Prăjitură cu dulceaţă

Doua prajiturele cu dulceata (imaginea finala a retetei)
Ingrediente reteta Prajitura cu dulceata:
  • un borcan mic de dulceata (circa 400g)
  • 4 oua
  • 8 linguri zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 350 g faina
  • un pliculet praf de copt (7g)
  • un plic budinca vanilie 40g (optional)
Prajitura cu dulceata - toate ingredientele necesare pentru a prepara reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura cu dulceata este o reteta simpla, si nu spun deloc asta pentru a-i incuraja pe cei mai putin experimentati in bucatarie, ci pentru ca asa este: vom face doar un simplu blat tip pandispan peste care punem din loc in loc niste dulceata inainte de a-l da la cuptor. Dulceata este cea care innobileaza acel blat si il transforma in ceva ce cu mandrie putem numi prajitura, dulceata regasindu-se la sfarsitul coacerii nu doar deasupra blatului, ci si prin interiorul lui sau chiar si in partea de jos (pe fund). Incepem prin a prepara bezeaua de albusuri pentru blat separand albusurile de galbenusuri (patru oua) si batand foarte bine albusurile impreuna cu un praf de sare (atat cat putem lua cu trei degete). Atunci cand albusurile si-au dublat volumul este timpul sa adaugam cele opt linguri de zahar (pe rand, in timp ce batem) si continuam sa batem bezeaua pana cand zaharul se topeste integral (putem folosi mixerul in aceasta parte a retetei). Intr-un alt vas, amestecam cele patru galbenusuri ramase cu 200 ml de lapte si 100 ml de ulei. Turnam apoi acest amestec de galbenusuri peste bezeaua de albusuri si le amestecam cu delicatete, pentru a nu strica bezeaua (o facem cu miscari circulare, de jos in sus). Dupa ce incorporam in intregime compozitia de galbenusuri in bezea, incepem sa adaugam praful de budinca, praful de copt si 350 g de faina, presarandu-le in ploaie pe masura ce amestecam (in aceasta etapa este exclusa folosirea mixerului!). Compozitia blatului prajiturii cu dulceata ar trebui sa aiba consistenta asemanatoare cu cea a unui iaurt gros, dar daca ni se pare ca nu ne-a iesit suficient de groasa putem sa-i mai adaugam putina faina. Asa cum am specificat deja in ingredientele retetei, praful de budinca este optional - acesta se poate inlocui cu amidon sau, daca nu avem prin bucatarie nici amidon, putem sari peste aceasta etapa (doar ca va trebui sa nu uitam sa marim cantitatea de faina cu 40 de g). Turnam compozitia prajiturii intr-o tava imbracata in hartie de copt sau unsa si tapetata cu putina faina (o putem unge cu ulei, unt, margarina sau untura). O intindem uniform in tava si apoi asezam deasupra ei continutul unui borcan mic de dulceata sau gem (punem dulceata cu lingura, lasand mici spatii intre "lingurile" de dulceata - se poate mari si se observa mai bine intr-o imagine a retetei felul in care distribuim dulceata). Introducem tava in cuptorul foarte bine incins si coacem prajitura cu dulceata la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 40 de minute. Daca totusi nu ne multumim cu felul in care arata prajitura, putem sa-i imbunatatim aspectul apeland la cateva trucuri simple: presaram zahar deasupra, radem niste ciocolata sau o glazuram cu ciocolata topita (sau cu glazura din comert). Am copt prajitura cu dulceata intr-o tava care are dimensiunile 21x25cm.
Prajitura cu dulceata taiata (reteta)
Lectura optionala. De fapt, praful de budinca este amidon amestecat cu zahar, arome si diverse E-uri care ne ajuta putin prajitura (nu stiu exact cat), insa de care probabil organismul nostru s-ar lipsi cu placere. Recunosc ca nu sunt foarte interesat de nutritie si nici nu prepar atat de des aceasta prajitura incat sa am ocazia sa compar varianta simpla a prajiturii cu variantele in care folosim praful de budinca sau amidonul. Reteta prajiturii cu dulceata este o reteta veche la care apelez de obicei atunci cand vreau sa fac o prajitura fara prea mari batai de cap si, stiind ca mama a facut-o cu succes de atata vreme, o reteta pe care nu mi-a trecut niciodata prin gand s-o iau prea mult "la puricat" - deci o fac cu praf de budinca :)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

5 comentarii:

  1. Multumesc pentru reteta-m-ati salvat pentru ca astazi nu stiam ce sa fac dulce copiilor asa ca fug la biroul meu ,,bucatarie"!Va doresc sfarsit de saptamana frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu suna deloc rau "birou bucatarie" :) Acum sa vedem cum le suna si celor mici ideea unei astfel de prajituri.

      Ștergere
  2. E la cuptor!
    Crește frumos până acum. Suntem nerăbdători să vedem rezultatul final.
    Mulțumesc pentru rețete!
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E delicioasă!
      Nu mi-ar ieșit așa pufoasă cum aș fi vrut. Probabil pt că am pus prea multă făină (am incorporat praful de copt în făină și am ales să o pun toată).
      Am s-o refac, cu siguranță. E foarte bună și nu mi-a dat bătăi de cap.

      Ștergere
  3. 350 de grame de faina este mult prea mult pentru consistenta unui iaurt gros ....

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)