Prăjitură deşteaptă cu ciocolată

2 prajituri destepte cu ciocolata (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Prajitura desteapta cu ciocolata:
  • 200 g ciocolata
  • 2 linguri cacao
  • 10 oua
  • 800 ml lapte
  • 1/2 pachet unt (100 g)
  • 20 linguri faina
  • 20 linguri zahar
  • 2-3 lingurite esenta de rom (sau migdale)
Prajitura desteapta cu ciocolata ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Exista prajitura desteapta clasica (a carei reteta am publicat-o acum cativa ani) si, asa cum se intampla de obicei in cazul oricarei retete de succes, trebuie sa existe si o varianta care se vrea mai buna decat aceasta: prajitura desteapta cu ciocolata, o prajitura imbogatita cu ciocolata si care beneficiaza de un blat mai serios (si pufos). Rupem bucatele 200 g de ciocolata si le punem la topit impreuna cu o jumatate de pachet de unt (putem topi ciocolata la bain-marie sau direct pe foc, dar focul trebuie sa fie dat la minim). Lasam ciocolata topita sa se raceasca si ne ocupam de partea prajiturii destepte care implica folosirea celor zece oua: separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar (10 linguri), iar galbenusurile le amestecam cu restul de zahar si esenta preferata. Turnam peste galbenusurile cu zahar ciocolata topita care s-a mai racit intre timp (in caz contrar se pot coagula galbenusurile). Apoi adaugam in compozitia prajiturii destepte cu ciocolata si restul ingredientelor: 800 ml de lapte, 20 linguri de faina (luate asa cum se nimereste, adica nici rase, nici cu varf) si cele doua linguri de cacao. Amestecam totul foarte bine si ne asiguram ca desfacem toate cocoloasele de faina formate, dupa care amestecam cele doua compozitii - cea de albusuri cu cealalta de galbenusuri. Trebuie sa turnam compozitia de galbenusuri cu grija peste albusurile batute spuma si sa le amestecam incetisor (fara mixer!), pufosenia blatului prajiturii destepte cu ciocolata depinde de cat de bine ne vom purta acum cu bezeaua de albusuri (contrar asteptarilor, compozitia rezultata va fi una lichida, dar nu trebuie sa ne alarmam). Turnam compozitia prajiturii intr-o tava imbracata in hartie de copt (tava mea avea dimensiunile 21x25cm) si o introducem in cuptorul deja foarte bine incins. Prajitura desteapta cu ciocolata se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de aproximativ 45 de minute (pana cand testul scobitorii ne spune ca partea de deasupra a prajiturii, adica blatul pufos, s-a "uscat"). La sfarsit, pudram cu zahar prajitura desteapta sau, daca suntem mari fani ciocolata, o putem acoperi cu ciocolata topita in putin lapte sau unt.
Prajitura desteapta cu ciocolata
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Un comentariu:

  1. Tot ce am incercat de la dvs.mi-a reusit si a fost foarte bun.
    Voi face si prajitura asta ,plus fursecurile fragede.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)