Prăjitură cu fructe

Prajitura cu fructe reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu fructe:
  • 500 g fructe
  • 2 linguri faina
  • 8 oua
  • 8 linguri apa
  • 16 linguri zahar
  • 16 linguri faina
  • 2-3 lingurite esenta
  • 2 linguri zahar pudra (optional)
Prajitura cu fructe ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
In aceasta prajitura cu fructe eu am pus caise, piersici si cirese, insa este de la sine inteles ca putem pune orice alte fructe dorim. Tava pe care am folosit-o pentru a coace prajitura are dimensiunile 25x35 cm, dar la nevoie putem apela si la tava clasica a cuptorului (cu mentiunea ca prajitura va fi mai subtire decat cea din imaginile retetei mele). Spargem toate cele opt oua si separam albusurile de galbenusuri. Amestecam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar (opt linguri) pana cand acesta se topeste si galbenusurile isi cam dubleaza volumul (indicat ar fi sa folosim mixerul, pentru ca altfel dureaza destul de mult, plus ca este si obositor). Dupa ce se topeste zaharul, adaugam treptat opt linguri cu apa iar apoi 16 linguri cu faina (nu trebuie sa masuram cu exactitate faina pentru prajitura cu fructe, trebuie doar ca lingurile sa nu fie nici rase, nici cu varf). Intr-un alt vas, batem spuma albusurile cu un praf de sare si, dupa ce acestea se intaresc, adaugam celelalte opt linguri cu zahar. Continuam sa mixam pana cand se topeste zaharul iar spuma de albusuri se intareste ca pentru bezele. Apoi adaugam peste albusuri amestecul de galbenusuri cu zahar, apa si faina. Amestecam cu grija, de jos in sus cu ajutorul unei linguri, incercand sa pastram compozitia prajiturii cu fructe cat mai pufoasa. La sfarsit punem esenta (cantitatea si aroma ramane la latitudinea fiecaruia). Ungem tava cu grasime (unt, ulei, margarina sau untura), o tapetam cu putina faina si turnam aluatul prajiturii. Tavalim fructele prin faina si le imprastiem uniform peste aluat, fara a le apasa, deoarece o parte din ele se vor lasa in timpul coacerii (fructele vor trebui sa fie pregatite inainte sa turnam in tava compozitia prajiturii, adica sa fie spalate, curatate de samburi, taiate feliute si scurse bine de apa si de zeama). Introducem prajitura cu fructe in cuptorul incins si o coacem aproximativ 40 de minute la foc mediu (175 grade Celsius). Insa, cum fiecare cuptor are felul lui propriu de a coace, cel mai sigur este sa o tinem la cuptor pana cand trece testul scobitorii (adica intepam prajitura cu fructe din cand in cand cu o scobitoare si stim ca aceasta este gata in momentul in care scobitoarea va iesi uscata). Dupa ce o scoatem de la cuptor, putem pudra prajitura cu zahar. Prajitura cu fructe este suficient de dulce si zaharul pudra nu este neaparat necesar, acesta este folosit mai mult pentru aspect si pentru a "masca" faina de pe fructele aflate in partea de sus a prajiturii.
Prajitura cu fructe reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

32 de comentarii:

  1. Cred ca David va da din picioruse fericit in curand.
    Arata incredibil de bine si se face repede, deci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si mami a fost fericita dupa ce-a gustat prajitura... :)

      Ștergere
  2. Deci asta este reteta de tarta. In weekend ii vine randul :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha, n-ai nimerit-o, Lucia... Eu percep in mod diferit tartele cu fructe, din punctul meu de vedere, aceasta este o simpla prajitura tip pandispan. Uitasem ca te-am facut curioasa in legatura cu "minunata" mea reteta de tarta cu fructe, altfel o faceam pe aceea... :) dar acum nu mai uit, am s-o public cat de curand.

      Ștergere
    2. Off cum ma tii in suspans :). Nu conteaza ca nu este nici asta tarta, acum ma apuc de ea.

      Ștergere
    3. :D Pai incerc sa te fac sa revii cat mai des pe blog :) Daca te apuci acum de facut prajitura, poate ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte: acum cateva minute vad ca cineva a scris "reteta gresita clar"...

      Ștergere
  3. o intrebare am..nu trebuie si praf de copt?o sa se umfle asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nevoie de praf de copt la prajitura cu fructe, trebuie doar sa avem grija sa nu ni se lase albustrile batute atunci cand le amestecam cu galbenusurile. Am scris in reteta si repet, pentru a nu trece usor cu vederea acest amanunt: va trebui sa le amestecam incetisor, executand miscari circulare de jos in sus (in niciun caz sa amestecam haotic sau sa folosim mixerul).

      Ștergere
  4. ok,multumesc..acum ma apuc sa fac,sper sa imi iasa.apropo,imi plac mult retetele tale,am gatit de multe ori de aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Din moment ce m-ai intrebat de praful de copt, inseamna ca citesti cu atentie retetele si dai atentie detaliilor, deci cu siguranta iti va iesi prajitura. La fel cum ti-au iesit si celelalte retete de aici, altfel nu ti-ar mai fi placut retetele mele :) Spor la treaba si sper ca prajitura sa fie pe gustul tau!

      Ștergere
  5. cam putina faina pt 8 oua si 500 g fructe, o reteta gresita clar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc ca normal ar fi ca mai intai sa incercam reteta si doar apoi sa ne dam cu parerea... Mai ales cand o facem atat de categoric. Evident, nu putem fi categorici nici macar daca incercam reteta si nu suntem multumiti de prajitura - daca nu batem bine ouale sau nu le mentinem pufoase atunci cand amestecam compozitia prajiturii, bineinteles ca este posibil ca aceasta sa iasa asa cum se vede in imaginile mele si atunci e usor sa nu ne asumam responsabilitatea pentru esec si sa ne gandim ca reteta e gresita :)
      Ca sa inchei, www.BarbatLaCratita.ro este un blog culinar pe care retetele sunt explicate cat mai detaliat, nu publicate la norma si nici scrise la repezeala (acesta este si motivul pentru care de ceva vreme public doar o reteta pe saptamana). Scopul meu este ca cititorul sa fie multumit de reteta oferita si sa se reintoarca pe blog, nu doar sa-l atrag pe blog si apoi sa plece dezamagit ;)

      Ștergere
    2. Nu este deloc gresita reteta, prajitura este la cuptor si arata ff bine, creste frumos, are tot ce ii trebuie.

      Ștergere
    3. Hmmm, deci nu te-ai lasat pagubasa :) Acum mi-am dat seama, probabil "Anonim" nici macar n-a citit reteta, probabil a vazut la ingrediente 500 g fructe si 2 linguri faina si n-a mai apucat sa vada ca mai jos urmeaza inca 16 linguri :)) D`aia zic bine englezii "don`t be so quick to jump to conclusions" :)

      Ștergere
    4. Da, chiar. Bine zici. Deja e istorie prajitura. S-a terminat :(.

      Ștergere
    5. Mi-ai dat p idee... In loc s-o numesc prajitura cu fructe, poate ar fi fost mai nimerit "prajitura efemera" :D

      Ștergere
  6. Pare iami-iami! Pe aceasta nu am incercat-o. Am gatit mai multe retete de ale tale, iar despre sotul meu pot spune ca este expert in prepararea salamului de biscuiti. Dupa reteta ta, desigur. I-a iesit de minune, mult mai bun decat cel gatit de mine. O sa incercam si aceasta prajitura, ca tot este sezonul fructelor. Astept cu nerabdare si alte retete gustoase. Felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Cred ca si sotul ar merita felicitari, in primul rand pentru ca nu se fereste de gatit si in al doilea rand pentru ca a devenit expert in prepararea salamului de biscuiti :) Prajitura chiar e iami-iami si avem o gramada de variante de a o face, la cate fructe sunt acum pe piata.

      Ștergere
  7. Arata putin neobisnuita, insa ma gandesc ca este o incatare reala pentru adevarati vegetarieni sau macar penteu cei care consuma mai multe vegetale decat carne.

    RăspundețiȘtergere
  8. E absolut bestială! Am testat-o deja de 2 ori ... o dată cu piersici şi o dată cu afine.
    Felicitări şi la mai multe reţete de-astea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Stefania! Cum fructe se gasesc acum tot timpul anului, poti testa prajitura de cate ori ai pofta. M-ai facut sa salivez la gandul prajiturii tale cu afine :)

      Ștergere
  9. Praji e la cuptor si creste foarte frumos! Eu am pus caise, prune si capsuni! Abia astept sa gust din ea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Afurisito, interesant ID ti-ai ales :) La fel de interesanta e si combinatia de fructe pe care-ai ales-o pentru prajitura, eu inca n-am apucat sa combin capsunile cu prunele - nu pentru ca ma gandesc ca n-ar merge, ci pentru ca, daca nu e sezonul lor, de obicei evit sa folosesc acele fructe in prajituri. A trecut mai mult de o ora si jumatate, iar in caz ca n-ai adormit deja, acum cred ca "gusti" cu spor din prajitura :D

      Ștergere
  10. Multumesc de apreciere! :) ID-ul e poveste veche..gatitul e mai nou dar vreau sa iti multumesc pentru site! Toate retetele pe care le-am incercat mi-au iesit! Nu ma culcasem la ora aia ca la mine era doar ora 10 fiind in Dublin! Iar acum incerc spanacul :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, deci seara ai doua ore in plus :) Vazand ID-ul, ma pregatisem sufleteste pentru a citi un comentariu mai artagos, nu prea ma asteptam sa aud ca prajitura creste frumos la cuptor :P Ma bucur ca ti-au iesit toate retetele pe care le-ai incercat si sper sa-ti iasa si cele pe care le vei incerca.

      Ștergere
  11. Aici nu am de ce sa fiu rautacioasa dar pot fi :D! Si vreau sa ti spun ca si eu am plita si cuptor electric dar merge ca unul pe gaz :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nevoie sa te straduiesti, imi place de tine asa cum esti acum :))) Deci sa inteleg ca inainte aveai un cuptor pe gaz performant? Am inteles ca cele electrice ar coace mult mai bine decat cele pe gaz (zic asta deoarece n-am folosit niciodata un cuptor pe gaz).

      Ștergere
  12. Prajitura merge de minune si cu struguri :D daca tot e sezonul lor era pacat sa nu incerc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar ca nu trebuie sa fie struguri cu seminte, parca m-ar enerva sa le simt in prajitura :) Din mesajele tale pare ca ai stat ceva vreme in bucatarie week-end-ul asta. Minim trei retete de prajituri...

      Ștergere
    2. Da, ai dreptate, daca sunt struguri mari, taiate bobitele pe jumatate si scos samburii.Bine ar fi sa fie struguri cat mai aromati. Le-am facut pe toate 1data si a mers ff repede si spre surprinderea mea. tarta mi-o propusesm de cand am vazut postarea , gogosile au venit de la sine, iar apoi am vazut ca nu mai reusim sa scapam de niste struguri primiti..asa ca s-a decis ad hoc si prajitura :D

      Ștergere
    3. Cam migaloasa prajitura cu struguri, eu as prefera sa-i mananc si sa nu mai pierd timpul cu scosul samburilor :) Mai ales daca sunt struguri Hamburg... am facut o pasiune pentru ei de cativa ani, cred ca dau dependenta :))

      Ștergere
  13. Super! Ma incanta reteta. Am niste fructe congelate si chiar ma gandeam ce sa fac cu ele. O sa incerc.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)