Sarmale de varză cu carne

Sarmale de varza cu carne reteta
Ingrediente reteta Sarmale de varza cu carne:
  • o varza murata
  • 500 g carne tocata
  • 100 g orez
  • 2 cepe
  • o lingurita cimbru
  • o legatura marar
  • 8-9 foi de dafin
  • 200 g afumatura (kaizer)
  • 400 ml suc de rosii (sau bulion cu apa)
  • ulei, sare, piper si boia de ardei (dulce sau iute)
Sarmale de varza cu carne ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Din cantitatile folosite in aceasta reteta au iesit 40 de sarmale potrivite (spre mici, in opinia unora). Pentru a intelege mai usor reteta sarmalelor, ar fi bine ca intai sa aruncam o privire pe imaginile din timpul prepararii: in primele sase imagini pregatim umplutura de carne a sarmalelor, in urmatorul calup de trei pregatim frunzele de varza, in urmatoarele sase imagini impachetam sarmalele iar in restul imaginilor le asezam in cratita pentru a le pune la fiert. Tocam marunt doua cepe si le punem la calit in cateva linguri de ulei incins. Spalam in cateva ape 100 g de orez si il adaugam in tigaie dupa ce ceapa incepe sa se inmoaie (cam dupa 4-5 minute). Iar pentru a capata culoare compozitia noastra pentru sarmale, tot acum ii adaugam si cateva linguri de suc de rosii (sau niste bulion diluat cu apa). Luam tigaia de pe foc dupa circa cinci minute, lasam compozitia sa se raceasca putin apoi o punem peste o jumatate de kg de carne tocata si adaugam boia dupa preferinte. Adaugam o lingurita de cimbru, o legatura de marar tocat, sare si piper dupa gust si amestecam foarte bine ingredientele. Este de preferat (dar nu obligatoriu) sa lasam la rece compozitia pentru sarmale timp de cateva ore (pentru a avea o aroma mai intensa). Daca ne dorim niste sarmale o idee mai dietetice, trebuie stiut faptul ca putem renunta la toata aceasta prajeala a compozitiei, sarmalele ies aproape la fel de bune si cu toate ingredientele crude. Cat timp compozitia sarmalelor sta in frigider, pregatim varza - adica o spalam, o scurgem bine si desprindem frunzele una cate una (pentru a nu le rupe). Este bine ca inainte sa gustam varza murata, deoarece daca aceasta este foarte sarata, atunci va trebui sa o punem din timp in apa la desarat (cateva ore, in functie de cat de sarata este). Asezam pe tocator fiecare frunza in parte, inalaturam cotorul cu un cutit (nervurile sunt tari si ne vor impiedica mai apoi sa impachetam bine sarmalele) si apoi o taiem in doua (sau trei, deoarece marimea frunzelor de varza difera), pentru a obtine bucati de frunze cam de marimea unei palme. Si am ajuns la partea de care se tem cel mai mult cei care n-au mai facut pana acum sarmale... impachetarea sarmalelor :D Cu toate ca imaginile retetei o fac mai bine decat mine, voi incerca totusi sa si explic "tehnica" mea. Intindem in palma bucata de varza si asezam compozitia din carne in partea dinspre varful degetelor (punem cam o lingura). Intai acoperim carnea cu marginea verzei (cea dinspre degete), apoi o acoperim si cu partea de jos (cea dinspre degetul mic) si continuam sa o rulam pana la capat (spre podul palmei). La sfarsit indesam usor cu degetul spre interior partea de sus a sarmalei si o strangem usor in mana pentru a-i aranja putin carnea (altfel unele ar cam arata ca niste gogoloaie). Nu conteaza prea mult felul in care le impachetem, important este ca sarmalele sa nu se desfaca in timpul fierberii. Tocam marunt resturile de varza si taiem felii cele 200 g de kaizer. Pe fundul vasului in care vom fierbe sarmalele asezam un strat de varza tocata, cateva felii de afumatura, niste foi de dafin si cateva linguri cu suc de rosii. Asezam apoi sarmalele formand cercuri concentrice (pentru a incapea cat mai multe in cratita). Acoperim sarmalele cu un alt strat de varza tocata, felii de kaizer, foi de dafin si suc de rosii si adaugam apoi urmatorul strat de sarmale. Repetam procedeul pana cand terminam sarmalele, iar la sfarsit trebuie sa le acoperim cu un strat de varza si suc de rosii (daca nu avem suc de rosii la indemana, dizolvam cateva linguri de bulion in apa). Intr-o cratita cu diametrul de 20cm mie mi-au intrat trei straturi de sarmale (cate 13-14 bucati pe strat). Dupa ce am terminat de asezat sarmalele in oala, turnam apa fiarta peste ele atat cat sa le acopere, nu mai multa (astfel vor fierbe mai repede). Pentru a nu curge in timpul fierberii, este indicat sa folosim o cratita mai mare/ inalta iar peste sarmale sa asezam o farfurie (pentru a nu le permite sa se ridice). Fierbem sarmalele la foc mediu (dar fara sa clocoteasca) aproximativ o ora si jumatate sau chiar doua - durata variaza atat de mult in functie de varza folosita. Deci ideea este ca trebuie sa le fierbem pana atunci cand ne asiguram ca varza este fiarta, asa ca va trebui sa scoatem din cratita o sarma si sa o incercam. Pentru a se rumeni, la sfarsit sarmalele se dau o jumatate de ora la cuptor (la foc mediu - 175 grade C). Daca timpul/ pofta nu ne permite, putem renunta la a mai rumeni sarmalele la cuptor. Pe de alta parte, putem renunta de tot la fierbere si le putem prepara doar la cuptor (dureaza mai mult, insa se zice ca ar fi mult mai gustoase asa). De asemenea, gurmanzii inlocuiesc apa cu o supa de oase si ideal ar fi sa folosim carne tocata de porc amestecata cu carne de vita. E aproape imposibil sa alegi reteta perfecta de sarmale, asta deoarece reteta difera destul de mult de la o regiune la alta, astfel existand sarmale muntenesti, moldovenesti, ardelenesti. Bineinteles ca difera si "ambalajul" sarmalelor, acestea putand fi impachetate in varza dulce, foi de vita, stevie, frunza de tei. Oricum ar fi ele preparate, toate au insa un numitor comun: nelipsita mamaliguta.
Sarmale de varza cu carne reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu varza!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

36 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Doar ca am uitat sa pun in imagine si niste mamaliguta :) Si un ardei iute... Si niste smantana... :D

      Ștergere
  2. Chinul impachetatului sarmalelor ar disparea ,daca ai pune foaia de varza pe un fund de lemn ,ai pune carnea in capatul foii,ai intoarce capetele laterale peste carne si apoi ai rula inainte.F simplu.
    Aia cu impachetatul sarmalelor in mana nu inteleg de ce o folositi.E chin si pierdere de timp.
    In rest ,felicitari ptr.retete .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am zis ca impachetarea sarmalelor este chinuitoare pentru mine, ci ca poate parea asa pentru cei care n-au mai facut asta pana acum :) Mie mi se pare foarte usor sa impachetez sarmalele in mana si chiar nu dureaza deloc mult timp. Si prefer sa le impachetez in felul acesta pentru a ma asigura ca nu li se va imprastia compozitia in timpul fierberii. Dar multumesc pentru pont, cu siguranta cititorii vor aprecia faptul ca au si o a doua metoda de a impacheta sarmalele.

      Ștergere
  3. Mi se facuse un dor de sarmale, :) Acum ca o femeie maritata ce sunt o sa fie atat de bine venite pt masa de Craciun, La mine acasa in Ardeal se pune si un ou in tocatura, se pare pt a o inchega.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, si mama pune ou in umplutura sarmalelor, insa nu prea-mi dau seama de ce o face :) Pentru ca sarmalele ii ies mai putin inchegate decat imi ies mie - banuiala mea este ca are legatura cu felul carnii folosite (eu folosesc o carne cat mai slaba). Casa de piatra!

      Ștergere
    2. Ou in tocatura? Doamne sfinte...

      Ștergere
    3. barbate la cratita, sarmaua din carne slaba mai bine o dai la cutu-cutu. sarmaua trebuie sa fie grasa. ca si carnatul. altfel, mai bine tii regim.

      Ștergere
  4. bv felicitării pentru toate rețele, ai făcut sarmalele exact ca la noi in Dobrogea . Nu mi plac sarmalele cu morcov cum se fac in alte zone acum fiecare cu gustul lui.
    Am făcut tortul diplomat si papanași după rețetele tale au ieșit super. Mine vreau sa încerc varza a la Cluj. Iti mulțumesc pentru toate rețetele mai ales ca sunt detaliate ,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Eu stau in Constanta, deci trebuia sa le fac pe gustul dobrogenilor :) Dar imi plac foarte mult si sarmalele alea imprastiate din Cluj, drept dovada am si postat varianta mea a retetei de varza a la Cluj :D

      Ștergere
  5. Buna ziua,
    Va imparatasesc si eu umila mea experienta cu sarmalele: ieri le-am facut, am urmat sfaturile gasite aici si ce mai stiam de la mama...dar...carnea trebuie sa fie grasa ! asta nimeni nu mi-a spus si nici eu nu mi-am dat seama, decat dupa ce am fiert sarmalele. Au iesit tari si gogoloase :(
    La gust sunt bune, dar trebuie maruntite ...
    Asa ca eu zic sa mai adaugati in reteta si o bucata slanina tocata impreuna cu carnea .
    Alt neajuns: au iesit albicioase, desi am pus bulion, vreo cateva linguri in compozitie, si vreo 3 linguri in apa in care au fiert. Nu au aspectul ala caramiziu , roscat :(

    Unde am gresit de nu au iesit asa cum trebuie ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Acum patru zile vad ca am zis intr-un comentariu ceva despre carnea tocata folosita in sarmale - cineva zicea ca oul ar lega umplutura, iar eu am spus ca folosesc o carne cat mai slaba si cel mai probabil acest lucru face compozitia sarmalelor sa stea tare si sa nu se imprastie... In general lumea foloseste o carne tocata destul de grasa pentru compozitia/ umplutura sarmalelor, deci nu m-am gandit sa mentionez in mod expres acest lucru. De fapt, cred ca e aproape imposibil de indicat cantitatea exacta de grasime :)
      Faptul ca sarmalele au iesit albe ma gandesc ca ar trebui pus doar pe seama bulionului folosit. Unele marci de bulion existente pe piata sunt de o calitate indoielnica... Singura ta greseala, daca putem s-o numim greseala, este ca n-ai remarcat faptul ca acel bulion nu colora asa cum trebuie (asta se putea observa inca de atunci cand a fost pus in prajeala).

      Ștergere
    2. Buna,
      intre timp le-am dres asa: le-am pus la cuptor cu zeama mai multa, cu felioare de caiser, si am pus din belsug bulion. Le-am lasat pâna s-au rumenit bine.
      Multumesc pt sfaturi :)

      Ștergere
  6. eu nu prajesc decat ceapa( doar o inmoi in ulei), orezul il pun putin la fiert cu o cantitate mica de apa (ex. la 1 cescuta de orez , o cescuta de apa), putin ulei (1 lingurita)si putin delikat (sau sare). Culoarea sarmalelor in care pui numai bulion, nu se pastreaza iar daca puneti in exces bulion la sarmalele cu varza murata, ies prea acre, pune si boia de ardei (iute, dulce de care vrei). Cat despre sarmalele in foi de varza murate, compozitia trebuie sa contina si grasime, altfel nu ies la fel de gustoase, oricum grasimea se topeste si ramane in zeama. Garantez ca, cu orezul fiert putin si nu prajit, compozitia nu se imprastie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu toate ca o fac cam tarziu, trebuie sa multumesc pentru sfatul cu boiaua de ardei - aceasta chiar da o culoare frumoasa sarmalelor. Grasimea contribuie destul de mult la gustul sarmalelor, insa aici cred ca e mai mult o chestie de alegere personala :)

      Ștergere
  7. Reteta ta e... aproape perfecta :) Mai lipseste doar boiaua dulce care se pune neaparat in compozitie - si pentru gust si pentru culoare - si putina slanina afumata tocata marunt. Va mai dau un pont: pentru a sti daca au suficienta grasime amestecati compozitia cu o lingura de jos in sus; daca "curge" inapoi spre fundul cratitei, e ok, daca nu mai puneti putin ulei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e aproape perfecta, atunci sunt mai mult decat multumit :D Tot timpul am considerat ca retetele culinare pot fi imbunatatite si chiar voi modifica acum reteta sarmalelor pentru a-i adauga boiaua. Iti multumesc pentru ponturi, mi se pare interesant cel legat de varificarea grasimii :)

      Ștergere
  8. La mine sarmalele nu sunt perfecte dacă la fiert nu pun nițel borș. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu ma prea omor dupa chestiile acre, stii doar ca mie-mi plac mai mult dulciurile :D

      Ștergere
    2. Nu neapărat pentru acrire... nu știu... le dă un gust mai aparte. Nu pun ca la ciorbă.

      Ștergere
    3. Daca stau mai bine sa ma gandesc, cred ca te inteleg... De ce sa le fierbi doar in apa chioara, cand poti sa adaugi si niste bors (mai ales daca-l ai la indemana)?..

      Ștergere
  9. Craciun fericit cu bucate alese.La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  10. Craciun Fericit !!!!
    Adriana

    RăspundețiȘtergere
  11. Craciun fericit si implinirea tuturor dorintelor,alaturi de cei dragi !

    RăspundețiȘtergere
  12. In primul rand, mii de multumiri ca m-ai invatat sa gatesc. Dar am avut si eu o problema la sarmalute. Am folosit reteta ta, consider ca am respectat pasii, si totusi mi s-au desfacut destul de multe la fiert. Oare de ce? Sunt incepatoare intr-ale gatitului, insa as vrea sa ma perfectionez. Am un viitor sot pofticios si mancacios! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, sper sa ne perfectionam impreuna! Bine ca nu e si pretentios, altfel nu vad nicio problema in faptul ca viitorul tau sot e doar pofticios si mancacios :) Cred ca unele sarmale ti s-au desfacut datorita focului dat prea tare - sarmalele nu trebuie sa clocoteasca in timpul fierberii (voi si specifica acum in reteta, ca sa n-o mai pateasca nimeni). Chiar daca ai urmat sfatul meu de a le acoperi cu o farfurie, este posibil ca aceasta sa nu fi fost suficient de grea pentru a le tine nemiscate.

      Ștergere
    2. pui foaia de varza pe tocator, pui carnea apoi infasori sarmaua. dupa asta, bagi pur si simplu capetele inauntru. daca nu reusesti sa faci asta mai bine iti cumperi gata facute. e banal. cum sa se desfaca sarmaua la fiert, intra cineva in cratita si ti-o desface? asa ceva n-am auzit inca...

      Ștergere
  13. Data viitoare voi folosi o farfurie mai mare. Cu timpul cred ca le voi face la fel de bune ca ale mamei. Si nu, nu e pretentios, mananca tot ce ii fac.( slava Domnului :P ) Multumesc pentru raspuns si pentru retete. Sunt minunate si explicate bine. Spor la gatit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar n-ai pentru ce, n-am pretentia sa primesc multumiri :) (asta pentru ca tot vorbeam despre barbati pretentiosi). Intotdeauna este un pic mai greu prima data, pana la urma reteta de sarmale nu este chiar cea mai simpla reteta... asa ca cei care se incumeta s-o prepare singuri au toata admiratia mea.

      Ștergere
    2. De ce nu pui sarmalele ,,pe verticala,,intr-o cratita mai inalta? Mult mai bine se aseaza, pe deasupra le poti scoate mai usar si fara sa risti sa se sfarame.

      Ștergere
  14. Buna Roby.E asa imi place cand vad ca "cantam aceeași gama".Am vrut sa vad reteta ta de sarmale si asa o fac si eu si impachetatul la fel.Binenteles am citit comentariile si scria cineva ca e chin sa le faci in mana, dar fiecare cum e obisnuit, mie una nu mi se pare asa greu.Eu o sa fac maine ardei umpluti deci de impachetat nu am:).E, apropo ziceai ca dupa o saptamana am aflat repede ce varsta ai.Sa te anunt ca am aflat si data nasterii:))))),si dupa pozele de sus cu impachetatul cred ca imi cam dau seama cate kg.si banuiesc si inaltimea aprox.Asa ca pune poza nu te mai ascunde ca toata lumea așteaptă;))).Ok nu te mai necăjesc. Mai vb moșule.:))))Am vazut ultimele retete.Sa ai spor la mai multe.Pe lista mai am mancarea cu vinete si pui, asa bine arata cu mamaliguta langa,ca nu pot sa o ratez.Mersi.Oty.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oty, inteleg ca te-ai pus serios pe lecturat :))) Dar sa stii ca e posibil sa te inseli, de unde stii ca mainile mele mici nu se datoreaza dimensiunilor mele foarte reduse? :P

      Ștergere
  15. Eu pun in tocatura si 1-2 oua pentru ca tocatura sa fie inchegata.Asa am invatat de la bunica si de la mama.Iar cimbrul il adaug in oala cam pe la sfirsit, isi pastreaza mai bine aroma.De obicei, fac sarmalele la cuptor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu stiu foarte multa lume care pune oua, insa mi se pare ca sunt cam inutile, asa ca fac economie la ingredientele retetei :) Asa este, cimbrul isi pastreaza mai bine aroma daca este pus in oala spre sfarsitul fierberii sarmalelor.

      Ștergere
  16. Tocmai faceam saratelele cu branza si chimen, preferatele familiei si am zis sa mai ma uit si eu pe aici sa vad ce mai gasesc bun. Eu fierb sarmalele in vin alb, nu neaparat doar in vin, mai merge si apa sau putin bors, dar e musai sa fie macar o sticla. Ies absolut delicioase, am incercat multe variante pana am ajuns la asta care este de departe cea mai buna.
    Sanatate si spor la gatit,

    Lili

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lili, nu se stie niciodata peste ce dai atunci cand frunzaresti retetele mele :) Cam asa se intampla si cu mine atunci cand incep sa citesc mesajele primite, tot timpul aflu/ invat lucruri noi. Sarmalele fierte in bors am mancat, insa din cele fierte in vin n-am avut inca ocazia sa gust... Poate ar trebui sa le incerc personal.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)