Prăjitură cu prune şi nucă

Prajitura cu prune si nuca reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu prune si nuca:
  • 500 g prune
  • 200 g miez de nuca
  • 200 g zahar
  • 6 oua
  • un pachet de unt 200 g (sau margarina, ulei)
  • 300 g faina
  • un pliculet praf de copt (10 g)
Prajitura cu prune si nuca ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Prajitura cu prune are o compozitie simpla cu nuca maruntita deasupra careia asezam prunele chiar inainte de a introduce tava in cuptor (trebuie doar sa respectam ordinea in care amestecam ingredientele, iar prunelor sa le scoatem samburele dupa ce le taiem pe jumatate). Primul lucru pe care va trebui sa-l facem inainte de a incepe prepararea prajiturii cu prune este sa scoatem untul din frigider, deoarece acesta trebuie sa fie la temperatura camerei in momentul folosirii. Spargem sase oua si separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, iar atunci cand albusurile "se albesc", incepem sa adaugam cele 200 g de zahar. O facem treptat, avand grija sa se topeasca integral inainte de a trece la urmatoarea etapa a retetei (putem folosi si mixerul). Intr-un alt vas, amestecam galbenusurile cu pachetul de unt dezghetat (in loc de unt, putem folosi si margarina sau ulei la aceasta prajitura cu prune). Punem apoi galbenusurile cu unt peste albusurile cu zahar, amestecand usor pana cand se incorporeaza cat de cat (nu trebuie sa amestecam pana cand desfacem toate cocoloasele formate, acestea sunt din unt si se vor topi in timpul coacerii). Adaugam 200 g de nuca maruntita (unii fac prajitura cu prune si cu nuca macinata), 300 g de faina si un pliculet cu praf de copt. Amestecam toate ingredientele, la sfarsit compozitia trebuind sa aiba consistenta unui iaurt gros. O turnam intr-o tava (a mea a avut dimensiunea 20x30 cm) si nivelam usor cu o spatula sau cu dosul unei linguri (nu mai este nevoie sa ungem tava, compozitia prajiturii cu prune are suficienta grasime pentru a-i permite sa se dezlipeasca usor dupa coacere). Incingem cuptorul si asezam jumatatile de pruna in tava, apasandu-le usor, pentru a intra putin in compozitia prajiturii. Prunele nu au nevoie de tratament special inainte de folosire, ele vor trebui doar spalate, sterse/ uscate bine si taiate in jumatati (sau chiar sferturi, daca nu tinem foarte mult la impresia artistica). Nu este neaparat obligatoriu, insa pentru a ne asigura ca prunele nu vor lasa cumva prea multa zeama, le asezam cu coaja in jos, asa cum poate vedea si in imaginile retetei mele (putem presara si o lingura-doua de pesmet pe compozitia prajiturii, in caz ca vrem sa fim 100% siguri). Prajitura cu prune si nuca se coace timp de 40 de minute la foc potrivit (175-180 grade C). Mie mi s-a parut ca nu ar mai avea nevoie de nimic altceva, insa la sfarsit prajitura cu prune poate fi imbunatatita pudrand-o cu zahar sau insiropand-o cu un banal sirop (obtinut prin fierberea apei cu zahar).
Trei prajituri cu prune si nuca
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu prune!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Mie mi-a iesit prajitura sfaramicioasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca probabil ti-a iesit cam asa cum trebuia, aceasta reteta de prajitura cu prune nu este menita sa aiba un blat pufos (nu trebuie insa sa iasa nici foarte tare, ci doar putin sfaramicios). In afara faptului ca te asteptai sa iasa pufoasa, pana la urma prajitura ti s-a parut ok?

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)