Brioşe cu stafide

Briose cu stafide reteta
Ingrediente reteta Briose cu stafide:
  • 200 g stafide
  • 250 ml ulei
  • 250 ml iaurt
  • 200 g zahar
  • 300 g faina
  • 2 oua
  • un pliculet praf de copt (10 g)
Briose cu stafide ingredientele necesare retetei
Modul de preparare al retetei:
Nu avem nevoie de lecitina pentru a reusi sa tinem minte reteta de briose cu stafide, asta deoarece mai toate ingredientele se masoara cu o cana (uleiul, zaharul, iaurtul si stafidele) iar cantitatea de faina se dubleaza (adica doua cani in cazul de fata). Lista ingredientelor este completata cu doua oua si inevitabilul pliculet de praf de copt. Stafidele brioselor se pot inlocui cu fructe confiate, seminte, miez de nuca sau orice altceva avem prin bucatarie. Punem intr-un vas cele doua oua si cate o cana de ulei, iaurt si zahar (putem jongla putin cu cantitatile, in functie de cat de dulci ne dorim sa iasa briosele). Amestecam foarte bine pentru a topi zaharul, iar atunci adaugam pliculetul cu praf de copt si doua cani cu faina (aproximativ 300 g). Amestecam pana cand incorporam faina, asigurandu-ne ca nu raman cocoloase, apoi adaugam o cana cu stafide. La final, consistenta compozitiei brioselor cu stafide trebuie sa fie asemanatoare cu cea a unei smantani groase (in caz contrar, o putem ajusta, dupa caz, cu putina faina sau apa). Pentru a putea scoate usor briosele, ungem cu ulei formele in care le vom coace sau asezam in ele acea hartie speciala de briose care se gaseste in comert. Turnam compozitia in forme, umplandu-le cam trei sferturi (deoarece in cuptor aproape ca isi vor dubla volumul). Introducem briosele cu stafide in cuptorul foarte bine incins si le coacem la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ o jumatate de ora (eu le tin pana cand vad ca s-au rumenit deasupra, dar cei foarte meticulosi le pot testa cu o scobitoare inainte de a le scoate din cuptor). Din aceasta reteta am obtinut cam 30 de briose micute (avand trei degete diametru). Lectura optionala. Daca nu avem forme pentru briose, putem folosi hartiile cu care se imbraca formele - sunt ieftine si ne permitem sa folosim cate 5-6 la fiecare briosa (pentru sustinere), singurul minus ar fi faptul ca briosele vor iesi putin cam labartate fata de cele clasice. Acesta este sfatul pe care l-am dat acum mai bine de patru ani, pe vremea cand in bucataria mea nu existau forme de briose, fiind incepator intr-ale gatitului si, mai ales, ferm convins ca este o reteta pe care o voi face din an in Paste si deci ca nu merita sa tin si tinichelele alea. Intre timp, am tot testat diferite retete de briose si pana la urma mi-a intrat la inima aceasta reteta a brioselor cu stafide, o reteta atat de simplu de preparat si de tinut minte incat m-a determinat s-o fac foarte des si deci sa consider ca pana la urma merita sa cumpar un set de forme. Spre surprinderea mea, acestea sunt destul de ieftine si nici macar nu ocupa mult spatiu, tot setul meu de 20 de bucati poate fi ascuns cu usurinta in cana in care masuram ingredientele retetei :)
Farfurie cu briose cu stafide
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de briose!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

8 comentarii:

  1. Au iesit foarte bune, insa destul de uleioase. A doua oara am adaugat doar 2 linguri de ulei si a fost mult mai ok. Multumim pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Lavinia! Sa stii ca pe mine tocmai faptul ca sunt uleioase ma atrage cel mai mult la briosele astea... chestie de gusturi :)

      Ștergere
  2. Dna Lavinia în loc de o cană de ulei ați pus două linguri de ulei? ?

    RăspundețiȘtergere
  3. datorita uleiului sunt si fragede altfel ar fi ca o painica...eu am doua retete de briose pe care le tot fac si la fel sunt cu ulei mai mult fata de celelelte retete existente de briose.Am cautat mult pana am aflat acele retete...o voi incerca si pe aceasta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, deci sa inteleg ca reteta te-a convins atunci cand ai vazut cantitatea de ulei. Pare-se ca nu toata lumea percepe la fel ca noi briosele, dar si mie mi se pare ca cele mai bune briose ies cele cu mult ulei. Sper ca si briosele cu stafide sa fie pe palcul tau.

      Ștergere
  4. A incercat cineva briosele cu unt sau ulei de cocos...? Trebuie modificate cantitatile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu unu` n-am incercat, insa cred ca briosele ar trebui sa iasa cam la fel.

      Ștergere
  5. Superbe briose!!! Le-am facut putin mai dulci si au disparut rapid !

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)