Varză a la Cluj

Varza a la Cluj reteta
Ingrediente reteta Varza a la Cluj (sarmale imprastiate):
  • o varza medie (dulce sau acra)
  • 500 g carne tocata
  • 2 cepe
  • 100 g orez
  • 200 ml smantana
  • 400 ml suc de rosii (pasta de tomate)
  • 2 lingurite cimbru
  • o lingurita boia de ardei
  • o legatura marar
  • ulei, sare si piper
Varza a la Cluj ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Chiar daca multa lume considera varza a la Cluj ca fiind un fel de "sarmale imprastiate", eu o gasesc destul de diferita si cred ca merita incercata. Pentru aceasta reteta am folosit varza proaspata (dulce), insa poate fi preparata si cu varza acra (murata). Din ingredientele de mai sus, Varza mea a la Cluj a umplut un vas de iena cu diametrul de 22 cm si inaltimea de 7,5 cm. Spalam in cateva ape 100 g de orez si-l punem la fiert in apa cu putina sare. Putem sa-l lasam si putin mai nefiert, asta deoarece la sfarsit varza a la Cluj va fi introdusa la cuptor. Tocam doua cepe si le punem la calit in cateva linguri de ulei incins. In momentul in care ceapa devine sticloasa, adaugam o jumatate de kg de carne tocata (eu am folosit doar carne de porc, insa ideal ar fi porc amestecat cu vita), o lingurita de cimbru si una de boia (varza a la Cluj poate fi facuta atat cu boia dulce, cat si cu boia iute, deci ramane la alegerea fiecaruia ce anume vom folosi). Lasam amestecul de carne si ceapa cateva minute la foc mediu, pana atunci cand carnea isi schimba culoarea, dupa care oprim focul, adaugam orezul fiert si 200 ml de smantana si condimentam compozitia cu sare si piper dupa gust. Daca pentru varza a la Cluj folosim o varza dulce, atunci o tocam, o frecam cu putina sare si o lasam sa stea asa timp de cateva minute (pentru a-si lasa apa). In cazul in care folosim varza murata, atunci o spalam si o tocam (o gustam si, daca ni se pare ca este nevoie, o lasam la desarat in apa). Dar orice fel de varza am folosi, va trebui sa o stoarcem de apa inainte de a o pune la calit. Turnam cateva linguri de ulei intr-o cratita si adaugam varza tocata dupa ce acesta s-a incins. O lasam sa se caleasca la foc mic cam 10-15 minute, pana ce se inmoaie (varza murata este mai tare, asa ca va avea nevoie de mai mult timp de fierbere decat varza dulce si va trebui sa-i adaugam o cescuta de apa calda). Atunci cand varza a la Cluj este gata, adaugam cealalta lingurita de cimbru si o legatura de marar tocat marunt. Ungem cu grasime (poate fi ulei, unt, margarina, untura) vasul in care vom da la cuptor varza a la Cluj. Intindem uniform primul strat de varza calita peste care turnam 2-3 linguri cu suc de rosii (daca nu avem, putem folosi pasta de tomate subtiata cu putina apa). Peste stratul de varza asezam unul de carne si peste aceasta turnam iarasi suc de rosii. Repetam procedeul pana ce terminam ingredientele, insa important este ca, atunci cand le impartim pe straturi, sa le calculam in asa fel incat primul si ultimul strat sa fie formate din varza. Eu nu m-am complicat cu prea multe straturi (se observa asta si in imaginile retetei), am pus doar un singur strat de carne intre doua straturi de varza calita. La sfarsit acoperim varza a la Cluj cu sos de rosii, introducem vasul la cuptor si il lasam la foc mediu (175 grade C) pentru aproximativ 40 de minute (cum ingredientele verzei a la Cluj sunt deja facute, o mai dam la cuptor mai mult pentru a se intrepatrunde gusturile si pentru a se rumeni frumos deasupra). Varza a la Cluj merge de minune cu smantana si ardei iute.
Varza a la Cluj reteta
Varza a la Cluj reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu varza!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

19 comentarii:

  1. Multumesc pentru reteta, o voi incerca in curand ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Anca! Mi-a luat ceva timp pana m-am hotarat s-o fac, dar pana la urma am publicat-o :D

      Ștergere
  2. azi asta gatesc :) multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru reteta, mie imi prinde bine pentru ca nu tocmai un calator!
    O voi incerca in acest weekend.

    RăspundețiȘtergere
  4. exact asa o fac si eu,e delicioasa...felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Auzind ca si tu faci la fel varza a la Cluj, nu pot decat sa ma bucur - eu nefiind ardelean, imi prind bine astfel de confirmari :)

      Ștergere
  5. da eu sunt ardeleanca,din alba iulia,deci gatim mult si bine....
    nu stiu din ce zona esti,te-am descoperit de putin timp,rar intru pe net,dar cand o fac esti primul pe care-l vizitez....
    toata stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am intuit bine :) Eu sunt tare departe de Cluj, tocmai la Constanta... Ma flateaza increderea ta in retetele mele, sper ca timpul sa demonstreze ca aceasta a fost pe deplin justificata.

      Ștergere
  6. azi am facut si eu ,e super usor si bun :) ,si prajitura cu crema de cioco tot de la tine de aici aaa si piftelutele cu cartofi si branzica ,ai fost muza mea ca sa zic asa ,esti bun la casa omului :)) tnx :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Sunt de acord, pe post de muza sunt destul de bun, nu insa si pe post de bucatar - nu-mi place sa gatesc zilnic :D Te astept sa incerci cat mai multe retete de pe blog.

      Ștergere
  7. Foarte buna a iesit,delicioasa chiar! Multumim pt reteta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Blogul va asteapta oricand cu retete la fel de delicioase, care abia asteapta sa fie puse in aplicare :)

      Ștergere
  8. Varza mea asteapta sa fie bagata la cuptor:) sper sa îmi iasă pt ca nu am pus smantana:).. am un copil alergic la lactate asa ca improvizam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Giorgiana, intotdeauna e bine sa punem accentul pe partea plina a paharului. Sper ca nu numai celui mic i-a placut varza a la Cluj :)

      Ștergere
  9. Hmmm.....azi eram in pana de idei...ce sa mai gatesc...si ca de obicei,am gasit inspiratie pe blogul tau. :)si m-am oprit la reteta asta,ca tot sunt de prin zona Clujului :)vreau sa zic ca e super gustoasa,abia ce am scos-o din cuptor...

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)