Prăjitură cu foi şi gem (Greta Garbo)

Prajitura cu foi reteta Greta Garbo
Ingrediente reteta Prajitura cu foi si gem (Greta Garbo):
  • pentru aluatul foilor
  • un pachet unt 200 g (sau margarina)
  • 30 g drojdie proaspata (sau 8 g drojdie uscata)
  • 100 g zahar
  • 200 ml smantana
  • 2 oua
  • 2-3 lingurite esenta vanilie (sau rom)
  • aproximativ 500 g faina
  • pentru umplutura prajiturii cu foi
  • 600 g gem de caise (2 borcane mici)
  • 400 g miez de nuca
  • 200 g zahar
  • pentru glazura prajiturii
  • 100 g ciocolata (o tableta)
  • 2 linguri ulei (sau unt, lapte)
Prajitura cu foi reteta Greta Garbo ingrediente
Modul de preparare al retetei:
Aceasta prajitura cu foi si gem este cunoscuta si drept prajitura Greta Garbo sau prajitura zserbo. Nu mi se pare ca ar conta atat de mult numele prajiturii, pe cei care citesc aceasta reteta ar trebui sa-i intereseze mai degraba felul in care sunt preparate foile. Asta deoarece foarte multa lume se asteapta ca o prajitura cu foi sa aiba acele foi fragede care sunt coapte separat. Prajitura Greta Garbo foloseste insa niste foi mai simplu de preparat, pe baza de drojdie - cei interesati de foile de prajitura cu bicarbonat gasesc pe blog si reteta clasica. Prepararea foilor prajiturii Greta Garbo. Punem intr-un castron 30 g de drojdie pe care o maruntim cu mana (un cubulet de drojdie are 25 g iar un pliculet de drojdie uscata are 7 g, deci ne este cam peste mana sa punem 30 g sau 8 g... insa, la nevoie, putem incerca si cu mai putina, riscul ca aluatul foilor de prajitura sa nu ne creasca asa cum trebuie este destul de mic). Adaugam 100 g zahar peste drojdie si le amestecam bine pana cand se transforma intr-o pasta. Apoi adaugam doua oua si un pachet de unt aflat la temperatura camerei, nu imediat ce l-am scos de la frigider (putem folosi chiar si margarina la prepararea foilor prajiturii Greta Garbo). Incorporam untul si adaugam in compozitie 200 ml de smantana si cele doua-trei lingurite cu esenta (putem pune orice aroma ne place, nu neaparat rom sau vanilie). Dupa ce amestecam bine toate ingredientele prajiturii cu foi, adaugam treptat faina si apoi incepem sa framantam foarte bine aluatul. Trebuie sa obtinem un aluat tare si nelipicios, iar daca totusi cele 500 g de faina nu sunt suficiente, mai adaugam putina faina (aluatul trebuie sa fie suficient de tare pentru a-l putea intinde mai apoi cu sucitorul). Acoperim cu un prosop aluatul foilor si il lasam la crescut intr-un loc calduros pana atunci cand acesta isi dubleaza volumul. Asezam aluatul crescut pe blatul de lucru tapetat cu faina, il mai framantam putin si apoi il taiem in patru parti egale (dupa cum se poate observa in imaginile retetei, i-am dat o forma lunguiata pentru a-l putea taia mai usor in bucati egale). Intindem fiecare bucata de aluat cu sucitorul (sau cu o sticla) pana obtinem o foaie de aceeasi dimensiune cu cea a tavii in care urmeaza sa coacem prajitura cu foi. Cum foaia nu ne va iesi dreptunghiulara din doar cateva miscari, la un moment dat aceasta va incepe sa se lipeasca si va fi necesar sa mai presaram putina faina; cum majoritatea nu suntem maestri in manuirea sucitorului, ii dam forma finala presand cu degetele marginile foii. Asamblarea prajiturii Greta Garbo. Tapetam tava cu hartie de copt si asezam prima foaie, aranjand-o putin cu degetele. Peste foaie intindem un strat din gem de caise, apoi presaram o parte din nuca maruntita si amestecata cu zaharul (in total 400 g nuca si 200 g zahar, asa cum am scris la ingredientele retetei). Deasupra asezam urmatoarea foaie peste care intindem gemul, presaram nuca si o luam de la capat repetand procedeul cu cea de-a treia foaie. Prajitura cu foi Greta Garbo trebuie sa se termine cu o foaie simpla, deoarece peste aceasta vom pune glazura la sfarsit, dupa coacere. Introducem prajitura cu foi in cuptorul bine incins si o coacem la foc mediu (175 grade C) aproximativ 45 de minute. Apoi scoatem tava cu prajitura din cuptor, o lasam putin la racit, dupa care turnam deasupra glazura de ciocolata si o intindem cat mai uniform. Obtinem glazura de ciocolata prin topirea la bain-marie a ciocolatei impreuna cu cele doua linguri de ulei (sau unt, lapte). Prajitura cu foi Greta Garbo se poate taia dupa ce se raceste complet si se intareste glazura de ciocolata. Dimensiunea tavii in care am copt prajitura din imaginile retetei este de 35x25 cm. Foile prajiturii merg intinse fara probleme si mai mult decat atat, deci putem folosi si tava clasica a cuptorului pentru a asambla prajitura.
Prajitura cu foi reteta Greta Garbo
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

15 comentarii:

  1. Mă bucur că ai dat dimensiunea tăvii în care ai copt prăjitura, mulțumesc mult! Crezi sau nu - să știi că nu am făcut niciodată această prăjitură, în ciuda faptului că este destul de populară....
    Aș vrea să te rog o favoare: dă-mi dimensiunile de la tava ”clasică” a cuptorului, eu locuiesc în SUA și cuptoarele de aici nu-s dotate cu tăvi (ți le cumperi separat), unde mai pui că nu am fost în țară (România) de vreo doi ani și nu am măsurat tava ”clasică” la soru-mea acasă (stau la ea când merg în țară)...
    Mulțumesc mult BĂRBATE,
    Sanda Turner

    RăspundețiȘtergere
  2. Sanda, dimensiunile tavii cuptorului meu sunt 30x35 cm. Nu conteaza deloc forma tavii in care coci prajitura, o poti face chiar si intr-o tava rotunda :)

    RăspundețiȘtergere
  3. e minunata aceasta prajitura, la noi se cunoaste de mult cu denumirea zserbo,apoi s-a schimbat in GARBO.Denumirea vine de la o cofetarie din Budapesta a unui francez GERBEAU.Eu sunt din Arad si aici multe prajituri cu nume unguresc au ramas de la bunice.Am cautat multe denunmiri pe net, chiar m-am amuzat teribil.Vezi prajitura RIGO IANCSI.Spor la blog, Dana

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Dana! Recunosc, nu stiam de ce prajitura se numeste GRETA GARBO, pur si simplu asa am auzit ca-i zice toata lumea si n-am fost curios sa aflu de ce :) Nu stiu nici franceza si nici maghiara, insa parca mi-ar fi mai usor sa-i zic SZERBO decat GERBEAU :) Am cautat pe google prajitura RIGO IANCSI si am gasit-o scrisa si RIGO JANCSI sau RIGO IANCI...

    RăspundețiȘtergere
  5. Prajitura Rigo Iancsi am facut-o si eu, e tare buna, reteta am gasit-o intr-o revista pt femei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate ca prajiturii ii zice Rigo Iancsi intr-o revista pentru femei, da` intr-un blog barbatesc i se zice prajitura Greta Garbo :P Sau, mai simplu (da` mai lung), "prajitura care seamana putin cu un cozonac" :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ah, pai nu e vorba de aceeasi prajitura, Rigo Iancsi are un blat cu nuci care se taie pe jumatate si se pune crema intre cele doua foi rezultate. Doar am vrut sa zic ca pe aceasta am praparat-o de doua ori, insa nu e vb de prajitura Greta Garbo. Sunt diferite, ca doar au si nume diferite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha... :) Din ce s-a discutat mai sus, eu am ramas cu impresia ca este aceeasi prajitura, doar ca mai este cunoscuta si sub numele asta (la fel ca prajitura SZERBO) - doar am dat un search pe google si am vazut cate variante imi apar, n-am fost curios sa vad si cum fac altii reteta.

      Ștergere
    2. M-am bagat si eu ca musca-n lapte :)))))) in discutie si n-am mai precizat ca e alta prajitura. Deci ramane sa o fac si pe a ta, Greta adica :)))).

      Ștergere
    3. :))) pai tocmai asta-i scopul comentariilor plasate la sfarsitul retetei, ca toata lumea sa se bage. Desi, in cazul de fata, reteta prajiturii nu contine lapte, doar niste smantana :P

      Ștergere
    4. :))) asa este, ca musca-n smantana :)

      Ștergere
  8. Chiar aveam nevoie de ideei pentru o prajitura. Eu am facut destule si imi trebuia ceva nou. Multumesc pentru reteta, arata foarte bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Bogdan. Sper sa faci toate prajiturile de pe blog, in curand voi veni cu ceva nou :)

      Ștergere
  9. ce buna e prajitura asta!!!!!!!!!!! o fac mereu cu mare,mare placere

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar in caz ca vreodata uiti reteta, sa stii ca o gasesti oricand pe blogul meu culinar.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)