Musaca de dovlecei (cu carne)

Musaca de dovlecei cu carne (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Musaca de dovlecei (cu carne):
  • 3 dovlecei
  • 500 g carne tocata
  • 2 rosii
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • un ardei
  • 2 oua
  • 100 ml smantana
  • 100 ml suc de rosii
  • o legatura verdeta (patrunjel)
  • 4 linguri pesmet
  • ulei, sare si piper
Musaca de dovlecei cu carne - ingredientele necesare prepararii retetei
Modul de preparare a retetei:
Pe scurt, reteta musacalei de dovlecei: presaram pesmet intr-o tava, asezam un strat de rondele de dovlecel peste care intindem carnea tocata (calita cu legume), punem un al doilea strat din rondele de dovlecei (plus rosii intercalate, daca ne place ideea) si la sfarsit acoperim totul cu smantana amestecata cu oua batute. Pregatirea dovleceilor, pe care n-am mai aratat-o in imaginile retetei (nefiind mare lucru de vazut), trebuie facuta inainte sa incepem prepararea musacalei de dovlecei. Adica ii taiem rondele subtiri (cam de o jumatate de cm) pe care apoi le presaram cu sare (astfel vom scoate o parte din apa pe care o contin din abundenta dovleceii) si lasam sarea sa-si faca treaba cat timp preparam carnea tocata pentru musaca (inainte de a folosi rondelele de dovlecel va trebui sa le scurgem bine de apa lasata ori sa le tamponam cu servetele). Prepararea carnii pentru musaca. Punem doua-trei linguri de ulei la incins intr-o tigaie incapatoare si apoi adaugam doi catei de usturoi, o ceapa si un ardei (tocate dupa preferinte). Tinem legumele la calit doar cat sa se inmoaie putin, dupa care adaugam o jumatate de kg de carne tocata si o lasam la foc mediu pana cand isi schimba culoarea si se evapora apa/ zeama din carne. Atunci turnam 100 ml de suc de rosii, mai lasam la foc in jur de cinci-zece minute, apoi adaugam verdeata tocata (eu prefer patrunjelul la musacaua de dovlecei), condimentam dupa gust cu sare si piper si oprim focul. Asamblarea musacalei de dovlecei. Ungem tava cu putin ulei, presaram pesmetul si incercam sa imbracam in intregime peretii tavii, nu doar fundul (am rasucit tava pe toate partile si am lovit-o incetisor cu degetul pentru a ajunge pesmetul acolo unde doream). Asezam pe fundul tavii un strat de rondele de dovlecei suprapuse partial (ca solzii unui peste), intindem uniform deasupra carnea tocata si o acoperim cu un strat de dovlecei sau, asa cum se vede in reteta mea, intercalam feliute de rosie (care nu ii vor da numai aspect musacalei de dovlecei, ci si un interesant gust acrisor care va contrabalansa dulceata dovlecelului). Coacerea musacalei de dovlecei. Batem intr-un vas cele doua oua impreuna cu 100 ml de smantana (eventual si niste sare si/ sau piper) pe care le turnam deasupra musacalei. Dupa ce s-a incings bine cuptorul, introducem tava si coacem musacaua de dovlecei la foc potrivit (175-180 grade C) timp de aproximativ o jumatate de ora (avand grija sa nu se rumeneasca prea tare dovleceii de deasupra). Eu am copt musacaua in doua tavi micute de 12x20cm, deci o tava de 25x20cm ar fi numai buna (dar, la o adica, putem folosi orice tava/ forma/ cratita/ vas avem prin bucatarie si adaptam numarul straturilor de dovlecei si carne in functie de dimensiuni).
Musaca de dovlecei scoasa din tava intreaga (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu dovlecei!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Multumesc,arata minunat!
    Este iarna aici,nu am dovlecei proaspeti,dar pastrez reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. O rețetă foarte reușită. Am făcut-o fără rosii,foarte gustoasă. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)