Mâncare de peşte la cuptor (cu smântână)

Mancare de peste la cuptor reteta
Ingrediente reteta Mancare de peste la cuptor (Stiuca):
  • un peste mare (de macar un kg)
  • o conserva de rosii in bulion (400 g)
  • 300 g ciuperci
  • 2 ardei
  • 4 cepe
  • 4-5 catei de usturoi
  • 200 ml smantana
  • o lingurita cimbru
  • circa 100 g faina
  • ulei, sare si piper
Mancare de peste la cuptor (Stiuca) ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Aceasta mancare de peste la cuptor este un fel de combinatie de peste prajit cu tocanita de legume, cele doua fiind "legate" cu multa smantana. Probabil datorita smantanii, am vazut ca unii numesc reteta "plachie de peste bucovineana". Pregatirea pestelui. Daca folosim un peste intreg, asa cum am facut-o eu, vom incepe prepararea retetei prin a curata pestele de solzi si intenstine. Apoi il spalam si-l transam in functie de cum ne convine (eu am incercat sa obtin bucati cat de cat patrate, de circa 10cm, dupa cum se poate vedea stiuca din imaginile retetei). Condimentam bucatile de peste cu sare si piper, le tavalim prin faina si le punem la prajit in ulei incins. Nu le tinem mult, doar cateva minute, atat cat sa se formeze o crusta. Apoi punem pestele semi-prajit intr-o farfurie pe care am asezat cateva servetele, pentru a absorbi excesul de ulei. Daca nu ne deranjeaza prea mult prezenta oaselor in mancare, putem folosi orice peste (eu am pus stiuca, un peste cu mai putine oase, sau putem opta pentru un file). Pregatirea legumelor. Spalam, curatam si tocam patru cepe, doi ardei si 300 g de ciuperci. Turnam putin ulei intr-o tigaie pe care o punem la foc, iar in momentul in care uleiul s-a incins, adaugam ceapa tocata solzisori si ardeiul (pentru ca mancarea de peste sa iasa mai aspectuoasa, am folosit un ardei gras rosu si unul verde). Lasam legumele la foc potrivit timp de cateva minute, pana se inmoaie, dupa care le luam de pe foc. Calim separat feliile de ciuperci (putem folosi aceeasi tigaie, fara s-o mai spalam), tinandu-le la foc pana cand se evapora toata apa pe care o lasa la inceput. Asamblarea mancarii. Punem legumele calite intr-o tava incapatoare (a mea este de 25x35cm), le distribuim uniform (formand asa numitul "pat de legume") pe care asezam (sau "culcam", daca tot i-am zis c-ar fi pat) bucatile de peste prajit si continutul unei conserve de rosii (sau, daca preferam, rosii proaspete pe care insa le decojim). Saram si piperam mancarea de peste in functie de preferintele fiecaruia. Mancarea la cuptor. Introducem tava in cuptorul bine incins si tinem mancarea de peste la cuptor timp de aproximativ 20 de minute, la foc mediu (175-180 grade C). In acest timp, curatam cativa catei de usturoi, ii maruntim si ii frecam foarte bine (ca pentru mujdei), apoi adaugam o lingurita de cimbru si 200 ml de smantana. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, scoatem tava si turnam sosul de usturoi cu smantana. Reintroducem tava cu mancarea de peste in cuptor si o mai tinem inca 10-15 minute, timp suficient pentru a se amesteca aromele. Atunci cand o servim, putem orna mancarea cu verdeata (patrunjel, marar sau orice credem ca ne-ar placea in cazul de fata).
Mancare de peste la cuptor reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu peste!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

5 comentarii:

  1. Ooooo , ce minunatie ... chiar si mie care nu-s fan peste , mi-ar placea
    Bv , bv R !
    Duminica frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma, reteta nu si-ar pierde chiar tot farmecul daca mai folosesti pestele si il inlocuiesti cu niste carne de pui. Dar eu ti-as recomanda sa folosesti un peste fara miros puternic (evident, intotdeauna recomand pestele proaspat).

      Ștergere
  2. Smantana este dulce ca aceea de frisca sau acra? Imi ploua-n gura! Arata bestial!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai tot ce-ti trebuie in bucatarie, iti poti satisface imediat pofta, nu trebuie neaparat sa mai mergi la magazin pentru a cumpara un alt sortiment de smantana. Eu am folosit o smantana dulce, smantana aceea speciala pentru gatit, insa putem folosi si o smantana obisnuita (doar ca aceea se va branzi in mancare).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)