Ciorbă de curcan

Ciorba de curcan in farfurie
Ingrediente reteta Ciorba de curcan:
  • 1/2 kg carne de curcan
  • 2 cuiburi de taitei sau fidea (cam 50 g)
  • un morcov
  • un ardei
  • un pastarnac
  • o ceapa
  • o conserva de rosii in suc propriu (400 g)
  • o legatura mica de leustean
  • cateva linguri de bors (optional)
  • circa 3 litri de apa si sare dupa gust
Ciorba de curcan toate ingredientele retetei
Modul de preparare al retetei:
Pentru ciorba de curcan putem folosi orice parte a curcanului, putem si combina parti diferite (de exemplu, o bucata de spate si alta de pulpa inferioara) sau putem sa folosim intreg curcanul (dar in acest caz trebuie sa gatim pentru o familie cu adevarat numeroasa!). Eu am folosit doua aripi de curcan la ciorba mea (poate unora li se va parea putin, insa sunt foarte mari in comparatie cu cele de pui si cantaresc undeva pe la 500g). Curatam carnea de curcan de puful ramas (eventual o parlim la flacara aragazului), o spalam, o portionam pentru a incapea in oala si o punem la fiert. Dupa ce apa incepe sa dea in clocot, inlaturam spuma formata sau, daca ni se pare mai usor, schimbam apa cu una proaspata (pe care o punem fierbinte, nu rece). Ciorba de curcan preparata din o jumatate de kg de carne are nevoie de aproximativ trei litri de apa. Punem putina sare in apa si lasam carnea de curcan sa fiarba aproximativ o jumatate de ora, apoi adaugam legumele maruntite dupa preferinta (eu am tocat ceapa si ardeiul, iar morcovul si pastarnacul le-am dat pe razatoarea mare). Daca dorim, tot acum putem si dezosa carnea (pentru a ocupa mai putin loc in oala si pentru a o putea distribui uniform in fiecare farfurie, atunci cand servim ciorba). Acoperim oala cu un capac si lasam ciorba de curcan sa fiarba aproximativ 15-20 minute (tinand focul suficient de tare cat sa clocoteasca in tot acest timp). Apoi adaugam continutul unei conserve de rosii in suc propriu (400g) si mai lasam ciorba la fiert inca zece minute. Rosiile o vor acri putin, dar majoritatea considera ca o ciorba de curcan fara bors nu este cu adevarat ciorba, asa ca, daca nu cumva ne displace ideea, o acrim cu bors (cantitatea variaza in functie de gusturile fiecaruia) atunci cand punem rosiile (pentru a nu se opri ciorba din fierbere, va trebui sa punem borsul la foc intr-o alta cratita si sa-l adaugam fierbinte). Cu vreo patru minute inainte de sfarsitul prepararii ciorbei, punem in oala cele doua cuiburi de taitei, fidea sau orice alt sortiment de paste preferam (daca avem pofta de taitei de casa, gasim aici RETETA TAITEILOR). Dupa ce luam oala de pe aragaz, adaugam leusteanul tocat, gustam si probabil mai punem niste sare. La reteta ciorbei de curcan nu am folosit deloc ulei (pentru ca am pastrat pielea aripilor, acestea au fost destul de grase), insa putem pune o lingura-doua daca folosim o parte mai "slaba" a curcanului (cum ar fi pieptul fara piele) si ni se pare ca ar fi nevoie.
Ciorba de curcan reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

9 comentarii:

  1. Cresc curcani,insa niciodata nu am facut ciorba din curcan,numai din curca.Eram convinsa ca are un gust diferit si nu am vrut sa risc.
    Se pare ca nu am avut dreptate,asa ca, sigur,foarte curand voi incerca reteta dvs.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumparand intotdeauna din magazin, nu-mi permit luxul de a alege dintre curcan si curca si deci nu am dat niciodata importanta acestui lucru. Totusi, nu cred ca este vreo mare diferenta de gust (la cat de rar mananc eu carne de curcan, era si greu s-o sesizez), insa orice este posibil :)

      Ștergere
  2. Pot inlocui leusteanul cu patrunjel sau altceva caci aici in Olanda nu am gasit leustean.
    Multumesc anticipat pt. raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca poti pune si patrunjel in ciorba de curcan, o fac si eu deseori asa. Scuze pentru intarzierea cu care am venit cu raspunsul!

      Ștergere
  3. Buna. In urma reusitei cu ciorba de vacuta am fost sfatuita de ,,mofturos" sa le incerc in ordine alfabetica pe toate de pe site-ul tau. Asta sa stii ca e un suuuper compliment! Pe asta am facut-o dintr-o aripa si o pulpa inferioara. Ma speriasem ca e prea multa carne, dar n-a fost asa ;) Parca pulpa are gust mai bun ca aripa...Inca o data multumesc! Si sunt cu ochii pe tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Tina. Sunt convins ca iti va fi mult mai usor sa prepari retetele decat sa le sortezi in ordine alfabetica :) Iti recomand ordinea cronologica. Eu nu apelez la pulpele de curcan datorita marimii lor exagerate, n-are legatura cu gustul. Mersi pentru compliment!

      Ștergere
  4. Eu am facut ciorba din tot ce a fost os sau organ: spate, pipota, inima, virfuri aripi, gat, ...ce gust superb. Nici eu nu stiu daca e curca sau curcan, dar gustul este extraordinar. Am avut leustean. L-am procurat si semanat. Aici pe coasta de East in US este rar, dar totusi posibil de gasit.. este minunat. Cu borsul e mai greu, dar mi-am promis ca voi faca acasa.
    Multumiri!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. este super!!am facut-o,dupa reteta dvs.!multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Este interesant ,azi am cumperat carne de curcan,curca si voi incersa aceasta reteta !

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)