Tocană de legume cu orez şi ciuperci

Tocana de legume cu orez si ciuperci reteta
Ingrediente reteta Tocana de legume cu orez si ciuperci:
  • 200 g orez
  • un kg ardei capia
  • 1/2 kg ciuperci
  • 1/2 kg ceapa
  • 1/4 kg morcov
  • 1/4 kg dovlecel
  • 500 ml suc rosii
  • 200 ml ulei
  • 2 foi de dafin
  • sare si piper
Tocana de legume cu orez si ciuperci ingredientele retetei
Modul de preparare al retetei:
Tocana de legume cu orez este o mancare satioasa care poate fi savurata imediat, dar poate fi si pusa in borcane, pentru la iarna (ingredientele retetei sunt pentru patru borcane mari, de 800). Un alt plus al retetei este faptul ca putem folosi si alte legume, nu trebuie sa respectam intocmai lista legumelor de mai sus. Pentru a folosi eficient timpul petrecut in bucatarie, punem inca de la inceput ardeii la copt si orezul la fiert. Deci spalam foarte bine ardeii capia, ii stergem (sau asteptam sa se usuce) si ii punem la copt (eu am folosit o tigaie grill). Tinem ardeii vreme de cateva minute pe fiecare parte, avand grija ca la final sa fie copti uniform, apoi ii lasam putin sa se mai raceasca si ii curatam de coaja, le inlaturam cotorul si semintele si ii tocam marunt (sau doar ii tocam si gata, tocana de legume cu orez poate fi facuta foarte bine si fara a coace ardeii, doar ca nu va iesi la fel de gustoasa). Orezul il vom spala in cateva ape si il vom fierbe vreo 15-20 de minute in apa cu sare (se aplica regula clasica: la o masura de orez vom pune trei masuri de apa), apoi il luam de pe foc si il lasam la racit. Pregatim celelalte legume, adica le spalam, le curatam si le maruntim. Daca avem un robot de bucatarie, atunci rezolvam simplu problema maruntitului; daca nu, le dam pe ochiurile mari ale razatorii (inclusiv ciupercile). Punem intr-o oala 200 ml de ulei si, atunci cand s-a incins, adaugam ceapa si o lasam la foc mic vreo cateva minute (cat sa se inmoaie) dupa care adaugam morcovul, ciupercile, dovlecelul, doua foi de dafin, sare si piper dupa gust (daca pregatim tocana de legume cu orez pentru iarna, atunci este indicat sa folosim sare grunjoasa, nu sare fina). Lasam tocana de legume sa fiarba la foc potrivit, avand grija sa amestecam din cand in cand (in mod normal, nu trebuie sa adaugam si apa, vor lasa destula legumele). Dupa ce trece aproximativ o jumatate de ora si legumele s-au fiert (le putem si incerca, daca nu suntem siguri), adaugam ardeiul copt si sucul de rosii (daca alegem varianta rapida a tocanitei, atunci punem ardeiul crud mai devreme, concomitent cu restul legumelor). Mai fierbem tocana vreo zece minute, apoi adaugam orezul fiert la inceput si o mai tinem la foc mic inca 20 de minute. Daca pregatim tocana de legume cu orez pentru iarna, atunci luam cratita de pe foc si, cat aceasta este inca fierbinte, o punem in borcane sterilizate (adica spalate foarte bine, uscate si tocmai scoase din cuptorul in care au stat vreo 20 de minute la foc mediu). Inainte sa inchidem borcanele punem putin ulei deasupra (cam o lingurita), strangem bine capacele si le lasam sa stea pe capac (cu fundul in sus), pana cand se racesc complet (le si acoperim cu cateva prosoape imediat ce le-am intors).
Tocana de legume cu orez si ciuperci in borcan (pentru la iarna)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tocana!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

13 comentarii:

  1. Buna dimineata,
    Aonimul care va scrie are si un nume:Mihaela,nu este f important dar imi asum opiniile pana la urma.Apropos,eu sunt cea cu virgulele aiurea.Reteta este ff buna dar mie imi iese cam ''lunga''.Adica mancam cu lingura.Cum al meu sot este carnivor nu se pre satura,deci unde este satietatea fiindtotusi doar legume.Este f gustosa si mama o facea des fiind moldoveanca.Din punctul asta de veere eu am dat-o in gard.Abia am reusit sa scot din mancaruru rantasul si afumaturile si pe alea la negociere de zici ca formam guverne in casa.Apreciez ca de obicei aplecarea spre amanunt!
    sa aveti o zi buna
    Mihaela(anonim)





    '

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela! Pentru carnivorii convinsi, cred ca e destul de probabil ca o tocanita de legume cu orez sa nu poata fi catalogata drept satioasa. Insa eu cataloghez satietatea mancarurilor in functie de gusturile mele, adica ale unui om care mananca destul de echilibrat si care nu considera ca o mancare ar fi incompleta fara carne. Pe subiectul asta se poate discuta la nesfarsit (dar nu vad rostul, eu vreau doar sa scriu retete, nu sa fac pe nutritionistul). Consider ca o simpla tocanita de legume este o mancare care poate fi considerata satioasa, cu atat mai mult atunci cand i se adauga si orez.

      Ștergere
  2. Ideea era,ca mie imi iese cam ,,zemoasa" si colegul de camera...comenteaza.Evident ca o mananca si ii place iar hrana echilibrata,ramane un marre deziderat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta se poate rezolva foarte simplu, eu ma gandeam ca poate reusesc sa-l conving sa nu mai strambe din nas la tocana fara carne :) Trebuie doar sa tii tocana pe aragaz cateva minute in plus, surplusul de zeama se va evapora.

      Ștergere
  3. Arata foarte bine si pare o mancare destul de usoara si buna la gust. Stiu, n-am gustat-o si nu pot sa dau o parere exacta, dar mananc foarte des astfel de mancaruri si sunt sigura. Nu ca ar fi greu sa intuiesti asta, sunt totusi ingrediente cunoscute de toata lumea. Imi aduce aminte de zacusca de casa, cu ciuperci, desi aici mai apare orezul si are alta denumire.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonimul Mihaela va saluta!Maine fac si eu "chestia".Sub amenintarea rezultatelor de laborator,carnivorul,nu ca devine ierbivor dar admite ca....este momentul unei schimbari.Question:nu se poate finisa la cuptor?Mancarea evident,nu sotul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tocana asta se poate si finisa la cuptor, daca ne atrage ideea. Finisarea sotului ar trebui anulata sau macar amanata, acum, cand da dovada de bunavointa si accepta sa faca mici schimbari :)

      Ștergere
  5. Anonimul cu nume,are ceva de spus inafara temei blogului:evident retetele sunt f bune deci nu despre asta e vorba.Admir neconditionat simtul umorului,mai ales ca este un gen pe cale de disparitie dar ma intriga marea sensibilitate a autorului(nu fac pe psiholoaga),e o simpla constatare.Cand postezi ceva iti asumi si "chestii"Va citesc constant si aici intra si comentariile...sunt de cele mai multe ori amuzante.As dori niste retete de sarbatori ceva ...light sau pe acolo!Este o rugaminte.Stiu ca mai este ceva vreme pana la ele dar timpul trece iute.Pana atunci,va asigur de consideratie si o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, timpul zboara si nu e deloc devreme... imi amintesc ca anul trecut mi-am propus sa public niste retete de sarbatori, insa m-am trezit ca a venit Craciunul fara sa apuc sa public nici macar una singura. Desi sunt patit, nu m-ar mira sa se intample la fel si anul asta :) Dar promit ca ma voi stradui. De nenumarate ori imi propun sa fiu mai sobru atunci cand raspund la mesaje, insa nu prea imi iese. Sunt constient ca uneori cam exagerez cu glumele, nu stiu cata lume le intelege/ apreciaza pe unele. Fiind un blog culinar, ar trebui sa vorbesc mai mult despre retete, insa viata mea nu se rezuma doar la asta. Oricum, probabil majoritatea cititorilor ar prefera ca timpul consumat cu scrierea comentariilor sa fie folosit pentru publicarea unor retete...

      Ștergere
  6. Buna, chiar cautam o reteta de tocana cu legume si pentru ca am incredere in retetele tale(am incercat biscuitii spritati si m-au iesit ca la mama acasa)o sa o incerc curand.O sa revin cu rezultatul. Felicitari pentru blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru felicitari, dar mai ales pentru increderea acordata retetelor mele, incredere care imi doresc sa ramana nestirbita si dupa ce vei incerca o mare parte din ele. Spor la gatit si IMI tin pumnii, vreau sa-ti placa la nebunie tocana de legume :)

      Ștergere
  7. :) Cred ca ardeiul ala copt din tocana produce o astfel de reactie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamne ajuta Multumim foarte.mult pt.rete si sfaturi.Georgeta.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)