Griş cu lapte

Gris cu lapte reteta
Ingrediente reteta Gris cu lapte:
  • un litru lapte
  • 100 g gris
  • 6 linguri zahar
  • cateva lingurite esenta de vanilie
  • 50 g unt (optional)
  • un praf de sare
Gris cu lapte ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Grisul cu lapte este o reteta simpla care probabil tuturor ne aminteste de copilarie si pe care este posibil ca multi s-o fi evitat tocmai din acelasi motiv pueril pentru care am evitat-o si eu de o buna bucata de vreme: mi se parea ca parca prea este o mancare pentru bebelusi :D Desi dulceata il face sa para un desert mai putin banal, aceasta este optionala, asa ca nu am mai trecut-o in lista cu ingredientele retetei (ingrediente din care, apropo, vom obtine patru portii de gris cu lapte). Turnam intr-o oala un litru de lapte si il punem la fiert (indicat ar fi sa folosim un lapte gras, cu 3,5% grasime). Ii putem adauga inca de la inceput cele cinci linguri de zahar si un praf de sare, pentru a avea timp sa se topeasca (nu este neaparat nevoie, insa nu strica daca-i punem si putin zahar vanilat). Atunci cand laptele incepe sa fiarba si suntem siguri ca zaharul s-a topit, adaugam 100 de gris, presarandu-l in ploaie si amestecand continuu. Dam focul la minim si lasam grisul sa fiarba aproximativ 15 minute, in tot acest timp trebuind sa mai amestecam din cand in cand (pentru ca grisul se umfla in timpul fierberii si astfel compozitia se ingroasa cam mult, aparand riscul ca aceasta sa ni se arda). Modul de preparare al grisului este destul de asemanator cu cel al mamaligii, deoarece atat grisul, cat si malaiul se comporta in mod asemanator (se umfla in timpul fierberii). Dupa ce trec cele 15 minute, grisul cu lapte este gata si putem lua oala de pe plita aragazului. Adaugam cateva lingurite cu esenta de vanilie sau orice alta esenta ne place (important este sa fie suficient de concentrata incat sa ne aromeze grisul cu lapte, stiind faptul ca pe piata sunt atat de multe sortimente cu concentratii atat de diferite). Tot acum adaugam si un sfert de pachet de unt (50g); untul nu este obligatoriu la aceasta reteta, insa, daca il avem in casa, este bine sa-l folosim, acesta facand ca grisul cu lapte sa devina mult mai gustos si mai cremos. Amestecam bine pana cand se topeste untul si apoi il turnam in boluri, asa fierbinte cu este, deoarece se va intari atunci cand va incepe sa se raceasca. Grisul cu lapte poate fi servit ca atare, pudrat cu scortisoara sau acoperit cu gem ori dulceata. Modul de prezentare care apare in imaginile retetei poate fi obtinut foarte simplu: punem pe fundul bolului doua-trei linguri de gem/ dulceata peste care turnam grisul cu lapte (fierbinte!), iar dupa ce se raceste, acoperim bolul cu farfuria in care il vom servi si il rasturnam. Este deja cunoscut faptul ca mie imi plac deserturile destul de dulci, asa ca unora s-ar putea ca sase linguri de zahar sa li se para un pic cam prea mult in combinatie cu dulceata/ gemul... insa nu ne impiedica nimic sa diminuam cantitatea de zahar si s-o adaptam gusturilor fiecaruia.
Gris cu lapte reteta
Daca tot vorbeam la inceputul retetei despre mancare de bebelusi, mi-am dat seama ca grisul cu lapte ar putea sa fie mult mai atractiv pentru copii decat o reteta oarecum similara - orezul cu lapte. Asta deoarece grisul devine foarte compact si oarecum elastic (cam ca gelatina) dupa ce se raceste si deci poate fi turnat in diverse forme mai detaliate, iar apoi, cu putina imaginatie, poate fi decorat in asa fel incat sa arate destul de apetisant chiar si pentru copiii mai mofturosi. Atunci cand voi avea mai mult timp si chef de joaca, voi veni cu o completare la aceasta reteta in care sa prezint si o idee-doua; pana atunci, las link catre ultima mea "joaca" cu o reteta de fursecuri :)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

20 de comentarii:

  1. o gustare de dupamasa pentru copii excelenta si eftina pe timp de criza nutrienta ,gustoasa si proaspata .Fara conservanti si alte creme .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La o adica, reteta de gris cu lapte poate satisface toate gusturile, adica permite si folosirea unor creme pline de conservanti :) Pentru cei dependenti...

      Ștergere
  2. n-am pus niciodata unt in grisul cu lapte , dar e o idee foarte buna ce trebuie incercata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Astăzi voi pune și eu unt în grisul cu lapte, pentru prima data. Abia aștept sa gust :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana, imi place sa cred ca dupa ce-l vei gusta nu vei mai face grisul cu lapte fara unt :)

      Ștergere
  4. Se poate adauga si unul sau doua galbenusuri de ou. Este foarte hranitor si gustos. Deasupra se poate presara scortisoara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ideea cu galbenusurile de ou, eu voi fi primul care voi beneficia de ea - chiar sunt intr-o perioada in care incerc sa mananc cat mai multe proteine.

      Ștergere
  5. Faceti-l cu lapte de orez, e mult mai sanatos! Laptele animalelor e pt puii de animale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluca, recunosc ca nu auzisem pana acum de laptele de orez, m-ai facut curios si am sa-l incerc (de exemplu, am descoperit ca imi place foarte mult laptele de cocos, sper ca cel de orez sa fie o surpriza la fel de placuta). Mersi pentru sugestie! Mi-a placut asta cu laptele pentru puii animalelor 😅

      Ștergere
  6. F.F.F.F. DELICIOS. Inca o data se dovedeste ca barbatii sunt buni si la cratita :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu unt este mai cremos , nici eu nu stiam dar de acum.... asa fac , bafta iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca ti-a placut grisul cu lapte si putin unt, ideal ar fi sa ne imbunatatim tot timpul retetele.

      Ștergere
  8. Ce însemnă 100g de gris? nu am unitate de măsură, doar vase, căni, linguri. Am cumpărat o punga de 1kg. O cana, jumatate de cana, 5 linguri? Și ce înseamnă praf de sare???? Nu am făcut niciodată griș...fac pentru prima oară de praf de sare nu am auzit...și nu mă ajută cu nimic modul de prepare de aici, dar na, nu sunt eu specialist și nu știu poate de aia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😁 Pai inseamna exact ceea ce am scris: 100g! Adica 1/10 din acea punga de 1kg. Eu scriu ingredientele retetei astfel tocmai pentru a ajuta incepatorii, la inceput foloseam cana ca unitate de masura si am descoperit ca multa lume avea probleme: nu toate canile sunt la fel 😉 In imaginea cu ingredientele se vede cam cat gris e, asta daca vrei neaparat sa-l pui "ochiometric/ canometric"... Praful de sare e o expresie oarecum consacrata in bucatarie, inseamna atata sare cata poate fi luata cu trei degete. Sper sa-ti iasa din prima grisul cu lapte si sa te consideri specialist dupa vreo 3 incercari!

      Ștergere
    2. Păi cine e începător trebuie să cumpere mai întâi un cântar sau măcar o cană gradată, altfel nu va reuși să gătească mai nimic, cu atât mai puțin deserturi...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)