Ciorbă de linte

Ciorba de linte in farfurie
Ingrediente reteta Ciorba de linte:
  • 300 g linte rosie (sau verde)
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • un morcov
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 2 linguri ulei de masline (sau floarea soarelui)
  • o lingurita boia
  • o lingurita chimion (optional)
  • o jumatate de lamaie
  • sare si piper
Ciorba de linte ingredientele retetei
Modul de preparare al retetei:
Ciorba de linte se prepara la fel, indiferent ca folosim linte rosie sau linte verde. Am incercat ciorba cu ambele soiuri si n-am simtit ca ar fi vreo diferenta de gust intre ele, iar daca este cumva, atunci inseamna ca este foarte subtila. Recomand totusi alegerea celei rosii, ciorba de linte verde iese inchisa la culoare si-i poate determina pe unii sa n-o considere apetisanta. Spalam 300 g de linte in cateva ape (adica pana cand apa ramane limpede; vom observa ca apa se va albi la inceput cam la fel ca atunci cand spalam orezul). Spalam, curatam si tocam in functie de preferinte un morcov, o ceapa si doi catei de usturoi, apoi punem totul la calit in doua linguri cu ulei de masline (acesta da un gust specific ciorbei de linte, insa il putem inlocui si cu un banal ulei de floarea soarelui). Tinem legumele la foc potrivit pana cand se inmoaie (dureaza cam 5-10 minute) si atunci adaugam doua linguri cu pasta de tomate si condimentam cu o lingurita de boia (putem pune in ciorba de linte si boia iute, caz in care punem mai putina) si, daca avem asa ceva in bucatarie, una de chimion (eu il cumpar din magazinele cu specific turcesc - a nu se confunda cu chimenul, inclusiv prin DEX am vazut confuzia asta; mai multe detalii se pot gasi pe Wikipedia). Le mai lasam cateva minute la foc, cat sa se amestece aromele, apoi adaugam lintea si turnam aproximativ doi litri de apa (este indicat ca apa sa fie fierbinte, pentru a nu intrerupe procesul de preparare termica). Acoperim oala cu un capac si lasam ciorba de linte sa fiarba la foc mediu timp de aproximativ 45 de minute (trebuie avut in vedere si faptul ca timpul de fierbere pentru lintea rosie este o idee mai scurt decat cel pentru lintea verde). Ne dam seama ca legumele au fiert indeajuns daca zeama ciorbei s-a ingrosat si boabele de linte s-au desfacut. Pentru a definitiva ciorba de linte, o condimentam, dupa gust, cu sare si piper si o amestecam energic cu un tel sau o apelam la blender. De obicei, ciorba de linte se serveste cu multa zeama de lamaie.
Bol cu ciorba de linte si felii de lamaie
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

10 comentarii:

  1. Multumesc!
    Este o reteta care ma intereseaza si pe care o voi face in weekendul care vine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ciorba prefer lintea verde,cea rosie se face praf la fiert asa ca e mai buna pentru supa crema.Dar indiferent ce culoare are,lintea este gustoasa si o pregatesc cu placere.De fapt chiar acum sunt in toiul prepararii unei ciorbe memorabile care ii va face praf pe toti! Pe curand,toate bune.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei,nu uitati sa adaugati putin praf de curry.Va iesi ceva de vis.

    RăspundețiȘtergere
  4. desi barbat la cratita, dar vad ca ai spus clar, ca se pune apa calda, fierbinte peste linte, nu rece cum se grabesc unele doamne,si ca este o diferenta intre chimion si chimen, si eu m-am contrazis cu o pretinsa gospodina, care zicea ca e acelasi lucru ! asta DA reteta ! eu am gatit linte rosie care s-a fiert in 10 minute ??????ca nici nu au apucat legumele sa se fiarba, si a iesit cam terciuita ciorba, asa ca am invatat sa fierb intai legumele bine apoi sa adaug litea si mai e putin, si gata !i-am pus si o lingura de smantana deasupra , ca fason ! bravo noua !

    RăspundețiȘtergere
  5. O pun deoparte pentru vineri cand "fetele mele" (nevasta si soacra) manaca de post! Yummm!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu niste ardei iute (dupa gust, dar feliat mai fin si adaugat in etapa de calire) si garnisita cu frunze de coriandru, zici ca esti in India. Reteta indiana cere mustar negru, chimion, ardei iute, ghimbir ras, curcuma (cautati Dahl Soup).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traind alaturi de turci si tatari in Constanta, ciorba mea de linte are influente turcesti - mersi pentru pont, am sa incerc si varianta indiana!

      Ștergere
  7. Excelent!! A ieșit ff bine și ciorba mea de linte Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)