Gem de prune

Gem de prune reteta
Ingrediente reteta Gem de prune:
  • 3 kg prune
  • o lamaie (doar zeama)
  • un kg zahar
Gem de prune - ingredientele retetei
Modul de preparare a retetei:
Reteta este pentru gem de prune, dar nu strica niste lamuriri pentru incepatori - diferenta dintre gem si dulceata este urmatoarea: la gem zaharul se pune de la inceput si se foloseste o cantitate mai mica, iar la dulceata se face in prealabil un sirop de zahar care se adauga peste prune, raportul zahar/ prune fiind de 1/1. Spalam foarte bine prunele, le indepartam coditele si le scoatem samburii (nu trebuie indepartata coaja prunelor deoarece aceasta se va desprinde singura in timpul fierberii si nu se va simti deloc neplacut in gem, ba din contra). Punem jumatatile de prune in oala in care urmeaza sa fierbem gemul (oala trebuie sa fie suficient de incapatoare, pentru a nu curge spuma formata atunci cand gemul va incepe sa fiarba) si adaugam zeama unei lamai si un kg de zahar, amestecam usor si, inainte de a pune oala la foc, lasam prunele cu zahar sa stea minim cateva ore, cat sa-si lase zeama si sa se topeasca zaharul (ideal ar fi sa le lasam peste noapte, situatie in care le vom tine in frigider). Cantitatea de zahar folosita la gemul de prune poate varia destul de mult, de la 300 g zahar/ kg prune pana la 900 g zahar/ kg prune, in functie de cat de dulci sunt prunele pe care le folosim si, bineinteles, de preferintele noastre. Dupa ce ne asiguram ca s-a topit zaharul, punem cratita cu prune pe aragaz, la foc potrivit. Atunci cand prunele vor incepe sa fiarba se va forma o spuma pe care va trebui sa o inlaturam cu o paleta/ lingura - din acest moment gemul de prune va trebui sa stea la fiert intre o ora si doua ore, mai exact pana in momentul in care zeama va scadea si se va forma un sos vascos/ gros. Timpul de fierbere difera in functie de cat de zemoase sunt prunele dar si de vasul in care fierbem gemul (ideal este sa folosim o cratita cu diametrul cat mai mare pentru ca astfel suprafata de evaporare va fi mai mare). Dupa ce gemul de prune ajunge la consistenta dorita, il turnam in borcane (spalate bine si uscate perfect) si infiletam strans capacele (optional, inainte se a pune gemul fierbinte in borcane il putem amesteca si cu niste miez de nuca maruntit). Asezam borcanele cu capacele in sus, le acoperim cu mai multe prosoape si le lasam sa stea asa pana a doua zi (pentru ca gemul de prune sa se raceasca lent).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Pentru prune mai astept,abia au inflorit, dar vorbind de ele,as intreba daca faci si magiun.
    Daca da, se poate sa share reteta?

    Oricum,multumesc pentru tot ce impartasesti cu noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ella, reteta de magiun mai tarziu, dupa ce se coc prunele la tine 😁

      Ștergere
  2. O întrebare: am avut în jur de 20 kg de prune, am pus 6 kg de zahăr peste ele și le-am lăsat peste noapte într-un ceaun de 50 kg. Acum le-am pus la fiert. Pun zeama de la 6 lamai?!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)