Salată de icre

Salata de icre de peste preparare reteta
Ingrediente reteta Salata de icre:
  • 200 g icre de peste
  • aproximativ 400 ml ulei
  • 100 ml apa minerala (optional)
  • 1/2 lamaie (doar zeama)
  • o ceapa mica
Salata de icre de peste ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Apa minerala nu este obligatorie, putem folosi si apa de la robinet, iar daca tinem la prospetimea respiratiei noastre, atunci putem prepara salata de icre si fara ceapa - iata ca am injumatatit lista cu ingredientele retetei :) Salata de icre nu a fost programata, am cumparat niste peste proaspat si am avut placuta surpriza sa gasesc si icre atunci cand l-am curatat. Daca folosim icre prospete, asa cum a fost cazul meu, este obligatoriu sa le punem o lingurita de sare si sa le lasam minim 24 de ore la frigider (icrele de peste trebuie sa stea cu sare pentru a se lega in momentul in care le vom mixa/freca). Inainte de a incepe prepararea icrelor, le scoatem din frigider si le lasam sa ajunga la temperatura camerei. Dupa ce icrele s-au incalzit, adaugam zeama de lamaie si amestecam putin cu o lingura pentru a o incorpora in icre. Nu punem toata zeama de lamaie de la inceput, ci treptat, pentru a fi siguri ca salata de icre nu ne va iesi prea acra. Apoi incepem sa turnam uleiul in fir subtire si sa amestecam cu mixerul (mentinem o viteza constanta si nici nu schimbam sensul miscarii). In timp ce turnam uleiul, punem din cand in cand si cate o lingurita de apa minerala (folosim apa minerala pentru a albi icrele si pentru ca salata noastra sa devina mai pufoasa). Pe masura ce adaugam ulei, salata de icre se va lega si isi va mari volumul, iar la sfarsit va avea consistenta unei maioneze. In cazul in care salata de icre ni se taie, nu trebuie sa intram in panica, o "reparam" adaugandu-i putina apa si mixand-o pana cand se intareste. Dupa ce icrele de peste au ajuns la consistenta dorita, optional adaugam ceapa tocata marunt sau data pe razatoare si o incorporam cu ajutorul unei linguri. Gustam salata de icre, iar daca mai este nevoie, adaugam sare si zeama de lamaie.
Salata de icre de peste preparare reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

27 de comentarii:

  1. eu adaug si gris fiert si racit bine la icre!de la ce peste ai avut icrele? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mama pune gris fiert in salata de icre, insa eu am vrut sa reduc la maxim ingredientele folosite :) Icrele au fost de la caras.

      Ștergere
  2. Lasa ceapa acolo la locul ei ca e mai buna salata !!!
    Eu mai adaug putin cartof fiert cand le fac....
    Minunate sunt cu paine moale si cu rosii....
    Duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar, salata de icre este mult mai gustoasa cu ceapa :) Ba chiar am plusat si cu niste ceapa verde taiata suvite subtiri pe care le-am presarat deasupra.

      Ștergere
  3. Buna ideea cu icrele, dar ce-ai facut cu pestele, sa ne spui ?
    Sa trecem la icre, chiar ca sunt mai bune cu ceapa si mi-a placut ideea cu suvite de ceapa verde deasupra.
    Am citit pe aici ca esti de la malul marii, te invidiez pentru peste si pentru mare. Cand mergem la mare nu uitam sa trecem si pe la 23 August /Olimp sa mancam peste la o cherhana.
    Felicitari! si ne spui ce-ai facut cu PESTELE!!!
    aceeasi Rodica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Icrele au fost doar un bonus, cumparasem pestele pentru a face o saramura (din caras si chefal proaspat). Insa n-am avut timp sa-i fac poze, acum chiar imi pare rau ca n-am postat-o pe blog.
      Stiu cherhanaua respectiva, cred ca te referi la cea aflata intre Tatlageac si mare, peste calea ferata. Imi place tare mult acolo, in special pe terasa construita pe pilonii care intra in mare...

      Ștergere
  4. Marturisesc ca nu am avut niciodata curajul sa fac icre in casa crezand ca nu o sa-mi iasa ,insa aseara cand am facut budinca cu mere am facut si icre care au fost un deliciu.Eu am pus ceapa verde taiata fidelute ff subtiri pe felia de paine si arata superb.multumesc pentru tot si astept alte retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Mariana! Voi incerca sa nu te las sa astepti prea mult publicarea urmatoarei retete ;)

      Ștergere
  5. La tine totul pare asa de usor...
    Nu am facut niciodata icre pt ca toata viata am auzit-o pe maica-mea ce greu se fac, alaturi de maioneza si alte mancaruri mai speciale. o sa incerc si eu maine.;)
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pare asa de usor pentru ca de fapt chiar asa si este, iar imaginile retetei cred ca joaca un rol important in crearea acestei impresii. Iar reteta mea de maioneza cu blenderul mi se pare chiar mai usoara decat cea a salatei de icre ;)

      Ștergere
  6. intrebare: seamana cu salata de icre din comert? stii tu, cutiutele alea... :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspuns: nu seamana deloc! Cutiutele alea sunt pentru amatori, noi avem nevoie de o ditamai cutia pentru a incapea 200 g de icre si 400 ml de ulei :)) Salata de icre preparata in casa are un gust mai pronuntat de peste, mai ales ca aceasta reteta nu contine gris sau altceva care s-o inmulteasca.

      Ștergere
  7. Am o intrebare. Am icred de crap si am si niste icre de macrou. Icrele de crap l-am mai folosit, insa pe cel de macrou, nu. Sa-l amestec??? e bun icrele de macrou?? Multam.Nely

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nely, icrele de macrou sunt foarte bune (provenind de la un peste oceanic, acestea au un gust mai pronuntat). Daca sunt proaspete, cred ca nu este nicio problema daca amesteci icrele de crap cu cele de macrou.

      Ștergere
  8. Buna seara domnule......de la cratita :) ceea ce mi se pare interesant e ca retetele dvs. (ma refer la faptul ca sunteti o persoana de sex masculin) par mult mai simple decat toate retetele postate pe diferite bloguri de doamne . mereu mi-a fost frica sa incerc sa fac icre in casa si spre surprinderea mea mi-au iesit din prima . de cand le-am incercat prima data pe cele facute de mine am renuntat sa mai trec pe la raionul cu icre de comert .
    Multumesc din suflet !!!mi-am propus anul acesta sa incerc toate retetele . sper sa reusesc .deja am incercat si mi-au iesit 7 din ele . imi pare rau ca nu am descoperit acest site mai repede. o seara buna !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara :) Numele domnului de la cratita este Robert si i se poate vorbi la pertu :) Suntem pe net, suntem pe un blog culinar, mi se pare ca e mai simplu daca nu ne formalizam... Eu vad si partea plina a paharului: cu toate ca ai facut-o cam tarziu, ma bucur ca pana la urma mi-ai descoperit site-ul :D Chiar m-as bucura daca ai reusi sa incerci toate retetele, desi cred ca pana la urma vei zice pas catorva - ma gandesc ca e imposibil sa avem chiar aceleasi gusturi in materie de mancare :) Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si sper sa revii mereu cu placere pe site.

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Iti multumesc si te astept sa te bucuri de cat mai multe retete de pe blog.

      Ștergere
  10. sunt tipul care a cometat la mancarea de dovlecei... asa vad ca ai reteta si pt icre...am sa iti dau cateva sfaturi...daca vrei saa le asculti bine daca nu...tu decizi!
    primul ar fii sa pui grisi...deorece ies mai putin grele astfel
    2 renunta la mixer...fi bucatar adevarat...si foloseste un castron de plastic sau ceramica si o lingura de lemn
    daca ai ascultat sfatul 2 nu da in calata prte ca le tai in cazil in care le-ai taiat adauga zeama de lamaie daca nu zeama adugo la sfarsit.
    Nu intetionez sa te critic orcum sa stii k te apreciez ca ai sait...tine-o tot asa!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si daca m-ai critica, putina critica constructiva nu strica niciodata! :) Adevarul este ca salata de icre iese mai gretoasa fara gris (ani de zile am mancat-o cu gris, mama astfel o face), insa mie-mi place sa se simta mai bine gustul icrelor. Mixerul il folosesc din comoditate, recunosc... pe de alta parte, am si o scuza: nu mi-am dorit niciodata sa fiu un bucatar adevarat :)

      Ștergere
  11. Eu fac icrele numai cu ulei,apa ,zeama de lamiie si ceapa.Ies super bune si nu sunt gretoase.Daca se taie le dreg cu un galbenus de ou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt de parere ca cea mai buna reteta este cea in care folosim cel mai mic numar de ingrediente. Pana la urma, totul tine de gusturile fiecaruia, unora li se pare ca salata de icre este gretoasa chiar si atunci cand este preparata cu gris...

      Ștergere
    2. Aceasta este reteta cea mai buna, asa faceau si parintii mei, tata era mare pescar de pastrav de munte (in Apuseni) si cu aceasta reteta am crescut practic, atat ca eu pun cateva picaturi din zeama de lamaie chiar la inceput, , albeste icrele si oricum de la mixer devin mult mai pufoase. Mama mea, mare traditionalista, le facea cu facaletul, frecand ore intregi. La batranete a ajuns sa faca si ea cu mixerul, erau icrele mai "aerate". Felicitari!, mi-a placut reteta tocmai pentru ca nu are gris.

      Ștergere
  12. Multumesc de reteta. Au iesit super. In sfarsit am gasit si eu icre multe in pestele proaspat. Un adevarat rasfat.��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Lucia! Icrele proaspete, mai ales cele gasite de noi in peste, nu cumparate, parca fac salata de icre sa para mai delicioasa decat este de fapt.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)