Tort cu cremă din nucă şi unt

Tort cu nuca reteta
Ingrediente reteta Tort cu crema din nuca si unt:
  • pentru crema
  • 300 g nuca
  • 300 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 2 linguri cacao
  • 3 lingurite ness (cafea solubila)
  • 2-3 lingurite esenta de rom (optional)
  • pentru blat
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 5 linguri apa (sau ulei, lapte)
Tort cu nuca lista cu ingredientele necesare retetei
Modul de preparare a retetei:
Reteta tortului cu crema din nuca poate fi simplificata si mai mult decat am facut-o eu - blatul poate fi taiat normal (pe orizontala) si putem renunta la ornarea tortului cu fulgi de migdale. Tortul poate fi si personalizat, ii putem pune cateva linguri de cacao in blat, pentru a iesi inchis la culoare. Crema. La prepararea cremei de nuca va trebui ca untul sa fie la temperatura camerei, asa ca-l vom scoate din frigider cu ceva timp inainte de a ne apuca efectiv de treaba. Amestecam/ frecam foarte bine un pachet si jumatate de unt, iar atunci cand acesta incepe sa capete volum adaugam 200 g de zahar pudra. Continuam sa mixam pana cand incorporam zaharul in untul frecat, apoi adaugam doua linguri de cacao, trei lingurite de ness, 300 g de nuca maruntita si eventual putina esenta de rom. Nu este obligatoriu, insa este recomandat ca zaharul folosit in crema de nuca sa fie unul pudra, nu tos, deoarece sunt mari sansele sa ramana cristale de zahar netopite. Blatul. Separam albusurile celor cinci oua de galbenusuri. Batem spuma albusurile, iar dupa ce acestea s-au intarit bine, adaugam (treptat!) cinci linguri de zahar si continuam sa mixam pana cand se topeste si obtinem o bezea. Amestecam galbenusurile cu cinci linguri de apa (apa poate fi inlocuita cu ulei sau lapte), turnam compozitia rezultata peste spuma de albusuri si amestecam delicat cu o lingura sau o spatula (nu cu mixerul sau telul!), pentru a nu strica bezeaua de albusuri. Adaugam in ploaie cinci linguri cu faina si o incorporam cu grija, la fel cum am procedat mai devreme cu galbenusurile. Tapetam cu hartie de copt tava/ forma de tort, turnam in ea aluatul obtinut si o introducem in cuptorul foarte bine incins. Coacem blatul tortului cu nuca la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 25 de minute (pana cand trece testul scobitorii - spre sfarsitul coacerii, intepam din cand in cand blatul cu o scobitoare si stim ca este bine copt atunci cand aceasta nu va iesi umeda). Asamblarea. Dupa ce scoatem blatul din cuptor, il lasam la racit iar apoi il feliem ca pe o paine (pastrand pozitia fiecarei felii, pentru a putea ulterior asambla la loc tortul cu crema). Ungem prima felie de blat cu crema de nuca pe partea din interior (cea taiata) si o asezam in tava in care am copt blatul. Repetam procedeul cu celelalte felii si le "ingramadim" pe toate in tava, presand-o pe fiecare in parte in momentul in care o lipim de cea deja pusa. Folosind o forma detasabila, tortul va incapea chiar si dupa ce-i punem crema (forma mea de tort are diametrul 24cm). Introducem tortul cu nuca in frigider pana cand se intareste crema, apoi scoatem forma detasabila si acoperim tortul cu crema ramasa. Ornarea. In stadiul acesta, tortul cu nuca va arata destul de saracacios, asa ca i-am face un mare serviciu daca l-am orna (in imaginile ce insotesc reteta se poate vedea felul in care arata tortul simplu in comparatie cu cel ornat). Putem face asta in functie de gusturile si imaginatia fiecaruia, eu alegand s-o fac destul de simplu (dar cam migalos) cu fulgi de migdale (pentru a completa cat mai bine crema de nuca a tortului). Pe laterale am lipit relativ simplu fulgii de migdale (presandu-i la gramada si apoi inlaturandu-i pe cei care nu s-au lipit), iar deasupra tortului am infipt in crema fiiiecare fulg in parte. Daca nu ne deranjeaza culoarea, atunci migdalele pot fi si putin prajite in tigaie (sau coapte in tava cuptorului), chiar sunt o idee mai gustoase.
Tort cu nuca taiat
Felie de tort cu nuca si migdale
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tort!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

7 comentarii:

  1. Buna Robert!
    Doua intrebari : trebuie sa insiropez blatul?Si la a doua s-ar putea sa razi putin : fulgii de migdale cum ii obtin? Bag migdale la chopper?
    Merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Buna! Adevarul e ca am ras chiar inainte sa citesc mesajul - m-a surprins faptul ca nimeni nu m-a intrebat nimic despre tortul asta pana acum, desi au trecut patru luni de la momentul publicarii retetei.
      La acest tort, eu nu insiropez blatul. In primul rand, daca o facem, va fi greu sa-l mai asamblam in forma asta "zebrata"(se vor rupe foarte repede feliile). In al doilea rand, mi se pare o schimbare binevenita si-mi pare ca se potriveste combinatia asta de blat uscat cu crema de nuca. Dar, daca-ti displace blatul uscat, il poti insiropa cu (fierbi putina apa cu zahar si esenta pana cand se ingroasa putin).
      Nu pot spune ca ma pricep la roboteii astia facuti sa ne usureze munca in bucatarie, insa cu tot progresul tehnologic, mira-m-as sa obtii fulgi de migdale la chopper. Iti spun secretul meu: pot fi cumparati, de obicei se gasesc in raionul unde sunt alune, arahide, fistic (se gasesc la pungute mici, de 100 g).
      Poti sa ma intrebi orice, nu mi se pare ca e de ras atunci cand cineva are mici nedumeriri (unele intrebari ma mai amuza, insa asta nu inseamna ca ma apuc sa fac misto). Nimeni nu le stie pe toate, asa ca e posibil sa nu stiu nici eu raspunsul :))

      Ștergere
  2. super bun tortul si foarte usor de facut. multumesc de idee. cu stima, elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Elena! Ma bucur sa aud ca sugestia mea de tort "zebrat" s-a dovedit a fi pe placul tau.

      Ștergere
  3. Multumim de reteta azi il incerc si eu! Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. scuze...poate e prea de ”dimineata” pt mine... Unde ai scris ca ””
    Amestecam albusurile cu cinci linguri de apa (apa poate fi inlocuita cu ulei sau lapte), turnam compozitia rezultata peste spuma de albusuri si amestecam delicat cu o lingura sau o spatula (nu cu mixerul sau telul!), pentru a nu strica bezeaua de albusuri””, nu cumva este vorba de galbenusuri care se amesteca cu cele 5 linguri de apa si care mai apoi se toarna peste bezeaua rezultata in urma baterii spuma a albusurilor? scuze daca am gresit cu ceva insa doresc sa l fac zilele astea si vreau sa am totul lamurit. multe imbratisari si succes in tot ceea ce faci, Robert!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, clar am scris eu reteta mult prea de dimineata. Bineinteles ca era vorba despre galbenusuri, ai "descalcit" bine reteta. Eu sunt cel care trebuie sa-si ceara scuze, e inacceptabil sa imi scape o asemenea greseala - mai ales ca intotdeauna recitesc de doua ori reteta inainte sa apas butonul de publicare. Scuze si pentru intarzierea cu care ti-am raspuns.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)