Prăjitură chinezoaică (negresă cu glazură)

Patru prajituri chinezoaica (negresa cu glazura si nuca)
Ingrediente reteta Prajitura chinezoaica (negresa cu glazura si nuca):
  • pentru blatul prajiturii chinezoaica
  • 200 g miez de nuca
  • 200 g unt
  • 100 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 200 g faina
  • 6 albusuri
  • un pliculet praf de copt (10g)
  • pentru glazura prajiturii chinezoaica
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar
Ingredientele retetet de prajitura chinezoaica (negresa cu glazura si nuca)
Modul de preparare al retetei:
Prajitura chinezoaica este de fapt o negresa (neinsiropata si continand bucatele de nuca) glazurata cu galbenusuri si zahar (culoarea acestei glazuri a prajiturii ii duce pe unii cu gandul la pielea unei chinezoaice, iar daca o decoram la sfarsit cu putina ciocolata rasa am putea sa obtinem ceva ce ar semana cu niste caractere chinezesti). Pentru prepararea blatului prajiturii chinezoaica este necesar ca untul sa fie la temperatura camerei, asa ca primul lucru pe care il avem de facut este sa scoatem untul din frigider macar cu 30 minute inainte de inceperea propriu-zisa a prepararii. Frecam bine untul moale cu dosul unei linguri si apoi punem peste el cele doua linguri de cacao (rase, daca este o cacao de buna calitate sau, daca nu, cu varf), 200 g de nuca maruntita (sau macinata, daca ni se pare mai simplu asa), pliculetul cu praf de copt si 200 g de faina, amestecand foarte bine pentru a incorpora in intregime toate ingredientele chinezoaicei. Separat, intr-un alt vas, batem spuma sase albusuri si apoi incepem sa punem treptat 100 g de zahar (punem o lingura de zahar, batem si tot asa pana cand terminam tot zaharul). Dupa ce obtinem o bezea (zaharul se va topi integral iar albusurile se vor intari bine), o punem peste compozitia din unt si cacao (trebuie sa incorporam cu grija bezeaua de albusuri, pentru a o pastra cat mai "spumoasa", astfel a obtinand un blat cat mai pufos la sfarsitul coacerii). Turnam compozitia prajiturii intr-o tava cu dimensiunile 20x30cm (fiindca aluatul are in compozitie suficient unt, nu este nevoie sa o ungem sau sa folosim hartie de copt) si coacem prajitura chinezoaica timp de 30 de minute la foc mediu spre mic (undeva pe la 125-maxim 150 grade C). Forma tavii nu conteaza, ba chiar putem coace blatul si intr-una mai mica, insa chinezoaica va iesi cam pitica. Preprarea glazurii prajiturii chinezoaica dureaza doar vreo cateva minute: punem intr-un vas cele sase galbenusuri, le adaugam 200 g de zahar si le batem spuma cu mixerul, telul sau cu o banala furculita, daca n-avem bucataria dotata decat cu minimul necesar. Asamblarea chinezoaicei. Dupa ce blatul prajiturii a stat la cuptor o jumatate de ora, il scoatem si turnam repede peste el spuma de galbenusuri. Reintroducem prajitura chinezoaica in cuptor si o coacem vreme de inca 10-15 minute, fiind atenti sa nu se rumeneasca prea tare glazura (intr-una din imaginile retetei se poate observa ca eu era cat pe ce s-o patesc, dac-o mai lasam cateva minute imi transformam chinezoaica intr-o mulatra) :)
Prajitura chinezoaica decorata cu ciocolata rasa (negresa cu glazura si nuca)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alta reteta de prajitura (negresa cu crema)!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. O matusa de-a mea obisnuieste sa faca un fel de negresa cu un strat de bezea deasupra. Nu cred ca a citit acest articol, insa nu ma mira faptul ca ii place, e foarte delicioasa. Singurul (mic) inconvenient ar fi acela ca uneori e prea dulce, dar bezeaua o face sa fie ceva mai crocanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii zic ca daca nu e dulce, o prajitura nu e cu adevarat prajitura :)

      Ștergere
  2. m-ai ucis cu glazura.. daca n-am batut la ea o juma' de ora si tot nu s-a topit zaharul.. sa vad ce-o iesi la final..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu da vina pe mine, ci pe zaharul ala incapatanat :P Data viitoare ai putea folosi zahar pudra (asta daca ti-a placut prajitura chinezoaica suficient de mult incat s-o mai prepari).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)