Paste cu brânză sărată la cuptor

Paste cu branza sarata la cuptor reteta
Ingrediente reteta Paste cu branza la cuptor:
  • 500 g paste (o punga)
  • 300 g branza telemea
  • 200 ml smantana
  • 100 g unt
  • 4 oua
  • 3 linguri pesmet
  • sare (in functie de cat de sarata e branza)
  • piper (optional)
Paste cu branza la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
In momentul cand am inceput sa scriu reteta, am realizat ca nu stiu cum sa descriu exact pastele cu branza la cuptor - primul gand care mi-a trecut prin cap a fost ca acestea ar fi un fel de desert sarat, sunt curios cum le veti percepe voi. Pentru cantitatile acestei retete avem nevoie de o tava micuta, eu am folosit una avand dimensiunile 25x17 cm. Prepararea compozitiei de branza a pastelor. Punem patru oua intr-un vas incapator si le batem bine, apoi adaugam 200 ml de smantana (este recomandat sa folosim o smantana cat mai grasa pentru aceasta reteta de paste) si 300 g de branza telemea rasa (in cazul in care branza pe care o avem este prea moale pentru a putea fi data pe razatoare, atunci o maruntim putin, incercand s-o strivim cu degetele). Condimentam compozitia cu sare si, eventual, piper (insa trebuie sa avem grija cu sarea, de cele mai multe ori branza telemea este destul de sarata - cel mai sigur este sa gustam). Fierberea pastelor este cea mai simpla etapa a retetei. Punem la foc o cratita cu apa si un praf de sare, adaugam pastele in momentul in care apa incepe sa fiarba si le lasam la fiert in jur de zece minute (timpul de fierbere exact il gasim pe ambalajul pastelor). In mod normal, 100 g de paste se fierb intr-un litru de apa. Coacerea pastelor cu branza. Scoatem din cratita pastele fierte, le trecem printr-un jet de apa rece, dup care le punem peste compozitia de branza si amestecam totul. Ungem cu unt o tava (nu trebuie sa folosim tot untul, ci doar atat cat este nevoie pentru a unge tava), presaram apoi tava cu pesmet (incercand sa acoperim si marginile tavii). Punem in tava pastele cu branza si le presam putin, pentru a sta uniform in tava, apoi rupem bucatele untul ramas si asezam bucatelele deasupra pastelor. Incingem bine cuptorul, apoi introducem tava cu paste la cuptor si le coacem la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ o jumatate de ora (adica pana atunci cand vedem ca au capatat o crusta aurie, nu mai mult).
Paste cu branza la cuptor reteta
Singurul neajuns al retetei (din punctul meu de vedere) ar fi faptul ca, nefiind acoperite suficient cu compozitia de branza, pastele de deasupra se usuca la cuptor si devin cam tari/ crocante. Exista si o solutie pentru a evita pastele crocante de la suprafata: putem reduce cantitatea de paste cu aproximativ 100-150 g sau marim cu 25% cantitatile celorlalte ingrediente. Pentru cei care urasc matematica sau calculele de orice fel, iata si ingredientele actualizate pentru a "acoperi" complet o intreaga punga de paste (de 500 g):
  • 375 g branza telemea
  • 250 ml smantana
  • 125 g unt
  • 5 oua
  • 3 linguri pesmet
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

32 de comentarii:

  1. Si eu patesc la fel cu pastele la cuptor, se usuca si devin destul de crocante. Ca sa contracarez oarecum efectul, le servesc cu iaurt sau cu smantana deasupra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci practic "ineci" preventiv pastele cu iaurt, cam la fel cum procedeaza pompierii atunci cand vor sa protejeze casele aflate in preajma unui incendiu :) Nu-i rea ideea!

      Ștergere
  2. Pentru evitarea "crocantizarii" :) se pot coace si cu folie de aluminiu deasupra (gaurita generos cu o scobitoare) pe care o indepartam ultimele 10 min ale coacerii. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm, cred ca folia de aluminiu ar trebui sa fie o pavaza buna - eu nu m-am gandit la asta :) Mersi pentru pont!

      Ștergere
  3. folia de aluminiu este toxica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din fericire, mancam doar pastele cu branza, nu si folia pe care doar, daca e sa urmam sfatul de mai sus, o folosim doar pe post de "capac" :P

      Ștergere
    2. Bineinteles ca este toxica, chiar daca nu se mananca. Aluminiul intra f usor in alimente si astfel intra in corpul nostru. Dati o cautare pe google despre aluminiul prezent acum chiar si in apa de baut din orase. Aluminiul este foarte nociv ptr sanatate. Informati-va bine inainte de a mai folosi folia la gatit, ambalat, vase din aluminiu (tot ce are teflon are in compozitie aluminiu).

      Ștergere
    3. nu este suficient de cald in cuptor pentru a descompune folia de aluminiu

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. :) Banuiesc ca intrebarea e legata de numele blogului, nu? Nevasta (de fapt, ca sa respectam adevarul, viitoarea nevasta) e la birou si presteaza o munca intelectuala bine platita, doar trebuie sa castige suficient pentru a-mi sustine mie hobby-ul asta destul de costisitor ;)

      Ștergere
    2. Hallo, BarbatiLaCratita! Mai exista un tric ca pastele sa nu se usuce in cuptor. Asezati un strat de paste si apoi deasupra compozitia pe care o doriti. Dupa al doilea strat de paste asezati si acoperiti cu felii mari subtiri de cascaval (sabloane, sau cum se numesc ) si bateti doua oua cu ceva piper si imprastiati uniform, ungeti bine, deasupra cascavalului
      in tava. Cascavalul va iesi crocant, iar pastelele vor fi dedesubt moi si gustoase.
      Va urez numai bine!
      Carmen din Köln

      Ștergere
    3. Hallo und danke, Carmen! :) Este bine sa stim cat mai multe astfel de ponturi, reteta ideala este cea care poate fi imbunatatita permanent.
      Apropo, sunt doar un singur barbat la cratita :)
      Robert

      Ștergere
    4. sau.....un vas ena cu capac .este ideal de sanatos si crusta este suficient de moale dar si imbietor de crocanta :)))

      Ștergere
    5. Daca crusta pastelor iese moale si totusi usor crocanta, atunci pare sa fie varianta ideala :)))))

      Ștergere
  5. Se poate pune si hartie pt copt.eu asa fac si pastele sunt moi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut reteta. Pe deasupra am pus doua oua batute cu cascaval ras si au iesit delicioase, nu s-au ars.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ar fi o varianta de incercat aceasta cu ouale - doar ca schimba putin reteta.

      Ștergere
  7. Mi-a iesit super. Am schimbat pe ventilator dupa 20 de min si nu mi-a facut crusta
    Multumesc ptr reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite, la asta cu ventilatorul nu m-am gandit... de obicei folosesc ventilatia cuptorului atunci cand prepar simultan doua retete diferite. Felicitari, asta e solutia castigatoare pentru mine!

      Ștergere
  8. Am încercat cu cașcaval deasupra si a ești foarte bune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca a mai fost folosit cu succes cascavalul, deci musai trebuisa sa incerc si eu pastele astea cu putin cascaval deasupra.

      Ștergere
  9. Am facut si eu azi. Mi s-a parut ciudat sa pun pesmet (nu am mai folosit niciodata la paste la cuptor), dar mi se pare ca a ajutat. Iar deasupra am uns cu smantana si nu s-au intarit pastele. Au iesit perfecte, cel putin pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  10. prea multe calorii deja.... :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Da` cine sta sa le numere cand pastele miros atat de bine din cuptor?.. Iar, la o adica, mai bine numaram cateva serii scurte de abdomene si scapam de sentimentul de vinovatie :P

      Ștergere
  11. Am facut reteta asta azi, in 2018 :) Doar ca nu am pus pesmet pentru ca nu aveam. Iar unt, pentru ca aveam mult prea putin in casa, am folosit doar cat sa ung tava. De asemenea citind recomandarile din comentarii am ras putina mozzarela pe deasupra tot pentru ca nu aveam cascaval.
    Sincera sa fiu, sunt genul care urmeaza retetele cu sfintenie, respectand fiecare gram si ingredient, asa ca ma asteptam sa iasa un fiasco total. Dar tocmai m-am intors de la magazin cand am constatat ca nu am tot ce imi trebuie asa ca am acceptat risul.
    Ce a iesit a fost demential! E pur si simplu o nebunie reteta asta. Pozele nu reflecta cat de bunaciune e reteta. Multumesc muuult pentru postare. O sa ma mai uit pe siteul tau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, dupa ce ai capatat incredere, probabil vei improviza mai mult in bucatarie. Adevaru` e ca mama intotdeauna respecta retetele cu sfintenie si totusi mai da rateuri 😄 Ma bucur ca ti-au placut pastele cu branza si sper sa-ti placa la fel de mult si celelalte retete pe care le vei incerca!

      Ștergere
  12. Pentru cate persoane e reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta este pentru minim 6 persoane, insa acum depinde si de apetitul fiecaruia :) Eu as zice 8 portii, insa se pot obtine chiar si 10 portii mai micute.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)