Vulcan de ciocolată (prăjitură/ brioşă)

Vulcan de ciocolata (o reteta de prajitura cu aspect de briosa)
Ingrediente reteta briose "Vulcan de ciocolata":
  • 400 g ciocolata
  • 200 g unt
  • 3 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
Vulcan de ciocolata prajitura ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Vulcanul de ciocolata (sau chocolate lava) este un fel de prajitura-briosa tinuta in cuptor atat cat sa ramana in mijloc cu ciocolata semi-lichida care sa curga asemenea unei lave atunci cand ne infigem lingurita (optional, pentru decor ii putem pune deasupra putina ciocolata alba rasa). Desi toti se omoara dupa ciocolata aia topita din interior, mie imi place mai mult atunci cand este intarita, dupa ce a stat cateva ore in frigider. Punem intr-o cratita un pachet de unt, adaugam 400 g de ciocolata rupta in bucatele si le punem la topit la bain-marie (intr-o alta cratita cu putina apa) sau, daca suntem experimentati in bucatarie ori mai curajosi din fire, topim direct pe flacara aragazului (dar o facem la foc mic si de preferat intr-o cratita cu fundul dublu). Dupa ce untul si ciocolata s-au topit si s-a format un fel de sos de ciocolata, luam vasul de pe aragaz si lasam compozitia la racit (sugestie: pentru un vulcan de ciocolata aflat in pragul eruptiei ar trebui sa folosim unt cu un continut ridicat de grasime si ciocolata amaruie cu un continut cat mai mare de cacao). In timpul in care "sosul" se raceste vom pregati cealalta parte a compozitiei vulcanului de ciocolata, adica punem intr-un alt vas cele trei oua impreuna cu patru linguri de zahar si mixam. O facem pana cand ouale isi schimba culoarea si consistenta iar zaharul se topeste, apoi adaugam si cele patru linguri de faina. Peste acest amestec turnam apoi sosul de ciocolata preparat la inceput si amestecam pana cand il incorporam (este obligatoriu ca sosul sa fie rece, altfel se vor coagula oule si in loc de prajitura vom obtine o omleta excentrica). Turnam compozitia in formele unse cu unt (eventual si presarate cu zahar tos, daca vrem sa fie putin "krantz" la exterior). Recomand folosirea unor forme de briose pentru coacerea acestor mici vulcani de ciocolata (eu am folosit niste forme de briose de unica folosinta). Deoarece in timpul coacerii compozitia va creste, nu trebuie sa umplem formele (se poate vedea mai bine in imaginile retetei daca le marim). Introducem prajiturelele in cuptorul incins si le coacem la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 10-15 minute, la finalul coacerii mijlocul lor trebuind sa ramana umed (felul in care coace cuptorul fiecaruia face imposibil de estimat durata exacta). Doar ca nu trebuie sa ne speriem de asta, pana la urma nu e atat de important sa obtinem vulcanul de ciocolata perfect (oricum perfectiunea asta nu dureaza mult, dupa cateva minute "lava" incepe sa se mai intareasca, cam la fel cum se intampla si in natura), ar trebui sa ne agitam poate doar daca gatim pentru clientii platitori ai unui restaurant (dar asta ar insemna sa fim bucatari profesionisti) sau ne antrenam pentru a participa la puzderia de concurso-show-uri culinare care ne-au invadat televizorul de ceva vreme...
Vulcan de ciocolata reteta desert
Spor la gatit si va recomand sa aruncati un ochi si pe retetele de briose!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

8 comentarii:

  1. Arata minunat,cum sa nu te tenteze?!
    Hotarasem sa mai fac o pauza,sa nu fac prajituri pana nu apar fructele de vara,dar nu voi rezista.
    Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, cam lunga pauza ta de prajituri... ar fi fost greu de rezistat, gandindu-ma ca trebuia sa treci prin perioada atat de "prajituroasa" a Craciunului romanesc :)

      Ștergere
    2. Aici,abia este a doua luna de primavara;vara incepe in DECEMBRIE,deci nu este prea mult de asteptat.
      Am pregatite cateva reteta ce le-am cules de pe acest site,nu numai prajituri,ca sa fiu gata de Sarbatori.
      Retetele,toate,sunt foarte gustoase,foarte frumos prezentate si,mai ales,nu foarte complicate.
      Inca odata,multumesc!

      Ștergere
    3. Nu e nevoie de multumiri, mai degraba simt ca eu ar trebui sa multumesc pentru modul in care mi-ai descris retetele.
      Mi-ar placea sa locuiesc si eu "Aici", m-am saturat de frig si de zile mohorate :)

      Ștergere
    4. "AICI" este Noua Zeelanda,o tara in care niciodata nu m-am gandit sa ajung,dar nu imi pare rau.
      Este primavara,totul este viu,proaspat,ca peste tot dealtfel in acest anotimp.
      Iarna nu este foarte friguroasa,dar umezeala este nesanatoasa si neplacuta.
      Nuciunde nu gasesti perfectiunea,asta este.

      Ștergere
    5. Hehe, pot zice ca esti "ACOOOLO" :D Probabil ai dreptate, niciunde nu gasesti perfectiunea, insa mie-mi place sa cred ca sunt aproape de a o gasi: Gran Canaria, supranumita si "insula eternei primaveri" sau "continentul in miniatura" (daca ai vreodata timp si rabdare sa citesti, gasesti imediat informatii detaliate pe net). Eu ma gandesc de foarte multi ani (zic "gandesc" pentru ca nu-mi place sa zic "visez") ca acolo ar trebui sa traiesc, insa nu reusesc sa-mi fac curaj sa ma mut... Apropo, Canarele sunt insule vulcanice, deci nici macar nu sunt total off-topic, suntem la reteta vulcanului de ciocolata :))

      Ștergere
    6. Ma bucur cand gasesc oameni gandind sa scape din SISTEM,asa cum ne tot gandim.,cu unul din fii mei,si eram pe punctul de a cumpara o insula,sa traim cum ne place.
      In final,ne-am hotarat pentru AICI,dar tot nu ne gasim locul.El,foarte curand,va pleca in una din insulele din apropiere,dar nu ma incanta stiind ca este"vizitata" cam des de furtuni.
      De vulcani nici nu vreau sa aud,desi,aici,este unul din cei 5,cei mai mari din lume.Prefer pe cel "dulce".
      Am sa mai uit pentru Gran Canaria.



      Ștergere
    7. Si mie mi se pare putin curios faptul ca ma bucur de fiecare data cand gasesc oameni ca mine, cu "dor de duca", cu atat mai mult unii care si-ar dori sa traiasca o viata diferita de cea pe care am invatat ca trebuie s-o traim. Sunt convins ca as fi fericit pe o insula cat mai pustie, fara tot sistemul asta pe care e fundamentata societatea civilizata. La noi chiar merge sa-i zici SISTEM cu majuscule, insa el exista cam peste tot, chiar daca nu se simte la fel de tare - pana la urma, oamenii sunt cei care fac sa existe sistemul, iar oameni perfecti nu exista. Lumea in care as vrea eu sa traiesc e doar o utopie atata timp cat nu e populata doar cu oameni fara slabiciuni, deci o insula pustie pare singura solutie :) Doar ca e cam greu de gasit o insula pustie de pe care sa ajungi rapid la un spital, pentru ca la un moment dat va aparea vreo boala, ceva. Uneori ma gandesc ca singurul lucru care ma impiedica cu adevarat sa plec pe insula "mea" cu infrastructura dezvoltata e faptul ca nu sunt sigur ca-mi permit sa platesc o asigurare medicala completa pe termen lung. E mult de povestit aici, n-are rost sa intru in detalii si sa plictisesc lumea (poate mai povestim pe Facebook sau mail), vor mai citi si altii ceea ce scriem aici in speranta ca sunt pareri sau mici ponturi legate de reteta vulcanului de ciocolata...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)