Chiftele de peşte

Chiftele de peste cu feliute de lamaie
Ingrediente reteta Chiftele de peste:
  • 500 g file de peste
  • o lamaie
  • 2-3 catei usturoi
  • o ceapa
  • un ou
  • 1/2 legatura marar
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 2 linguri pesmet
  • ulei, sare, piper si faina
Chiftele de peste - toate ingredientele necesare retetei
Modul de preparare al retetei:
Chitfelele de peste se prepara la fel ca orice alta reteta de chiftele: se amesteca toate ingredientele de mai sus, se modeleaza chiftelele in forma dorita si se prajesc in ulei. Pentru reteta chiftelelor de peste putem folosi orice carne de peste ne place, de data aceasta eu am ales un amestec de crap si salau (multa lume pare sa fie convinsa ca cele mai bune chiftele de peste sunt cele cu carne de stiuca). Turnam intr-o oala aproximativ un litru de apa, o punem la foc, iar atunci cand incepe sa fiarba ii adaugam o lingurita de sare, zeama unei lamai si punem fileurile de peste (circa o jumatate de kg). Lasam sa fiarba aproximativ zece minute, apoi scoatem pestele, il curatam de eventualele oase "ratacite" si il maruntim cu un cutit (sau cu ajutorul unui robot de bucatarie). Putem folosi pentru compozitia chiftelelor si fileuri de peste crud, insa in aceasta situatie ar trebui sa apelam la un peste cu oase subtirele (pentru ca, asa cum stim, fileul nu garanteaza 100% lipsa tuturor oaselor) pe care este necesar sa-l trecem de doua ori prin masina de tocat (pentru a fi siguri astfel ca s-au macinat/ maruntit cat mai bine eventualele oase). Punem peste pestele maruntit coaja rasa a unei lamai, vreo trei catei de usturoi pisati, cate o jumatate de legatura de marar si de patrunjel, o ceapa data pe razatoare, un ou si doua linguri de pesmet. Amestecam foarte bine ingredientele chiftelelor de peste, iar daca ni se pare ca a iesit prea seaca/ uscata compozitia (adica nu se leaga bine), atunci ii putem adauga cateva linguri din apa in care a fiert pestele (sau apa, ulei, lapte). Ne umezim mainile si din compozitia rezultata formam bilute de marimea unei nuci (dar bineinteles ca putem da orice alta forma chiftelelor). Le tavalim apoi prin faina si le punem la prajit in ulei incins, tinandu-le pana cand se rumenesc (cel mai simplu este sa le prajim in baie de ulei, altfel trebuie sa le supraveghem si sa le tot intoarcem, pentru a le rumeni pe toate partile). Iar daca dorim sa mancam mai dietetic, putem face chiftelele de peste la cuptor.
Chiftele de peste reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de chiftele!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Ce idee buna...deja imi ploua in gura....si imi aduce aminte de minunata noastră Delta. Ma pun pe gătit��. Mulțumesc pentru rețeta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca reteta te duce cu gandul la Delta Dunarii, atunci e greu sa-i rezisti :) Spor la gatit, Lucia!

      Ștergere
    2. Sunt mortale aceste chiftele...pana s-au facut primele, efectiv imi polua in gura de pofta, miroseau asa de bine... Este prima data cand fac chiftele din peste si imi pare rau ca nu am avut decat o stiuca. Am adus Delta Dunarii in casa cu acesta reteta, abia astept sa o repet pt. ca miroase a vacanta :)

      Ștergere
    3. Ma mir ca nu le-ai incercat pana acum - placandu-ti cu adevarat pestele, probabil n-ai simtit nevoia sa diversifici prea mult retetele si astfel n-ai ajuns si la aceste chiftele :) Ultima stiuca pe care am avut-o am folosit-o la o mancare de peste cu legume si smantana - am impresia ca ai vazut reteta, insa iti las totusi link catre ea: PLACHIE DE PESTE BUCOVINEANA CU STIUCA, SMANTANA SI LEGUME

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)