Prăjitură-Chec cu cremă de ciocolată şi gem

Prajitura Chec cu crema si gem reteta
Ingrediente reteta Prajitura Chec cu crema ganache si gem:
  • 200 g gem
  • pentru chec (un chec)
  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g faina
  • 100 ml ulei
  • 1/2 pliculet praf de copt (5 g) - optional
  • o lingurita esenta de vanilie (sau rom)
  • pentru crema ganache
  • 400 ml frisca lichida
  • 200 g ciocolata
Prajitura Chec cu crema si gem ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Prajitura-chec este de fapt un chec transformat in prajitura: taiem checul felii si ii adaugam o crema ganache (din ciocolata si frisca lichida), niste gem si eventual o glazura. Prepararea checului poate fi facuta folosind oricare dintre retetele de chec detaliate pe blog, aici am explicat pe scurt reteta de baza. Batem cinci albusuri pana cand se intaresc, adaugam apoi treptat 200 g de zahar in timp ce continuam sa le batem si ne oprim atunci cand obtinem o bezea sticloasa si tare. Frecam galbenusurile cu putina sare si le punem peste albusuri, amestecam usor si apoi turnam incetisor 100 ml de ulei si lingurita cu esenta de vanilie. Presaram (in ploaie) 200 g faina amestecata cu 5 g de praf de copt (il folosim mai mult din precautie, putem renunta la praful de copt in cazul in care spuma de albusuri este una reusita, adica foarte tare), amestecand incetisor pana desfacem cocoloasele. Turnam compozitia de chec intr-o tava, o introducem in cuptorul foarte bine incins si o coacem timp de aproximativ 40 de minute la foc mediu-spre mic (maxim 180 grade C). Prepararea cremei ganache n-ar trebui sa puna probleme, am tot folosit-o in multe dintre retetele mai vechi de pe blog si deci multora le este deja familiara. Punem intr-o cratita 400 ml de frisca lichida peste care adaugam doua tablete de ciocolata rupte in bucatele cat mai mici. Asezam cratita deasupra alteia mai mari in care se afla apa clocotita si amestecam pana cand se topeste ciocolata la aburi (asta insemnand ca o topim la bain marie). Luam crema de pe foc dupa ce s-a topit in intregime ciocolata si o lasam sa se raceasca. Atunci cand crema ganache a ajuns la temperatura camerei, o introducem in frigider si o tinem acolo cel putin o ora. Apoi o batem bine cu ajutorul unui mixer pana cand isi marieste substantial volumul. Asamblarea prajiturii-chec. Taiem checul in trei felii (sau chiar patru, daca ne simtim in stare) pe orizontala/ lungime (probabil este inutil sa mai spun ca ar trebui sa folosim un cutit de paine zimtat pentru a taia cat mai usor checul). Ungem prima felie cu gem (am folosit un gem de zmeura, dar se poate folosi orice gem, oricum culoarea se va vedea prea putin atunci cand vom taia prajitura-chec) si peste acesta intindem uniform un strat de crema ganache (jumatate din crema). Asezam deasupra cealalta felie si repetam operatiile (ungem cu gem si apoi crema ganache), iar la sfarsit punem deasupra cea de-a treia felie (partea de sus a checului). Este de preferat ca tava in care montam prajitura-chec sa fie chiar cea in care am copt checul (imbracam peretii in folie pentru a scoate prajitura mai usor). Putem orna prajitura-chec acoperind-o cu o mica parte din crema ganache pe care am folosit-o la umplutura, o putem pudra cu zahar sau, asa cum se poate vedea in imaginile retetei mele, o putam imbraca in ciocolata. Inainte de o taia, prajitura ar trebui tinuta macar o ora-doua in frigider.
Prajitura Chec cu crema si gem reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri cu crema de ciocolata (ganache)!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

5 comentarii:

  1. Este o reteta foarte ingenioasa.Felicitari pentru tot ceea ce faceti!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte tare reteta, imi place.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, am aceasta reteta cu doua checuri unul alb si unul cu cacao. Tai fiecare chec in 3-pe lungime si apoi cand le asamblezi cu crema un blat alb, unul cu cacao, unul alb si pe celalat il asamblezi un blat cacao/alb/cacao ,la unul poti folosi ciocolata alba pentru ganache iar la celalalt ciocolata neagra.
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  4. Astazi,oct 29,2015 este ziua mea libera si am descoperit blogul tau ,nu m-am "dezlipit"de calculator citind o multime din retetele tale,sunt superbe si foarte apetisante.Deja mi-am facut o lista cu ce o sa incep .Pe primul loc tortul de mere-asa am gasit blogul tau cautand aceasta reteta,apoi placinta dobrogeana si strudel cu mere si multe,multe alte retete.Iti multumesc .
    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
  5. felicitari sunt cele mai bune retete de pe siteurile de coking

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)