Supă de ceapă

Supa de ceapa reteta
Ingrediente reteta Supa de ceapa:
  • un kg ceapa
  • 50 g unt
  • un litru supa
  • o lingura zahar
  • o lingurita rozmarin (cimbru sau foi de dafin)
  • sare si piper
Supa de ceapa ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Eu am folosit o ceapa obisnuita, insa aceasta supa de ceapa poate fi facuta cu orice soi de ceapa (adica ceapa alba, ceapa rosie sau o combinatie de ceapa alba cu ceapa rosie), cu mentiunea ca folosirea cepei rosii face ca supa sa iasa mai aspectuoasa. Rozmarinul se poate inlocui cu cimbru sau foi de dafin, in functie de preferintele fiecaruia (exista mai multe variante ale retetei supei de ceapa, probabil tocmai in ideea de a satisface toate gusturile). Curatam un kilogram de ceapa si o taiem fideluta (stiu, lacrimile pot constitui un obstacol psihologic intre noi si supa de ceapa, insa, pentru a nu ne ustura prea tare ochii, putem lasam ceapa curatata in apa rece timp de cateva minute inainte de a o taia). Punem la topit intr-o cratita 50 de g de unt (la foc mic, pentru a nu-l arde), apoi adaugam ceapa taiata si o lasam doua-trei minute la calit, cat sa se inmoaie putin si sa devina sticloasa. La inceput, ceapa va fi destul de voluminoasa, insa nu avem nevoie de o cratita foarte mare, deoarece isi va micsora semnificativ volumul pe masura ce sta la foc. Dupa ce s-a inmuiat ceapa, adaugam o lingura de zahar si lasam ceapa sa fiarba in suc propriu timp de aproximativ 40 de minute. Secretul unei supe de ceapa cat mai gustoase este fierberea indelungata a cepei la foc mic. La sfarsitul fierberii, ceapa trebuie sa aiba o consistenta cremoasa si sa se "lege" putin, moment in care adaugam o lingurita de rozmarin si un litru de supa. Pentru supa de ceapa este recomandat sa folosim o supa de vita, insa, daca aceasta nu este pe placul nostru, o putem inlocui cu supa de pui sau chiar cu supa de legume (optional, acum se poate adauga in supa de ceapa si un pahar cu vin). Lasam supa la foc potrivit inca 30-35 de minute, avand in vedere faptul ca, la final, supa de ceapa trebuie sa fie una ceva mai groasa decat o supa normala (seamana putin cu o tocanita). Daca ni se pare ca supa este cam subtire, ii adaugam o lingura de faina si dupa aceea o mai lasam cateva minute la fiert. Supa de ceapa se serveste cu felii de paine gratinate cu cascaval sau macar cu niste crutoane (daca e sa folosim branza, va trebui sa alegem una mai grasa, care sa se topeasca la cuptor). Ca o parere personala, mancand supa cu paine simpla, negratinata, aceasta isi cam pierde mare parte din farmec. Reteta fiind considerata una frantuzeasca, pretentiosii o fac sa para o idee mai sofisticata alaturandu-i o bagheta.
Supa de ceapa reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de supa!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

7 comentarii:

  1. Am inteles ca e buna in cura de slabire supa respectiva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma pricep la cure de slabire, insa cu siguranta supa de ceapa nu are cum sa le dea peste cap :) Este o supa "cumintica", aproape inofensiva...

      Ștergere
  2. deci aceasta este reteta inofensiva de care vorbeai ...hmmm...m-ai convins, o fac :) .
    P.S.: totusi sa nu abandonezi ideea de a posta inca o prajitura ... las de la mine, fie, aman dieta pe mai tarziu:)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Lucia, mai sus am plusat chiar si am numit-o "cumintica" :)))) Vine si prajitura in curand... dieta mai poate astepta, este timp suficient sa te ocupi de ea pana la sfarsitul anului :D

      Ștergere
  3. Recomand branza Gouda cu chimen pentru servire cu supa de ceapa. SI de asemenea 200ml de vin alb ii da aroma :)

    Gabi ( Gabriela Claudia)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, cu o branza cu chimen si un pahar de vin alb, parca supa de ceapa suna dintr-o data mult mai bine, iti multumesc pentru recomandare. Am inteles ca branza Gouda este o branza olandeza, poate ar trebui sa cautam una frantuzeasca :)

      Ștergere
  4. Mamelor ca mine le e necesara, ceapa face lapte. Se respecta traditia. vin pe aici si am o idee buna de pus in farfurie.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)