Mâncare de gutui cu pui

Mancare de gutui cu pui in farfurie
Ingrediente reteta Mancare de gutui cu pui:
  • 1/2 kg gutui
  • 1/2 kg carne de pui dezosata (optional)
  • o lingura zahar
  • o lingura faina
  • 100 ml vin alb
  • ulei, sare si piper
Mancare de gutui cu pui Toate ingredientele necesare retetei
Modul de preparare a retetei:
Spalam bine gutuile, le taiem in doua sau in patru pentru a le scoate mai usor cotorul cu semintele si apoi le taiem felii (cam de un deget grosime). Este important sa pastram coaja gutuilor, fara aceasta feliile s-ar rupe in timpul fierberii mancarii. Punem doua-trei linguri de ulei la incins intr-o tigaie, adaugam feliile de gutuie si le calim pe ambele parti vreme de cateva minute (la foc mediu-spre mic), cat sa se rumeneasca bine, apoi le scoatem din tigaie. Taiem bucatele/ fasii o jumatate de kg de carne de pui dezosata (eu am folosit un piept de pui la mancarea de gutui), o saram si o piperam in functie de preferinte. Apoi punem bucatelele de carne condimentata in uleiul aromat ramas in tigaie dupa ce am calit gutuile si le prajim putin, pana cand incep sa se rumeneasca. Sosul mancarii de gutui il putem face in aceeasi tigaie, caz in care scoatem bucatile de pui si stergem putin tigaia cu niste servetele. Punem o lingura de zahar (nici rasa, nici cu varf) la caramelizat, iar atunci cand zaharul se topeste si incepe sa isi schimbe culoarea (trebuie sa avem grija sa nu il ardem, va da un gust amarui mancarii de gutui) turnam 100 ml de vin alb. Lasam sa se dizolve caramelul si apoi adugam o lingura cu faina "desfacuta" in putina apa (adica amestecata pana cand dispar toate cocoloasele). Amestecam foarte bine pentru a incorpora si faina, iar in foarte scurt timp se va ingrosa, formand un fel de sos. Condimentam dupa gust sosul cu sare si piper, apoi ii adaugam bucatile de carne de pui si feliile de gutuie prajita. Daca ne dorim mai mult sos la mancare, ii mai putem adauga niste apa fierbinte (sau chiar supa, pentru un plus de gust). Acoperim vasul cu mancarea de gutui si o lasam sa fiarba la foc potrivit aproximativ 20 de minute (sau o putem da la cuptor, daca ne atrage mai mult ideea).
Mancare de gutui cu pui in tigaie, pe plita aragazului
Lectura optionala. Daca ar fi sa fac o rubrica intitulata "Retetele bunicii" (si ar trebui s-o fac!), atunci mancarea de gutui cu pui ar fi una care nu ar trebui sa lipseasca de acolo. Multora (si aici ma incadram si eu pana de curand) li se pare o mancare "expirata" care isi mai gaseste locul doar prin amintirile copilariei, insa nu este deloc asa, chiar merita incercata daca nu ne displace gustul dulce-acrisor. Nu prea se vede bine in imaginea retetei, dar recomand ca mancarea sa fie presarata cu mult piper proaspat macinat nu foarte fin (ii da o aroma aparte si ii mai "taie" dulceata). Mancarea se poate face cu orice carne de pasare, dar putem si renunta la carne, daca dorim sa obtinem o reteta de post. Mancarea de gutui cu pui poate fi servita si rece.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu pui!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Nu pot sa cred ca barbatlacratita stie atitea feluri de mincare sa gateasca...oricum felicitari si multumim mult pentru idei/poze etc. Caut si eu o reteta de piftie...nu am facut niciodata si sper s aimi iasa.
    Sa aveti un an 2016 plin de realizari/impliniri/sanatate/dragoste/bani si tot ce va doriti.
    Viorela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viorela, majoritatea felurilor de mancare de pe blog le pot prepara doar intrand si citind reteta, e imposibil sa tin minte toate cantitatile ingredientelor atator sute de retete. Unele, cum ar fi aceasta mancare de gutui, sunt simplu de preparat si pot fi facute "ochiometric". Sper ca ti-a iesit perfect reteta mea de piftie.

      Ștergere
  2. Nu am mancat niciodata. Dar am incredere in tine. Am facut multe: gogosi, tosca, cornuri cu branza, mancare cu castraveti murati. N am fost dezamagita asa ca...azi e pe lista

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi pentru incredere! Fiind familiarizat cu ea de mic copil, nu-mi dau seama cum percepe cineva combinatia asta de gutui dulci-sarate, dar sper sa nu te dezamageasca. Imi aduc aminte ca mie mi s-a parut un pic ciudata la inceput mancarea de castraveti murati, dar m-am obisnuit pana la urma cu gustul...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)