Ciorbă de ştevie

Ciorba de stevie reteta
Ingrediente reteta Ciorba de stevie:
  • 3-4 legaturi stevie
  • o legatura ceapa verde
  • 2 morcovi
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 2 linguri bors pudra
  • un ou
  • o legatura leustean
  • ulei si sare
Ciorba de stevie ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Punem o cratita cu apa la fiert si, pana cand fierbe apa, noi curatam frunzele de stevie (adica inlaturam codita de pe toata lungimea frunzei). Acest lucru este optional, nici mama si nici bunica nu-si bat capul cu asa ceva atunci cand prepara ciorba de stevie. Punem stevia in apa fiarta si o lasam sa se opareasca timp de cateva minute. Dupa ce frunzele de stevie si-au schimbat culoarea, le scotem din apa si le punem intr-o strecuratoare sau sita, iar dupa ce s-au scurs le tocam marunt. Turnam cateva linguri de ulei intr-o cratita si adaugam ceapa tocata (dupa ce uleiul s-a incins). Calim ceapa verde cateva secunde si apoi punem morcovul tocat marunt. Lasam cateva minute legumele la calit, dupa care adaugam si stevia tocata. Daca dorim o ciorba de stevie mai dietetica, putem sa evitam prajirea adaugand doua-trei linguri de apa (pentru a a se inabusi legumele). Dupa ce acestea s-au calit, adaugam circa un litru si jumatate de apa calda si sare dupa gust. Lasam ciorba de stevie la fiert aproximativ un sfert de ora, la foc mediu. Fiind deja oparita, stevia nu are nevoie de atat de mult timp de fierbere, insa trebuie sa ne asiguram ca sunt fierte suficient ceapa si, mai ales, morcovul. Apoi adaugam doua linguri cu paste de tomate si doua linguri cu praf de bors (insa cel mai bine este sa acrim ciorba de stevie cu o cana de bors lichid sau cu zeama de lamaie). Lasam ciorba sa mai fiarba inca 5-10 minute si apoi o luam de pe foc. Pentru a-l subtia, batem oul cu putina zeama din ciorba si apoi il turnam in cratita, amestecand bine. O ciorba de stevie fara leustean parca nu are farmec, asa ca ultimul pas in prepararea retetei este sa punem si leusteanul tocat. Inchei marturisind ca de fapt primei ciorbe de stevie pe care am mancat-o vreodata bunica ii spunea ciorba de dragavei :) Voi cum ii spuneti?
Ciorba de stevie reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

22 de comentarii:

  1. e tare buna ciorba asta...imi aduce aminte de copilarie, cand imi facea bunica!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte reusita ciorba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. nu stiu daca e secretul gustului, pe punga sigur scria "bors magic" :)

      Ștergere
  4. Foarteee buna:P Mr."R" iar teai intrecut pe tn:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In caz ca nu intrec pe nimeni, macar pe mine sa ma intrec si eu :)))

      Ștergere
    2. Big like! FFf gustoasa! Patricia

      Ștergere
    3. Sti ca glumeam si k ai tot respectu:P te astept cu cv nou dar de data asta sa fie cu pui sau dulce:))

      Ștergere
    4. Stiu, stiu :) Vine baiatu` cat de curand cu o reteta dulce ;)

      Ștergere
  5. Mie nu-mi plac verdeturile, dar fiindca am congelatorul plin cu chestii din astea de la soacra mea si dand inatamplator peste reteta asta, am zis sa incerc. A iesit spectaculoasa. Nu-mi vine sa cred ca mananc stevie si imi place. Am devenit fana. Asta a inceput de ieri de cand am facut tocana de vita si sotul meu a fost foarte incantat. O sa incerc sa fac toate retetele de pe aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am aflat si cum pot sa-mi pun numele ca sa nu mai fiu anonima :)

      Ștergere
    2. E mai bine asa, sa stiu si eu cu cine discut aici - altfel nu realizam ca mi-ai mai lasat un mesaj :) Nici eu nu ma dadeam in vant dupa verdeturile astea gen stevie, loboda... si acum inca am tendinta sa le numesc buruieni. Insa e pacat sa le ignoram, ies mancaruri gustoase, plus ca de cele mai multe ori le obtinem gratuit, asa cum a fost si in cazul tau (iar eu am cules stevia din fata blocului).

      Ștergere
    3. as vrea si eu o reteta pentru o prajitura cu ciocolata si multa crema de cocos! nu stiu cu sa-mi pun numele.angi ma numesc!

      Ștergere
    4. Angi, sub casuta in care scrii comentariul scrie "Comentati ca:". Imediat dupa acesta, in dreapta, apare o mica sageata (un fel de "<" cu varful in jos). Dai click pe acea sageata si iti apar mai multe optiuni. Si bifezi acolo varianta care-ti convine (probabil o vei alege pe cea cu Nume/Site URL, acolo e suficient numele, nu trebuie neaparat sa scrii un URL).
      O prajitura cu multa crema de cocos care sa mearga cu ciorba de stevie gasesti aici: reteta insa nu contine si ciocolata (dar poti renunta la albusurile de deasupra si o poti imbraca in ciocolata).

      Ștergere
  6. Salut, abia acum am descoperit site-ul tau, foarte tare de altfel... La reteta asta, eu prefer in loc sa bat oul, sa fac o omleta simpla de cateva oua, pe care apoi le pun in ciorba. E mult mai gustoasa decat oua zdrente :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine-ai venit pe site, Radu! Tind sa-ti dau dreptate, am incercat si eu cu omleta si mi s-a parut foarte buna. Partea proasta este ca mie-mi place foarte mult omleta si am tendinta sa transform ciorba de stevie intr-un fel de omleta zemoasa cu stevie :)) Oricum, eu am ales sa public reteta cu oua zdrente si din motive sa le zicem sentimentale - asa o stiu eu din copilarie pentru ca asa o facea bunica...

      Ștergere
  7. foarte buna ciorbica...eu acum v/am descoperit si sunt foarte incantata de cate retete sunt aici..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta, sper sa incerci cat mai multe retete si incantarea sa ramana intacta :) Eu sunt Robert, n-are rost sa ne formalizam.

      Ștergere
  8. Si mie imi plac foarte mult retetele de aici ;)
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Miky! Sper sa-ti impartaseasca cat mai multa lume parerea :D

      Ștergere
  9. eu o fac mai ca la țară ,pun ceapa verde și morcovu la călit pe urmă ștevia tăiată o amestec un pic și torn apă să fiarbă 20 min.pun borș magic sare bulion fidea sau orez și ou zdențe mai la 5 min și opresc focul ,iese super

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)