Ciorbă de burtă

Ciorba de burta reteta
Ingrediente reteta Ciorba de burta:
  • un kg burta de vita (sau 1.5 kg)
  • 1/2 kg oase de vita (optional)
  • 2 galbenusuri
  • 200 ml smantana
  • 3 morcovi
  • 2 cepe potrivite
  • o telina mica (sau un pastarnac mare)
  • 5 catei de usturoi
  • o lingurita piper boabe
  • 50 ml otet
  • ulei, sare si piper
Ciorba de burta ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Am sa si explic acum de ce am scris in lista ingredientelor retetei "sau 1.5 kg". Ciorba de burta poate fi preparata atat cu oase de vita, cat si fara acestea. Daca renuntam la oase, atunci marim cantitatea de burta cu o jumatate de kilogram. Eu am ales varianta cea mai simpla a retetei, insa trebuie totusi sa spun ca ciorba de burta este mult mai gustoasa daca folosim oasele. Chiar daca eu nu le-am folosit, asta nu inseamna ca nu voi spune cum trebuie procedat in cazul in care nu vrem sa renuntam la oasele de vita. Punem oasele la fiert in trei litri de apa, inlaturam spuma formata si le lasam sa fiarba timp de doua ore. Apoi le scoatem, le curatam de urmele de carne sau zgarciuri si punem tot ceea ce reusim sa adunam in zeama viitoarei noastre ciorbe de burta. Se pot folosi oase tubulare de vita, maduva lor este foarte gustoasa. Oparim burta in apa clocotita, apoi aruncam apa si punem trei litri de apa proaspata (daca la ciorba de burta folosim oase, atunci punem burta in zeama in care acestea au fiert si completam cu apa pana obtinem trei litri de zeama). Adaugam doua cepe curatate si spalate, doi morcovi taiati pe jumatate, telina taiata bucati mari si o lingurita cu piper boabe. Lasam ciorba de burta sa fiarba circa trei ore, mai exact pana cand se inmoaie burta (daca optam pentru burta prefiarta, atunci timpul se reduce drastic - insa nu se reduce doar timpul de fierbere, ci si gustul ciorbei de burta). In timpul fierberii, apa se va mai evapora, asa ca din cand in cand va trebui sa completam cu apa fierbinte (pentru a nu opri fierberea) - adica trebuie sa mentinem nivelul initial al ciorbei de burta. Urmatoarea etapa a retetei incepe dupa ce s-a fiert burta (pentru a ne asigura de acest lucru, initial o incercam cu o furculita, iar atunci cand observam ca s-a mai inmuiat, o si gustam). Atunci scoatem legumele si le pasam, iar burta o taiem/tocam fideluta (fasii cam de grosimea si lungimea unui deget mic). Dam un morcov pe razatoare si il calim doua-trei minute intr-o lingurita de ulei. Punem la loc in oala cu zeama fasiile de burta , morcovul calit, legumele pasate si adaugam sare dupa gust. Mai lasam ciorba de burta la fiert cam o ora, de fapt pana atunci cand raportul dintre zeama si carne ajunge cam la 1:1. Apoi adaugam usturoiul pisat si otetul (cantitatile date de mine sunt orientative, deci ciorba de burta va trebui gustata si adaptata gusturilor fiecaruia). Punem intr-un vas doua galbenusuri si 200 ml de smantana, le amestecam si le punem in ciorba. Insa nu le punem direct, deoarece oul s-ar coagula, ci mai intai le aducem cat mai aproape de temperatura ciorbei de burta (adaugand cate o lingura de ciorba putin racita, amestecand-o, apoi adaugand alta lingura un pic mai fierbinte si tot asa). La sfarsit se poate pune si leustean tocat, iar ardeiul iute ar trebui sa fie cat mai la indemana. Marea majoritate a celor care facem ciorba de burta ne cumparam burta de vita din magazin, deci nu trebuie sa ne mai obosim curatand-o. Dar daca nu este curatata, atunci trebuie sa inlaturam grasimea si sa-i curatam membrana (pielita), apoi s-o frecam cu sare grunjoasa, malai sau tarate si s-o lasam sa stea peste noapte in apa rece cu putin bicarbonat (cam o lingurita). Insa nu trebuie sa exageram cu frecatul, altfel riscam ca ciorba sa ne iasa fara gust. Cum ciorba de burta ne-a fost adusa de catre turci, in decursul atator secole reteta acesteia a tot evoluat si a fost adaptata gusturilor diverse, deci e greu de zis care e varianta standard. In unele retete nu se pune deloc morcov, ciorba de burta trebuie sa fie alba si sa fie colorata la sfarsit doar din oua (am vazut retete in care se pun chiar si sase galbenusuri). In alte retete am vazut ca legumele se folosesc doar pentru a da gust zemei, apoi se inlatura. Deci nimic nu e batut in cuie, asa ca fiecare poate improviza dupa bunul plac...
Ciorba de burta reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

16 comentarii:

  1. CE BINE ARATA :) IMI ESTE DOR DE O CIORBA ASA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca n-am prea reusit sa-i fac cea mai reusita fotografie de prezentare, insa te asigur ca reteta e demna de dorul pe care i-l porti ciorbei de burta :)

      Ștergere
  2. multumesc pt reteta aceasta.o asteptam de mult pe blogul tau.o s-o incerc chiar weekend-ul asta.poti sa-mi recomanzi ceva retete de kekse specifice austriece?multumesc inca o data pt toate retetele p care le postezi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Ioana. A trebuit sa caut pe google cuvantul "kekse", nu-l mai auzisem pana acum :) Din imagini, par sa fie un fel de fursecuri decorate, deci cred ca poti alege tu din categoria mea reteta potrivita...

      Ștergere
  3. Arata tare bine, dar mie mi se pare tare dificil de facut :) Cred ca o sa pun pe altcineva sa o faca in locul meu :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare grea pentru ca arata bine!:P dupa ce o faceti, o sa va placa la nebunie si nu o sa mai aveti parerea asta.eu una pun in ciorbita de burta si gogosar in otet.il tai fasii subtiri si le pun la fiert cand pun si morcovul calit.ii da un aspect frumos si este si mult mai gustoasa.Dar nu exagerez cu cantitatea.

      Ștergere
    2. Se pare ca ardeiul este foarte folosit la ciorba de burta, mai jos Marius imi recomanda sa incerc ardeiul gras. La gogosar in otet chiar nu m-am gandit, merci pentru pont (in mod sigur acesta va da un aspect frumos ciorbei).

      Ștergere
  4. Abia asteptam reteta asta! Trebuie incercata pt ca mie imi place la nebunie dar trebuie sa mai imi fac curaj. Ideea era sa iti multumesc pt toata munca ta, pt toate retetele tale pe care ni le impartasesti cu tot cu "secrete". Acum, in post, site-ul tau e un adevarat ajutor cand raman in pana de idei. Cred ca ar trebui chiar sa le sortezi si in functie de acest criteriu. Eu am descoperit de exemplu reteta de praji cu gis si portocala care e de post. Maestre, jos palaria pt munca ta! Multa inspiratie in continnuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru intreg comentariu, Madalina. Dar daca ma mai flatezi mult, in curand cred ca voi ajunge sa le cer tuturor sa mi se adreseze cu "maestre" :)) M-am gandit si eu ca poate ar trebui sa sortez retetele si dupa criteriul "de post", insa mi-e ca mai mult as incurca lumea. Pentru ca retetele ar aparea in aceasta noua categorie, cat si in celelalte categorii deja create. Plus ca nici eu nu stiu care sunt de fapt retetele de post si care nu, spre rusinea mea nu tin post si din cauza asta n-am ochiul format, asa ca nu prea-mi sar atat de repede in ochi ingredientele astea "de dulce"... Din cand in cand fac mentiunea ca o reteta este de post mai mult pentru ca-mi aduc aminte de faptul ca o gatea mama sau bunica in perioada postului.

      Ștergere
  5. La ciorba asta nu pot renunta nicicum....
    Cred ca fiecare gospodina( oare cum e corect , la masculin? Gospodin?Ha, ha, ha...)are propria reteta de ciorba de burta.
    Felicitari pentru bunatatea asta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Sidy, cred ca gospodin se zice :) Dar daca nu esti sigura, poti oricand sa-mi zici "maestre"... :D (pentru ca n-ai gresi cu nimic, sunt la fel de departea de a fi maestru in arta culinara precum sunt de a fi gospodin la mine-n casa) :))

      Ștergere
  6. Este singura ciorba pe care nu o gatesc, desi imi place foarte mult.
    Pe vremea cind eram studenta exista o zahana unde mergeam pentru o farfurie de ciorba de burta.
    Acum nu as avea curajul sa comand una la restaurant.
    Asa ca, maninc foarte rar, atunci cind o prepara sora mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kyra, deci te-a parasit curajul pe care-l aveai in vremea studentiei :) Recunosc ca si eu sunt in aceeasi situatie, foarte rar mai comand o ciorba de burta la restaurant si de cele mai multe ori prefer s-o mananc preparata de catre sora mea (mare specialista si amatoare de ciorba de burta, eu fiind mare doar la capitolul comoditate :D ).

      Ștergere
  7. cu tot respectul , recomand si un ardei gras ,care schimba radical gustul ciorbei . in bine , clar .eu credeam ca ardeiul este tot secretul ciorbei de burta . as vrea s-o iei drept o sugestie , apreciez foarte mult retele tale si sunt un fan declarat al tau ,ca mester "retetar"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marius, iti multumesc pentru sugestie! Eu intotdeauna apreciez sfaturile si recomandarile primite, chiar si atunci cand nu sunt de acord cu unele sau cand nu le gasesc chiar pe gustul meu. Chiar voi incerca ciorba de burta cu un ardei gras, mai ales ca-mi place ardeiul. Era sa uit, iti multumesc si pentru ca m-ai ridicat la gradul de "mester retetar" :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)