Gulaş unguresc de vită

Gulas unguresc de vita reteta
Ingrediente reteta Gulas unguresc de vita:
  • 500 g carne de vita
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 2 ardei
  • un ardei iute
  • un morcov
  • o cutie de rosii in suc propriu (200 g)
  • 2 frunze de dafin
  • o lingurita chimen
  • o lingurita pasta de ardei (sau boia dulce)
  • 2 cartofi
  • 200 ml vin rosu
  • ulei, sare si piper
Gulas unguresc de vita ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Gulasul unguresc de vita este o mancare sau o supa groasa cu cartofi ori galuste (eu prefer gulasul cu cartofi, galustele imi place sa le pun la papricas). Gulas ar inseamna vacar/de vaca, asa ca normal ar fi sa folosim o carne de vita, insa cum nimic nu este normal pe lumea asta, multa lume face gulasul unguresc cu carne de porc. Daca nu-l agream, putem renunta la dafin, chiar si la ardeiul iute, dar din gulas n-ar trebui sa lipseasca chimenul.
Punem cateva linguri de ulei intr-o cratita si, dupa ce acesta s-a incins, adaugam ceapa si usturoiul tocate. In momentul in care observam ca ceapa incepe sa devina sticloasa, adaugam carnea de vita taiata cubulete mici. Deoarece fierbe mai repede si este mai frageda, pentru gulasul unguresc ar fi de preferat sa folosim o carne de vitel. Calim cubuletele de vita alaturi de ceapa pana cand carnea isi va schimba culoarea, devenind mai albicioasa.
Apoi adaugam morcovul taiat rondele, o lingurita cu pasta de ardei (sau boia), un ardei iute, doua frunze de dafin, o lingurita de chimen si un pahar de vin rosu (200 ml). Lasam gulasul unguresc sa fiarba la foc mic aproximativ 30-45 de minute (pana cand carnea de vita este facuta pe jumatate) si apoi adaugam o cutie de rosii in suc propriu.
Lasam in continuare gulasul de vita sa fiarba la foc mic pana cand se fierbe carnea, dupa care adaugam ardeiul taiat in fasii mai mari si cartofii taiati taraneste (bucati mari). Completam cu apa calduta (sau supa), cam cat sa depaseasca cu doua degete gulasul. Pentru a se fierbe si cartofii, mai lasam gulasul sa fiarba la foc mic inca 15-20 de minute. Durata de fierbere a gulasului unguresc de vita este direct proportionala cu varsta vitei de la care provine carnea folosita, deci cu cat vita este mai batrana, cu atat va trebui s-o fierbem mai mult.
Gulas unguresc de vita reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu carne de vita!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

60 de comentarii:

  1. Pana acum n-am folosit niciodata vinul,pentru ca in reteta mea nu era notat,dar cu siguranta e un ingredient incredibil,asa ca ma duc sa-l adaud. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vinul nu face chiar minuni in gulas, insa e mai bine sa-l folosim . Si parca ne simtim si noi mai bucatari :)

      Ștergere
    2. face minuni. Dar trebuie pus VIN nu vin. Adica unul dupa care sa plangi cand il torni in oala

      Ștergere
    3. Corect! Doar ca, majoritatea prefera sa-l toarne pe gat :) Daca nu folosim ingrediente de foarte buna calitate, degeaba preparam reteta impecabil...

      Ștergere
  2. Buna,
    Am gasit blogul tau acum cateva saptamani si de atunci ma inspir mereu din retetele tale.
    Sunt excelente.
    As avea o sugestie: scrie si cam ptr. cate persoane ar fi suficiente ingredientele.
    Pe mine m-ar ajuta mult, sa stiu daca gatesc doar ptr masa de azi sau imi mai ajunge si maine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lumi, multumesc pentru sugestie. La inceput am incercat sa spun cam pentru cate portii sunt ingredientele retetei, insa am observat ca nu toata lumea isi portioneaza mancarea in acelasi fel. Pentru unii portiile mele erau prea mici, pentru altii prea mari :) Asa ca am renuntat. In general, retetele mele de mancare sunt cam pentru 4-5 portii - nici macar n-am cratite mai mari de 2,5 l :)

      Ștergere
  3. Arata senzational! Sunt fan gulas si pot sa-ti spun ca ti-a iesit foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mama
    Ce bine miroase:-)
    Nu am avut chimen, l-am inlocuit cu cimbru, la altceva nu m-am putut gandi..
    Thanks!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, meritam cu adevarat multumiri daca ti-as fi oferit niste chimen :) Cred ca e buna alegerea ta, insa neaparat trebuie sa incerci gulasul de vita si cu chimen, nici macar nu stii ce pierzi. Iar daca gasesti chimen pisat, cu atat mai bine.

      Ștergere
    2. Chimenul este si pentru gust dar si pentru digestie (ca sa nu te balonezi) fiind mancare mai grea.....Patricia

      Ștergere
    3. Multumesc pentru informatie. Eu recomandam chimenul strict pentru gustul sau in gulas, chiar nu stiam ca ajuta digestia.

      Ștergere
  5. Salut,

    Vad ca faci si mancaruri unguresti, apropo eu sunt jumi-juma, am sa fac si eu "gulas" problema e ca aci carnea e de guma si mie ca tre sa pun carne de curcan sau asa ceva ptr ca vita ...

    Mersi de reteta,

    B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, inseamna ca reteta de gulas a fost bine primita de jumatatea ta ungureasca :) Sa inteleg ca spaniolii nu mai importa vita argentiniana, drept represalii dupa nationalizarea companiei aleia petroliere?

      Ștergere
    2. Foarte interesant,in Spania carnea de vita e de guma!!!!Ce-a mai buna carne de vita am mancat-o in Argentina,SUA si Spania.Si asta nu o spun numai eu....mda,daca cumperi cea mai ieftina carne de vita de pe piata,poate ca nu e buna,insa cred ca e net superioara a ceea ce avem noi.

      Ștergere
    3. Cine stie, poate spaniolii vand si taurii la sfarsitul coridei... :)

      Ștergere
  6. am vrut sa mai fac gulas de cateva ori dar mereu ma loveam de niste ingrediente mai putin accesibile asa ca renuntam imediat... insa de aceasta data tentatia e mare. mai adaugam si pancakes la desert si ... numai zic nimic :)) s-a dus naibii regimul meu :)) o ispita periculor de tentanta este pagina asta ! Ca sa numai zic ca am exact 3 ore de cand sunt pe blog si ma uit dupa reteta. DE maine o sa transpun o mare parte in caietul meu de bucate pe care-l iau mereu cu mine atunci cand plec in vacante la bunici unde nu am acces la internet. Imi place sa le gatesc retete noi pe care ei nu au avut ocazia sa le deguste vreodata in viata... :X Sunt sigura ca ii voi incanta :X:X si apropos . mi-a venit o idee super legata de ciocolata de casa:D Sper sa-mi amintesc sa o pun in practica de craciun ( dar o voi scrie in caiet si sigur imi voi aminti ) pana atunci nu suflu nicio vorbulita. o sa fie o surpriza :X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am inteles... ai petrecut trei ore pe blog. Timpul recomandat n-ar trebui sa depaseasca doua oare, altfel devii dependenta :) Asta e, acum nu mai ai ce face :P Vezi ca am si un buton de print la sfarsitul fiecarei retete, poate-ti va fi mai usor sa le scoti la imprimanta decat sa le scrii in caiet. Si astept sa vad care e surpriza.

      Ștergere
  7. a iesit extraordinar....sotul meu de mult se chinuie sa isi faca gulas si niciodata nu iese cum ar vrea el. acum a iesit. numai ca am scapat eu cam mult chimen pt gustul meu. era suficienta o lingurita rasa, dar eu am pus mai cu varf. problema e ca sotul meu nu mai vrea sa mai gateasca pentru ca eu fac mancarea mai buna decat el de cand am descoperit blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti rezolva problema gasindu-i sotului un blog culinar mai bun decat al meu, din care sa se inspire atunci cand gateste :D Ma bucur ca avem aceleasi gusturi in materie de gulas (sau aproximativ aceleasi - eu pun in gulas o lingurita normala de chimen, altfel as specifica "cu varf" sau "rasa").

      Ștergere
    2. Pai nu exista blog mai bun :))Imi plac retetele tale; sunt cele mai apropiate de gusturile mele.

      Ștergere
  8. buna.am facut si eu gulasul dupa reteta ta..e super!!!! si da, am avut chimen macinat,numai asa am gasit.Mi-a fost frica ca n`o sa imi iasa...dar e bestial.
    La cat mai multe retete..:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, important este ca ai prins incredere odata cu reusita asta. Deci la cat mai multe retete de care sa ne bucuram impreuna ;)

      Ștergere
  9. FIERB GULASUL IN TUCI PE PIROSRII CU LEMNE ,SA VEZI GUST ,SA VA FIE DE BINE !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumoasa imagine, mi-ar placea sa fiu si eu langa focul ala... :) Sa ai pofta!

      Ștergere
  10. Buna! La muti ani! Nu sunt fana chimen....cu ce as putea sa-l inlocuiesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, e cam greu sa inlocuiesti chimenul cu altceva... Sfatul meu este totusi sa-l folosesti, incearca sa-i mai dai o sansa :)

      Ștergere
  11. Pe lângă multitudinea de aprecieri pozitive, dă-mi voie la câteva corecţii: gulaş (în ungureşte " gulyás") nu înseamnă văcar/de vacă. "Gulyás"-ul nu se găteste numai din carne de viţel şi cu cartofi. Dacă faci câteva săpături pe net vei găsi o gulaşul ce fasole uscată ( babgulyás), o minunăţie mult mai bună - după gustul meu - decât gulaşul cu cartofi.
    Apoi, la gulaşul unguresc nu se foloseşte niciodată pasta de roşii, se foloseşte boia, multă boia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru corectii, Peter. Eu am sapat putin pe net inainte sa scriu reteta de gulas, insa se pare ca nu intotdeauna e bine sa te bazezi pe informatiile gasite pe net... Asta e si motivul pentru care am scris ca gulas "ar inseamna" vacar/ de vaca, m-am gandit eu ca nu e bine sa fac o afirmatie categorica daca nu sunt absolut sigur :)
      Pare interesant babgulyás-ul asta cu fasole, poate ar trebui sa-l incerc si eu.

      Ștergere
  12. Da, asa este are dreptate Peter...doar boia dulce si dupa gust putin picanta, daca va place(eu folosesc si putina boia ade ardei dulce afumata).Tu nu o sa te superi pe noi acum,nu? Oricum de fiecare data incerc sa ma inspir din retetele tale care sunt super...la fel si prezentarea...!Bravo si tine-o tot asa! Succes!Julia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am de ce sa ma supar, Julia. Dac-as face-o, ar insemna ca ma supar exact ca prostu` pe sat :)) N-am pretentia ca le stiu pe toate si ma bucur intotdeauna cand primesc sfaturi sau completari la retetele mele. Nu tin mortis sa capat eu toata gloria :D , important este ca cei care incearca retetele sa fie multumiti de rezultat.

      Ștergere
  13. Reteta asta este cea mai completa dintre toate pe care le-am gasit
    Sunt mare amator de gulas
    Minusuri la reteta
    foarte mici
    galustele care dau un anumit plus
    impreuna cu cartofii
    Si daca mai pui cateva bucati de carnati de casa ai facut o minune de gulas
    Eu asa am facut si cei care au mancat au fost inebuniti
    Oricum nu poate sa iasa nimanui la fel ca cel facut de bucatari la ceaun in cantitati mari
    Felicitari ptr reteta si o sa mai caut si alte retete de ale tale
    ovidiu303

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ovidiu! Asa cum am scris la inceputul retetei, eu prefer sa folosesc cartofii la gulas si galustele la papricas (asta ca sa nu le percep ca fiind prea asemanatoare), insa nu mi-a trecut prin cap sa le pun pe toate in gulas :) Buna ideea ta, astfel ii multumesti pe toti. Ce sa mai zic de gulasul fiert in ceaun... deja imi ploua-n gura :D

      Ștergere
  14. Eu pun nucsoara in loc de chimen si de fiecare data iese f.bun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred, pana la urma cel mai bun gulas este cel facut pe gusturile noastre, nu neaparat cel facut respectand cu sfintenie reteta :) Asta-i farmecul gatitului acasa, putem adapta orice reteta fara sa ne ia nimeni la rost ca nu respectam reteta traditionala a gulasului unguresc :D

      Ștergere
  15. Eu fc astfel gulasul unguresc(dak vreai si poti incerca-l si tu,as fi bucuroasa dak as vedea reteta asta la tn pe blog,gatita de tn:)):
    500g carne porc,4cepe mari,200g untura,o ling boia dulce si un varf de ling boia iute,3rosii,1 cacetel usturoi,putin chimen,1morcov,1kg cartofi,100g smantana,1l apa,patrunjel,sare,piper,putin zahar... si prepararea deja stii si singur cum se fc k sa nu mai scriu eu aici:)))) ms mult astept...(Tina)

    RăspundețiȘtergere
  16. Apa se pune doar spre sfarsit? La inceput se fierbe doar in vin? Nu se pune si apa dupa calirea carnii? Mersi

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, punem apa in gulas doar la sfarsit. Nu este nevoie sa punem si apa dupa calirea carnii, vinul este suficient (fiind vorba de 200 ml).

    RăspundețiȘtergere
  18. As dori sa adaug si eu varianta mea, care nu difera foarte mult. Ideea e ca cel mai bine iese in ceaun.
    Carnea de vitel o fierb 1 ora separat in apa, scot spuma. Apoi in ceaun calesc ceapa in untura, apoi adaug legumele taiate fideluta, le calesc si pe acestea. Adaug boia dulce si intorc legumele putin in boia, inainte sa adaug apa si carnea, dar fara sa las sa se arda boiaua. Apoi adaug carnea cu zeama cu tot si las sa fiarba. Condimentez cu sare, piper, chimen neaparat, pasta de gulas de casa preparat de noi (sotia si cu mine :)) si mai nou adaug si pasta de rosii. Dupa ce au fiert legumele adaug cartofii, iar la sfarsit neaparat galustele. Pe langa gust,galustele mai au un rost, mai absorb putin si din grasimea ce se poate acumula in gulas. Va recomand sa incercati si aceasta varianta. Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Levai, iti multumesc iarasi, aceasta fiind a doua reteta pe care ne-o impartasesti. Foarte buna observatia legata de galuste, acestea mai "trag" din grasimea gulasului. Imi place sa aud ca folosesti o pasta de gulas de casa (din pacate pentru mine, sunt mult prea comod pentru a-mi face delicatese de genu` asta), asta ma face sa cred ca preparati destul de des gulas.

      Ștergere
  19. asta-i gulasch?mai intai se pune carne la prajit in untura, la foc iute mai intai si se lasa apoi la inabusit, pana se fragezeste.Apoi se adauga ceapa si nu inainte altfel nu mai ramane nimic din ea.Si boiaua iute unde ai lasat-o?Se pune o combinatie intre cea iute si cea dulce.Ce faci tu este tocanita a la rumania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai n-am zis ca-i gulasch, ci gulas... poate d`asta eu fac reteta altfel decat stii tu :) Din reactiile primite de-a lungul timpului de la cititorii ardeleni (am publicat aceasta reteta de gulas acum mai bine de doi ani si jumatate, in aprilie 2012), reteta pare sa fie ok (nu cred ca exista o reteta fixa, STAS). Dar sa stii ca nu ma deranjeaza nici sa-i zic tocanita a la Romania, eu nu incerc sa fac aici un tratat de gastronomie, ma intereseaza in primul rand sa fie o mancare gustoasa.

      Ștergere
  20. Delicios.E cea mai buna reteta de goulasch . :-)

    RăspundețiȘtergere
  21. Super reteta si super combinate. A iesit poate mai bine decat ma asteptam. Totusi, mi se pare mie sau tine mult si de carnita?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Calitatea carnii de vita are o importanta deosebita nu doar in cazul gulasului, ci in toate retetele: greu d obtinut o mancare fara cusur daca provine de la o vita batrana...

      Ștergere
  22. Foarte bun a iesit, multumesc pentru reteta! E prima mea mancare cu carne de vita, si am avut emotii dar am primit numai complimente pt pranzul de azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parca altfel par complimentele primite la o reteta incercata pentru prima oara... Asa cum spuneam mai sus, trebuie evitata carnea de vita batrana si succesul gulasului e ca si garantat.

      Ștergere
  23. Bună seara, Barbat la cratiță! Tocmai m-am pus pe preparat reteta ta,este pentru prima data,de ceva vreme îmi doream sa o pun în practica..Din păcate am uitat de vin,crezi ca va fi un eșec fără?:((( În rest,toate ingredientele pana la ultimul..te voi tine la curent cum a ieșit, sincer am ceva emoții..������Numai bine și pe curând! !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunam Crina! Daca e dupa mine, gulasul fara vin in niciun caz nu poate fi numit un esec, asa ca uita de emotii. Apropo, si mie-mi place sa gatesc la ore tarzii :) Spor la treaba!

      Ștergere
  24. Salut! Pentru vita cu CNP necunoscut eu procedez altfel: Incing uleiul, calesc bucatile de carne pana incep a se rumeni si nu mai lasa zeama, pun putina apa cat sa acopre carnea. Cand apa scade si bucatelele de carne incep sa se rumeneasca iarasi, atunci adaug ceapa si usturoiul. Reteta mea, pe langa morcov include si ardei kapia rosu, eu mai adaug si maghiran langa chimen. Daca vita e tanara, se poate gresi utilizand metoda aceasta pentru ca s-ar putea sa se sfarame pana cand gulasul este gata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare, multumesc pentru sugestii! Adevarul e ca o putem pati cu carnea de vita batrana... vanzatorii de carne sunt "acoperiti" pana si de definitia din DEX spune ca manzatul este un vitel aflat intre cateva luni si pana la doi ani (manzat).

      Ștergere
  25. Buna ziua!Azi am facut pt prima data gulas si desi niciodata nu imi place ce gatesc (mereu ar mai fi trebuit ceva,sau se putea si mai bine...indiferent de opinia celor care mananca!) ei bine,astazi imi place si mie cu am gatit.Multumesc pt reteta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si cu placere! 😊 Inseamna ca esti o perfectionista, ceea ce e un lucru bun atunci cand gatesti. Poate ar trebui sa fii mai indulgenta atunci cand gusti mancarea si sa pleci putin urechea la laudele celor care o mananca, astfel te poti bucura pe deplin de roadele muncii tale. Deci trag concluzia ca azi ti-a iesit gulasul perfect 😉 Daca nu te-ai semnat, am hotarat sa risc si sa consider ca nu esti barbat (statisticile spun ca 75% dintre cititorii retetelor mele sunt femei).

      Ștergere
  26. Bună seara,mulțumesc pentru rețetă..., a ieșit super ..., o minunatie !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru putin, ma bucur sa aud ca ti-a iesit astfel gulasul preparat dupa reteta mea.

      Ștergere
  27. Esti cel mai tare ma frate.E a2a oara cand fac gulasul tau si a iesit super..tine'o tot asa

    RăspundețiȘtergere
  28. o adaugare mica, nu se face ceapa si carnea in ulei, ci in untura de porc. foarte important. si tot in untura se auga boia calumea!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Pe lângă cele spuse de alții, Fără chimen nu e gulaș... Este paprikas.

    RăspundețiȘtergere
  30. Foarte buna reteta , va dau o sugestie ; prăjiți chimenul pana începe sa sară din tigaie,ca floricelele , o sa iasă la iveala toată aroma . Pofta buna

    RăspundețiȘtergere
  31. Reteta este excelenta. Vinul rosu nu se prea preteaza la gatit, folositi vin alb. In plus, chimenul este obligatoriu, nu este optional de nicio culoare. Gulas fara chimen este tocana. :)

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)