasta reteta am folosit o smantana pentru gatit si pastele cu pui mi s-au parut parca mai bune decat de obicei - e posibil sa fiu subiectiv in privinta gustului, insa marele ei avantaj este faptul ca nu risca sa se "branzeasca" la temperatura ridicata). Mai lasam pe foc sosul de ciuperci pana cand acesta da intr-un clocot, dupa aceea punem busuiocul (sau orice alt condiment ne place, nu neaparat busuioc) si usturoiul dat pe razatoare. Nu trebuie sa uitam de sare, piper si poate putina vegeta pentru cei care nu pot trai fara ea. Sosul cu pui si ciuperci va fi destul de subtire, insa acesta nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare - pastele se vor imbiba cu o mare parte din sos.
Fierberea pastelor. Punem la fiert aproximativ doi litri de apa cu un praf de sare. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam pastele si le lasam sa fiarba 5-8 minute (in functie de preferinte). Scoatem pastele cu o paleta, le trecem printr-un jet de apa rece, dupa care le scurgem bine de apa.
Amestecarea pastelor cu sosul. La sfarsit, punem pastele fierte in sosul de ciuperci si smantana. Amestecam bine si mai lasam pastele cu pui si ciuperci sa fiarba inca cinci minute la foc mic. Gustam pastele si, daca mai este nevoie, adaugam sare si piper.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de paste!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

27 de comentarii:

  1. ei da :D n-am mai salivat de mult aici la tine :P bun bun bun! o sa incerc si eu reteta

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana la urma e bine si mai rar, decat deloc... :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Am venit la masaaaaaaaaaaaaa....
    Asa de fain miroase la tine in bucatarie ca nu am rezistat si am venit cu farfuria.Primesc putin ? Te roooooooooooog frumos.....

    RăspundețiȘtergere
  4. mmmm impersionant. gata promit astazi las partida de pariuri sportive live cu vecinul si gatesc paste cu pui si ciuperci pentru iubi. cred ca va fi impresionata:D sper:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Sidy, primesti o portie intreaga :) Iar data viitoare nu e nevoie sa te mai cari cu farfuria, am cumparat un serviciu de 6 persoane special pentru musafiri :D

    RăspundețiȘtergere
  6. buna, eu sunt noua pe aici dar as vrea sa iti spun cum fac eu pastele acestea.
    dupa ce ajung in stadiul in care le-ai terminat tu, le pun in cuptor, un rand de paste, un rand de cascaval, ultimul rand cascaval.
    delicioase

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Arabela, chiar daca nu esti "de-a casei", poti oferi sugestii :) Pare interesanta varianta asta, daca nu te grabesti.

    RăspundețiȘtergere
  8. O reteta foarte buna, mai rar am mancat asa paste bune, mai ales ca eu nu prea ma omor dupa paste. Eu am folosit spaghete, pulpe dezosate si fara piele, ciuperci pleurotus si busuioc verde din gradina. Nu am pus vegeta, nu folosesc, si nici nu era necesar la cat de aromata a iesit datorita usturoiului si mai ales a busuiocului verde

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, busuiocul ala proaspat merge de minune cu pastele, chiar nu mai avea rost sa folosesti potentiatori de arome.

      Ștergere
  9. buna ziua...as avea o intrebare...as putea inlocui smantana cu sos de rosii??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Da, din moment ce simti ca ti-ar placea sa mananci pastele cu pui si ciuperci cu sos de rosii, atunci de ce nu? Doar ca se va transforma intr-o cu totul alta reteta. Cine stie, poate chiar mai buna decat cea prezentata mai sus... :)

      Ștergere
  10. bun, am facut si eu aceste paste.desi nu imi place busuiocul in general merge in combinatia asta

    RăspundețiȘtergere
  11. pare bun dar busuiocul nu poate fi inlocuit?
    nu-mi place

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai putea inlocui busuiocul cu oregano. Sau ai putea sa nu mai pui niciun condiment suplimentar si doar sa maresti cantitatea de piper.

      Ștergere
  12. Delicios!!!!! Multumesc pentru reteta, a iesit foarte bine si a fost apreciata de cei ai case. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Paula! Ma bucur ca te-ai bucurat de aprecierea celor care ti-au gustat pastele :) Sunt convins ca-i vei impresiona si cu urmatoarea reteta, ai de unde alege.

      Ștergere
  13. Buna si eu incerc maine reteta sa speram ca o sa imi iasa ai rete superbe si delicioase mersi pt reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, iti va iesi reteta cu siguranta, nu prea ai unde da gres aici. Spor la gatit si te astept sa incerci toate retetele astea superbe. Plus pe cele pe care le voi publica de acum inainte :)

      Ștergere
  14. bunaaa. am si eu o intrebare.Se poate branzi,smantana(cand o punem in oala)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunaaa :) Da, se poate branzi smantana atunci cand o punem in oala, insa poti elimina total acest risc folosind smantana pentru gatit. Daca inca n-ai observat-o prin magazine, intreaba o vanzatoare, se gaseste peste tot.

      Ștergere
  15. Of, of imi ploua in gura si sunt la dieta :)) Ma gandesc cu ce reteta sa incep peste trei saptamani cand termin dieta :)) Felicitarile mele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) In trei saptamani se pot aduna zeci de astfel de retete, asa ca e posibil sa anulezi rapid efectele dietei. Deci mai bine intrerupi putin dieta, mananci o portie de paste si apoi reiei :D

      Ștergere
  16. e iesit super bun. am incercat si eu sa fac

    RăspundețiȘtergere
  17. Va rog sa imi spuneti, daca e posibil,ce fel de smantana folositi. Eu am incercat de cateva ori sa fac paste cu pui si ciuperci si sos e smantana. Niciodata nu mi-au iesit. Pastele ies ca o budinca, se lipeste tot (char daca le clatesc), smantana este ba prea multa, ba ies uscate, nu stiu cum sa le mai fac. Va rog sa imi dati detalii referitoare la pastele pe care le folositi,precum si tipul de smantana. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, cea mai indicata smantana este cea speciala pentru gatit, ne face sa mergem la sigur. Apoi, pastele vor trebui fierte conform instructiunilor de pe ambalaj, nu mai mult. La sfarsitul fierberii, eu trec pastele pe sub un jet de apa rece. Si in ultimul rand, recomand folosirea unor paste de o calitate cat de cat decenta, intotdeauna le evit pe cele mai ieftine. Reusita oricarei retete mai depinde si de folosirea unor ingrediente de calitate...

      Ștergere
  18. Delicios!Felicitari pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)