Tartă cu gem (Linzer torte)

Tarta cu gem Linzer torte reteta
Ingrediente reteta Tarta cu gem (Linzer torte):
  • un borcan gem 400 (ideal ar fi un gem de zmeura)
  • un ou pentru a unge tarta (optional)
  • pentru aluatul tartei
  • 250 g faina
  • 150 g zahar
  • 150 g miez de nuca (sau migdale, alune de padure)
  • 150 g unt
  • 2 oua
  • o lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • o lamaie (doar coaja)
  • cateva lingurinte esenta (de preferat de migdale)
Tarta cu gem Linzer torte ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pana sa-mi largesc cat de cat orizonturile culinare, Linzer torte era pentru mine doar o simpla tarta cu gem pe care o preparam (si inca o mai prepar) cu orice sortiment de gem sau dulceata. Intre timp, nu doar ca i-am aflat denumirea oficiala, ci am aflat si ca reteta originala de Linzer torte s-ar face de fapt cu gem de zmeura si migdale in locul nucilor. Acum, daca tot stiam ca voi publica reteta pe blog, am incercat pentru prima oara aceasta tarta cu gem de zmeura si m-am convins ca merita incercata, chiar este o combinatie foarte reusita. Punem intr-un vas un sfert de kilogram de faina si o lingurita cu praf de copt (lingurita nu trebuie sa fie nici rasa, nici cu varf). Dupa cum se vede si in imaginile retetei, adaugam 150 g unt, cele doua oua si 150 g de nuca. In prealabil, pregatim nuca in felul urmator: punem miezul de nuca intr-o tava pe care o introducem in cuptorul incins; oprim focul, lasam usa deschisa si tinem astfel nuca in cuptor timp de cinci-zece minute (sau o prajim intr-o tigaie, miscand-o mereu); la sfarsit, o dam prin masina speciala de macinat nuca (daca nu avem asa ceva in bucatarie, atunci fie o maruntim cu blenderul, fie o presam cu sucitorul sau cu o sticla). Dupa ce amestecam putin ingredientele aluatului tartei, adaugam 150 g de zahar, o jumatate de lingurita cu scortisoara, coaja rasa a unei lamai si cateva lingurite cu esenta preferata (pentru aluatul tartei cu gem este totusi indicat sa folosim o esenta de migdale). 250 g de faina ar trebui sa fie indeajuns, insa, in functie de cat de mari sunt ouale folosite, cantitatea de faina poate varia putin. Asa ca este posibil sa mai fie nevoie sa completam cu putina faina, in caz ca aluatul tartei nu este suficient de tare (acesta trebuie sa fie asemanator cu plastilina). Dupa ce amestecam foarte bine totul, daca avem timp si rabdare, ar fi bine sa tinem putin aluatul in frigider. Pentru a obtine aspectul clasic de Linzer torte, va trebui sa impartim aluatul de tarta in doua bucati 1/4 si 3/4 (din sfertul de aluat vom modela "grilajul" de deasupra tartei). Presaram faina pe blatul bucatariei si intindem cu sucitorul fiecare bucata de aluat pana obtinem o foaie. Celei mai mari ii vom da o forma circulara si vom incerca sa o facem atat de intinsa cat sa imbrace forma de tarta (sau orice alta forma sau tava pe care avem de gand sa o folosim pentru a coace tarta). Diametrul formei de tarta pe care am folosit-o eu este 24cm. Nu trebuie sa ne speriem daca aluatul ni se va rupe din loc in loc (se intampla asta din cauza nucilor aflate in compozitie), il peticim cu o bucatica rupta din marginea foii si continuam sa-l intindem. Asezam cu atentie foaia in forma de tarta, o presam usor pe margine pentru a se mula cat mai bine pe forma tavii si taiem marginile care sunt de prisos. Pentru a nu se umfla in timp ce se afla la cuptor, intepam foaia de tarta din loc in loc cu furculita si apoi o acoperim uniform cu continutul unui borcan cu gem de zmeura. Din cealalta foaie de aluat taiem fasii aproximativ egale de circa un deget latime (un cm), fasii pe care le asezam paralel peste gem - n-are rost sa explic in detaliu modul de realizare al acelui grilaj de deasupra tartei cu gem, ma gandesc cine nu se simte capabil sa-l faca pe baza imaginilor retetei probabil n-are ce cauta in bucatarie :) Ungem fasiile grilajului cu ou batut, introducem tarta cu gem in cuptorul incins si o coacem la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 45 de minute. Pentru tarta din imaginile retetei am folosit o cantitate dubla de gem (doua borcane), gandindu-ma ca va arata mai bine daca va fi mai inalta, insa am ajuns la concluzia ca tot mai buna iese doar cu un singur borcan. Singurul inconvenient al retetei Linzer torte este faptul ca gemul de zmeura este, din punctul meu de vedere, aproape o delicatesa. Se gaseste el in mai toate hiper si super-marketurile, insa nu este tocmai un gem "de casa" pe care sa-l am tot timpul la indemana in bucatarie, asa cum se intampla cu gemurile de mere, caise sau gutui, plus ca pretul sau destul de ridicat, aproximativ dublu daca e sa-l comparam cu celelalte. Dar, ca sa inchei intr-o nota optimista, inconvenientul retetei este eclipsat de punctul ei forte: iese aproape la fel de buna cu orice sortiment de gem! ;)
Tarta cu gem Linzer torte reteta taiata in tava

Tarta cu gem Linzer torte reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de Linzer!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Buna! Se pare ca am onoarea de a posta primul comentariu la aceasta reteta.
    Tocmai am terminat de facut aceasta tarta minunata :D (doar de 15min scoasa din cuptor)! Deocamdata e prea fierbinte ca sa o pot gusta, dar sunt sigura ca a iesit excelenta, doar simtindu-i mirosul care iti lasa "gura apa"! Merci si astept noi retete pentru prajiturit!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Sandra! Daca pui astfel problema, atunci categoric ma simt mai mult decat onorat sa primesc astfel de comentarii :D Merci si eu pentru increderea avuta in retetele mele prezente si viitoare, sper ca gustul tartei a fost la inaltimea mirosului emanat :)

      Ștergere
  2. Buna, daca vreau sa folosesc migdale in loc de nuca, banuiec ca procesul de pregatire al migdalelor este acelasi ? respectiv le prajesc in tigaie sau le tin in cumptor 5-10 minute ? multumesc.

    Gaby

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Gabi. Da, procesul de pregatire al migdalelor este acelasi. Spor la gatit!

      Ștergere
  3. Se poate folosi tava (forma) ptr tarta din material din acela tip staniol mai tare? Nu sunt familiarizata cu terminologia si de asta am facut o descriere mai rudimentara :) daca da, trebuie unsa ori tapetata? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate folosi si nu mai este nevoie s-o ungem sau tapetam, untul din compozitia tartei ajuta sa nu se lipeasca. Apropo, nu esti singura, te poti amuza uitandu-te la mine cum ma chinuiesc descriu modul in care se impacheteaza sarmalele - acum public reteta :))

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)