Cartofi ţărăneşti cu afumătură

Cartofi taranesti cu afumatura reteta
Ingrediente reteta Cartofi taranesti cu afumatura:
  • un kg cartofi
  • 200 g afumatura (de ex. kaizer)
  • o lingura boia dulce (sau iute)
  • o ceapa
  • o legatura de patrunjel
  • ulei, sare si piper
Cartofi taranesti cu afumatura ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Cartofii taranesti cu afumatura sunt folositi mai mult pe post de garnitura la friptura, insa mie mi se par atat de satiosi incat de cele mai multe ori ii tratez ca pe o mancare de sine statatoare, chiar nu mi se pare ca as mai avea neaparat nevoie si de friptura. Din ingredientele retetei mele ies doua portii generoase de cartofi taranesti, daca ii folosim ca mancare sau patru portii, daca ii folosim ca garnitura. Nu m-a tentat suficient incat s-o incerc, insa stiu ca exista si o varianta la cuptor a retetei (mai sanatoasa si probabil mai practica in situatia in care avem nevoie de mai multe portii, o tava inalta ar trebui sa fie mai incapatoare decat o tigaie). Curatam de coaja un kilogram de cartofi, ii spalam, ii taiem cubulete sau felii mai groase si ii punem intr-o cratita. Turnam apa in cratita cat sa acopere cartofii, adaugam putina sare si punem cratita la foc. Lasam cartofii la fiert aproximativ 15-20 de minute (ne asiguram ca sunt fierti intepandu-i cu o furculita). Pentru a nu risca sa ni se faramiteze atunci cand ii prajim, trebuie sa avem grija sa nu fierbem cartofii prea mult. Dupa ce cartofii s-au fiert, aruncam apa si ii clatim repede de cateva ori in apa rece (cica asta i-ar ajuta sa nu se faramiteze). Taiem felii subtiri 200 g de afumatura si tocam o ceapa in functie de preferinte. Turnam cateva linguri de ulei intr-o tigaie pe care o punem la foc, adaugam afumatura si ceapa atunci cand uleiul este incins si le lasam la calit cateva minute (la foc mediu), amestecand din cand in cand. Atunci cand observam ca ceapa a devenit sticloasa si s-a inmuiat, adaugam o lingura de boia dulce si amestecam (putem combina boiaua dulce cu boia iute sau putem pune doar boia iute, dar asta numai daca ne plac mancarurile foarte iuti, avem un stomac rezistent sau pur si simplu suntem foarte curajosi si simtim nevoia sa ne dovedim asta :)) Dupa aproximativ un minut, timp suficient ca boiaua sa-si elibereze aroma dar totusi sa nu se arda, adaugam cartofii fierti si ii lasam pe foc cateva minute, cat sa prinda un fel de crusta si sa se aromeze (intorcandu-i de cateva ori in tot acest timp). La final adugam sare si piper dupa gust si presaram o legatura de patrunjel tocata peste cartofii taranesti cu afumatura. In cazul in care tinem la aspectul mancarii noastre, va trebui sa manevram cu grija cartofii atunci cand ii intoarcem (pentru ca altfel sunt sanse mari ca acestia sa se rupa/ faramiteze). Cum eu nu ma obosesc sa cantaresc la fix toate ingredientele anumitor retete, de-a lungul timpului am tot jonglat cu cantitatile acestei retete de cartofi taranesti si am constatat ca imi place sa pun o cantitate mai mare de afumatura si de ceapa si neaparat un pic de boia iute. Reteta este permisiva, deci fiecare o poate adapta fara probleme propriilor gusturi. Permisivitatea asta merge atat de departe incat, renuntand la afumatura, putem chiar transforma cartofii taranesti intr-o reteta de post; cum afumatura este cea care da mare parte din gustul mancarii, daca facem acest compromis, atunci va trebui sa compensam cumva si o putem face punand de exemplu niste ardei (la fel cum procedam cu afumatura, adica atunci cand calim ceapa). Am auzit ca boiaua arsa ar avea un gust tare neplacut, deci trebuie sa fim atenti atunci cand o punem la calit - cum eu am fost norocos pana acum si nu am ars-o niciodata, nu stiu sigur daca asa este sau o fi doar un mit, poate imi confirma cei care n-au fost la fel de norocosi si au patit-o :)
Cartofi taranesti cu afumatura reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Hmmm ... pare delicios, eu aici unde sunt nu am kaiser, dar am bacon, e cam acelasi lucru, nu? Nu de alta, dar as vrea sa fac si eu reteta maine. Multumesc si felicitari pentru ceea ce faci! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Marilena! Da, merge folosit si bacon la reteta asta. Mesajul mi-a intrat in spam si nu l-am vazut decat acum, asa ca ti-am cam stricat planurile...

      Ștergere
  2. Intr-adevar cartofii taranesti cu kaiser sau bacon sunt foarte satiosi. Eu de obicei ii servesc alaturi de o salata sau de muraturi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge si o salata mai simpla alaturi de acesti cartofi taranesti, insa muraturile ii completeaza perfect :)

      Ștergere
  3. pot pune in loc de kaizer, carnati de plescoi,ca mi-au mai ramas cativa. astept un rasp. felicitari pt retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Nimic nu e batut in cuie, totul este sa-ti placa tie :) Spre rusinea mea, n-am gustat inca renumitii carnati de plescoi... Insa, fiind vorba despre cartofi taranesti, banuiesc ca acei carnati sunt potriviti.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)