Creier pane (de vită sau porc)

Creier pane reteta
Ingrediente reteta Creier pane:
  • 500 g creier (de vita sau porc)
  • 2 oua
  • 150 g faina
  • 200 g pesmet
  • 2 linguri otet
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 lingurita piper boabe
  • sare si ulei pentru prajit
Toate ingredientele retetei de creier pane
Modul de preparare al retetei:
La creier pane eu folosesc creier de vita sau de porc, nu mi se pare ca ar fi vreo mare diferenta intre ele (il cumpar pe cel pe care-l gasesc primul in magazin, nu pierd timpul cautand). Sunt totusi selectiv atunci cand vine vorba de creierul congelat, prefer sa cumpar doar creier proaspat. Spalam foarte bine creierul, il curatam de eventualele resturi de oase (asta in cazul in care folosim creier proaspat) si il punem intr-un vas cu apa rece. Il lasam timp de aproximativ 15 minute, apoi aruncam apa in care a stat, adaugam apa proaspata si il mai tinem inca 15 minute (acest procedeu ne ajuta sa scapam de sangele din creier). Turnam un litru de apa intr-o cratita si o punem la fiert impreuna cu o jumatate de lingurita de piper boabe, doua foi de dafin si ceva sare. Atunci cand apa incepe sa fiarba, adaugam doua linguri de otet si o jumatate de kg de creier. Tinem creierul la fiert aproximativ zece minute, avand grija ca in tot acest timp sa inlaturam spuma care se va aduna deasupra. Dupa ce s-au scurs cele 10 minute, scoatem creierul din apa si il lasam sa se raceasca, apoi il curatam de pielite si il portionam in functie de preferintele fiecaruia (eu l-am taiat feliute mici, imi place creierul pane cu cat mai multa crusta si vreau sa fie asemanator ca dimensiune cu crochetele sau buletele). Batem bine cele doua oua, ne asezam la indemana vasele cu 200 g de pesmet si 150 g de faina si incepem "asamblarea" creierului pane: tavalim intai bucatelele de creier prin faina, apoi le inmuiem in ou iar la final le trecem prin pesmet (daca ne place sa fie mai groasa crusta, atunci mai trecem inca o data creierul prin ou si pesmet). Punem bucatelele de creier la prajit atunci cand uleiul este incins, ideal fiind sa prajim creierul pane in baie de ulei (oricum l-am praji, trebuie ca la final sa fie rumenit frumos pe toate partile). Este bine sa asezam creierul pane pe servetele, astfel reusim sa mai scapam de uleiul absorbit in timpul prajirii.
Creier pane pe servetele pentru a absorbi uleiul
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de pane!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

11 comentarii:

  1. Tin sa mentionez ca m-am cantarit inainte sa citesc articolul si dupa ce l-am terminat, si exista o diferenta de + 300 de grame. Efectiv nu pot sa imi explic :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaaa, e o problema acolo.Ai grija ce mai citesti pe viitor, ca s-ar putea sa devii MARE. Nu de alta dar daca te ingrasi doar citind, ce sa mai spunem cand mananci ( hi hi hi hi).Scuze, nu am vrut sa fiu rea,dar Robert a postat o reteta ca salivezi doar vazand pozele.Cred ca am pus si eu deja cateva sute de grame.Multzumesc Robert ca ne faci sa devenim obezi . P.S. Robert e cel mai tare.

      Ștergere
    2. Hehe, poate ar trebui sa pun si eu avertismente la retetele mele... asa cum au filmele acele +12, +15... La retetele mele sa fie ceva de genu: "Atentie ce cititi! +100g", +200g si bomba calorica +1kg :D Creierului pane nu i-as trece mai mult de +100g :)) Iti multumesc si eu pentru parerea buna pe care o ai despre mine :)

      Ștergere
  2. Trebuie neaparat fiert? Ma cam descurajeaza chestia asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, oricat ti-ar displacea asta, va trebui sa fierbi creierul pentru pane, astfel ne asiguram ca nu ramane crud la mijloc... Nu trebuie sa te lasi descurajat, se face foarte usor si nu este nici atat de murdar pe cat poate ti s-ar parea citind reteta.

      Ștergere
  3. Buna seara, eu sunt incepatoare intr-ale gatitului, am 22 de ani si de nevoie a trebuit sa incep sa gatesc. In seara asta am facut reteta dvs. de creier si vreau sa spun ca este extraordinar de gustos. Toate retetele le iau de pe acest site. Sunteti un adevarat maestru. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Alexandra, iti par un adevarat maestru si datorita lipsei tale de experienta intr-ale bucatariei. Sunt curios cum ma vei percepe peste cativa ani, dupa ce retetele mele te vor face sa vezi cat de simplu poate fi de fapt gatitul :)

      Ștergere
  4. Foarte deliciosi si minunati . Chiar acuma pe seara iam preparat si eu si extraordinar de gustosi. Va felicit pentru blogul de retete tinitio totasa ca ne sunteti de un are ajutor. Sa va dea Dumbezeu sanatate multa si sa mai publicati incontinuare si alte retete minunate si la fel de gustoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel, ma bucur sa aud ca blogul este folositor si va astept sa incercati cat mai multe dintre retete (noi sau vechi).

      Ștergere
    2. Buna seara v as ruga daca se poate sa publicati mai multe retete vechi din batrani traditionale erau mult mai bune ca cele din ziua de azi.

      Ștergere
  5. Bună seara. Am gatit azi pentru prima dată creier pane. Delicios de gustosi. Și tot pentru prima dată am și mâncat. Felicitări pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)