Prăjitură cu foi şi cremă de lămâie

Prajitura cu foi si crema de lamaie reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu foi si crema de lamaie:
  • 3 foi de prajitura
  • un litru lapte
  • 8 linguri cu varf faina
  • o cana zahar
  • o lamaie
Prajitura cu foi si crema de lamaie ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Dupa cum se vede, in lista cu ingrediente apar "3 foi de prajitura", deci pentru aceasta prajitura cu foi si crema de lamaie nu mai trebuie decat sa preparam crema de lamaie si apoi sa asamblam prajitura. Reteta foilor de prajitura (insotita de poze detaliate din timpul prepararii) am postat-o deja pe blog si poate fi consultata dand click pe linkul ingrosat. Pentru crema de lamaie, punem la fiert trei sferturi din litrul de lapte si cana cu zahar. Pana se topeste zaharul si incepe sa fiarba laptele, pregatim faina, adica amestecam cele opt linguri cu varf de faina cu laptele ramas (un sfert de litru). Dupa ce dispar toate cocoloasele, adaugam treptat amestecul de faina peste laptele fiert, avand grija sa amestecam. Crema de lamaie va trebui tinuta la foc mic pana cand se ingroasa (aproximativ 10-15 minute), in tot acest timp amestecand pentru a fi siguri ca aceasta nu se prinde. Atunci cand crema capata consistenta unei budinci, oprim focul si adaugam coaja rasa si zeama unei lamai. Pentru a evita situatia neplacuta in care crema obtinuta ni s-ar putea parea prea acra, nu este recomandat sa punem in crema de la inceput toata zeama de lamaie. Stoarcem putin, gustam si mai adaugam doar daca ni se pare ca ar mai fi nevoie. Dupa ce crema de lamaie s-a racit, intindem jumatate din aceasta pe prima foaie de prajitura, asezam deasupra cea de-a doua foaie pe care vom punem restul cremei de lamaie. Asezam deaspra ultima foaie si apoi lasam cateva ore prajitura la rece, timp in care foile se vor inmuia. Foile de prajitura sunt destul de rigide si, pentru a fi siguri ca se fragezesc (inmoaie) uniform, eu am pus un tocator (fund) deasupra prajiturii (pentru a o tine presata). La sfarsit, pudram cu zahar prajitura cu foi si crema de lamaie, dupa care o taiem in formele si dimensiunile dorite.
Prajitura cu foi si crema de lamaie reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

25 de comentarii:

  1. Este o reteta foarte buna am incercat-o mia iesit de minune..

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat-o in aceasta dimineata mia iesit super vo recomand si voua!

    RăspundețiȘtergere
  3. mmmmmmmmmmmmm ce buna a fost.....

    RăspundețiȘtergere
  4. in loc de faina la crema, parca am auzit undeva de amidon...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Sorina. Faina se poate inlocui cu amidon, astfel crema ar iesi o idee mai fina. Am mai scris asta pe blog, insa nu mai stiu exact pe unde :) Ideea este ca eu imi doresc ca retetele pe care le public sa fie cat mai accesibile - stiu ca toata lumea are faina la indemana, pe cand majoritatea trebuie sa cumparam amidonul. Si nu cred ca amidonul face crema atat de fina incat sa merite un drum facut special pentru achizitionarea acestuia... Multa lume gandeste astfel si recunosc, si eu ma numar printre cei comozi :D

      Ștergere
    2. Cata dreptate ai.. cred ca am zis de nu mai stiu cate ori sa cumpar amidon si mereu uit.. si chiar nu ma duc special pentru el la magazin :D si eu folosesc tot faina

      Ștergere
    3. In afara de comoditatea asta a noastra, mai este si frica incepatorilor. Am observat ca unii renunta sa mai incerce o reteta atunci cand intalnesc ingrediente pe care nu le-au mai folosit si, stiind asta, mi se pare ca e pacat sa-i descurajez. Ar fi trebuit sa mentionez si amidonul ca fiind ceva optional, insa am facut-o de atatea ori incat am impresia ca ma repet si devin obositor :) Sunt constient ca nu toata lumea mi-a citit absolut toate retetele, insa eu ma port ca si cum ar fi facut-o...

      Ștergere
    4. Eu folosesc budinca in olc de faina... dar in loc de 500ml lapte, pun doar 300 ml. Deci la aceasta reteta la 1 l lapte voi pune 3 budiciPromit sa incerc si eu , apoi voi reveni cu... parerile...

      Ștergere
    5. Cu budinca scapi de orice bataie de cap :) Te astept sa revii oricand, chiar si daca pana la urma renunti la ideea de a incerca aceasta prajitura cu foi.

      Ștergere
  5. foi de pandispan nu putem folosi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, putem folosi si foi de pandispan cu aceasta crema de lamaie. Evident, prajitura nu va mai fi la fel, insa va fi foarte buna. Mai buna sau mai putin buna, acum asta depinde de gusturi :)

      Ștergere
    2. Multumesc mult...ca sa scutesc din timp.

      Ștergere
    3. Cu placere! Din lipsa de timp, apelez si eu deseori la astfel de "trucuri".

      Ștergere
  6. m-ati omorat cu siteul asta! este super super dotat cu de toate si din toate!
    ce mai! lapte si miere, sare si piper!
    sa fie sanatos cine-l tine si SARBATORI FRUMOASE TUTUROR!!!
    salutari din Austria, Monica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel, Monica! Robert este cel care-l tine si am auzit ca i se poate vorbi la pertu, n-are deloc aere de mare bucatar :)

      Ștergere
  7. in crema e foarte bine sa pui si o jumatate de pachet de margarina unirea...
    pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat! Daca-mi permiti, il pot completa zicand ca se poate pune si unt in locul margarinei. Eu am ales sa nu pun deoarece prefer sa simplific la maxim retetele atata timp cat nu sufera prea mult la capitolul gust sau aspect. Iar cum am observat ca aceasta crema de lamaie iese buna si asa, am taiat imediat margarina/ untul de pe lista :D

      Ștergere
  8. Buna! O reteta de turta cu julfa pe cand?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Alina! Nu stiu ce sa zic, momentan reteta nu era pe lista mea :) Dar voi incerca sa-i fac loc.

      Ștergere
  9. Carmen sunt. am folosit crema de la aceasta reteta, am facut blat de pandispan si am pus si bucati de capsuni in crema. este o buna baza pentru creme pentru prajituri, daca nu punem lamaie ci alte arome: ciocolata sau piure de fructe: capsuni, banane, mango, piersici. inca nu am parari despre tortul meu (a iesit ca un tort), dar revin si sper si cu poze. l-am facut pentru o ocazie speciala pentru maine, dar arata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place ca ai reusit sa transformi prajitura cu foi si crema de lamaie intr-un tort cu capsuni :) Sunt convins ca a iesit ceva bun si iti urez sa-l savurezi cu placere maine!

      Ștergere
  10. la crema de lamaie se poate adauga si unt...iese foarte foarte gustoasa, cu mare grija sa nu se taie

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)