Prăjitură cu foi de bulion și cremă de griș

Prajitura cu bulion (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Prajitura cu foi de bulion:
  • pentru foile de bulion
  • 10 linguri zahar
  • 20 linguri ulei
  • 20 linguri suc rosii
  • o lingurita amoniac (bicarbonat de amoniu)
  • 500 g faina
  • pentru crema de gris
  • un litru lapte
  • 12 linguri gris
  • 1/2 pachet unt (100 g)
  • 100 g zahar
  • o lamaie
  • pentru stratul din mijlocul prajiturii cu bulion
  • un borcan mic de gem (circa 330g)
Prajitura cu bulion ingredientele retetei
Modul de preparare alretetei:
Prajitura cu bulion pare o reteta atipica, insa este o prajitura cat se poate de normala, bulionul fiind folosit doar in compozitia foilor carora le va da mai mult culoare decat gust - oricum, rosia este un fruct, deci n-ar fi o prajitura cu legume :) Vom face patru foi intre care vom pune doua straturi de crema din gris, stratul din mijloc fiind alocat gemului. Prepararea foilor de bulion. Punem intr-un vas 20 linguri de ulei, turnam o cantitate similara de suc de rosii (sau bulion diluat cu apa), 10 linguri de zahar si o lingurita de bicarbonat de amoniu (nici rasa, nici cu varf). Amestecam foarte bine ingredientele, apoi incepem sa adaugam treptat o jumatate de kg de faina, amestecand pe masura ce o incorporam si apoi framantand putin, la sfarsit obtinand un aluat tare si nelipicios (aluatul foilor de bulion trebuie sa semene cu plastilina, asa ca ii mai putem adauga putina faina daca ni se pare prea moale). Impartim aluatul obtinut in patru parti aproximativ egale din care intindem patru foi cu sucitorul (sau cu o sticla). Vom coace foile prajiturii cu bulion pe fundul unei tavi, deci dimensiunea lor va trebui sa fie egala cu cea a tavii (eu am folosit o tava de 25x35cm, asa ca trebuie sa ne orientam spre o tava cu suprafata cat de cat apropiata). Incingem cuptorul, asezam foile cu bulion pe fundul tavii si le coacem timp de circa 15 minute la temperatura medie (175-180 grade C). Prepararea cremei de gris a prajiturii. Punem la foc un litru de lapte impreuna cu un praf de sare (cata putem lua cu trei degete), iar atunci cand incepe sa fiarba il indulcim cu 100 g de zahar. Tot atunci punem si cele 12 linguri de gris, presarandu-le treptat, pentru a nu se forma cocoloase ("in ploaie" este expresia consacrata). Lasam grisul cu lapte sa fiarba la foc potrivit aproximativ 15 minute, timp in care amestecam din cand in cand (pentru ca altfel este posibil sa se prinda de fundul oalei si banuiesc ca tuturor ne displace ideea de crema afumata). La sfarsit, atunci cand grisul cu lapte este fiert, ii adaugam coaja rasa a unei lamai (putem pune si zeama in crema, ii va da un placut gust acrisor) si jumatate de pachet de unt, amestecand pana cand se topeste si incorporeaza untul in crema. Asamblarea prajiturii cu bulion o fac in tava pe dosul careia am copt foile, insa fiecare o poate asambla dupa cum ii este mai la indemana. Asezam o foaie in tava, turnam "ochiometric" jumatate din crema de gris cu lapte si o intindem uniform cu o spatula (sau dosul unei linguri), apoi pe crema punem cea de-a doua foaie pe care intindem continutul unui borcan mic de gem. Asezam peste gem cea de-a treia foaie, turnam restul cremei de gris si o acoperim cu ultima foaie. Urmeaza apoi procedura standard in cazul retetelor de prajituri cu foi: presarea foilor (pentru a intra in contact cu crema, astfel inmuindu-se si indreptandu-se). Acoperim prajitura cu foi de bulion cu hartie de copt (sau cu un prosop de bucatarie curat) si asezam deasupra niste greutati (eu folosesc de obicei un tocator si cateva carti). Putem taia prajitura dupa ce a stat presata la frigider vreme de cateva ore. Cel mai simplu este sa o decoram pudrand-o cu zahar, insa ne putem da frau imaginatiei si creativitatii. Pentru cei interesati, prajitura cu bulion se poate face foarte usor si in varianta de post, gustul ramanand cam acelasi - trebuie doar sa inlocuim laptele cu un lapte de soia si untul cu margarina (sau o cantitate echivalenta de ulei).
Trei prajituri cu bulion (imaginea retetei)
Spor la gatit si va recomand sa incercati si celelalte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

3 comentarii:

  1. Este o prajitura care ma intereseaza,mai ales ca am si o tava cu dimensiunile din reteta.Week-end frumos.!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Care e treaba cu coptul foilor pe dosul tavii. Daca folosesc haetie de copt nu merge si in tava :)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Foile prajiturii ar merge coapte si pe o bucata de tabla, atat timp cat aceasta este dreapta. Eu le coc pe dosul tavii pentru ca asa-mi este mai usor - e cam greu sa le scoti din tava.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)