Biscuiţi prăjiţi (Banane prăjite)

Biscuiti prajiti Banane reteta
Ingrediente reteta Biscuiti prajiti (Banane prajite):
  • 3 oua
  • 8 linguri ulei
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri lapte
  • 1/2 lingurita amoniac (bicarbonat de amoniu)
  • cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie
  • faina cat cuprinde (putin peste 500 g)
  • o lamaie (doar coaja rasa)
  • 1-3 lingurite esenta de vanilie
  • zahar pudra (optional)
  • ulei pentru prajit
Biscuiti prajiti Banane ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Nefiind copti in cuptor, nici nu se pune problema ca acesti biscuiti prajiti ar fi niste biscuiti obisnuiti. Cu toate acestea, reteta este una veche si destul de cunoscuta, fiind prezenta in copilaria multora, numele cel mai des intalnit fiind banane prajite. Chiar daca nu ies la fel de aspectuosi ca atunci cand folosim masina de tocat, eu am ales sa-i modelez cu mana, asta pentru a demonstra ca biscuitii prajiti pot iesi chiar si daca nu avem o bucatarie dotata. Punem intr-un vas o jumatate de lingurita cu bicarbonat de amoniu si il stingem cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie (turnam zeama de lamaie peste amoniac si amestecam). Adaugam cele trei oua, opt linguri cu lapte, alte opt linguri cu ulei, coaja rasa a unei lamai, esenta de vanilie (sau rom) dupa gust (si in functie de cat de concentrata este). In compozitia biscuitilor prajiti mai adaugam opt linguri cu zahar (nici rase, nici cu varf) si un praf de sare, apoi amestecam foarte bine ingredientele, avand grija ca zaharul sa se topeasca integral. Un dezavantaj al amoniacului ar fi faptul ca acesta emana un miros cam neplacut in timpul prajirii... deci, daca avem un nas sensibil, bicarbonatul de amoniu poate fi inlocuit cu bicarbonat de sodiu, insa biscuitii nu ne vor mai iesi la fel, ci vor fi putin inecaciosi. Dupa ce ne asiguram ca zaharul s-a topit, adaugam treptat faina - pentru compozitia biscuitilor prajiti avem nevoie de atata faina cata ne este necesara pentru a obtine un aluat nelipicios si destul de tare pentru a-l putea modela cu usurinta (estimativ, trebuie sa avem la indemana mai mult de o jumatate de kg de faina). Asa cum am zis si la inceputul retetei, pentru modelarea biscuitilor prajiti avem doua variante: fie ii modelam manual, fie atasam dispozitivul pentru biscuiti la clasica masina de tocat si formam biscuiti de lungimea unui deget (cam 7-8cm). Iata cum i-am modelat eu: am rupt bucatele din aluat si le-am intins pana cand am obtinut snururi de grosimea unui deget (cam de un centimetru) pe care apoi le-am taiat cu ajutorul unui cutit (lungimea bananelor prajite fiind de 7-8cm). Nu este neaparat o regula a retetei, insa mie mi se pare ca treaba merge mai usor daca mai intai modelam toti biscuitii si doar apoi ne apucam de prajit. Turnam o cantitate generoasa de ulei intr-o cratita pe care o asezam pe plita aragazului si incepem sa punem biscuitii la prajit doar in momentul in care suntem siguri ca uleiul s-a incins. Datorita faptului ca biscuitii isi maresc volumul (si se crapa) in timpul prajirii, nu trebuie sa punem foarte multi in cratita simultan - iar daca spatiul le permite (si, bineinteles, daca punem suficient ulei in cratita) acestia ar trebui sa se roteasca singuri si sa sa prajeasca pe ambele parti ("bananele" astea prajite ies cel mai bine in baie de ulei). Pentru a scapa de surplusul de ulei, asezam biscuitii prajiti pe servetele, imediat dupa ce-i scoatem din cratita. Optional, dupa ce s-au racit putin (de preferat dupa ce ii terminam pe toti de prajit) ii tavalim prin zahar pudra.
Biscuiti prajiti Banane reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

15 comentarii:

  1. Buna, Rob! Nu am mai scris de vara trecuta, dar am fost prezenta in fiecare saptamana pe site. Asaa, uau, facea fratele meu cate doua castroane de banane, mancam cu mare pofta, am sa fac si eu ca nu am mai mancat de o vesnicie. Spor la site si nu uita ca mi-ai promis reteta de pricomigdala-prajitura, nu fursec :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello! Incerc sa nu uit de reteta promisa, doar trag cat de mult pot de timp :) Deci inteleg ca si tu vei dubla acum reteta mea de banane prajite, doar nu te multumesti cu un singur castronel :))

      Ștergere
    2. Asa deci! :)) Dar oare de ce, nu iti place pricomigdala? :)) Urmeaza sa primesc de acasa nuci, poate te inspir si faci prajitura :)))). Hehe, eu m-as multumi cu acel castronel, dar ´´multimea´´ nu m-ar lasa sa fac numai atat :)))).

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Iar daca inca n-ai incercat biscuitii prajiti in untura, atunci ti-i recomand... mie mi se par mult mai buni - insa stiu ca multa lume se fereste de untura si prajeli, asa ca am zis sa nu exagerez in reteta :)

      Ștergere
    2. Nu ti-am scris niciodata dar urmaresc blogul tau aproape zilnic Esti fenomenal si nu pot decat sa te felicit pentru originalitatea retelor ! Biscuitii astia tot "banane "le spuneam la Oltenita ....le faceam prin scoala generala si puneam esenta de fistic...erau grozave.
      Inca o data felicitari pentru retete !!!

      Ștergere
    3. Cum laudele pica intotdeauna bine, trebuie sa-ti multumesc si eu pentru faptul ca te-ai hotarat in sfarsit sa-mi scrii, Katy! :) Ar trebui sa incerc si eu bananele astea cu fistic, de fapt ar trebui sa folosesc mai des esenta de fistic... nu stiu de ce-o tot evit atat in ultimul timp :)

      Ștergere
  3. buna seara,locuiesc in italia si am facut aceasta reteta, am servit niste vecini si au ramas foarte incintati de prajiturele,,multumim ptr retetele tale foarte explicit si mai ales bune,,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Nicoleta! Ma bucur ca ai "luat" retetele mele cu tine in Italia si-mi doresc sa-ti incanti cat mai des vecinii.

      Ștergere
  4. As dori sa incerc si eu aceasta reteta...fara drojdie, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara, fara! :) Pentru a creste, biscuitii se bazeaza pe bicarbonatul de amoniu. Spor la prajit!

      Ștergere
  5. Meriti o bataie buna dragul meu Robert! Nu ti-am mai scris insa te "citesc"des... Si...ce sa zic..bananele astea mi le facea mama in copilarie dar cum prajituritul a ramas in "grija" mea..ca poftele tot ale mele sunt,uite asa,cobor eu din pat,imi parasesc plapumioara calda...sa ma apuc de bananuit :) Si asta doar pentru ca mi s-a facut dor sa iti mai rasfoiesc blog-ul. Pupici din Bucuresti deci :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ella, poate tu crezi ca merit o bataie pentru bananele astea prajite, insa sunt altii care ar spune ca merit mult mai multe! Sau macar s-ar bucura daca mi-as lua bataia asta a ta.
      Iti dau un sfat: niciodata sa nu mai rasfoiesti retetele mele atunci cand deja te-ai bagat in pat! Ar trebui s-o faci doar atunci cand simti ca ai chef de stat in bucatarie sau de plecat la cumparaturi. Pentru ca e aproape imposibil sa nu-ti faca cu ochiul vreo reteta... sunt sute! (mi-ar fi placut sa zic "mii", insa mai am mult de gatit pana s-o pot zice) :)

      Ștergere
  6. Dooaaamneeee!Exact ca-n copilărie! :) Mulțumesc,bărbate că mi le-ai reamintit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Aurora! Din pacate, bananele prajite nu sunt chiar ca-n copilarie - atunci nu noi eram cei care le preparau :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)