Tort de ciocolată

Tort de ciocolata reteta
Ingrediente reteta Tort de ciocolata:
  • un blat de tort de cacao
  • pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri amidon
  • 200 ml smantana grasa
  • 50 g unt
  • 4 linguri miere
  • pentru sirop:
  • 400 ml apa
  • 200 g zahar
  • esenta de rom sau migdale
Tort de ciocolata ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pentru acest tort de ciocolata am considerat ca cel mai potrivit ar fi sa folosesc un blat de tort de cacao. Insa, daca ni se pare ca tortul va iesi prea inchis la culoare, atunci poate fi folosit si un blat obisnuit. Reteta blatului de tort (cu fotografii si explicatii detaliate) poate fi gasita accesand link-ul ingrosat.
Deoarece este nevoie ca siropul sa fie rece atunci cand vom insiropa blatul de tort, incepem prin a prepara siropul. Turnam intr-o cratita 400 ml de apa, adaugam 200 g de zahar si le punem la fiert. Tinem cratita la foc aproximativ 20 de minute, de fapt pana atunci cand observam ca lichidul isi schimba consistenta si cantitatea aproape ca se injumatateste. La sfarsit, punem esenta dupa gust si lasam siropul tortului de ciocolata la racit.
Pentru crema tortului, amestecam intr-un vas doua linguri de amidon cu doua linguri de cacao. Punem 200 ml de smantana intr-o cratita si o lasam la foc pana ce incepe sa clocoteasca (trebuie sa tinem smantana la foc mic si sa avem grija sa amestecam din cand in cand). Apoi luam cratita de pe foc si punem amidonul amestecat cu cacao peste smantana calda.
Dupa aceea adaugam in crema pentru tort untul, mierea si ciocolata (data pe razatoarea mare sau taiata bucatele mici). De fiecare data cand punem unul dintre ingredientele mentionate mai sus, amestecam foarte bine crema pentru a-l omogeniza. Insa, pentru a nu-si pierde din stralucire, crema pentru tortul de ciocolata nu trebuie amestecata foarte mult la sfarsit.
Nu ne-a mai ramas decat sa asamblam tortul. Pana la urma am folosit doar doua foi din blatul de tort, mi s-a parut ca este prea putina crema pentru tort din trei foi. Insiropam prima felie de blat de tort si apoi intindem uniform trei sferturi din creama pentru tort. Dupa aceea asezam deasupra cealalta felie de blat de tort, o insiropam si imbracam tortul cu ceea ce a mai ramas din crema. Decoram tortul de ciocolata in functie de preferinte si imaginatie si apoi il lasam la rece cateva ore. In cazul in care cineva se intreaba cum am decorat tortul de ciocolata din imagini - am trasat liniile serpuite folosindu-ma de o furculita si am umplut spatiul dintre ele cu ciocolata rasa. Simplu, dar destul de migalos :)
Tort de ciocolata reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tort!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

46 de comentarii:

  1. Buna seara, Barbatlacratita ! Este o reteta care pare usor de realizat.Oare citeva visine din visinata ar merge, ce zici? Eu as incerca si un strop de piper si un praf de sare in crema de ciocolata , fara nici o gluma! Potenteaza aroma !
    In rest, numai de bine! Adriana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara, Adriana! Eu am folosit esenta de migdale si cred ca ar merge cateva visine din visinata. N-as zice nu unui strop de piper in crema de ciocolata, chiar si niste ardei iute, imi place ciocolata picanta. De sare nu stiu ce sa zic, mi-e sa nu-mi scape cumva prea multa si sa raman fara crema pentru tort :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exista intr-un timp pe piata o ciocolata neagra cu ardei iute si sare de mare.
      absolut delicioasa(cel putin pentru gusturile mele putin mai ciudate) asa ca...parerea mea putina sare langa ardeiul iute si ciocolata nu ar strica.
      merita incercat:)
      cu prima ocazie o sa incerc varianta asta...mai trebuie sa gasesc persoanele cu gustul meu ciudat care sa se riste si sa incerce tortul cu ardei iube si sare;))

      Ștergere
    2. :) Ai putea incerca varianta asta atunci cand nu vei dori sa imparti tortul cu nimeni. Dar ce te faci daca descoperi ca gusturile tale nu sunt deloc ciudate si tuturor le place? :))
      Pacat ca n-am gasit niciodata acea ciocolata neagra cu ardei iute si sare de mare...

      Ștergere
    3. am tot cautat in ultimu timp si nu am mai gasit:(
      ma gandeam sa fac eu ciocolata de casa in care sa pun putin ardei rosu uscat si putina(chiar foarte putina) sare

      Ștergere
    4. http://3.bp.blogspot.com/_M--2Eyfcyew/SGZOxQElcPI/AAAAAAAABcY/aFVv8uNL_vU/s400/heidi%20dark%20chili.jpg

      cam asa arata ambalajul:) daca gasesti pe undeva anunta-me si pe mine te rog:D

      Ștergere
    5. :)) Acum sigur voi recunoaste imediat ciocolata cu chili. Daca e s-o gasesc, tu vei fi prima anuntata ;)

      Ștergere
  3. DICHISITULEEEEEEEEEEEEEE , nu incetezi sa ma uimesti ...
    Wk frumos !
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  4. Diana, ma straduiesc si eu putin acum, pentru ca suntem in preajma sarbatorilor :) Altfel l-as fi facut mai simplu, sub forma de prajitura :D

    RăspundețiȘtergere
  5. hmmm...ce deliciu acest tort! Foarte frumos blogul!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, arata foarte bine. Mie imi place foarte mult combinatia de ciocolata si fructe si as incerca sa strecor niste visine in crema. Sper sa nu te superi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, Roxana, n-am cum sa ma supar daca tu-mi imbunatatesti reteta. Sper sa nu te superi tu pentru faptul ca ti-am raspuns atat de tarziu...

    RăspundețiȘtergere
  8. superbe retete,incearca un blat de torta -fara ,praf de copt,cantitatii--7oua,250gzahar,210g faina mult succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru idee. Mi-ar prinde bine si cateva detalii in plus...

      Ștergere
  9. tocmai am incercat si eu sa fac crema dupa reteta ta si sunt foarte incantata!mi-a iesit super si are o culoare foarte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, ca ai prins curaj, te astept sa incerci si alte retete de pe blog, imi place sa cred ca ai de unde alege :)

      Ștergere
  10. Esec total cu aceasta crema de la tortul prezentat aici.. :(((
    Nu stiu ce s-a intamplat...cum am adaugat mierea s-a branzit crema dintr-o data...
    Nu stiu ce a putut sa se intample...am pus ce ai zis tu.... :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgiana, chiar nu stiu ce s-a intamplat cu crema ta... Ma gandesc ca nu era nimic in neregula cu mierea folosita, deci altundeva trebuie sa fi fost "buba".

      Ștergere
  11. A fost ok pana am adaugat mierea...cum am pus mierea...gata...s-a dus tot...s-a pur si simplu branzit...M-am tot gandit cum naiba sa fac sa nu o pierd..ce sa ii pun sa o leg...si ce crezi ca mi-a dat prin cap?...Am facut o cescuta de gelatina si n-am apucat sa pun decat jumate ca imediat crema s-a facut ca a ta, ca in imagini...parca a fost hocus pocus , am ramas si eu masca atunci cand am vazut. Mi-a parut bine ca nu a trebuit sa o arunc :) am folosit-o ca si prim strat la tort. Oricum, reteta de la crema asta am sa o mai incerc si la urmatorul tort..daca la fel se intampla, stiu remediul.:)
    Acum ma duc sa copiez reteta de pizza, maine fac pizza :P.Eu le copiez in format word...in caz ca se intampla ceva cu blogul Doamne fereste, am backup :).Pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ai fost inspirata, mie nu cred ca mi-ar fi trecut prin cap sa "dreg" crema tortului cu gelatina... Voi tine minte ideea ta, poate va fi nevoie vreodata. Asa, fii prevazatoare, nu strica un backup! :))

      Ștergere
  12. Interesanta ideea de ornare! O s-o aplic sigur!Si tortul...super bun!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu putea sa iasa altfel decat superbun...am avut rabdare si la ornat...Mersi pt reteta,Robert!A fost foarte apreciat tortul meu...

    RăspundețiȘtergere
  14. Amidonul este neaparat necesar?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amidonul nu este obligatoriu, poate fi inlocuit fara probleme cu faina. Crema tortului ar iesi mai fina cu amidon, acesta ar fi motivul pentru care l-am recomandat.

      Ștergere
  15. Buna,
    As vrea sa te intreb sigur smantana scrie in reteta sau frisca.
    Am citit si altundeva la retete de creme smantana dulce dar parca nu-mi vine sa cred,nu stiu de ce poate pentru nu am incercat nici odata.
    Atunci daca am inteles bine se pune smantana si nu frisca.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Sigur am scris smantana in reteta tortului, nu-ti face griji. Probabil ar merge folosita si frisca lichida in locul smantanii.

      Ștergere
  16. Ieri in lipsa de ocupatie am vrut sa mi surprind sotul si sa i fac ceva dulce....m am tot uitat pe aici si m am oprit la acest tort. a fost bun bun de tot !!! initial mi s a parut prea putina crema dar cand am gustat a fost ok,cu mai multa cred ca era mai gretos....eu l am imbunatatit cu putine visine din visinata ;) cu siguranta voi repeta si alta data reteta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut si sper ca sotul a fost placut surprins daca nu de tort, atunci macar de ocupatia pe care ti-ai gasit-o :) Interesanta ideea cu visinele din visinata, uite asa ai mai inmultit putin crema tortului :)

      Ștergere
  17. il fac si eu de Revelionul acesta (anul trecut nu-ti cunosteam blogul, care sa ma inspire:)), dar o sa-i adaug zmeura!La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Manuela i-a adaugat tortului visine din visinata, tu vrei sa-i adaugi zmeura... cred ca eu sunt singurul comod care il lasa doar asa, cu ciocolata :)) Spor la treaba si La Multi Ani!

      Ștergere
    2. Pai.... daca-i tort de ciocolata,atunci sa fie de ciocolataaaa..... Cine vrea fructe,sa faca tort de fructe,nu?

      Ștergere
  18. Tortul are un aspect minunat si sunt sigura ca are un gust foarte incantator. O sa incerc si eu aceasta reteta fara indoieli. Se pare ca esti un bucatar de exceptie (ca sa zic asa).Fara suparare cati ani ai?
    Bafta in continuare!!!
    Irina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cristina, as putea sa te "fierb" putin spunandu-ti sa citesti comentariile tuturor retetelor, vei afla garantat. Cum insa sunt peste opt mii de comentarii, mai bine te scutesc de chin si iti spun: am implinit recent 35 de ani. Nu sunt deloc un bucatar de exceptie, nici macar un amator de exceptie :) Mai degraba sunt un blogger culinar care a inceput sa capete ceva experienta (in curand va implini si blogul trei ani de la infiintare), iar experienta asta ma face sa pot pune mai bine in valoare "reusitele" mele culinare :)

      Ștergere
  19. Imi place tare mult reteta:simpla si la obiect!Cred ca o s-o incerc zilele astea, apoi revin cu mai multe comentarii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te astept cu cat mai multe comentarii dupa ce incerci tortul. Deja a inceput week-end-ul, deci poate-ti faci timp de gatit zilele astea :D

      Ștergere
  20. Buna! Sunt Florian si am o mica dilema la aceasta crema! Imi poti spune si mie smantana grasa (gen cea care o folosim la ciorbe si alte preparate sau smantana dulce cea pentru frisca ) te intreb deoarece am mai vazut in multe retete aceasta sesizare si nu am avut curaj sa fac cremele decat cu smantana pentru frisca :D
    Respectele mele pentru ceea ce iti iese din mana ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florian, in cazul acestui tort poti folosi orice fel de smantana, nu trebuie neaparat cea pentru frisca. Scuze pentru intarziere, uneori imi mai scapa cate un mesaj-doua...

      Ștergere
  21. Excelent tort. O minunatie!!!!! Bun de tot!! Asa cum am promis nu ma las pana nu "execut" tot din ce ai postat, am facut o gramada din retete, sunt excelente. Vineri am facut suberekul...azi tortul, maine pauza, sa vedem sapt viitoare ce mai fac. Tortul l-am facut ptr un baietel de 9 ani si nu a mai ramas nimic...Am avut ceva emotii, il faceam prima oara si iti dai seama daca nu-mi iesea(am tot citit de incidente cu taiatul cremei...), imi si facusem scenariul cu crema ganache. Noroc ca am facut blatul si siropul cu o zi inainte...in fine in timp f scurt a iesit o bunatate... e f tarziu si tot as mai manca o felie, dar nu mai e....
    inca o data felicitari din suflet, e o adevarata incantare acest blog. Explicatiile tale sunt f detaliate si perfecte. Nu cred ca ai cum sa gresesti.Multumesc mult. Andra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Andra! N-ar trebui sa ai emotii atunci cand intri in bucatarie, retetele mele ar trebui sa-ti dea incredere :) Chiar daca mai citesti despre incidente, acestea sunt inevitabile in bucatarie, cauzele acestora putand fi multiple - insa, eu consider ca daca citesti cu atentie retetele, daca respecti intocmai indicatiile si daca folosesti ingrediente de buna calitate, in mod normal n-ar trebui sa intampini probleme serioase.
      Ma bucur ca tortul de ciocolata a iesit pe gustul tau si ca prepararea lui a mers "ca la carte" online :) Ce reteta ai ales pentru saptamana asta?

      Ștergere
  22. Abia ieri m-am hotarat sa inaugurez forma de tort, care fusese cumparata acum vreo 2 luni si am ales sa-l fac pe acesta pt ca aveam toate ingredientele necesare. Mi-a iesit de-a dreptul delicios (peste asteptarile mele), o adevarata surpriza pt sotul si fetita mea. Asadar felicitari dle bucatar pt expunerea retetei, f f bine explicat pt toata lumea. Si ca sa nu-mi pierd entuziasmul as vrea sa mai fac un tort, unul mai racoritor.. cu mascarpone, capsuni ca tot sunt de sezon.. Ai vreo recomandare/sugestie? Ms si spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate am ratat mesajul tau, sezonul capsunilor a trecut de ceva vreme... :) voi incerca sa fiu mai pe faza!

      Ștergere
  23. Pentru crema de ciocolata alba, ar trebui sa scot cacaoa din reteta ta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cacaoa nu-si mai are rostul in crema de ciocolata alba, doar ca va trebui s-o inlocuiesti cu doua linguri de amidon (altfel crema tortului ar iesi prea subtire/ lichida).

      Ștergere
  24. Dar amidonul era deja in reteta. Acu pun 2 linguri (initiale) plus onca doua (pentru cacao)?? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! In total vor fi deci 4 linguri de amidon. Facem asta pentru a obtine aceeasi consistenta a cremei ca atunci cand foloseam cacaoa - practic inlocuim praful aromat si colorat de cacao cu praful simplu de amidon :). Iar daca nu-ti place aroma de migdale, atunci iti recomand sa folosesti vanilia... romul de care pomeneam eu in reteta parca nu prea mai merge acum.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)