Fursecuri cu seminţe

Fursecuri cu seminte reteta
Ingrediente reteta Fursecuri cu seminte:
  • 400 g seminte
  • 200 g untura (sau unt, margarina)
  • 2 oua
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 portocala (coaja)
  • aproximativ 500 g faina
  • 200 g zahar
Fursecuri cu seminte ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Punem 200 g de untura, doua oua si 200 g de zahar intr-un vas incapator si amestecam totul foarte bine, pana cand obtinem un fel de crema omogena. La acesta reteta de fursecuri cu seminte nu trebuie sa folosim grasimea (oricare ar fi ea: untura, unt ori margarina) direct din frigider, ci s-o scoatem din timp si sa asteptam pana cand ajunge la temperatura camerei. Recomand folosirea unturii, cu aceasta fursecurile vor iesi mult mai fragede. Adaugam jumatate din cantitatea de seminte (cam 200 g) si jumatate din coaja unei portocale (sau lamai, insa mi se pare ca portocala parca se potriveste mai bine la fursecurile cu seminte). Eu am ales sa toc coaja bucatele mici, pentru a se face mai bine simtita in fursecuri, insa o putem da si pe razatoare (spun asta gandindu-ma la faptul ca bucatelele se intaresc dupa ce se racesc, ceea ce poate fi un inconvenient pentru unii). Bineinteles, putem sa nu punem deloc coaja de portocale si sa aromam fursecurile cu cateva lingurite din esenta preferata. Mai punem in compozitia fursecurilor o lingurita cu bicarbonat de sodiu (nici rasa, nici cu varf) si aproape o jumatate de kg de faina. Amestecam foarte bine, iar apoi, in functie de consistenta compozitiei rezultate, mai adaugam faina cat sa obtinem un aluat tare, cam la fel ca o plastilina (cantitatea de faina necesara variaza in functie de marimea oualor pe care le folosim). Apoi introducem compozitia fursecurilor cu seminte in frigider. Inainte de a forma/ modela fursecurile, aluatul trebuie sa fi stat minim 30 de minute in frigider. Incepem sa formam in palma bilute de aluat aproximativ egale ca marime (cam de dimensiunea unei nuci). Punem semintele ramase intr-o farfurie si asezam peste ele fiecare biluta, o aplatizam apasand-o cu podul palmei, dupa care o intoarcem pe partea cealalta si o mai presam putin, pentru a se lipi mai bine semintele. Asezam fursecurile intr-o tava (deoarece au grasime in compozitie, nu mai are rost sa folosim hartie de copt). Introducem tava in cuptor atunci cand acesta este foarte bine incins si coacem fursecurile cu seminte la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 25-30 de minute.
Putem face fursecurile si intr-o varianta mai simpla, adica punem inca de la inceput toata cantitatea de seminte in compozitie (doar ca astfel vor iesi mai putin aspectuoase). Eu am gasit in comert un amestec de dovleac, floarea soarelui, in si susan, insa putem face fursecurile cu seminte doar dintr-un singur sortiment (cel care ne place sau cel pe care-l gasim mai usor prin magazin).
Fursecuri cu seminte reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

11 comentarii:

  1. Chiar imi doream o astfel de prajitura cu seminte.Multumesc foarte mult pentru reteta,o voi retine.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Olivia! Sper s-o incerci, mai ales ca este una dintre cele mai simple retete :)

      Ștergere
  2. O reteta interesanta ! Sunt tare frumusele fursecurile acestea !Cu siguranta am sa o incerc deoarece sunt convinsa ca trebuie sa fie tare bune. Multumesc pentru reteta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Claudia... Si sa-mi spui daca cumva fursecurile ti s-au parut mai putin bune de cat te asteptai :)

      Ștergere
  3. Interesanta reteta, dar cat de dulci iasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fursecurile cu seminte nu vor iesi prea dulci, insa aici totul tine de gusturile fiecaruia. Daca nu te dai in vant dupa dulce, poti reduce cantitatea de zahar, reteta nu va avea de suferit daca "umblam" la zahar...

      Ștergere
  4. Ce bine arataaaaa! Am sa incerc si eu reteta ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce incerci reteta, ideal ar fi sa descoperi ca fursecurile cu seminte sunt la fel de gustoase pe cat de bine arata.

      Ștergere
  5. Cantitatea de grasime e la fel daca facem cu margarina ,untura fiind foarte grasa ,iar margarina nu...?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cantitatea ramane la fel, indiferent daca facem fursecurile cu untura ori cu margarina (per total, dupa topire, cantitatea de lichid va fi aceeasi). Doar ca toata grasimea aceea multa din untura le da fursecurilor farmecul inimitabil care ne-a bucurat multora copilaria...

      Ștergere
  6. Am refacut alaltaieri aceasta reteta,mult apreciata de sotul meu si nu numai de el.Minunata.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)