Prăjitură Boema

Prajitura Boema cu frisca (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Prajitura Boema (reteta originala):
  • pentru blatul prajiturii
  • 5 oua
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 10 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • pentru siropul blatului
  • 300 ml apa
  • 200 g zahar
  • 2-3 lingurite esenta rom
  • pentru glazura prajiturii
  • 200 g ciocolata
  • 100 ml frisca lichida
  • pentru crema Boemei
  • un pachet unt (200 g)
  • 3 linguri zahar pudra
  • o lingura cacao
  • pentru motul de frisca
  • 400 ml frisca lichida sau echivalent
Prajitura boema ingrediente reteta originala
Modul de preparare al retetei:
Pentru cei care nu o cunosc deja, din lista ingredientelor retetei cam reiese ce anume trebuie sa preparam pentru prajitura Boema: un blat cu cacao pe care il insiropam si il glazuram dupa ce il taiem bucatele, apoi punem deasupra o crema din unt cu cacao si un mot zdravan de frisca. Prepararea blatului Boemei. Separam albusurile de galbenusuri si batem spuma cele cinci albusuri cu un praf de sare. Incepem sa punem treptat zece linguri de zahar dupa ce albusurile si-au marit considerabil volumul si continuam sa mixam pana cand zaharul se topeste in intregime si obtinem o bezea. Intr-un alt vas amestecam galbenusurile cu cinci linguri de ulei, apoi turnam compozitia obtinuta peste bezeaua de albusuri si o incorporam amestecand usurel pentru a nu-i strica pufosenia (facem miscari circulare, de jos in sus). Amestecam cinci linguri de faina cu doua linguri de cacao si le punem treptat in compozitia blatului. Dupa ce se incorporeaza in intregime turnam compozitia obtinuta intr-o tava (am folosit una de 21x25cm) si coacem blatul prajiturii, in cuptorul deja incins, la temperatura medie (175-180 grade C) timp de aproximativ 30 de minute. Daca dorim ca blatul prajiturii Boema sa fie impecabil copt, atunci testul scobitorii este cel mai sigur (spre sfarsit, intepam blatul si stim ca e facut atunci cand scobitoarea nu va mai iesi umeda). Prepararea cremei. La fel ca si frisca, crema prajiturii Boema va trebui sa stea un timp in frigider, deci le preparam inca de pe acum (vom avea nevoie de ele tocmai la sfarsit, atunci cand asamblam prajitura). Amestecam un pachet de unt (aflat la temperatura camerei, deci trebuie scos din timp din frigider) cu trei linguri de zahar pudra si o lingura de cacao (putem folosi si zahar tos, insa e aproape imposibil sa-l dizolvam integral si probabil se va face simtit in crema Boemei). Batem 400 ml de frisca lichida conform instructiunilor de pe ambalaj (eu apelez la ea din comoditate, dar cred ca este de la sine inteles faptul ca niciun sortiment de frisca lichida nu se poate compara cu frisca obtinuta prin varianta clasica, din smantana grasa batuta cu zahar), eventual ii mai punem si putin zahar pudra (mie nu-mi place deloc neindulcita) si apoi o introducem in frigider (pentru a prepara o frisca perfecta ar fi cateva mici trucuri pe care le voi detalia la sfarsitul retetei prajiturii Boema). Prepararea siropului Boemei n-ar trebui sa ne dea nicio bataie de cap, doar punem 200 g de zahar in 300 ml apa si le tinem la foc pana se topeste zaharul si apa isi schimba consistenta, devenind mai vascoasa (dureaza cam 10-15 minute). Atunci oprim focul, adaugam si o lingurita cu esenta de rom (sau mai multe, in functie de concentratia esentei folosite si de gusturile noastre) si turnam siropul peste blatul prajiturii Boema dupa ce acestea s-au racit deja (eu l-am taiat inainte in patrate mai maricele, cu latura de circa patru cm, dar parca prajitura arata mai bine atunci cand este mai micuta). Prepararea glazurii si asamblarea Boemei. Rupem bucatele 200 g de ciocolata, le punem intr-o craticioara si adaugam 100 ml de frisca lichida (din aceste cantitati va iesi un pic mai multa decat ne trebuie, dar am zis ca mai bine sa ramana decat sa nu ajunga). Topim ciocolata la bain-marie (adica la aburi, asezand craticioara deasupra apei dintr-o alta cratita) sau direct pe foc mic, daca avem mai multa experienta intr-ale bucatariei. Cat inca glazura este calda, acoperim cu ea fiecare bucata de blat si asteptam putin sa se raceasca, pentru ca apoi sa punem fara griji crema de cacao si unt tinuta in frigider (in general, la prajitura Boema se formeaza un fel de cerc cu posul). Tot cu posul (daca nu avem unul, putem improviza cu o punga gaurita intr-un colt), deasupra cremei punem cate un mot de frisca si, optional, un strop de ciocolata in varf (mai mult pentru aspect, la gust nu prea se simte).
Prajitura Boema in farfuriuta cu lingurita (imaginea retetei)
Lectura optionala - mici trucuri pentru a obtine FRISCA PERFECTA. Este indicat ca smantana pentru frisca sa stea la frigider minim cateva ore inainte de folosire, la fel si telurile mixerului si vasul in care vom prepara frisca. Batem frisca pana cand se intareste, INSA trebuie sa avem mare grija sa nu o batem prea mult pentru ca se va strica (se va transforma in unt). Imediat ce frisca si-a marit volumul si s-a intarit, va trebui sa o introducem in frigider pana in momentul folosirii. Daca tinem la aspectul prajiturii Boema, pentru a fi 100% siguri ca frisca isi va pastra forma atunci cand o folosim pentru ornat, putem sa o ajutam adaugandu-i putina gelatina inainte sa o introducem in frigider, adica la 200 ml frisca folosim o lingurita rasa de gelatina (preparata conform instructiunilor de pe ambalaj). Iar strict din punct de vedere al gustului, n-as prea recomanda frisca lichida vegetala, ci una din lapte (si, daca se poate, cu nu mai putin de 30% grasime).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

8 comentarii:

  1. Frumoasa prezentare!
    Am primit-o foarte des,dar niciodata,dintr-un motiv sau altul nu am facut-o,desi ma tot gandeam la ea.
    De data asta nu o mai las.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ella, sa stii ca sansele de a face prajitura Boema vor tot scadea pe masura ce trece timpul... Parca Picasso zicea ca lasam pe maine ceea ce nu vrem sa facem niciodata :)

      Ștergere
  2. Deliciu!!! Doar ce am terminat prăjitura, se odihnește in frigider si aștept părerea mofturosului :). Eu am gustat deja (nu m-am putut abține) e super delicioasa! Mulțumesc pt rețeta!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru confirmarea reusitei retetei. Sa speram ca si mofturosul va avea aceeasi parere :D

      Ștergere
  3. Îmi fac curaj s-o fac și eu. Sunt un fel de dezastru într-ale bucătăriei dar îmi mai încerc din când în când norocul cu câte ceva bun. Dacă îmi iese o să preiau rețeta pe al meu blog, dacă nu e cu supărare. Cu sursă, desigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca reteta nu e publicata copy-paste, nu deranjeaza pe nimeni - chiar poti folosi si o imagine.

      Ștergere
  4. Buna "Barbate",In primul rand vreau sa te felicit din toata inima pentru ceea ce faci,am facut si eu vre-o doua-trei prajituri dupa retetele tale-vreau sa spun ca mi-au iesit perfect,din prima....Acum,ma crezi sau nu-doar retetele tale le incerc de pe internet(in ultimul timp)deorece am luat "teapa" de cateva ori si m-am lecuit...Eu,ce sa-ti spun acum-multa bafta si sa ai noroc de o femeie pe masura ta(cel putin)nu neaparat "prajitureasca)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, nu stiu de ce primul lucru a fost sa gandesc la inaltime atunci cand am citit "masura", realizand ca as avea nevoie de multa bafta pentru a gasi o femeie 100% pe placul meu care sa aiba minim 1.83. Si asta dupa ce cu cateva ore mai devreme am scris ca imi doresc sa fiu mai serios atunci cand raspund mesajelor primite la retetele de pe blog :)
      Poate unora le suna a lipsa de modestie, dar chiar te cred atunci cand spui ca ai ajuns la concluzia ca te poti baza pe retetele mele. Prin 2010-2011 nu prea intelegeam de ce zice lumea ca retetele de pe internet sunt niste prostii, eu tocmai prinsesem microbul asta al gatitului si nu incercasem retete de pe bloguri culinare. Am dat si eu gres cu cateva retete incercate, culmea, de pe bloguri culinare pe care le percepeam ca fiind de calitate. Uneori am impresia ca toata lumea scrie reteta gandindu-se in primul rand la banii pe care-i poate castiga de pe urma ei, uitand ca scopul principal al retetei e acela de a ajuta pe cineva (a nu se intelege cumva ca sunt atat de ipocrit incat sa spun ca pe mine nu ma intereseaza latura financiara si ca doresc sa fac numai munca patriotica in viata). Ideal ar fi ca Google sa faca un fel de "politie a blogurilor culinare" care in primul rand sa le puna pe o lista neagra pe toate cele care in mod evident isi bat joc de increderea oamenilor si sa nu le mai trimita "victime", iar apoi sa le avertizeze pe cele cat de cat serioase sa insiste mai mult pe calitate decat pe cantitate. Daca stau bine sa ma gandesc, cred ca as fi chiar mai util pe post de "politist culinar" :)

      Ștergere

.