Creveţi la tigaie cu vin şi usturoi

Creveti la tigaie cu vin, usturoi si patrunjel
Ingrediente reteta Creveti la tigaie cu vin si usturoi:
  • 500 g creveti prefierti
  • 200 ml vin alb
  • o lamaie mica
  • un ardei iute
  • 3 catei usturoi
  • 1/2 legatura patrunjel
  • ulei, sare si piper
Creveti la tigaie cu vin si usturoi - toate ingredientele necesare retetei
Modul de preparare al retetei:
Pentru a sublinia cat de simpla este reteta, dar mai ales pentru a-mi fi mie mai usor la gatit, de aceasta data am folosit creveti prefierti. Acestia nu au nevoie de prea multe pregatiri inainte de preparare, trebuie doar sa-i spalam si sa-i decorticam. Ca multe alte operatiuni din bucatarie, decorticarea crevetilor este mult mai simplu de facut decat de explicat, iar una dintre imaginile retetei arata clar felul in care se procedeaza: le rupem capul, apoi apucam cu degetele carapacea de la mijlocul abdomenului (acolo unde sunt piciorusele) si o desprindem, inlaturam toate piciorusele iar la sfarsit le taiem coada. Tocam trei catei de usturoi si un ardei iute si le punem intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei (de preferat ar fi sa folosim ulei de masline la prepararea crevetilor, dar pana la urma nu pierdem chiar foarte multe daca n-avem in bucatarie decat banalul ulei de floarea soarelui). Tinem tigaia la foc potrivit-spre mic (pentru a nu arde usturoiul) si adaugam crevetii decorticati in momentul in care incepe sa se simta mirosul usturoiului calit (adica foarte repede, dupa un minut-doua). Turnam in tigaie 200 ml vin alb si lasam crevetii sa fiarba timp de aproximativ zece minute (acestia se vor mai micsora putin la fierbere), apoi stoarcem deasupra zeama unei jumatati de lamaie si oprim focul. Adaugam o jumatate de legatura de patrunjel tocata si condimentam crevetii dupa gust cu sare si piper (incercam sa amestecam usurel crevetii, pentru a-i pastra intacti). Lectura optionala. De obicei, incerc sa folosesc in retetele mele ingrediente autohtone si cu preturi accesibile, insa nu m-am putut abtine sa nu public o reteta atat de usor de preparat precum este aceasta reteta de creveti la tigaie. Aratand atat de exotic, crevetii sunt din start perceputi ca fiind un produs de lux, doar ca pot fi gasiti uneori si la preturi accesibile in hipermarketurile romanesti (care, dupa cum se stie, au tot felul de oferte promotionale), plus ca nu trebuie neaparat sa-i alegem pe cei aratosi (eu ma multumesc cu cei micuti, de circa 4cm). Apoi, nu-i mancam in fiecare zi (doar ne satisfacem o pofta sau o curiozitate) si nici nu trebuie sa ne saturam doar din creveti la o masa (desi, daca-i mananc cu 2-3 felii de paine prajita putin in uleiul ramas in tigaie dupa ce i-am preparat, eu chiar ma satur din 250 g). La cum arata acesti creveti prefierti la raionul de peste-fructe de mare din hipermarket, oare chiar este cineva care n-a fost vreodata macar imboldit de curiozitate sa-i incerce?
Creveti la tigaie cu vin, usturoi patrunjel si o felie de paine prajita
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu fructe de mare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

18 comentarii:

  1. Pare foarte apetisanta,usor de facut,asa ca......nu ramane decat sa o pregatesc.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Ella! Ma bucur ca te-am convins sa pregatesti reteta!

      Ștergere
  2. hmmmm pe gustul meu :) de aici din zona :) am sa-i incerc cat mai curand . promit ca am sa-i postez si iti voi zice impresiile "la cald" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat de rapid se prepara crevetii astia, vei avea timp suficient si sa postezi parerile :) Sper sa-ti placa la fel de mult precum imi plac mie!

      Ștergere
  3. Buna,

    Sotul meu este un mare fan al crevetilor (eu nu-i sufar). Sfat:
    Inainte de a opri focul, adauga niste paste "angel hair" (spaghete f subtiri), fierte in prealabil, si trase putin prin tigaie (in care ai pus putin unt si cateva cubulete de ardei gras rosu). Crevetii prefierti nu se tin mult pe foc, se intaresc. Cred ca cele 10 minute sunt prea mult. Aceasta reteta, am incercat sa o reconstitui dupa ce am fost la un restaurant italian, iar sotul meu a laudat-o necontenit. A, si sa nu uit, pe langa vin, eu mai folosesc si putina supa lichida, pentru ca, acesti creveti, sa nu "sufere" de "deshidratare" (pastele vor fura lichidul :) )
    Reteta poate suferi modificari, eu nu ma supar :)
    Urmaresc cu interes acest blog, si vreu sa-ti multumesc pentru el

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Maria!
      Chiar si fara s-o incerc, reteta ta pare mai buna chiar si numai prin prisma faptului ca este mult mai satioasa decat a mea. Imi place cum sunt denumite acele spaghete subtirele - acum este prima data cand aud de pastele "angel hair" - si-mi place ideea cu pastele subtiri la creveti (ma duce cu gandul la o reteta chinezeasca). Am mancat acum doua saptamani niste creveti cu paste la un restaurant italienesc, insa pastele erau ca niste panglici de late, iar crevetii trebuia sa-i cam caut prin farfurie :))
      Iti multumesc pentru reteta, ma bucur ca ti-ai facut timp sa mi-o impartasesti.

      Ștergere
  4. Multumesc mult pt reteta.Azi la masa de revelion o sa pregatesc creveti,reteta mariei pare mai satioasa.Multumesc mult si un an nou fericit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca impart cu Maria multumirile tale :) Crevetii "dau" bine pe masa de revelion, deci pot spune ca ai facut o alegere buna. La Multi Ani!

      Ștergere
  5. tocmai acum am preparat aceasta reteta si este delicioasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te mai astept sa prepari si alte retete, ma bucur ca ti-au placut crevetii la tigaie!

      Ștergere
  6. Buna,eu ii gatesc identic dar ii mananc cu sos de usturoi amestecat cu iaurd si marar!Sunt deliciosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, am sa incerc si eu crevetii cu iaurt si marar, m-ai facut curios. Mersi pentru idee!

      Ștergere
  7. In aceasta reteta,crevetii se pot inlocuii cu rapane?va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. crevetii se prajesc in sos de soia nu in ulei. mai studiaza tanti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crevetii se prajesc asa cum alege fiecare sa-i prajeasca, dar nu ne impiedica nimeni sa-i prajim in sos de soia - asta daca reusim 😎

      Ștergere
  9. Recent am incercat si eu aceasta reteta si am folosit creveti prefierti congelati si au iesit gustosi!!
    Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Este pentru prima data când fac creveti desigur nu am respectat gramajele dar au ieșit yammmy mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)