Prăjitură cu banane

Prajitura cu banane reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu banane:
  • 3 banane
  • 4 oua
  • 200 g unt (un pachet)
  • 2 linguri cacao (optional)
  • 150 ml lapte (sau apa)
  • 100 g zahar
  • aprox. 300 g faina
  • o lingura bicarbonat de sodiu
Prajitura cu banane ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura cu banane nu este doar o reteta simpla, ci si o reteta pe care o putem prepara in tot timpul anului. Si este o prajitura accesibila ca pret, spun asta gandindu-ma cat de scumpe sunt fructele iarna, in conditiile in care, de cele mai multe ori, exoticele (pana nu demult) banane sunt mai ieftine decat fructele noastre autohtone (cu exceptia celor cateva luni de sezon). Punem intr-o cratita cele doua linguri cu cacao, un pachet de unt si 150 ml de lapte. Prajitura cu banane poate fi facuta si fara cacao (in cazul in care nu ne place gustul sau aspectul intunecat), eu o pun mai mult fiindca am impresia ca i-ar da prajiturii mai multa "personalitate". Iar daca nu avem lapte la indemana, putem sa il inlocuim cu apa (desi nu recomand, mai degraba sugestia se adreseaza celor cu intoleranta la lactoza). Tinem cratita la foc mic pana atunci cand se topeste untul si se leaga compozitia, avand grija sa amestecam pentru a se dizolva cacaoa. Dupa ce se formeaza un fel de sos, oprim focul si luam cratita de pe aragaz (este important ca aceasta compozitie de cacao, unt si lapte sa fie rece in momentul in care o amestecam mai tarziu cu ouale, pentru a evita coagularea acestora din urma). Intr-un alt vas, punem cele patru oua si 100 g de zahar si mixam pana cand zaharul se topeste si ouale par sa se albeasca, moment in care adaugam peste ouale batute amestecul racit. Tot acum punem in compozitia prajiturii o lingura (nici rasa, nici cu varf) cu bicarbonat de sodiu (stins/ dizolvat in putina zeama de lamaie sau otet) si circa 300 g de faina (consistenta compozitiei prajiturii cu banane trebuie sa fie asemanatoare cu cea a unei smantani groase). Amestecam foarte bine ingredientele, avand grija sa pastram compozitia cat mai pufoasa, dar si sa nu ne ramana cocoloase de faina. Curatam bananele de coaja, le taiem rondele/ felii subtiri si le adaugam peste compozitia prajiturii. Amestecam usor pentru a incorpora bananele si turnam apoi aluatul intr-o tava micuta tapetata cu hartie de copt (tava folosita de mine are dimensiunile 25x18 cm). Introducem prajitura cu banane in cuptorul preincalzit si o coacem aproximativ 40 minute la foc mediu (175-180 grade C). Asa cum se poate observa si in imaginile retetei mele, prajitura va parea necoapta la mijloc, insa nu este neaparat nevoie s-o coacem mai mult. Optional, putem decora prajitura cu banane folosind o glazura din ciocolata alba (pe care o obtinem topind la bain-marie o tableta de ciocolata de 100 g impreuna cu o lingura de ulei).
Prajitura cu banane reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Buna! Ma gandeam sa pregatesc aceasta prajitura maine, dar din pacate nu am bicarbonat de sodiu. Il pot inlocui cu praf de copt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! De fapt, praful de copt este bicarbonat deja pregatit pentru a fi stins direct in compozitia prajiturii (in pliculet se afla bicarbonat de sodiu, acidul cristalizat si un pic de amidon pentru a le pastra uscate). Deci, daca vrei neaparat sa faci maine prajitura cu banane, poti folosi si praf de copt. Doar ca, desi teoretic sunt cam acelasi lucru, in practica eu am impresia ca se comporta putin diferit. Per total, diferenta nu este dramatica. Daca mai ai chef de scris dupa gatit si mancat, poate-mi zici cum ti s-a parut si tie :)

      Ștergere
  2. N-am crezut ca o sa fie atat de buna. Eu i-am pus si o glazura de zahar pentru ca nu era foarte dulce pentru gustul meu.

    https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15578774_1281930648530934_1709597098590184311_n.jpg?oh=307757d55bd143089a90f72f3c06c41b&oe=58B15E3E

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gandindu-ma la culoarea bananelor, galbena ar fi fost glazura perfecta :) Bine, stiu ca rolul ei era sa mai indulceasca prajitura, insa incerc sa-ti imbunatatesc imbunatatirea retetei :D

      Ștergere
  3. Mie mi-a fost lene sa tai felii subtiri, am infipt bananele in rondele de un centimetru pe fata prajiturii. Si intr-o tava mai mare, aproape dubla fata de a ta, dar a crescut frumos, abia daca se vad bananele (scrisesem „babanele” :), mina pacatosului). In final i-am altoit deasupra un strat de glazura dintr-un sos caramel care se-ntarise in frigider, nici nu stii ce frumos arata! A, si am pus cardamom. E o betie de prajitura, multumesc frumos, Robert!

    RăspundețiȘtergere
  4. A iesit ata de buna, ca nu am cuvinte...Sunt la a 3a bucata :)

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)