Prăjitură cu foi de napolitană Rumba

Prajitura cu foi de napolitana Rumba reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu foi de napolitana Rumba:
  • 2 foi de napolitana (dimensiunea 27x37cm)
  • pentru blatul prajiturii:
  • 10 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 200 g nuca
  • 200 g rahat
  • 200 g stafide
  • 6 linguri faina
  • 1/2 pliculet praf de copt
  • 3-4 lingurite esenta rom
  • pentru crema prajiturii:
  • 10 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • un pachet margarina sau unt (250 g)
Prajitura cu foi de napolitana Rumba ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Chiar daca difera putin de la o reteta la alta, aceasta prajitura cu foi de napolitana mai este cunoscuta si drept prajitura Rumba sau prajitura Mozaic. Cum prajitura consta intr-un blat uns pe ambele parti cu crema si ambalat apoi in foi de napolitana, eu mai degraba i-as zice prajitura sandvis. Prepararea blatului prajiturii cu foi de napolitana. Punem zece albusuri intr-un vas incapator si le batem cu un praf de sare. Dupa ce acestea s-au intarit, adaugam treptat zece linguri de zahar si amestecam compozitia pana cand vedem ca se topeste zaharul. Amestecam cele sase linguri de faina cu praful de copt si le punem peste albusurile batute spuma. De aceasta data nu vom mai folosi mixerul pentru a amesteca compozitia blatului prajiturii, ci apelam la o spatula sau lingura (pentru a nu ni se lasa albusurile). Dupa ce terminam de incorporat faina, adaugam 200 g de nuca (maruntita), 200 g de rahat (taiat cubulete micute), 200 g de stafide si esenta de rom dupa gust. Tapetam o tava (de 25x35 cm) cu hartie de copt , turnam compozitia pentru blatul prajiturii si incercam sa o nivelam cat putem de bine. Incingem bine cuptorul, introducem tava si coacem blatul aproximativ 30-40 de minute la foc mediu (175 grade C). Cum insa nu toate cuptoarele coc la fel, cel mai sigur este sa il incercam cu o scobitoare (atunci cand blatul este gata, scobitoarea va iesi uscata). Pentru a nu se topi crema, va trebui sa lasam blatul prajiturii la racit. Prepararea cremei prajiturii cu foi de napolitana. Amestecam intr-o cratita zece galbenusuri cu o cana de zahar (200 g) si punem compozitia la bain-marie. O tinem la bain-marie pana se topeste zaharul in intregime si crema prajiturii incepe sa se ingroase (trebuie sa avem grija sa amestecam destul de des, altfel este posibil sa se lipeasca). Lasam apoi crema la racit si dupa aceea o amestecam cu pachetul de unt/ margarina frecata putin inainte (margarina trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand o frecam). Asamblarea prajiturii cu foi de napolitana. Pentru a-mi fi mai usor, eu am asamblat prajitura Rumba in tava cuptorului. Punem in tava o foaie de napolitana, turnam peste foaie jumatate din crema prajiturii si o intindem uniform. Peste aceasta asezam blatul pe care intindem restul cremei si la sfarsit o acoperim cu cealalta foaie de napolitana. Pentru a se lipi cat mai bine si pentru a intra putin crema in blat si in foile de napoiltana, indicat ar fi sa asezam ceva greu peste prajitura pentru a o presa. Inainte de a fi servita, prajitura cu foi de napolitana trebuie sa stea la rece peste noapte. Pentru a evita orice confuzie: foile de napolitana din comert pe care le folosesc eu au dimensiunea 27x37 cm, iar tava in care am copt blatul prajiturii are dimensiunea 25x35 cm. Cum blatul obtinut este o idee mai mic, am rezolvat problema taind cu o foarfeca cate 2 cm din doua laturi ale foii de napolitana. A trebuit sa scriu care este dimensiunea foilor intrucat in comert se gasesc si foi de napolitana mai mici (am impresia ca sunt cam de doua ori mai mici).
Prajitura cu foi de napolitana Rumba reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

10 comentarii:

  1. Foarte buna si foarte usor de preparat. Paula

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da , foarte, foarte buna si usor de preparat .este prajitura mea favorita si o am sub denumirea de prajitura nuga .

      Ștergere
  2. Senzationala!!! Executata pentru ziua de nastere a mamei si a fost vedeta serii!!! Am renuntat la rahat si am plusat un pic la stafide si nuci. Am recalculat ingredientele oricum pentru 12 oua, folosind o tava de latimea foii de napolitana si cu doar 2 cm mai scurta pe lungime. Initial am vrut sa lucrez un pic la aspect cu o glazura, dar am renuntat. Multumesc mult pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar n-ai pentru ce... ma gandesc ca, daca-i mai faceai si o glazura, nici eu nu-mi mai recunosteam propria prajitura :) Atunci ii puteai zice fara probleme "prajitura Ana Maria" :) La multi ani mamei!

      Ștergere
  3. Buna ziua!

    Sunt abonata pe acest site insa nu primesc ultimele retete de aici?
    Stiti de ce?

    Multumesc anticipat pt.raspuns!
    Salutari,
    Madalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Madalina! Probabil n-ai confirmat abonarea - dupa ce introduci adresa de email, ti se trimite automat un mesaj de confirmare la adresa respectiva. Verifica casuta de spam/bulk, sigur il vei gasi acolo. Dar fie ca reusesti sau nu sa rezolvi problema abonarii, poti sa-mi vorbesti la pertu ;)

      Ștergere
  4. super tare...eu sunt o maniaca a prajiturilor de casa...cam la 2 zile fac cate ceva,iar asta e minunata..ms ca esti alaturi de noi si ne luminezi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi incerca sa public cat mai multe retete de prajituri, in ritmul asta vei termina repede retetele de pe blog :)

      Ștergere
  5. Prajitura este un deliciu Maine o sa o fac ,aveti retete de cea mai buna calitate, felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sper ca prajitura Rumba sa sa se ridice la nivelul asteptarilor. Spor la treaba maine!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)