Prăjitură cu ananas din compot

Prajitura cu ananas reteta
Ingrediente reteta Prajitura pufoasa cu ananas:
  • pentru compozitia prajiturii
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri sirop din compotul de ananas
  • un pliculet praf de copt
  • pentru a tapeta tava
  • o lingura unt
  • 2 linguri zahar
  • toate bucatile de ananas din compot
  • pentru a insiropa prajitura
  • siropul compotului de ananas
Prajitura cu ananas ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Ingredientul principal al prajiturii cu ananas este, asa cum probabil ne-am fi asteptat, o banala cutie cu compot de ananas (565g). Putem folosi si ananas proaspat, insa atunci ar fi mai mult de munca: ar trebui sa-l curatam, sa-l tocam bucatele si sa mai si preparam un sirop, pentru a avea cu ce insiropa la sfarsit prajitura. Spargem cele cinci oua si separam albusurile de galbenusuri. Turnam peste galbenusuri cinci linguri de ulei si cinci linguri de sirop din compotul de ananas si le amestecam bine. Separat, incepem sa batem spuma albusurile cu un praf de sare si, in momentul in care acestea incep sa isi maresca volumul si sa se intareasca, adaugam treptat cinci linguri cu zahar, mixand pana cand acesta se topeste. Apoi turnam aceasta compozitie de galbenusuri peste albusurile batute si amestecam totul cu grija, cu miscari de jos in sus, pentru a nu ni se lasa prea mult spuma de albusuri (altfel prajitura cu ananas nu ne va iesi suficient de pufoasa). Dupa ce le incorporam, adaugam in compozitia prajiturii cinci linguri cu faina si un pliculet de praf de copt si amestecam la fel ca inainte. Tapetam cu unt tava in care urmeza sa coacem prajitura cu ananas, avand grija sa nu ramana niciun coltisor neuns. Dupa aceea presaram uniform doua linguri cu zahar pe toata suprafata tavii (inclusiv pe marginile tavii) si asezam bucatelele de ananas in functie de imaginatie (sau asa cum se vede in imaginile retetei). Inainte de a aseza bucatele de ananas in tava, va trebui sa le scurgem foarte bine de sirop (cea mai eficienta metoda este sa asezam ananasul pe hartie absorbanta), deoarece umezeala ne-ar strica consistenta prajiturii. Dupa ce asezam bucatile de ananas pe fundul tavii, turnam cu grija aluatul prajiturii (pentru a nu se misca bucatile si a ni se strica astfel modelul) si introducem tava in cuptorul incins. Coacem prajitura cu ananas la foc mediu (175 grade C) pentru aproximativ 40 de minute. Dupa ce prajitura este gata (s-a rumenit putin deasupra), o rasturnam pe un platou si o acoperim cu siropul compotului de ananas (l-am turnat incetisor cu o lingura, pentru a ma asigura ca prajitura va fi insiropata uniform). Nu este obligatoriu, insa este de preferat sa folosim o tava rotunda (eu am folosit o forma de tarta cu diametrul de 24 cm). De asemenea, nu prea are importanta daca folosim compot de ananas rondele sau bucati, prajitura cu ananas poate fi aranjata frumos cu ambele variante.
Prajitura cu ananas reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

24 de comentarii:

  1. Excelenta! Am facut-o ,a iesit super ! Merita incercata!

    RăspundețiȘtergere
  2. seamana putin cu tort cu mere

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu seamana cu un tort cu mere, in primul rand merele arata altfel si apoi au cu totul alt gust.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu inteleg asemanarea-supararea era vorba despre modul de preparare cred ca se poate folosii orice fruct dupa preferinta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, putem folosi orice fruct la aceasta prajitura, nu neaparat ananas. Chiar si mere :)

      Ștergere
  5. Nici o data nu incetezi sa ma uimesti, dar e de bine:) cocos cu compot este ceva diferit.
    Ar trebuii sa vorbesti cu un prieten programator poate te ajuta sa oferi articole in functie de incredintele pe care le alege in vizitator...
    Cred ca ar arata mai mult decat genial site-ul tau.

    RăspundețiȘtergere
  6. Siropul din compot se pune cand e rece prajitura sau cand ai scos o din cuptor ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu o insiropez imediat ce o scot din cuptor, insa nu cred ca are vreo mare importanta momentul in care insiropam prajitura...

      Ștergere
  7. este ora 10 si jumatate seara..acum am terminat tarta si a iesit super faina..pe cat de simpla pe atat de delicioasa ...sotul si fetitele mele vor avea o surpriza placuta dimineata la micul-dejun.mii de multumiri nu doar pt aceasta reteta ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, am si eu o curiozitate: sotul si fetitele ai gasit dimineata prajitura/ tarta intreaga, sau te-ai abtinut s-o gusti? :) Chiar nu e nevoie de multumiri, imi ajunge sa aud faptul ca retetele iti sunt de folos.

      Ștergere
  8. Este foarte buna ,insa eu am adaugat si o crema rece , pentru un gust mai delicios :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca barbat, eu am tendinta sa simplific la maxim retetele :) Uneori mai uit, insa de cele mai multe ori recomand "imbogatirea" retetelor mele. Prajiturii cu ananas ii prinde bine acea crema rece la care te-ai gandit tu, ii puteai pune chiar si o glazura simpla (de exemplu, mie imi place foarte mult cu niste frisca adevarata, d`aia facuta din smantana).

      Ștergere
  9. Buna, Alexandra! Iti multumesc pentru apreciere. Eu n-am facut parteneriate sau schimburi (plus ca mesaje de genul asta nu prea cred ca ajuta, sunt cam la limita spam-ului), iar blogusorul se pare ca a crescut fara probleme. Bine, poate o fi crescut mai lent, insa macar am satisfactia ca nu a crescut ajutat artificial. Daca imi permiti sa-ti dau un sfat bazat pe experienta de peste patru ani in lumea asta a blogurilor culinare: in loc sa ne batem capul si sa ne pierdem timpul facand parteneriate si tot felul de mici artificii, mai bine am scrie retete cat mai detaliate, am face poze cat mai explicite din tipul prepararii si am lasa timpul sa lucreze in favoarea noastra (cu cat trece mai mult timp, cu atat mai multa lume va auzi de faptul ca aici sunt retete de calitate, scrise cu simt de raspundere), Stii cum se zice, marfa de calitate se vinde singura :) Succes, spor la treaba si la cat mai multe retete!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am facut-o...merita incercata, foarte buna bravo!

    RăspundețiȘtergere
  11. Rapid si foarte bun! Recomand calduros doritorilor. Copii mei au apreciat.

    RăspundețiȘtergere
  12. A fost foarte apreciata si savurata pana la ultima bucatica,nota 20. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc si eu pentru recomandari, note si aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  14. 5 linguri de faina nu e prea putin la 5 oua,5linguri de ulei si 5 linguri de compot????......mie imi pare ca trebuie mai multa faina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-ti face griji, Silvia... faina este suficienta, prajitura va iesi ok atata timp cat folosesti o faina obisnuita.

      Ștergere
  15. 5 linguri mari de faina cu varf

    RăspundețiȘtergere
  16. Bună vreau sa fac și eu mâine și am un ananas proaspăt și cu ce pot sa înlocuiesc cele 5linguri de sirop

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mariana! Siropul din conserva de ananas poste fi inlocuit cu apa sau apa amestecata cu o lingura de zahar (depinde de cat de dulce iti doresti sa iasa prajitura - eu as renunta totusi la zahar, prajitura iese oricum foarte dulce).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)